УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ Проведоха велопоход до Еленската базилика

  • 0
  • 96 преглеждания

Шести велопоход организираха от Туристическо дружество „Свищи плаз 2013“ в гр. Златица в събота – 15 май. В него се включиха петнадесет ученици, а ръководители на пробега бяха планинските водачи Стоян Зяпков и Ваня Велчева. При тръгването на колоездачите от двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ присъства и председателят на дружеството Здравко Тодоров. Част от участниците в проявата бяха ученици от шести и седми клас, възпитаници на учителката Богдана Николова, на които тя води часове по здравословен начин на живот. Самата г-жа Николова, която от дете не е карала велосипед, но отлично се справя с управлението на автомобил, каза, че ще чака групата на място при раннохристиянската църква.

Досега учениците – членове на ТД „Свищи плаз 2013“, са провеждали велопоходи до различни обекти и селища от Средногорието. Маршрутите са разнообразни, а последният до местността „Еленско“ край Пирдоп бе с дължина от 14 – 15 километра в едната посока. Задачата на групата бе да изминат това разстояние за около час и половина. Мястото е уникално, заредено с духовна енергия и заобиколено от красива природа. По-голямата част от велотрасето за колоездачите премина по черни пътища и е по равен терен, за да не се излагат на опасности, ако бяха поели по по-удобния, но изключително натоварен откъм трафик Подбалкански път. Предвидени бяха почивки по време на похода, възстановяване на силите на участниците в групата край Ловния дом в местността, затова организаторите очакваха заедно с учениците да изпълнят задачата си за около четири часа.

В района на базиликата те се запознаха с историята на местността и храма, който е действал повече от 11 века. Видяха и намиращия се наблизо параклис „Свети Илия“. Част от времето си участниците във велопохода използваха да се отморят в подножието на Стара планина, преди да се завърнат у дома.

В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“  Осемнадесет зрелостници посадиха елхово дърво
Prev Post В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“ Осемнадесет зрелостници посадиха елхово дърво
ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „СВИЩИ ПЛАЗ 2013“ – ЗЛАТИЦА  Проведе годишно отчетно събрание
Next Post ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „СВИЩИ ПЛАЗ 2013“ – ЗЛАТИЦА Проведе годишно отчетно събрание
Related Posts

Leave a Comment: