В ОБЩИНА ЧАВДАР Първо издание на инициативата „Арт-уикенди през август 2021”

  • 0
  • 102 преглеждания


Първото издание на новата инициатива в областта на културата на Община Чавдар бе в събота – 7 август. „Арт-уикенди през август – Чавдар, 2021“ беше открита от кмета Григор Даулов и Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата в Националния дворец на културата, директор на клуб „Перото” в град София, бивш главен редактор на издателство „Сиела“ и голям литературен гид.

„Знаем, че лятото е време за забавление и положителни емоции. Затова решихме да  предложим и малко изкуство в топлите августовски вечери с новата инициатива, която нарекохме „Арт-уикенди през август – Чавдар, 2021“, заяви г-н Даулов. Той покани жителите и гостите на общината да посетят поредицата от събития, защото ще бъдат много интересни за малки и големи.

През целия месец август уикендите в село Чавдар ще бъдат посветени на различни изкуства, като организаторите са приготвили много предизвикателства за деца и възрастни. Ще има литература, музика, театър, изобразително изкуство, архитектура и кино. Първата събота от поредицата такива, беше посветена на литературата, любимото изкуство на кмета Гиргор Даулов, сподели той пред присъстващите. Кметът допълни, че идеята на инициативата е да се възпитават хората, че българската култура трябва да се подкрепя, да се чете, да се купуват книги, защото една цивилизация се основава на здравите основи от култура и история.

Арт-уикендите започнаха с детски празник с Вал Стоева, която е посветила живота си на книгите. Тя е представител и основател на Фондация „Детски книги“. Вал Стоева повече от 15 години се отдава на книгите за деца и най-добрите от тях да достигнат до читателите. На малките жители на общината тя представи Камишибай приказки - древно японско изкуство за разказване на истории за деца от 3 до 103 години. Вал Стоева представи книгата „Да отгледаш читател: наръчник за родители“ от Алисън Дейвид, която показва защо четенето е най-добрата инвестиция в бъдещето на децата от раждането, как да ограничим четенето за училище от четенето за удоволствие и как книгите да са равностойни на екраните.

Гостенката бе отрупана с въпроси, на които тя отговори с удоволствие. Множество бяха посетителите, които си закупиха книги от щанда, организиран на празника.

В ЧАВДАР  Среща с литературния гид Светлозар Желев и Веселин Савов
Prev Post В ЧАВДАР Среща с литературния гид Светлозар Желев и Веселин Савов
В ОБЩИНА АНТОН  От началото на мандата привлечени над 4 млн. лева извънбюджетни средства
Next Post В ОБЩИНА АНТОН От началото на мандата привлечени над 4 млн. лева извънбюджетни средства
Related Posts

Leave a Comment: