В ЧАВДАР Коледари обикалят по селата

  • 0
  • 91 преглеждания

В ранните зори на 25 декември – първият ден на Коледа, за поредна година момчетата от Коледарската група към читалище „Надежда” обиколиха цялото село Чавдар. С песни и наричания те посетиха домовете на чавдарчани, за да внесат в къщите на стопаните им здраве, берекет за спорна година.

Облечени в коледарските ямурлуци и народни костюми, ушити със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед” – село Мирково преди години, момчетата доставиха радост на жителите на селото. В дворовете, където те гостуваха и изпълниха своите песни, бяха дарени от стопаните с кравай, домашни деликатеси и кой, колкото пари беше отделил за чаканите гости.

С песента „Ой, Коледо, мой, Коледо” те благославяха за Рождество Христово и получиха покана за гостуване и през следващата 2018 година.

Малко преди обяд на площад „Васил Левски” ги очакваха служители на общината и читалището, много жители и гости на село Чавдар. Кметът Пенчо Геров ги надари богато, като им благодари, че съхраняват стародавната традиция на този народен обичай. Коледарите поздравиха своя водач Александър Миков, който пожела благоденствие и просперитет на всички жители на общината.

На Рождество Христово, по инициатива на читалищата в общините Антон и Челопеч коледарски групи обиколиха двете села и наричаха за здраве техните жители.

Старата българска традиция повелява именно читалищата да бъдат инициатор на тези празнични гостувания. Самодейците от двете културни институции – „Христо Ботев” в село Антон и „Труд и постоянство” в село Челопеч, благославяха и орисваха за здраве, плодородие и благополучие къщите, в които бяха на този свят за християнския ден.

Любезните домакини очакваха с нетърпение своите гостите и ги даряваха с добри дари, защото от далечни времена се знае, че с каквото дариш коледарите, това ще ти се роди и намери в дома през Новата година.

С коледарските си песни, момчета си заслужиха благодарността и обичта на челопечани и антончани и за поредна година допринесоха за специалното усещане на коледната магия.

Музикални таланти от Пирдоп в клуба на Маг Астор в столицата
Prev Post Музикални таланти от Пирдоп в клуба на Маг Астор в столицата
В СЕЛО ДУШАНЦИ  Подаръци от Дядо Коледа
Next Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Подаръци от Дядо Коледа
Related Posts

Leave a Comment: