МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На християнският празник Богоявление – Йордановден, 6 януари, в гр. Пирдоп се постави начало на нова традиция. Ритуалът по хвърлянето на Светия кръст се състоя на моста над река Славци, при кръстовището на едноименната улица с ул. „Бобьовица“. Хубавото време позволи на множество пирдопчани да присъстват на обичая, за който от общинската администрация бяха направили специален бент и вир в коритото на реката, а на желаещите се предлагаше греяно вино. Прочети още...
   |   

Празник край дряновото дърво в Мирково

 Традиция е в Мирково е старата година да се изпраща, а новата да се посреща с „Пеенето на пръстените и „Наричане на пръстените. Голямото и здраво дряново дърво беше отсечено и накичено служители на общинската администрация. По него бяха закачени с червен конец за здраве много дребни лакомства – различни видове бонбони, близалки, шоколади, колачета, кутии с локум, малки бутилки с вино, пликчета с плодове и орехи, домашен суджук, нанизи от пуканки и сушелки, а клонките бяха укресени с гирлянди, бръшлян и чимшир за берекет.

 Въпреки ремонта на центъра в последния ден на отиващата си 2021 година, мирковчани  се събраха до украсеното дърво, за да си пожелаят весело посрещане на Новата 2022 година и да изиграят хоро. Най-нетърпеливите пуснаха своите пръстенчета и дребни предмети, които да пренощуват във водата, а в първия ден януари да научат какво им е приготвила съдбата.

Дарения за талантливи деца с активно участие в училищния живот в Мирково

 На 21 декември 2021 г. чрез договор за дарение на ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково, беше предадена сумата от 820 лв. Средствата бяха събрани на благотворителната кулинарна изложба, организирана от читалище Културен подем – 2020 и ще бъдат използвани за подкрепа на деца от учебното заведение. На кои деца да се помогне ще бъде определено от педагогическия съвет, като няма да се раздават парични средства, а ще се закупят принадлежности за учениците. Приоритет при определяне на помощите ще имат учениците, които активно се включват в проявите, организирани от училището. Размерът на сумите също ще бъде уточнен на педагогическия съвет. Подпомагането на активните ученици от читалището е показателно за доброто взаимодействие и взаимопомощ между двете институции.

ЧИТАЛИЩЕ „КУЛТУРЕН ПОДЕМ 2020“ Кулинарна изложба преди Коледа в Мирково

 Празничният календар на читалище „Културен подем 2020“, съвместно с Oбщина Мирково през миналата седмица продължи с благотворителната кулинарна изложба и прожекция на най-новия филм за селото.

 Представянето и предлагането на посетитевите на кулинарните изкушения се проведе във фоайето на Спортен комплекс „Мирково“. Секретарят на читалището Тодор Цачев откри изложбата и благодари на многобройните мирковски домакини, отзовали се на благородната инициатива. Той сподели, че проявата е с благотворителна цел, като със събраните средства ще се подпомогнат деца от ОУ „Георги Бенковски. Решението на кои деца да се помогне ще бъде взето на педагогически съвет, като няма да се дават парични средства, а ще се закупят пособия и принадлежности за ученици, които имат нужда от помощ.

ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТРИЙ“ В МИРКОВО Ганка Кренева приготви Петохлебие за здраве и берекет

 На 26 октомври Православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. С благословията на Константийски епископ Михаил, викарий на митрополит Гавриил, в едноименния мирковски храм „Свети Димитрий бе отслужена празнична света литургия.

 На празника в патронния ден на храма съслужиха на викарий Михаил още йеромонах Нектарий от Чекотинския манастир и отец Антоний от Челопеч. В тържествената служба се включиха и отец Николай Славчев, който е предстоятел на църквата в селото и свещеник от гр. Етрополе.  Дядо владика, който обичайно провежда богослужението за Димитровден в Мирково, този път не дойде поради здравословни проблеми.

В МИРКОВСКОТО УЧИЛИЩЕ Неповторим час по музика

 На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, часът по музика в пети клас на ОУ   „Георги Бенковски” с. Мирково, беше доста по-различен, защото бе посветен и на музиката, и на поезията. Цялостната организация по провеждането му бе дело на новия преподавател по предмета Ивайла Цачева, която води всички часове от първи до седми клас. Заниманието се проведе в обзаведения тази година нов музикален кабинет, за чието обзавеждане вече писахме, че е осъществено с помощта и съдействието на холандския учител Рудолф Ван Дер Веек.

 Специални гости на открития урок бяха кметът на Община Мирково Цветанка Йотина и секретарят на ОбА Цвета Попова. След като представи гостите на своите ученици, г-жа Цачева откри урока с нейна обработка за пиано на шопската песен „Омиле ми, Ягодо“. Шопската фолклорна област е включена в учебната програма по музика за пети клас, а учениците в пети и в шести клас се запознават с песните, хората, обрядите и специфичната носия за всяка от шесте фолклорни области в България.

Обучение на преброители и в Община Мирково

 Във връзка с провеждане на предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в Община Мирково беше проведен еднодневен курс на обучение за преброители и контрольори. То се ръководеше от Мирослава Матеева, експерт от „Статистиката“ за Софийска област.

 Г-жа Матеева разясни новите моменти в преброяването, което трябваше да бъде проведено през месец февруари, но беше отложено поради противоепидемичните мерки и ограничения. Участието в преброяването е задължително, а на гражданин, което откаже да предостави на преброителите своите данни, ще бъде налагана глоба в размер на 160 лв.

 

 

 

Януари 2022
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31