МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

В ОБЩИНА АНТОН Почит към патрона на храма

 На 20 юли храм „Свети Пророк Илия“ в село Антон отбеляза патронния си празник. Тържествената света литургия бе отслужена от архиерейския наместник на Пирдопска духовна епархия отец Йоан от село Смолско, в съслужие с предстоятеля на храма отец хаджи Недко Бръмбаров.

 В храма по време на службата присъства кметът на общината Андрей Симов, който запали свещ за здравето на жителите на селото. Г-н Симов заяви, че местната власт е оказала помощ на църковното настоятелство по отбелязването на Деня на Свети Илия и приготвянето на традиционния жертвен курбан. Кметът Андрей Симов отправи пожелания за здраве и благополучие на жителите на село Антон, и да не се забравят традициите, които сплотяват хората, семействата и ги обединяват в полза и за развитието на общината.

ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО „ДЖЕМИНА“ – СЕЛО АНТОН Спази традицията на Еньовден

 На 24 юни – Еньовден, честван като празник на фармацевтите и лечителите у нас, представители на Женско дружество „Джемина“ в Община Антон, със съдействието на читалище „Христо Ботев“, спазиха традицията по роса в ранните часове на деня да берат билки в околностите на параклиса „Св. Георги“.

 Малко след 7 часа сутринта, облечени в бели роби с красиви български везби, дамите се събраха на поляната под храма, като някои от тях вече носеха свежи планински цветя и лековити растения, набрани край пътя. Естествено, предимство при събирането им имаше жълтото Еньовче, казаха те, тъй като бялото още не беше разцъфнало.

ХУДОЖНИКЪТ БОЖИДАР РАЙКОВ ОТ СЕЛО АНТОН

 Художник изписа стена в двора на детска градина в Пирдоп

  Познатият на мнозина самобитен художник-живописец от село Антон Божидар Райков, изписа голямо пано с анимационни герои на стена, ограждаща от юг двора на Детска градина „Невена Генчева“ в гр. Пирдоп.

 Идеята за стенописа, който включва обичаните от малчуганите герои от приказки – Мечо Пух, Прасчо, Цар Лъв, Зайо и Вълкът от „Ну погоди“ и др., е негова, а подкрепа на инициативата оказва приятел на г-н Райков, съсед на детското заведение.

 Художникът, който е служител на „Аурубис България“, творил през месец септември след приключване на работата си в компанията. Художникът бил подкрепен от педагозите на ДГ „Невена Генчева“, а малчуганите, които наблюдавали създаването на стенописа, лесно разпознавали героите от детските анимационни сериали. Художникът сподели, че използвал бои на водна основа, които са устойчиви на външни влияния. Основата за стенописа е била подготвена предварително, след което Божидар Райков започнал рисуването. Той е посветил делото си на децата и благодари на всички, помогнали за създаването на паното, което краси двора на детското заведение. Пожелава на децата да са здрави и да се забавляват в хубавите есенни дни край новата си придобивка.

СЕДЕМ КАЗАНА ЖЕРТВЕНА ГОЗБА За Гергьовден в Община Антон

 Традиционният национален и народен празник – Гергьовден, 6 май, който е и ден на Община Антон, бе отбелязан без познатите от преди въвеждането на противоепидемичните мерки и извънредното положение в страната, прояви. Най-напред честваме Гергьовден и празника на Българската армия, каза кметът Андрей Симов. Имаме честта да празнуваме този ден заедно с цялата държава, и се радвам, че за поредна година спазихме традицията, макар сега тържеството да е по-скромно. Желанието ни бе хората да се почувстват сплотени и обединени и да ги поздравим. Нека да са здрави и да вярват, че това огромно за всички предизвикателство с коронавируса, ще отмине. И скоро отново ще можем да общуваме помежду си по-свободно, да се радваме на хубавото и да работим за добруването и развитието на общината, заяви г-н Симов.

НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ГАРА В СЕЛО АНТОН Горяха хиляда траверси

На 14 април, малко след 19 часа вечерта, избухва голям пожар на железопътната гара в с. Антон, обхванал значително количество траверси. Сигналът към Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ е подаден от оператор на национален телефон около 19:30 ч., но минути преди това началникът главен инспектор Ненко Миков е бил известен за пламналия огън от кмета на общината Андрей Симов.

С тръгването си от вкъщи, той разпоредил на подчинените си в гасенето да се включат и двата противопожарни автомобила и техните екипи, обясни той за в. „Регион“. В гасенето на буйните пламъци се включили и две водоноски на фирма „Симов ойл“, всяка от които с обем по 9 куб. м. вода, тъй като районът на пожара е без водоизточник.

Пожарът е възникнал в една от купчините траверси, натрупани в западна посока от жп гарата, извадени от коловозите при ремонта на тунела в близост до с. Антон. Главен инспектор Миков сподели, че на 1 км. разстояние, по данни на специалисти по ремонта на железопътните трасета, има между 1600 и 1700 траверси, обилно напоени с леснозапалими вещества, за предпазване от въздействие от влагата. В района на гара Антон има няколко купа с траверси, като приблизителното им количество е около 3000 – 3500 бр. Пожарът е възникнал в най-западният от тях, където има не по-малко от 1000 бр.

 

 

 

Октомври 2021
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031