МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 11 юли, по данни на местните власти, в седемте общини от региона – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, над 18 720 избиратели имаха право да определят кои да бъдат партиите, коалициите и депутатите в 46-то Народно събрание. От тях пред машините за гласуване и урните се явиха около 40 %, като само в Община Челопеч активността е значително по-висока – 51.53 %.  Навсякъде изборният ден е започнал в 7:00 часа, спокойно и без затруднения, при спазване на реда и противоепидемичните мерки от гласуващите и членовете на СИК. Единствено в с. Душанци, Община Пирдоп, е имало кратко прекъсване работата на машината за гласуване, като проблемът бързо е бил отстранен. Прочети още...
   |   

Почит към Свети Сисой и Света Неделя

 Миналата седмица мирковчани честваха двама светци, много тачени в селото от десетилетия. Първият, на когото те отдадоха уважението си, е Свети Сисой, който се  чества на 6 юли.  Почита на светеца от мирковчани датира повече от век, защото името му се свързва с няколко случая на чудодейно излекуване на деца, след като хората са се помолили на оброчището при параклиса.

 През 2012 г. започва изграждането на параклис на негово име, който окончателно е завършен през миналата година. По традиция на 6 юли се даде традиционният курбан, осветен от отец Николай Славчев, който поръси за здраве мирковчани, дошли да се помолят за себе си и близките си. На дошлите бе раздадена от жертвената гозба. Новото тази година беше иконата, поставена на кръста на оброчището.

ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СЕЛО БЕНКОВСКИ Честваха патрона на два храма

 Своята почит към Свети Дух показаха жители и гости на мирковското село Бенковски. Те дойдоха на специално организираната от кметството среща при двата параклиса, които честваха своя патронен ден на 21 юни.  Храмовете бяха отворили врати за хората, дошли да запалят по свещичка и да се помолят за себе си и за своите близки за здраве.

 Поздравителен адрес от инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед” АД до кмета на Община Мирково, до жителите на с. Бенковски беше прочетен от кметския наместник Светлана Георгиева. В него инж. Драганов отправя пожелания към мирковчани и бенковчани за продължаване и утвърждаване на изконните традиции в нашия живот. Той призовава с вяра, енергия и постоянство заедно да отстояваме и разпространяваме  българските добродетели и духовни ценности.

Удивително шоу за малчуганите от Мирково

 Международният ден на детето 1-ви юни, беше посрещнат от възпитаниците на Детска градина „Дора Габе“ в с. Мирково с организирано специално за тях детско шоу. Аниматорката Ивайла Бикова с изумителна лекота в общуването с децата, с много хумор, интересни игри и весели хрумвания успя да завладее детското съзнание и да предразположи всички да се отпуснат и истински да се веселят.

 С много любов и импровизации Ивайла Бикова създаваше непосредствена и приятна обстановка, а децата изпълняваха веднага всяка нейна игра. Това беше една естествена непрекъсната игра, подарена на малчуганите с обич и истинско актьорско майсторство. Учителките бяха впечатлени от лекотата, с която Ива увличаше децата в забавленията и никое от тях дори не си помисляше да не направи това, което тя им показваше.

В ОУ – МИРКОВО Отбелязаха 145 години от гибелта на Георги Бенковски

 При стриктно спазени изисквания за здравна сигурност в ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково беше отбелязана 145-годишнина от гибелта на патрона на училището Георги Бенковски. На честването бяха поканени кметът на Община Мирково Цветанка Йотина, зам.-кметът Велко Лисев, председателят на ОбС Петър Грохчев и членове на Регионален клуб „Поп Недельо“ Мирково.

 С приветствие към присъстващите се обърна директорът на учебното заведение Марианна Горгорова. Тя изтъкна участието на много от учениците в различни форми на изява във всякави училищни и извънкласни прояви, конкурси и инициативи. Особено радващо за децата, родители и учители е успешното представяне на няколко ученици в олимпиадите по учебни предмети на районния и областния кръг. С грамоти бяха отличени 23 ученика. Като най-успешно беше отбелязано представянето на областно ниво на Никола Танов, Димитър Мирчев и Радостин Божков, които са се явили на олимпиади по няколко учебни дисциплини. На шестокласника Никола Танов не му е достигнала само една точка, за да се класира на националното ниво за „Знам и мога“. За своите успехи всеки ученик получи от директора на училището и книгата на Рик Риърдън „Пърси Джаксън“.  

В ОБЩИНА МИРКОВО Удостоиха с почетни звания дългогодишни учители

 С приповдигнатост, отговаряща на величието на този най-светъл български празник, на 24 май в ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково беше отбелязан Денят на Светите братя Кирил и Методий. Тържественото честване започна в двора на училището с предаването на знамето. Поздравителен адрес до директора на училището, учителския колектив и учениците беше оправен от „Елаците-Мед” и инж. Драгомир Драганов. Красимира Семерджиева прочете поздравителен адрес и от проф. д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч. Поздравителни адреси бяха получени и от екипа на „Орак Дигитална учителска академия“ и от Росица Иванова, началник на Регионално управление на образованието за Софийска област.

В МИРКОВО Шарени яйца по проект „Успех“

 В навечерието на Великденските празници учениците от ОУ „Георги Бенковски” организираха пролетен базар. Експонатите в него са изработени от ученици, участващи в арт клуба, ръководен от Соня Динекова.

Клубът развива своята дейност по проект „Успех“, който се оказа полезна и действаща програма, развиваща уменията на децата в различни дейности в извънучебно време. Учениците откриха своята изложба-базар в сряда – 5 април, когато се организира и пазарът в селото. Така повече хора можеха да се запознаят с изложените за продажба експонати. Сред тях имаше красиво изработени венци от върбови клонки с нашарени яйчица, разнообразни  кошнички с яйца и различни животинчета, ефектни градински украшения, също съобразени с темата.

Продажбата на изработените експонати беше поета изцяло от учениците, а събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на различни занимателни игри.

 

 

 

Август 2021
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031