МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На християнският празник Богоявление – Йордановден, 6 януари, в гр. Пирдоп се постави начало на нова традиция. Ритуалът по хвърлянето на Светия кръст се състоя на моста над река Славци, при кръстовището на едноименната улица с ул. „Бобьовица“. Хубавото време позволи на множество пирдопчани да присъстват на обичая, за който от общинската администрация бяха направили специален бент и вир в коритото на реката, а на желаещите се предлагаше греяно вино. Прочети още...
   |   

В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Румен Радев и Илияна Йотова с двойна преднина пред вторите

 Изборният ден в Община Златица протече спокойно и при спазване на мерките и изискванията, породени от епидемичната обстановка у нас. Във всички секционни комисии бяха осигурени дезинфектанти, маски, ръкавици, и се спазваше изискваната дистанция между гласуващите. Пред някои от секциите имаше струпвания на избиратели, без това да създава напрежение и всеки от тях търпеливо изчакваше реда си, за да упражни своето право на избор на държавен глава и депутати.

 Към 10:00 часа в Първа Секционна избирателна комисия (СИК) от записаните в списъка 672 гласоподаватели, вота си бяха упражнили 50 човека, а към 12.00 часа вече бяха 78. В СИК № 2 по списък избирателите бяха 420. В 10:00 часа бяха гласували 40 от тях, а в 12:00 часа – 60. Председателят на комисията Елка Кръстанова сподели, че въпреки притеснението си възрастните хора се справят успешно и че на всекиго се оказва необходимата техническа помощ от член на комисията, който се явява своеобразен инструктор при гласуването с машините.

В АЛЕЯТА НА ПАМЕТТА И СЛАВАТА НА ЗЛАТИЦА Прибавиха още един барелеф

 В четвъртък – 28 октомври, скулпторът Благовест Апостолов от гр. София и Димитър Богданов от общинската администрация в гр. Златица монтираха в Алеята на паметта и славата на града мраморната плоча с барелефа на езиковеда, поет и общественик от града Сава Чукалов. Това е седмият известен жител на Златица, който получава признанието на съгражданите си за своя принос и дела за Отечеството и намира място в Алеята.

 Предвиждаше се откриването на барелефа и паметната плоча на Сава Чукалов, да бъдат открити в Деня на народните будители, но поради пандемичната обстановка в страната, това ще стане в подходящо време.

В ЗЛАТИЦА Шестнадесет служители на общината получиха плакети

 По повод Деня на българската община – 12 октомври, в Общинска администрация – Златица кметът инж. Стоян Генов поздрави екипа си по повод професионалния празник на работещите в местната власт. Г-н Генов обяви, че шестнадесет служители с дългогодишен стаж от колектива и общински институции се удостояват с плакети на Община Златица със символа на града часовниковата кула. Удостоените с наградата са директорът на Дирекция „Финанси“ Анна Ланкова, Верка Иванчова, Донка Петкова, Иванка Ангелова, Иванка Пангарова, Йонка Пискова, Красимира Богданова, Красимира Монова, Маня Алексиева, Наталия Методиева, Наталия Станикина, Нонка Неделева, Симеонка Балова, Стоянка Петрова, Цветан Маринов, Цеца Цецова.

НАД СТО ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБОВЕ „ТРАДИЦИЯ“ ОТ СТРАНАТА Проведоха хайдушки поход в Златишкия балкан и представиха сватба от началото на ХIХ в.

 На 26 юни се осъществи подготвяният отдавна втори хайдушки поход в Златишкия Балкан. Той беше заплануван за миналата година, но поради наложената пандемична обстановка, беше отложен.

 Началото на похода беше даден в местността „Спасово кладенче“, след задължителния инструктаж за боравене с огнестрелни оръжия. Жените бяха облечени в народни носии от всички краища на страната, а мъжете бяха въоръжени с пушки и револвери и в хайдушко облекло или в униформи на турски войници и башибозук от XIX в. Организатори на събитието бе регионалният клуб от гр. Златица към Национално дружество „Традиция, с активната подкрепата на общината.

 Кметът инж. Стоян Генов поздрави участниците в събитието и им пожела успех, като припомни славната история на града, свързан с имената на Паисий Хилендарски, Васил Левски и четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.  Той даде начало на похода с изстрел от черешово топче. Групата се водеше от планинския водач и общински съветник в Златица Стоян Зяпков, а в края на колоната беше изявеният планинар и член на НД „Традиция“ Щерьо Данчев от Пазарджик.

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКЪТ НА ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА У НАС Д-Р ЛУКАШ КАУЦКИ

 Проведе работна среща в Община Златица

  На 24 юни гост на Община Златица бе Негово превъзходителство Лукаш Кауцки – посланик на Чешката република в България. Пред сградата на общинската администрация той бе посрещнат от кмета инж. Стоян Генов. Домакинът представи на своя гост ръководството на местната власт – председателят на ОбС инж. Любомир Цветков, зам.-кмета инж. Иванка Ангелова, кметските наместници на Карлиево, Петрич и Църквище – Ненко Миндилов, Мария Ангелова и Тотка Стойкова, директора на Дирекция „Обща администрация“ Анна Ланкова и ръководителя на Марчинг бенд „Марчинг старс“ Тодор Цачев, както и екипа на ОбА. 

 Негово Превъзходителство Лукаш Кауцки е 39-годишен, доктор по обща история на Карловия университет в гр. Прага. В сферата на външните работи на Чешката Република работи от 2013 г. От 2014 г. е зам.-министър на МВнР на Чехия. През 2019 г. е посланик на своята страна в Република България.

ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – ЗЛАТИЦА Чества 132 години от създаването си

 На 11 май в салона на читалище „Христо Смирненски“ – Златица се състоя тържество, посветено на 132 години от учредяването на културната институция. За ролята на българските читалища през годините и за създаването му в града говори председателят на настоятелството Нели Михайлова.

 Г-жа Михайлова подчерта, че българските читалища са уникален феномен в световната история. Те са резултат от порива на българина за духовно въздигане и просвещение, пропити са с революционен заряд и стават огнища за разпространение на знанието и идеите за свобода и независимост. Затова и днес с дейността си носят в себе си възрожденски дух, заяви тя.

 

 

 

Януари 2022
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31