МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

В МИРКОВСКОТО УЧИЛИЩЕ Неповторим час по музика

 На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, часът по музика в пети клас на ОУ   „Георги Бенковски” с. Мирково, беше доста по-различен, защото бе посветен и на музиката, и на поезията. Цялостната организация по провеждането му бе дело на новия преподавател по предмета Ивайла Цачева, която води всички часове от първи до седми клас. Заниманието се проведе в обзаведения тази година нов музикален кабинет, за чието обзавеждане вече писахме, че е осъществено с помощта и съдействието на холандския учител Рудолф Ван Дер Веек.

 Специални гости на открития урок бяха кметът на Община Мирково Цветанка Йотина и секретарят на ОбА Цвета Попова. След като представи гостите на своите ученици, г-жа Цачева откри урока с нейна обработка за пиано на шопската песен „Омиле ми, Ягодо“. Шопската фолклорна област е включена в учебната програма по музика за пети клас, а учениците в пети и в шести клас се запознават с песните, хората, обрядите и специфичната носия за всяка от шесте фолклорни области в България.

Обучение на преброители и в Община Мирково

 Във връзка с провеждане на предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в Община Мирково беше проведен еднодневен курс на обучение за преброители и контрольори. То се ръководеше от Мирослава Матеева, експерт от „Статистиката“ за Софийска област.

 Г-жа Матеева разясни новите моменти в преброяването, което трябваше да бъде проведено през месец февруари, но беше отложено поради противоепидемичните мерки и ограничения. Участието в преброяването е задължително, а на гражданин, което откаже да предостави на преброителите своите данни, ще бъде налагана глоба в размер на 160 лв.

В СЕЛО МИРКОВО Събират средства за пиано с концерт на класическа музика

 На 30 юли в залата на читалище „Христо Ботев в Мирково се състоя класически концерт „Пиано + на учениците от класа по пиано на Ивайла Цачева. За трета поредна година заедно съссъпруга си Тодор Цачеви организира летни концерти с класическа музика. Дебютът беше поставен на 28 август 2019 г. на Спортен комплекс „Мирково“. През следваща 2020 г. в Мирково и в Златица на открито беше показан спектакълът „Таланти под звездите. Тази година беше стартирана кампания за набиране на средства за закупуване на роял в Мирково. Музикалната проява беше с платен вход, което позволи любителите на класическата музиката да дадат своята принос за осъществяване на благородната цел. От публиката бяха събрани първите 785 лева. Така царят на инструментите е с една стъпка по-близо до Средногорието. Това е резултатът от концерта на Ивайла Цачева Пиано академия“. Началото е поставено, целта е амбициозна, но селото, дало на България първата земеделска кооперация, отново ще бъде първо, този път в духовната сфера. Инструментът, около който се завърта цялата европейска музикална култура през последните няколко века, трябва да присъства в най-богатия регион на България!

В СЕЛО БУНОВО Деца представиха на изложба творбите си

 По инициатива на Симеон Петров и Таня Маринова, с подкрепата и съдействието на настоятелството на читалище „Светлина“, в село Буново се провеждат занимания за деца под надслова „Академия по изкуство“. Участниците в нея са малчугани, живеещи в селото или пристигнали в него за лятото на гости при дядо и баба. Изложбата на творбите на младите художници бе открита в неделя – 18 юли, и се помещава в салона на читалището в сградата на бившето основно училище „Васил Левски“. На представянето присъстваха организаторите на заниманията, родители, близки и приятели на децата.  

 Включилите се двадесет ученици от първи до седми клас, се обучавали да рисуват върху основа от естествени материали – керемиди, дърво, платна, каза г-н Петров. Най-напред те усвоили как се нанася грунд, за да може след това да се рисува върху него. С напредъка на заниманията той им поставил и конкретни задачи – да създадат картини на цветя, пейзажи, на своя дом и др. И всички се справили отлично с предизвикателството. А за да ги стимулира, той е показал и свои рисувани керемиди с образи на владетели на Средновековна България, на носии от различни фолклорни образи, планински и морски етюди.  

Почит към Свети Сисой и Света Неделя

 Миналата седмица мирковчани честваха двама светци, много тачени в селото от десетилетия. Първият, на когото те отдадоха уважението си, е Свети Сисой, който се  чества на 6 юли.  Почита на светеца от мирковчани датира повече от век, защото името му се свързва с няколко случая на чудодейно излекуване на деца, след като хората са се помолили на оброчището при параклиса.

 През 2012 г. започва изграждането на параклис на негово име, който окончателно е завършен през миналата година. По традиция на 6 юли се даде традиционният курбан, осветен от отец Николай Славчев, който поръси за здраве мирковчани, дошли да се помолят за себе си и близките си. На дошлите бе раздадена от жертвената гозба. Новото тази година беше иконата, поставена на кръста на оброчището.

ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СЕЛО БЕНКОВСКИ Честваха патрона на два храма

 Своята почит към Свети Дух показаха жители и гости на мирковското село Бенковски. Те дойдоха на специално организираната от кметството среща при двата параклиса, които честваха своя патронен ден на 21 юни.  Храмовете бяха отворили врати за хората, дошли да запалят по свещичка и да се помолят за себе си и за своите близки за здраве.

 Поздравителен адрес от инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед” АД до кмета на Община Мирково, до жителите на с. Бенковски беше прочетен от кметския наместник Светлана Георгиева. В него инж. Драганов отправя пожелания към мирковчани и бенковчани за продължаване и утвърждаване на изконните традиции в нашия живот. Той призовава с вяра, енергия и постоянство заедно да отстояваме и разпространяваме  българските добродетели и духовни ценности.

 

 

 

Октомври 2021
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031