В ЧАВДАР Коледари обиколиха цялото село Приготвиха кавърма в голям тиган

  • 0
  • 103 преглеждания

В ранните зори на 25 декември – първият ден на Рождество Христово – Коледа, за поредна година Коледарската група към читалище „Надежда” обиколиха цялото село Чавдар.

Облечени в коледарските ямурлуци и народни костюми, ушити със съдействието на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед” АД – село Мирково преди години, момчетата с песни и наричания посетиха домовете на чавдарчани, за да внесат в къщите на стопаните им здраве, берекет и надежда за спорна година. В дворовете, където те гостуваха и изпълниха своите коледарски песни, бяха дарени с кравай, сладки и месни деликатеси и пари.

Малко преди обяд пък на площад „Васил Левски” ги очакваха служители на общината и читалището, много жители и гости на село Чавдар. Въпреки студения вятър, имаше много хора, дошли да се поздравят за Рождество Христово – Коледа. Кметът Пенчо Геров дари богато коледарите, като им благодари, че съхраняват стародавната традиция на този народен обичай. На всеки той даде по един вит кравай и луканка.

Както стана традиция, на 25 декември за втора поредна година по инициатива на абщинската администрация и читалище „Надежда”, беше организиран празник, посветен на Рождество Христово. За празнуващите беше приготвена специална коледна гозба. Свинската кавърма беше сложена в големия чавдарски тиган, а майстор – готвач беше Минко Гинчев. Той разказа, че на бавен огън се пържат 50 кг. свински врат, 10 кг. лук, няколко бутилки олио и черен пипер. Негови помощници бяха приятели от селото. Съвсем подходящо зав декемврийския студ, беше и греяното вино, с което се почерпиха присъстващите на чавдарската Коледа. На сред площада се извиха народни хора.

НА КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ В ОБЩИНА ЧАВДАР  Поздравиха семейни двойки за златна сватба
Prev Post НА КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ В ОБЩИНА ЧАВДАР Поздравиха семейни двойки за златна сватба
УДОСТОИХА Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ   С награда на името на Кралица Виктория
Next Post УДОСТОИХА Д-Р ИНЖ. ИЛИЯ ГЪРКОВ С награда на името на Кралица Виктория
Related Posts

Leave a Comment: