ЛЕКОАТЛЕТКАТА ОТ СЕЛО МИРКОВО НАДЕЖДА АНГЕЛОВА

  • 0
  • 101 преглеждания

Готова за маратона „Трявна Ултра“ през лятото

Настоящата 2020 година се оказа изпълнена с трудности за всички нас. Извънредното положение и последващата ситуация в България, а и по целия свят, наложи промени в живота ни, към които всеки се адаптира по различен начин. Спортът е един от най-засегнатите и потърпевши от пандемията, казва лекоатлетката от село Мирково Надежда Ангелова.

Отменени бяха футболните първенства по цял свят, всички европейски и световни спортни прояви, дори олимпиадата в Токио. Спортистите по цял свят посрещнаха ограниченията с разбиране – почти всички продължиха да тренират, но вече в съвсем различна среда – във вкъщи. Елитни атлети, тенисисти, футболисти, гимнастици, многобойци показаха как може да бъдем отговорни към другите и да останем активни.

В частност в леката атлетика в България, всички любителски и републикански състезания, които трябваше да бъдат проведени през пролетта и лятото, бяха отменени или отложени за есента, сподели за в. „Регион“ известната състезателка по дълги бягания. Предвид на това, съобщи тя, месеците септември и октомври ще бъдат пренаситени със спортни събития и лекоатлетите ще трябва да избират на кое от тях да участват. Затова всички трябва да преструктурират цялата си подготовка и да променят изцяло тренировките. „Повечето атлети подготвят спортния си календар още в края на предходната година и започват подготовката си спрямо него. Аз бях запълнила своя с различни състезания всеки месец, като основните бяха три – обиколката на Витоша - 100 км. през месец юни, маратонът „Трявна Ултра“, на дистанцията 76 км. през юли и маратонът в Любляна през октомври.

Към момента нито едно от трите не е отменено, но и регистрациите не са отворени. Моята подготовка от началото на годината до момента премина през няколко етапа. През януари и февруари тренирах на закрита писта и приоритет за мен бяха тренировките за скорост. Не успях да участвам на 800 м. в държавното първенство през февруари, защото имах травма на крака. След едномесечно възстановяване и подновяване на тренировките, успях да подобря времето си на 1000 м. По случайност се прибрах в родното Мирково в началото на март преди да обявят извънредното положение и се случи така, че останах там почти до края му.

Предимството тук беше в това, че не се наложи да спра да бягам, тъй като в Мирково и околността има много пътища и пътеки, по които може да се бяга, без да срещаш хора. Хубавото при бягането е, че е индивидуален спорт и можеше да се практикува дори в създалата се ситуация. Много от моите приятели, колеги състезатели и познати в София и други големи градове обаче, трябваше да бягат по улиците и булевардите, защото парковете бяха затворени.

През тези два месеца от началото на месец март до началото на месец май почти нямах почивен ден. Тренирах предимно дълги бягания и бягания за скоростна издръжливост, като в същото време подобрих нивото си на бягане срещу склон. Така правех над 100 км. седмичен обем. Това беше възможно благодарение на помощта на майка ми и баща ми, които наглеждаха 7-месечния ми син (към момента), докато аз тренирах.

Завръщайки се в София, мерките за безопасност постепенно намаляха и парковете бяха отворени за спорт и разходки. В момента тренирам, колкото да поддържам форма и съм в очакване на „Витоша 100“. Ако се проведе през юни, ще имам около месец за специфична подготовка, което се надявам да е достатъчно. За „Трявна Ултра“ съм достатъчно добре подготвена и към момента. За останалите състезания през септември и октомври има достатъчно време за подготовка. Тъй като миналата година пропуснах целия сезон, през тази се надявам да подобря всичките си времена и да постигна поставените цели.

Пожелавам на всички спортисти успешен сезон, макар и кратък!“

ПОМОЩ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА
Prev Post ПОМОЩ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА
Да не изоставиш идеите си по време на криза
Next Post Да не изоставиш идеите си по време на криза
Related Posts

Leave a Comment: