ПОДВИЖНА ВЕЛОРАБОТИЛНИЦА Помага на копривщенци да поддържат колелетата си

  • 0
  • 108 преглеждания

На 12 и 13 септември жителите и гостите на града имаха възможност да посетят импровизираната велоработилница на открито, организирана в Копривщица. Невероятната идея за безплатни прегледи на велосипедите бе на Фондация „Фактор“, „София Байк Рентал”, сдружение „Изтрещ Тийм“, и подкрепена от Община Копривщица. Ясен Желязков, провеждащ на велоразходки в околностите на Копривщица и каране на лодки на язовир „Душанци“, бе съорганизатор на събитието.

През първия ден велоработилницата беше разположена на площада пред родния дом на Найден Геров. Докато прави преглед и ремонтира поредното колело Крис от „София Байк“, заобиколен от деца с велосипеди,  с охота отговаряше на въпросите ми. Идеята се родила от предишно пребиваване на почивка във възрожденския град, когато забелязал, че гумите на повечето копривщенци с велосипеди, с които контактувал, са меки. Тъй като и в столицата понякога организират безплатни велопрегледи, той и приятелите му решават да го направят и в Копривщица, за да обучат децата на правилна поддръжка на велосипеда. „Защото карането на колело е един от най-здравословните начини на придвижване. Тук условията го позволяват и затова решихме да направим този велоуикенд“, заяви Крис.

Основният проблем, които срещат, и оправдава техните очаквания, са гуми на велосипеди на притежателите им, напомпани под минимума, което води до по-лесно пукане. Докато прави прегледите Крис изнася и своите уроци за поддръжка, ремонт и профилактика на велосипедите. В късните часове на деня се проведоха и практическите указания за настройка на комфортно управление на колелетата.

На втория ден велоработилницата бе разположена пред сградата на Община Копривщица. Разходката с колело се проведе по посока на местността „Войводенец“ с двама водачи – Крис и Иво. Тъй като това е пилотен проект, уточнява Крис, защото за първи път се правим извън София, при следващото си посещение на Копривщица ще има повече водачи и инструктори, за да бъде още по-интересно. „Даже си мисля за скаутски лагер, опъване на палатки, палене на огън. Само трябва да бъдем по-стриктни и предварително да се записват желаещите, защото сега се бяха записали само 5 човека, а се оказаха повечето желаещи“, разкрива плановете си той.

Художник нарисува пленера в Копривщица
Prev Post Художник нарисува пленера в Копривщица
ТВ „Българе“ засне предавания в Средногорието
Next Post ТВ „Българе“ засне предавания в Средногорието
Related Posts

Leave a Comment: