ВТОРИЯТ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО НАРОДНИ БОРБИ „ДИВАТА СЦЕНА“ – ЧЕЛОПЕЧ

  • 0
  • 103 преглеждания

Тържество на мъжеството, силата, фолклора и красотата

Вторият турнир по народни борби „Дивата сцена“, организиран от Община Челопеч и Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ на 27 и 28 юли т. г., събра в парк „Корминеш“ в Средна гора състезатели, ръководители и почитатели на атрактивния спорт от цялата страна. И имаше защо – създаде се традиция, която обещава да премине границите на България и да разнася славата на традиционния наш народен спорт по света. Такъв, какъвто с. Челопеч заслужава да има, подчерта продуцентът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Изявите на състезателите в първия ден наблюдаваха кметът на Община Челопеч, който заедно с Христо Димитров откри турнира, изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков и инж. Ирена Цакова от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, почетният президент на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, продуцентът на Ансамбъл „Българе“ Елена Андерсон, Христо Маринов – председател на БФБ и др. Във втория ден – 28 юли, финалните схватки станаха пред очите на изпълнителния директор Тим Курт на „Аурубис България“ и директор „Производство“ на компанията инж. Димо Кирилов, известния актьор Бен Крос, изпълнител на ролята на Джеймс Баучер във филма-спектакъл „Осмото чудо“, семейство Барбукови, световната шампионка в неолоимпийските стилове борба Мария Оряшкова от Челопеч и др.

Срещите бяха с време от 15 минути и до туш, а при неизлъчване на победител – до постигане на първа точка, туш или изнасяне на противника от тепиха. Всяко представяне на състезателите ставаше с народни танци и костюми на Ансамбъл „Българе“ от съответната етнографска област, от която е състезателят. Главен съдия на турнира бе треньорът на националните отбори в неолимпийски стилове борба Петър Дойнов, подпомаган от Никола Николов – асистент в катедра „Борба“ на НСА и Иван Костадинов – съдия първа международна категория и президент на клуб „Локомотив“ – Пловдив. По време на схватките Етрополската духова музика и състав от изпълнители на зурни и тъпан „подгряваха“ борците и зрителите.

Двубоите започнаха най-леките, като първи на тепиха показаха сила и майсторство в народната борба Найден Иванов – Осата, от Пиринско и Красимир Дормушев от Самоков, представител на Балкана. След оспорван двубой, победата бе за Осата. В петъчната вечер, въпреки закъснението в началото на турнира, поради дъжда и необходимостта от време, за да се подсуши тепиха, се проведоха и полуфиналните двубой във всички категории. Те трябваше да определят шестте най-добрите състезатели, достойни да спорят за медалите и наградите – овца – за средна категория, коч – за тежката и теле – за „баш“ народните борци.

Вечерта завърши със спектакъла на Национален ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“, който представя българската традиционна народна култура, песни и танци в различните етнографски области на страната. Журналистът от в. „Таймс“ Джеймс Баучер (Бен Крос), разказва докато пътуват с Ориент-експреса на младия си приятел унгарския композитор Бела Барток (Свежен Младенов) за обичта си към България и разнообразието на фолклора ни. А всяка област – Македония, Тракия, Шоплука, Северозапада, Добруджа и др., се представяше на „живо“ с танците и песните на „Българе“.

Финалите в събота – 28 юли, противопоставиха най-напред един срещу друг Найден Иванов – Осата, и Николай Миндалов в борбата за третото място, които  предложиха много емоции за публиката с ефектни хватки и хъс за победа. Накрая спечели Осата. При 90-килограмовите бронзовият медал грабна Иван Деливерски, надделял над Константин Янакиев, а при „баш“ борците, почетното трето място завоюва Русенският Хълк – Гюрай Хамдиев, победил Хюсеин Хюсеин.

Борбата за първото място в категория Средна бе между миналогодишния победител в Челопеч Станко Инджов и представителя на Северна България Христо Енчев. След по-добре проведена тактически схватка, Станко Инджьов за втори път спечели златния медал, пояса на шампиона и голямата награда – жива овца, която гордо понесе на тепиха под бурните аплодисменти на публиката. Двамата състезатели бяха представени и поздравени след това с изпълненията на част от народния оркестър „100 каба гайди“.

Втори на тепиха излязоха, представяни от танцьори от ансамбъл „Българе“, състезателите в категория „Тежка“ Мирослав Гешев и Явор Янакиев. В продължение на петнадесет минути нито единият от двамата не успя да тушира своя съперник и се наложи „доборване“. Мирослав Гешев сполучи да изнесе извън тепиха представителя на Странджа Явор Янакиев и заслужи пояса на шампиона и живата награда – коч.

При най-тежките – в категория „Баш“, един срещу друг на тепиха застанаха миналогодишният Голям шампион Димитър Кумчев и претендентът Драгомир Стойчев. И в тази схватка, продължила повече от 15 минути, не бе излъчен победител, а в добавеното време с повече късмет, при равната борба, надделя родопчанинът Кумчев, който за втори път завоюва титлата „Шампион“. Той бе удостоен с пояса на победител, заедно с живо теле, което му доведоха на тепиха танцьори. Добруджанецът Драгомир Стойчев не повярва в началото, че е загубил двубоя, но все пак прегърна опонента си, поздравявайки го за успеха. Стойчев стана любимец на публиката и заслужено бе възнаграден със специалната награда, която му връчи кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков. Всички победители бяха наградени и с венци от цветя за своя триумф на тепиха. А изпълнители от Ансамбъл „Българе“ ги приветстваха преди и след схватките.

Вторите народни борби „Дивата сцена“ закриха инж. Кесяков и Христо Димитров, които благодариха на зрители, състезатели и фолклористи за създадения от всички заедно невероятен спектакъл на красота, мъжество, сила и хъс за победа. Спортната надпревара завърши, както и започна – с народно хоро на тепиха и… дъжд, който започна да ръми над парк „Корминеш“ веднага след закриването на турнира.

Състезателите

В трите категории – Средна (до 70 кг.), Тежка (до 90 кг.) и Баш (над 90 кг.) майсторството и мъжеството си в народните борби показаха 24 състезатели от цяла България. По осем във всяка –при най-леките: Станко Инджов от Родопите, Найден Иванов от Пиринската област, Димитър Стоянов – Северняшка, Аспарух Томов – Странджанска, Георги Русев – Тракия, Никола Миндалов, Добруджа, Красимир Дормушев – Балкана, Христо Дойнов – Шоплука.

В Тежка: Георги Средков – Тракия, Мирослав Гешев – Северняшка област, Явор Янакиев – Странджа, Димитър Касов – Добруджа, Константин Смиленов – Шопско, Иван Деливерски – Родопа, Станимир Чернев от Златица, като представител на Балканската област и Владимир Стойчев от Македонската област.

И в Баш – категория: Димитър Кумчев – Родопите, Гюрай Хамдиев – Македонската област, Светослав Люцканов – Северняшка, Кръстин Бояджиев – Странджа, Ангел Гочев – Шопска, Хюсеин Хюсеин – Тракия, Драгомир Стойчев – Добруджа, Димчо Димчев – Балкана.

Млади надежди в народната борба

Спечелиха овации от публиката

На турнира в парк „Корминеш“ публиката бурно аплодира утрешните надежди на народните борби Станислав Ненов и Кристиян Петков от Спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица.  Възпитаниците на треньора Иван Нешков вложиха много сили в схватката помежду си, в която победи Кристиян. Двамата бяха приятната изненада за почитателите на спорта в района и от страната.

За първи път на турнира се представиха и жени – любимката на местните почитатели на спорта Мария Оряшкова и Даяна Пешева. Двете състезателки освен в двубой помежду си, направиха и „спаринг“ с рефера – треньорът Петър Дойнов, който в един момент бе „нападнат“ и от голяма група танцьори и трябваше да се защитава, но той се справи успешно с неочакваното за него предизвикателство.

Мария Оряшкова, за радост на челопечани, спечели двубоя и получи златен медал и плакет от кмета инж. Алекси Кесяков.

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЗЛАТИЦА ИНЖ. МАГДАЛЕНА ИВАНОВА:
Prev Post КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЗЛАТИЦА ИНЖ. МАГДАЛЕНА ИВАНОВА:
БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ПИРДОП  След порой и 120 литра на квадратен метър вода от небето
Next Post БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ПИРДОП След порой и 120 литра на квадратен метър вода от небето
Related Posts

Leave a Comment: