В Челопеч 950 литра курбан за празника Вси Светии

  • 0
  • 99 преглеждания

На 27 юни Българската православна църква отбелязва празника Неделя след Петдесетница, съхранен в народната памет като ден на Всички светии. От отдавнашни времена в региона той е най-почитан в Челопеч, определен в по-ново време и като Ден на селото.

Поради извънредната обстановка в страната и по света, предизвикана от Ковид-епидемията и за опазване здравето на хората, ръководството на общината за втора поредна година не организира народното веселие, а отбеляза празника с приготвянето на светен курбан.

От ранни зори в неделя в местността „Корминеш“, в едноименния парк, екип от ОбА, начело с майстора на вкусното ястие Димитър Въжаров, работи усърдно до обяд, за да стане навреме традиционната жертвена гозба. В девет казана се приготвяше от девет овце около 950 литра курбан, каза г-н Въжаров.

Към 12 часа той беше осветен от свещеник, а около час по-късно, на шест предварително обявени на населението пунктове на различни места из Челопеч, при спазването на въведените в страната противоепидемични мерки и изисквания, започна раздаването му на всички, които пожелаха да спазят традицията и да похапнат у дома от него.

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СТЕФАН ЯНЕВ  Посети най-малката община в страната – Чавдар
Prev Post МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СТЕФАН ЯНЕВ Посети най-малката община в страната – Чавдар
НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКЪТ НА ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА У НАС Д-Р ЛУКАШ КАУЦКИ
Next Post НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКЪТ НА ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА У НАС Д-Р ЛУКАШ КАУЦКИ
Related Posts

Leave a Comment: