МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

НАД СТО ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБОВЕ „ТРАДИЦИЯ“ ОТ СТРАНАТА Проведоха хайдушки поход в Златишкия балкан и представиха сватба от началото на ХIХ в.

 На 26 юни се осъществи подготвяният отдавна втори хайдушки поход в Златишкия Балкан. Той беше заплануван за миналата година, но поради наложената пандемична обстановка, беше отложен.

 Началото на похода беше даден в местността „Спасово кладенче“, след задължителния инструктаж за боравене с огнестрелни оръжия. Жените бяха облечени в народни носии от всички краища на страната, а мъжете бяха въоръжени с пушки и револвери и в хайдушко облекло или в униформи на турски войници и башибозук от XIX в. Организатори на събитието бе регионалният клуб от гр. Златица към Национално дружество „Традиция, с активната подкрепата на общината.

 Кметът инж. Стоян Генов поздрави участниците в събитието и им пожела успех, като припомни славната история на града, свързан с имената на Паисий Хилендарски, Васил Левски и четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.  Той даде начало на похода с изстрел от черешово топче. Групата се водеше от планинския водач и общински съветник в Златица Стоян Зяпков, а в края на колоната беше изявеният планинар и член на НД „Традиция“ Щерьо Данчев от Пазарджик.

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКЪТ НА ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА У НАС Д-Р ЛУКАШ КАУЦКИ

 Проведе работна среща в Община Златица

  На 24 юни гост на Община Златица бе Негово превъзходителство Лукаш Кауцки – посланик на Чешката република в България. Пред сградата на общинската администрация той бе посрещнат от кмета инж. Стоян Генов. Домакинът представи на своя гост ръководството на местната власт – председателят на ОбС инж. Любомир Цветков, зам.-кмета инж. Иванка Ангелова, кметските наместници на Карлиево, Петрич и Църквище – Ненко Миндилов, Мария Ангелова и Тотка Стойкова, директора на Дирекция „Обща администрация“ Анна Ланкова и ръководителя на Марчинг бенд „Марчинг старс“ Тодор Цачев, както и екипа на ОбА. 

 Негово Превъзходителство Лукаш Кауцки е 39-годишен, доктор по обща история на Карловия университет в гр. Прага. В сферата на външните работи на Чешката Република работи от 2013 г. От 2014 г. е зам.-министър на МВнР на Чехия. През 2019 г. е посланик на своята страна в Република България.

ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – ЗЛАТИЦА Чества 132 години от създаването си

 На 11 май в салона на читалище „Христо Смирненски“ – Златица се състоя тържество, посветено на 132 години от учредяването на културната институция. За ролята на българските читалища през годините и за създаването му в града говори председателят на настоятелството Нели Михайлова.

 Г-жа Михайлова подчерта, че българските читалища са уникален феномен в световната история. Те са резултат от порива на българина за духовно въздигане и просвещение, пропити са с революционен заряд и стават огнища за разпространение на знанието и идеите за свобода и независимост. Затова и днес с дейността си носят в себе си възрожденски дух, заяви тя.

НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТИЦА Водосвет в чест на Свети Георги

 Църквата „Свети Великомъченик Георги победоносец“ в гр. Златица отбеляза патронния си празник на 6 май с тържествена служба, която бе изнесена от архиерейския наместник отец Йордан Георгиев. На богослужението присъстваха жители и гости на Златица, някои от които бяха именници и се черкуваха за свое и на близките си здраве, черпейки с лакомства останалите. Отец Йордан благослови миряните и пожела на всички благоденствие и вяра в добрите бъднини на България. 

 Общинското ръководство на Златица дари на църковното настоятелство две овце, които бяха жертвани за приготвянето на традиционния светен курбан. За направата на вкусната гозба се погрижиха Филатка Рашева и нейните помощници – именникът Георги, Панка и Димка, които още от ранни зори са започнали да приготвят продуктите и подправките за ястието, сваряването на месото. Към обяд гозбата бе осветена от отец Йордан и раздадена на желаещите да вкусят от нея.

В ЗЛАТИЦА Залесиха още 76 дръвчета

 Приключи вторият етап от засаждането на нови дървесни видове по главните улици на град Златица. На 5 ноември общински съветници, водени от председателя на ОбС – инж. Любомир Цветков, работещи в местната власт, членове на клуб „Традиция“ в града и живеещи по ул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Софийско шосе“ засадиха 76 дръвчета кълбовидна акация и червена декоративна слива в подготвените предварително от служители на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед“ ями в тротоарните площи на двете улици. Дърветата са закупени от общината, а изборът на видовете е по препоръка на специалисти поради тяхната малка коренова система, която няма да поврежда прилежащите пространства и пътната настилка с израстването на дърветата през годините.

Депото за твърди битови отпадъци с видеосистема за контрол на достъп и наблюдение в реално време

 При представянето на здравните кабинети в съставните на Община Златица селища, кметът инж. Стоян Генов отговори и на журналистически въпроси. Той съобщи, че по предписание на ръководителя на Регионалната инспекция за околна среда и води в Софийска област Ирена Петкова, на сметището за твърди битови отпадъци край града е въведена стриктна система за контрол на достъпа.

 Монтирани са турникет-система и видеокамери, което позволява на институцията в реално време да наблюдава случващото се на депото. Инвестицията е на Сдружението на седемте общини от района „Средногорие Еко“, и не е част от проекта, който в момента се реализира за изграждане на сепарираща и компостираща инсталации на депото. Тяхното строителство продължава с предвидените по линейния график действия. В началото на следващия месец ще започне и извършването на проби на двете инталации.

 Кметът на Община Златица заяви, че се ще търси възможност за обособяване на терен за депониране на строителни отпадъци, какъвто в момента не съществува и не е предвиден в първоначалния проект на съоръжението. Друга необходима стъпка за обекта, която трябва да бъде направена, е гарантиране на постоянно водозахранване на територията на сметището. В момента за всички нужди – оросяване на терена, за битови нужди, вода се осигурява с цистерни.

 

 

 

Октомври 2021
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031