МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В СЕЛО МИРКОВО На карнавал казаха „Чао!“ на коронавируса

 В деня за прошка – Сирни Заговезни, тази година на 6 март, в центъра на Мирково се проведе традиционният кукерски карнавал, организиран от общината. В уречения час общинската комисия беше готова да оценява явилите се, а се духовата музика подгряваше настроението на публиката с изпълнението на популярни хора. Началото беше поставено с приветствие от кмета на общината Цветанка Йотина, която призова да си простим взаимно, да са ни леки постите и да се помолим заедно войната в Украйна скоро да бъде спряна.

В ОБЩИНА МИРКОВО Заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България

 Националният празник 3 март беше подобаващо отбелязан от жителите на Мирково. Честването беше организирано от Община Мирково, читалище „Културен подем 2020 и ОУ „Георги Бенковски“.

 Тържеството се състоя в двора на църквата „Свети Димитрий. На него присъстваха зам.-кметът Велко Лисев, председателят на ОбС Петър Грохчев, секретарят на общината Цвета Попова, общински съветници, представители на Регионален клуб „Поп Недельо“ – Мирково към Национално дружество „Традиция“, служители от местната администрация, младежкият оркестър „Мирковски орли“, ученици, учители и много граждани.

В СЕЛО КАМЕНИЦА Самодейци празнуваха Деня на виното и на мъжката рожба

 На 1 февруари самодейци и жители на село Каменица, Община Мирково, отбелязаха празника Трифон Зарезан, посветен на виното и лозята. По инициатива на ръководството на Пенсионерския клуб, настоятелството и служителя на читалище „Любен Каравелов“ Тодорка Пашова, за поредна година по стара традиция групата, която беше решила да се включи в празника, подготви и проведе обичая. Бяха спазени противоепидемичните мерки, наложени в страната, заради разпространението на коронависура.

Празник край дряновото дърво в Мирково

 Традиция е в Мирково е старата година да се изпраща, а новата да се посреща с „Пеенето на пръстените и „Наричане на пръстените. Голямото и здраво дряново дърво беше отсечено и накичено служители на общинската администрация. По него бяха закачени с червен конец за здраве много дребни лакомства – различни видове бонбони, близалки, шоколади, колачета, кутии с локум, малки бутилки с вино, пликчета с плодове и орехи, домашен суджук, нанизи от пуканки и сушелки, а клонките бяха укресени с гирлянди, бръшлян и чимшир за берекет.

 Въпреки ремонта на центъра в последния ден на отиващата си 2021 година, мирковчани  се събраха до украсеното дърво, за да си пожелаят весело посрещане на Новата 2022 година и да изиграят хоро. Най-нетърпеливите пуснаха своите пръстенчета и дребни предмети, които да пренощуват във водата, а в първия ден януари да научат какво им е приготвила съдбата.

Дарения за талантливи деца с активно участие в училищния живот в Мирково

 На 21 декември 2021 г. чрез договор за дарение на ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково, беше предадена сумата от 820 лв. Средствата бяха събрани на благотворителната кулинарна изложба, организирана от читалище Културен подем – 2020 и ще бъдат използвани за подкрепа на деца от учебното заведение. На кои деца да се помогне ще бъде определено от педагогическия съвет, като няма да се раздават парични средства, а ще се закупят принадлежности за учениците. Приоритет при определяне на помощите ще имат учениците, които активно се включват в проявите, организирани от училището. Размерът на сумите също ще бъде уточнен на педагогическия съвет. Подпомагането на активните ученици от читалището е показателно за доброто взаимодействие и взаимопомощ между двете институции.

ЧИТАЛИЩЕ „КУЛТУРЕН ПОДЕМ 2020“ Кулинарна изложба преди Коледа в Мирково

 Празничният календар на читалище „Културен подем 2020“, съвместно с Oбщина Мирково през миналата седмица продължи с благотворителната кулинарна изложба и прожекция на най-новия филм за селото.

 Представянето и предлагането на посетитевите на кулинарните изкушения се проведе във фоайето на Спортен комплекс „Мирково“. Секретарят на читалището Тодор Цачев откри изложбата и благодари на многобройните мирковски домакини, отзовали се на благородната инициатива. Той сподели, че проявата е с благотворителна цел, като със събраните средства ще се подпомогнат деца от ОУ „Георги Бенковски. Решението на кои деца да се помогне ще бъде взето на педагогически съвет, като няма да се дават парични средства, а ще се закупят пособия и принадлежности за ученици, които имат нужда от помощ.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930