МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 11 юли, по данни на местните власти, в седемте общини от региона – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, над 18 720 избиратели имаха право да определят кои да бъдат партиите, коалициите и депутатите в 46-то Народно събрание. От тях пред машините за гласуване и урните се явиха около 40 %, като само в Община Челопеч активността е значително по-висока – 51.53 %.  Навсякъде изборният ден е започнал в 7:00 часа, спокойно и без затруднения, при спазване на реда и противоепидемичните мерки от гласуващите и членовете на СИК. Единствено в с. Душанци, Община Пирдоп, е имало кратко прекъсване работата на машината за гласуване, като проблемът бързо е бил отстранен. Прочети още...
   |   

ВРАТАРЯТ НА ФУТБОЛЕН КЛУБ „МИРКОВО – ВЕТЕРАНИ“ Отказа карловци при дузпите на турнира в Царево

 На 26 юни в курортния град Царево от Българското Черноморие, се е провел традиционният летен международен турнир по футбол за ветерани, съобщи за в. „Регион“ мениджърът и капитан на отбора на ФК „Мирково – ветерани“ инж. Иван Велин. Съставът е бил един от участниците в надпреварата.

 В първия си двубой представителите на региона са отстранили силния и техничен тим на град Люлебургаз, Република Турция. Победата ги е изпратила на финала, където се спорили за първото място в турнира с отбора на град Карлово. И въпреки че, противно на правилата, футболистите от родния град на Апостола Левски са имали в състава си действащи състезатели на по 20 – 25 години, с много сърцата игра мирковските ветерани са постигнали равен резултат в редовното време на мача – 1 : 1. Така се е стигнало до определяне на победителя чрез изпълнение на дузпи, както вече неведнъж това стана и на Европейското първенство.

НА ПИСТА „МАЯТА“ В ЧЕЛОПЕЧ Четвърти кръг от националния шампионат по автокрос

 На 26 и 27 юни на отлично подготвената писта „Маята“ в землището на Община Челопеч, се проведе четвъртият кръг от Националния шампионат по автокрос за дивизите „Бъги“ и „Супербъги“. Организатор на състезанието бе комитет с председател кметът инж. Алекси Кесяков. Председател на спортните комисари бе Деница Тодорова, а директор на надпреварата – Румен Костадинов.

 На откриването на състезанието – шесто поред в Челопеч, присъстваха координаторът от партия ГЕРБ за Софийска област Николина Ангелкова и кандидатът на народен представител от партията за 26 Многомандатен избирателен район Мария Джонгова.

 В първия ден – събота, се проведоха тренировките за запознаване с трасето, а официалното откриване стана сутринта в неделя – 27 юни, преди началото на квалификациите и финалните гонки. Кметът инж. Алекси Кесяков приветства пилотите в двата класа, като подчерта, че Община Челопеч вече е традиционно присъства в календара на Автомобилната федерация на страната и този спорт. Г-н Кесяков пожела на петнадесетте пилоти в двете дивизии оспорвано състезание, безаварийно каране и най-добрите от тях да победят.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И КЛУБ „БЕГАЧ“ – СОФИЯ Проведоха четвърти велопоход от Горна Малина до Златица

 При изключително подходящо време за  подобни инициативи – температури около 20 градуса по Целзий и без дъжд, на 3 юли „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“ – София, проведоха традиционния велопоход по Републиканската пътна мрежа, този път с дължина от 50.640 км. Стартът бе в центъра на Община Горна Малина, а финалът пред паметника на освободителите и опълченците на улица „Софийско шосе“ в гр. Златица.

 Поради мерките за безопасност и здраве в условията на пандемията у нас, организаторите бяха обявили квота от 240 колоездачи, колкото бяха и записаните за участие в пробега. Но имаше и такива, които се присъединиха към групата, изминавайки с колело пътя от София до мястото на старта. Група от 130 велосипедисти от столицата пътува до спирка Горна Малина със специален влак „Аурубис Байк Трейн“, а след това се присъедини към колоездачите от „Аурубис България“, сред които бяха изпълнителният директор Тим Курт със съпругата си Ани, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“ на компанията и множество техни колеги. Целта на спортната проява бе популяризиране красотите и историческите забележителности на Средногорието сред почитатели на колоезденето и старините от цялата страна.

НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО Победи сто петдесет и три жени на 100 км.

 Първа сред жените в ултрамаратона „Витоша 100“ завърши Надежда Ангелова! състезанието е планинско, известно още като Обиколката на Витоша и тази година се проведе на 19 юни.

 Ултрамаратонът е с дължина около 100 км. – в актуалния вариант трасе 98 км. и общо изкачване на 2090 м. Надпреварата води началото си от 70-те години на 20 век, като първоначално носи името „100 километра за 24 часа“ и има за цел завършване на обиколката за едно денонощие. Към 2021 година е организирана общо 38 пъти. Категориите, в които участниците се състезават, са колоезденебягане и дуатлон (комбинация от двете), като колоездачите стартират първи в събота в 6 ч. сутринта, а бегачите – в 23.59 ч. през нощта в полунощ на събота срещу неделя. Маршрутът тръгва от резиденция Бояна, преминава през Тихия кът, Владая, Кладница, язовир Студена, Боснек, Чуйпетлово, ЯрловоЯрема, местността Брезите, над Железница, Бистрица, Симеоново и отново през Бояна завършва пред резиденцията.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ Спечели първата купа на турнира в памет на Асен Сгуровски

 На Спортен комплекс „Мирково“ на 26 юни се проведоха срещите от петия турнир за млади футболисти, организиран от Футболен клуб „Средногорец 2016“. Спортната надпревара, в която участваха отбори от младшата възраст, родени от 2006 – 2007 година, се проведе под патронажа на кмета на Община Златица инж. Стоян Генов, който също е футболен съдия.

 От тази година турнирът ще се нарича „Асен Згуровски“, който е основател на клуба в град Златица и негов председател, но преди време загуби борбата с Ковид-19. Управителният съвет на клуба решил единодушно да се проведе турнира в негова памет. Съдействие на организаторите оказаха от Областния съвет на Българския футболен съюз. Покани те отправили към състави от областта и се отзовали ФК „Пирдоп“, ФК „Ботев“ от гр. Ихтиман и ФК „Ракитин“ от село Трудовец, Община Ботевград. Председателят на УС на ФК „Средногорец 2016“ Атанас Чивийски изрази увереността си, че турнирът ще премине в спортменски дух, децата да се забавляват на терена и да покажат най-доброто от своите умения за боравене с футболната топка.   

В ОБЩИНА ЧАВДАР Трети празник „Заедно в спорта”

 На 13 юни в двора на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и спортния комплекс в село Чавдар се състоя третият празник „Заедно в спорта”. Той беше организиран от Община Чавдар, съвместно с екипа на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в общината със секретар Радка Георгиева. Състезанията бяха за индивидуални участници и за отборна надпревара. Дисциплините, в които можеше да се представят спортистите от целия район на Средногорието, бяха футбол – мъже и деца, тенис на корт, тенис на маса и волейбол с треньори Тоедор Колев и Иван Иванов. При тениса на корт участниците бяха от град Пирдоп. Съдия на футболните двубои беше Петко Петков от Българската асоциация по мини футбол и е отговорник за надпреварите в Лига „Средногорие“, както и за Ботевград, Монтана, Враца и София област като цяло.

 В двубоите на футболното игрище при мъжете се включиха отборите на ФК Орлин“ – град Пирдоп, ФК „Миро“, ФК „Пирдоп“, ФК „Атлетик“, село Душанци, ФК „Йънг бойс“ и МФК „Средногорец“. При децата мачове изиграха тимовете на ФК „Пирдоп“, МФК „Средногорец“ и домакините от ФК „Чавдар“. В тениса на маса и тенис на корт, имаше само индивидуални участници – деца и възрастни, които мериха сили през целия ден. Отборите по волейбол бяха смесени, с представители на Пирдоп и Чавдар.

ПИРДОПСКИТЕ КАРАТЕКИ С множество златни отличия в Габрово

 През отминалите седмици състезателите по Спортен клуб „Френдшип“ в гр. Пирдоп, със сенсей Ресми Бобев, златни сребърни и бронзови медали в индивидуалната надпревара за Петата национална купа по „Шотокан Карате До“, проведена в гр. Габрово на 29 май. Домакини на проявата са били местният карате клуб „Янтра“ и Община Габрово. Състезателите на Пирдоп са водени от сенсей Николета Бобева.

 От началото на 2021 година клубът има много успехи, сподели сенсей Ресми Бобев. Златни медали и купи пирдопските каратеки са завоювали в индивидуалните и отборните първенства за състезатели до 12 години, както и при по-големите – до 18 години, и при мъжете и жените. Клубът е единственият в района, който провежда подготовката си само със състезатели преминали пълни медицински изисквания, каквито са изискванията в страната поради пандемичната обстановка, каза той. В момента в клуба тренират тридесет млади надежди в този спорт.

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ФК „Орлин“ е шампион на Лига „Средногорие“

 В неделя – 30 май, завърши първенството на футболна лига „Средногорие“. Четвъртият победител в продължилата няколко месеца надпревара на терена с изкуствено покритие „Клетката“, за трети пореден път е отборът на „Орлин“.

 Последният ден на футболен празник в гр. Пирдоп започна с мач на ФК „Ветерани“ – Мирково и „Отбор на народа“. Двата тима спретнаха пред малкото публика – предимно състезатели от другите отбори, участващи в лигата, оспорван двубой. С много желание за отбелязване на гол и победа в срещата се проявиха футболистите и на двата състава.

 Началото на мача бе белязано от пропуски пред двете врати. По-настоятелни бяха мъжете на „Отбор на народа“, които все пак успяха да преодолеят в една от атаките си вратаря на мирковчани Владимир Власакиев и да поведат в резултата. Две – три минути след това те отбелязаха и втори гол, което предизвика малки спорове и доведе до известно напрежение сред състава на ветераните. До края на полувремето „Отбор на народа“ вкара още две попадения в тяхната врата, така почивката, дадена от международния съдия Петко Петков, дойде при резултат 4 : 0.

В МЕСТНОСТТА „СВ. ПЕТКА” – СЕЛО ЧАВДАР Екстериорна изложба на ловни кучета

 На 29 май Националният клуб „Българско гонче“, със съдействието на Ловната дружинка в село Чавдар и спонсори, организира специализираната си годишна екстериорна изложба за ловни кучета. Те бяха представени от своите стопани, членуващи в организацията и сродни дружества. Проявата бе 25-та от основаването на клуба през 2010 година. Член на сдружението от село Чавдар е председателят на дружинката Лукан Черкезки, който активно е съдействал за провеждането ѝ.

 Председателят на Управителния съвет на клуба д-р Делчо Кочанков сподели за вестник „Регион“, че изложбата се провежда всяка година през месец април в различни населени места в страната. Поради ограниченията от пандемията с коронавируса, е отложена за края на месец май.

 През 2021 година за център е определена местността „Св. Петка“ над село Чавдар. На нея участници и зрители имаше от района на Средногорието и от цялата страна. Ловните кучета, които взеха участие в изложбата, бяха няколко десетки, като всяка година техният брой се увеличава, сподели със задоволство д-р Кочанков. Собственици на гончета имаше от Етрополе, Панагюрище, Пазарджик, Пловдив, Разград, Шумен, Велико Търново, Монтана и други.

ЛЮБО ГАНЕВ И ВЛАДИМИР НИКОЛОВ Откриха новата волейболна площадка в Златица

 На 22 май Община Златица обяви приключването на проекта за изграждане на волейболна площадка в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и откри новото спортно съоръжение. То ще се ползва от възпитаниците на учебното заведение и ще е основа за развитие на този вид спорт в града. На церемонията присъстваха председателят на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и дългогодишният национален състезател, а в момента треньор на отбора на „Левски“ Владимир Николов, общинският съветник и бивш кмет инж. Магдалена Иванова, преподаватели в училището и граждани.

 Кметът на общината инж. Стоян Генов заяви, че началото на проекта е поставено с одобрението на проектното предложение по времето на инж. Иванова, а изграждането на площадката е започнало през месец септември 2020 г. Стойността на строителните дейности, които включват изграждане на висока ограда, направа на основа и специално покритие на терена, стълбове за мрежата и други, е 83 771.39 лв. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, като работата е трябвало да бъде изпълнена за 119 дни.

В МЕСТНОСТТА „БАКАДЖИК“ Празник на конния спорт

 Отложеният поради епидемичната обстановка в страната празник на конния спорт – Тодоровден за 2021 г., се проведе на 22 май в землището на Община Златица. В местността „Бакаджик“, южно от града, се събраха стотици почитатели на благородните животни, които от Средновековието се считат за най-важните за победите и успехите на българския народ. Организатор на проявата бе Илия Медаров, който получи подкрепа в подготовката на надпреварата от ПК „Златица – 91“, Младен Медаров, Дончо Павлов и Мариан Медаров. Организаторите бяха подготвили и провеждане на томбола за зрителите, затова Илия Медаров заяви, че в помощ на провеждане на късния Тодоровден са всички, които си закупят билети.      

 Състезанието премина в двете традиционни за този празник категории – надпрепускване по определено разстояние и теглене на тежък товар от няколко траверси, поставени на метална шейна. Да наблюдават записалите се да застанат на старт стопани на коне бяха дошли хора от всички краища на Средногорието, Етрополе, Пловдивско, а по пътя до мястото на събитието и по съседните му поляни можеха да се видят над 170 паркирани леки и специализирани за превоз на животни автомобили.

ОТБОРЪТ НА СУ – ПИРДОП ПО ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ Втори в първия кръг от републиканския шампионат

 На 21 и 22 май се проведе първият кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“ за деца от 10 до 15 години, домакин на който бе Община Челопеч. Спортната надпревара бе посветена на 40-годишнината на приложното колоездене в България и премина под патронажа на кмета инж. Алекси Кесяков. Организатори на състезанието бяха Община Челопеч и Национално дружество „Приложно колоездене“, в партньорство със Съюза на българските автомобилисти, Пътна полиция – Пирдоп и Български червен кръст – Софийска област.

 В петък – 21 май, бе техническата конференция, след която състезателите от Челопеч – два отбора, Пирдоп, Берковица, Силистра и Етрополе, трябваше да покажат знанията си  при решаване на тестове по Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, и за техническо владеене на велосипеда. Сутринта във втория ден – 22 май, се състоя откриването на състезанието, управлението на състезателния уред по техническа пътека и на преминаване по определен маршрут в градчето за безопасно движение.

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ Проведоха велопоход до Еленската базилика

 Шести велопоход организираха от Туристическо дружество „Свищи плаз 2013“ в гр. Златица в събота – 15 май. В него се включиха петнадесет ученици, а ръководители на пробега бяха планинските водачи Стоян Зяпков и Ваня Велчева. При тръгването на колоездачите от двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ присъства и председателят на дружеството Здравко Тодоров. Част от участниците в проявата бяха ученици от шести и седми клас, възпитаници на учителката Богдана Николова, на които тя води часове по здравословен начин на живот. Самата г-жа Николова, която от дете не е карала велосипед, но отлично се справя с управлението на автомобил, каза, че ще чака групата на място при раннохристиянската църква.

НАД СТО И ДЕСЕТ СЪСТЕЗАТЕЛИ В планинското колоездене за Купа „Златица 2021“

 На 8 и 9 май (събота и неделя) в землището на село Църквище, Община Златица, се проведе шестото състезание по планинско колоездене за купа „Златица“. Подобна надпревара не е имало от 2016 г., каза Ани Томева, която е един от най-добрите състезатели на местния клуб „Свободно измерение“. По обективни причини и поради пандемията от Ковид-19 се стигна до прекъсване на състезанията. През последната година младежите се активизираха, възродиха клуба и се заеха с организацията на тура. Оказва се, че поради епидемичната обстановка лифтовете в Пампорово и на Боровец не работят и землището на Община Златица, конкретно – на село Църквище, се оказва най-близкото до София, където състезателите по планинско колоездене, могат да се спускат, каза тя. През 2020 г. почти всяка неделя тук са си давали среща множество колоездачи, защото трасето е изключително подходящо за екстремни спускания. Това стимулирало местните състезатели, закупен е микробус, с който да се извозват до старта колоездачите и да се провеждат Байк уикенди. Така се стигнало до подновяване надпреварата.

 Подкрепа на клуба оказаха Община Златица, която е главен спонсор, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Елаците-Мед“, „Ми-Бакс, „Адмикс“, „Виваком“ и др. Телекомът осигури времеизмерването по време на спусканията.       

ЛЕКОАТЛЕТИ НА ПИРДОП С призови места в Луковит

 На 7 май се е състоял Международният лекоатлетически мемориал „Веселин Даскалов“, домакин на който е бил град Луковит. В него са участвали и състезатели от Спортен клуб „Средногорски атлет“, съобщи по телефона треньорът Ваньо Масларски.

 Състезанието се е провело за всички възрастови групи – от деца от детските градини, до мъже и жени. Групата на Пирдоп е включвала най-малките спортисти, които се подготвят от скоро, както и някои от по-големите възрастови групи. Представянето на местните атлети са доста добро, сподели г-н Масларски. При децата, Николай Дончев, който е само на 5 години, е завършил успешно бягането на дистанцията 100 м., без да прояви каквито и да е било притеснения от първото си стъпване на стадион. Той е завършил осми в групата си.

 Малко по-големият от него Виктор Иванов, роден през 2014 г., дистанцията 100 м. е извоювал първия си медал – сребърен. Добринка Николова, родена през 2012 г., в дисциплината 400 м. гладко бягане също е втора. Десетгодишният Александър Каменополски, който също участва на голямо състезание за първи път, на 400 м. е седми.

ОБЩИНИТЕ ЧЕЛОПЕЧ И ЗЛАТИЦА Домакини на Националния шампионат по планинско бягане

 Националният шампионат по планинско бягане, от календара на Българската федерация по лека атлетика, с участието на спортисти от клубове от цялата страна, се проведе на 24 и 25 април в общините Челопеч и Златица. В първия ден от състезанието, което бе в Челопеч, начало на надпреварата в 10:00 часа дадоха девойките под 20 години. Домакин бе местния лекоатлетически клуб „Илинден“. Състезателите бягаха по класическата дистанция от 6.3 км. по Стара планина из землището на селото, а първа с време 29:29 мин., пресече финалната линия в центъра на Челопеч Ясна Петрова от Русе. При юношите победител е Константин Василев – младши, от Клуб „Стратеш Атлетик“ – Ловеч (26:01 мин.).

 При мъжете на дистанцията 10.6 км., най-бърз по маршрута бе Шабан Мустафа от Сунгурларе, който спря хронометрите на 42:31 мин. Втори е Георги Гергов от Ловеч (44:09 мин.), а трети – Димчо Мицов от „Рилски атлет“ – Самоков (44:46 мин.). От дамите най-добра бе Елена Димитрова от „Локомотив“ – Дряново, която измина разстоянието за 53:43 мин. Втора е Лиляна Георгиева от Пловдив (54:11 мин.), а трета – Билсерин Сюлейман от Нови Пазар (56:02 мин.).

 През втория ден – 25 април, неделя, шампионатът продължи в гр. Златица, а стартът бе при емблематичното за района Спасово кладенче. На старт застанаха 125 атлети от цялата страна. Кметът на общината инж. Стоян Генов поздрави спортистите и разказа малко известни на тях моменти от миналото на града и за мястото, откъдето те стартираха. Той даде и сигнала за начало на надпреварата.

КРАЙ СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА Злато и сребро за домакините на 10 километра

 Динамично и оспорвано състезание за любители атлети се проведе в землището на гр. Златица на 24 април – събота. По трудния маршрут, който започваше от Спасовото кладенче и преминаваше край хижа „Свищи плаз“ и под билото на Стара планина, доказваха своите възможности 70 спортисти от цялата страна, между които е немалко жени. От тях 30 бягаха по дистанцията от 10 км., а останалите – по дългата от 30 км. Средногорието също бе представено на надпреварата, като сред атлетките бе Стоянка Балова от Златица, а при мъжете се състезаваха Милен Митов от Златица, Цветин Богданов от Челопеч, Светозар Стоянов и Милчо Минков от Пирдоп и други местни лекоатлети. Генерални спонсори на надпреварата бяха Община Златица и рудодобивното и преработвателно предприятие „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, които осигуриха медалите и наградния фонд за най-добрите спортисти.

ТИХОМИР МИЧЕВ ОТ СК „ПИРДОП 2000“ Явление в тениса на маса

 Състезателят с непримирим спортен дух, така наричат в Спортен клуб по тенис на маса „Пирдоп 2000“ Тихомир Мичев. Той е сред най-добрите с малката топка на зелената маса. Роден е на 10 март 1968 г. в Ботевград. Започва да се подготвя в тънкостите на тази игра още от малък под вещото ръководство на дългогодишния уважаван треньор Стальо Сталев. Талантът му се развива и не случайно стига до национално ниво през осемдесетте години. Защитава цветовете на Спортен клуб „Левски“, става младежки национал и вицешампион за състезатели до 21 години.

 В последствие животът го изпраща в гр. Варна, където среща съпругата си и двамата имат едно прекрасно момиче. Занимава се с бизнес и логистика двадесет години с променлив успех. Съдбоносно решение за него след двете десетилетия състезателна пауза го връща отново към първата му любов – тениса на маса. Попада в една спортна зала случайно и някак като на шега започва да играе. Установява, че това е нещото, което му е липсвало досега в живота и решава да се посвети свободното си време на тениса на маса до край.

МИНИ ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ Обрати и мачове без интрига в последния кръг

 На 18 април – неделя, на игрището „Клетката“ в Спортен комплекс „Пирдоп“ се проведоха срещите от поредния кръг от местното първенство по мини футбол, организирано от Лига „Средногорие“. Двубоите започнаха в 10 часа и бяха ръководени от международния съдия Петко Петков.

 Първи на терена с изкуствена трева, във влажното, но приятно за игра време, се срещнаха отборите на ФК „Пирдоп“ и МФК „Средногорие“ – Златица. Двубоят бе оспорван и първоначално златичани поведоха в резултата. Състезателите на ФК „Пирдоп“, обаче, подобриха значително комуникацията помежду си и осъществиха пълен обрат в двубоя. Почти до последните минути на мача те водеха с 3 : 2, когато буквално за около 120 секунди отбелязаха две попадения във вратата на МФК „Средногорец“ и пропуснаха да отбележат още едно. Така срещата завърши при резултат 5 : 2 в тяхна полза. Най-добър измежду състезателите от двата състава Петко Петков отличи Пламен Георгиев, който получи наградата за снимка със табелката „Играч на мача“.

МИНИ ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ Продължи първенството след прекъсването заради изборите

 В неделя – 11 април, се изиграха срещите от поредния кръг на местното първенство по мини футбол – Лига „Средногорие“. На игрището с изкуствено покритие в Спортен комплекс „Пирдоп“ се изиграха пет срещи, като първи един срещу друг застанаха отборите на ФК „Галакси“ и ФК „Атлетик“ – с. Душанци. Мачът премина под диктовката на отбора на „Атлетик“, които поразиха пет пъти вратата на своите противници, а допуснаха само един гол в своята. За играч на мача международният съдия Петко Петков обяви представителя от техния тим Атанас Кънев, който бе удостоен със снимка и специална за целта табелка.  

 Втората среща предложи оспорван и динамичен двубой между състава на МФК „Средногорец“ – Златица и тима на „Мирково – ветерани“, воден от капитана си инж. Иван Велин. Не бяха изминали и пет минути от началото на мача при единоборство с футболист на Златица именно той пострада, което наложи да бъде сменен, за да се възстанови. Четири минути по-късно съотборниците му поведоха в резултата, вкарвайки гол във вратата на средногорци за 0 : 1. Представителите на гр. Златица отвърнаха веднага на попадението с устремна атака и удар към вратата на мирковчани, който обаче премина встрани от нея.

СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НА СПОРТЕН КЛУБ „СЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП В усилена подготовка за летните стартове

 Програмата на подготовка на атлетите от Пирдоп е насочена към успешното им участие и постигане на добри резултати в предстоящите стартове от летния състезателен сезон, заяви по телефона председателят на Спортен клуб „Средногорски атлет“ Ваньо Масларски. Трудностите в ритмичността на провежданите тренировки е свързана с пандемията от коронавируса, от която следва „отварянето“ и „затварянето“ на стадионите и залите за занимания, посочи той. Но това е валидно за всички спортове и състезатели, каза г-н Масларски.

 Затова усилията са насочени към постигане на върхова спортна форма от лекоатлетите през летните месеци, когато се очаква да се проведат повечето от включените в календара на БФЛА първенства. Бяганията и тренировките на атлетите са провеждани във времена и при условия, позволяващи пълно натоварване, както в района, така и в столицата. Съобразно възможностите си, най-добрите спортистки от клуба Елица Тодорова и Аника Атанасова, се подготвяли на различни места. Затруднения в следването на програмата е имало само в дните, когато се натрупа солидна снежна покривка. Консултирайки се онлайн с треньора си, имало е случаи те да провеждат заниманията си сами, тъй като Аника живее в Карлово, а Елица е студентка в София. По оценка на г-н Масларски, атлетките са се справили много добре и постепенно надграждат своята физическа и спортна форма. Това се показало на състезанията през зимата – на националното първенство за жени Елица Тодорова е заела четвърто място, при все, че е била най-млада от всички останали участнички. Някои от противничките й на пистата целенасочено се подготвят за определени международни стартове – предстоящите европейско първенство и олимпиадата в Токио, обясни Ваньо Масларски. Докато Тодорова провежда онлайн занимания и като студентка. На Мемориала „Митето“ в с. Койнаре, при дамите тя е пета, но времето й на дистанцията 6 км. – 24:27.62, е много добро. И това е добра предпоставка за успехи през лятото.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО

 Пробяга 110 метра повече от най-бързия при мъжете за 6 часа в Южния парк в София

 С гръмкото заглавие в едно списание „Джудистка постави рекорд в първия градски ултрамаратон у нас  България – Spring 360“ беше отразена победата на Надежда Соколова Ангелова от село Мирково в него. Състезанието се проведе в неделя на 21 март в Южния парк в София. Това е и първата надпревара по бягане за фиксирано време у нас. Маратонът има 4 дисциплини – 6 часа, 12 часа, щафета – 3 поста по 2 часа, и щафета – 2 поста по 3 часа. Целта е за точно определеното време участниците да изминат колкото могат повече километри. Организаторите се шегуват, че това е ултрамаратонът, в който нито един участник не се е загубил по трасето. Защото e дълго 648.2 м и върти около голямата поляна до централния вход на парка.

 Идеята хрумва на членове на Спортен клуб „Бегач през 2013 г., докато гледат в социалните мрежи Нюйоркския маратон, в който участва и актрисата Памела Андерсън. Тогава тя изминава маратонската дистанция за 6 часа. Така се ражда инициативата подобно като формат състезание да бъде организирано и у нас – в ограничено време участниците да се опитат да направят максимален брой обиколки на трасето. Наричат ултрамаратона Spring 360 – spring, от английски пролет,  и 360 – броят минути в рамките на 6 часа, колкото е едната дисциплина.

ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ Откри пролетния полусезон с богати на голове двубои в трудна метеорологична обстановка

 В неделя – 21 март, при изключително тежки метеорологични условия, започна пролетният сезон за десетте отбора от Лига „Средногорие“, която е част от надпреварата, организирана от Българската асоциация по мини футбол. На обновеното през миналата година игрище с изкуствено покритие „Клетката“ в Спортен комплекс „Пирдоп“, международният съдия Петко Петков точно в 11:00 часа даде първия сигнал за начало на двубоя между тимовете на МФК „Средногорец“ – Златица и ФК „Галакси“. Програмата предвиждаше преди техния мач да се изиграе срещата между ФК „Пирдоп“ и „Юнг Бойс“, но тя бе отложена. 

 Мачът в началото бе оспорван, като състезателите и от двата отбора с хъс се бореха за всяка топка. Първи откриха сметката си от голове златичани, които още в петата минута на двубоя успяха да поразят вратата на противника си. В следващата – 6 минута, вкараха и още един гол, с което поведоха с 0 : 2. Символичните домакини от „Галакси“, обаче, бързо върнаха едното от попаденията, отбелязвайки в 13-та минута гол в своя полза за 1 : 2.

ЧЕТИРИ ТИМА ОТ ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ В квалификационен турнир на Българската асоциация по мини футбол

 На обновеното през миналата година игрище с изкуствено покритие в Спортен комплекс „Пирдоп“ на 13 март се проведоха срещите от квалификациите за Лига „България“ по мини футбол, каза за в. „Регион“ международният съдия Петко Петков. Общината бе домакин на първия кръг, в който участваха дванадесет отбора от Панагюрище, Своге, Враца, Бяла Слатина, Тетевен и София. Пирдоп бе представен от четири тима от местната Лига „Средногорие“ – шампионът ФК „Орлин“, ФК „Пирдоп“, „Отбор на народа“ и МФК „Средногорец“ – Златица. Те бяха разпределени в четири предварителни групи по три тима, като местните отбори бяха водачи на групите. Първата се оглавяваше от ФК „Пирдоп“, а в нея бяха още „Асарел-Медет“ и ФК „Саяна“. В групата на МФК „Средногорец“ влизаха още АФК „Гарант“ и „АФК „Парижани“ – Тетевен. Футболен клуб „Орлин“ бе в една група със съставите на гр. Своге и „Чех Пласт“ – Враца, а „Отбор на народа“ – Пирдоп спореше за първото място в своята с тимовете на МФК „Борово“ и „Чавдар 2020“ – Бяла Слатина.  

 Според регламента на състезанието двубоите в тях бяха на принципа „всеки срещу всеки“, а напред в надпреварата продължаваха само класиралите на първо място. Победителите ще участват във финалния турнир от шампионската лига на страната, който ще се проведе от 10 до 14 юни т. г. в град Несебър. Съдии на срещите от две полувремена по 25 минути всяко, бяха Петко Петков и Лъчезар Йонов, а дежурен представител на БАМФ бе Георги Георгиев.

МИРКОВСКИТЕ ВЕТЕРАНИ С ново впечатляващо представяне на футболния терен

 Тимът на ФК „Мирково Ветерани“, воден от мениджъра си инж. Иван Велин, на 21 февруари участва в силния турнир по футбол на малки вратички в гр. Враца, организиран в навечерието и посветен на националния празник на Република България 3 март. Отборът от Средногорието се включи в двубоите в зала след специална покана от домакините, сподели инж. Велин.

 Още в първия си мач местните представители са постигнали победа с 2 : 0 над силния състав над отбора „Скрита сила“, разкривайки голяма част от потенциала си на терена. В следващия си мач срещу тима на познатите им вече победители от турнира в гр. Панагюрище – „Врачански скали“, мирковчани са оказали сериозен противник на домакините. Двубоят е предложил множество емоции за публиката с отбелязаните голове и атрактивни отигравания на топката. Мачът е завършил при резултат 4 : 3 за врачани, но ФК „Мирково“ е продължил в следващата фаза на турнира, където срещнали на терена състава на „Балкан“ – Ботевград.

СВЕТОЗАР СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП Трети на 5 километра на лекоатлетическо състезание в столицата

 На 7 февруари в местността „Камбаните“ в София се проведе лекоатлетическо състезание, участие в което са имали над 220 лекоатлети. Надпреварата е била част от масовите бягания, провеждани под патронажа на организацията „5кмръм“, която провежда състезания от 5 км. всяка събота сутрин в Южен и Западен парк в столицата, както и в големите паркове в Пловдив, Бургас, Варна и други градове, съобщи Светозар Стоянов от гр. Пирдоп, който е бил сред застаналите на старт. Той е познат в спортните среди в района като един от участниците в „Отбор на народа“ от Мини футболна лига „Средногорие“.

 Всяка първа неделя в месеца от „5кмрън“ провеждат сборно състезание за всички състезатели от страната, на три различни дистанции – на 5, 10 и 15 км, в зависимост от трасето. В бягането участват аматьори и професионални състезатели в леката атлетика.

ФУТБОЛИСТИТЕ НА „МИРКОВО – ВЕТЕРАНИ“ На стъпка преди финалите на турнира в Панагюрище

 На турнира „Панагюрище рита“ за ветерани, организиран от Българската асоциация по мини футбол в зала „Арена Асарел“ в гр. Панагюрище от 22 до 24 януари, сред шестнадесетте участници от цялата страна, бе и отборът на ФК „Мирково“, воден от мениджъра и капитана си инж. Иван Велин.

 Пред БАМФ инж. Иван Велин е споделил преди провеждане на срещите от програмата: Нямаме спирка, защото после трудно се тръгва наново. Един от най-колоритните отбори в България, този на Мирково, е готов най-сетне за голям пробив. Настроението е перфектно и с голямо нетърпение чакаме турнира след дългата изолация. Надяваме се едно отлично представяне и повечко победи. Дано да стане футболен празник. После продължаваме и към Сърбия. Не трябва да има спирка човек, защото после трудно се тръгва. Има сериозни отбори в нашата група. Троян винаги се представя добре, другите отбори също. Но този път вътрешен глас ми подсказва, че ще излезем от групата. Имаме дребни липси, но дано не проличат. Имаме опит в зала. Да сме здрави и да стане хубав турнир!.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА Втора на 1500 метра на турнира „Академик“

 В събота – 16 януари, в зала „Асикс Арена“ в София се проведе 50-то издание на най-стария лекоатлетически турнир в Европа – „Академик“, съобщиха от Българската федерация по лека атлетика. На старт в 24 дисциплини са застанали над 250 състезатели от 67 клуба в страната и представители на Сърбия, Гърция и Кипър. Пет от дисциплините организаторите са предвидили за деца, родени през 2009 – 2010 г., момчета под 16 години, юноши и девойки.  За първи път е била включена олимпийската дисциплина 4 Х 400 м. за смесена щафета – двама мъже и две жени.

 При жените Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп участва в първата за годината надпревара със своята най-добра състезателка в средните бягания – 19-годишната Елица Тодорова. Шестте атлетки са пробягали разстоянието от 1500 м. в добро темпо, като буквално до последните метри пирдопчанката е водила групата. С финален спринт първото място и златния медал е спечелила 21-годишната Девора Аврамова от „Берое“ – Стара Загора, с  време 4:43.2 мин. Елица Тодорова е завършила втора, завоювайки сребърния медал с резултат от 4:43.8 мин. Трета е балканската шампионка в маратона за 2020 г. Маринела Нинева от „Локомотив“ – Дряново, спряла хронометрите на 4:45.8 мин. На старт са застанали още състезателки от Благоевград и Разград.

Турнир „Академик“ се е провел при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, задължителни за страната и без публика.

ДВА ОТБОРА НА ФК „ПИРДОП“ Мериха сили с тимове от страната на „Панагюрище Рита“

 Съставът на Футболен клуб „Пирдоп“, разделен на два отбора, от 15 до 17 януари, взе участие в престижния и много силен национален турнир „Панагюрище Рита“, организиран през миналата седмица от Българската асоциация по мини футбол. До тази година турнирът се е провеждал в сръбския Димитровград, но поради обстановката по света и пандемията от коронавируса, се е наложило да бъде преместен у нас. За място е избран град Панагюрище, където има отлична база за състезания на закрито – зала „Арена Асарел“, която е с две игрища и позволява по едно и също време футболните си умения да покажат на игрището четири тима. Тази седмица на същото място ще има и турнир за футболни ветерани. Мачовете бяха реферирани от международните съдии Петко Петков, който ръководи и двубоите от Мини футболна лига „Средногорие“, Пламен Божидаров и други техни колеги от Асоциацията. 

ДЖУДИСТКАТА ВИОЛЕТА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО

 Подготвя състезатели с онлайн тренировки в реални условия

  Разговарям с мирковчанката Виолета Ангелова за това как се справя със създалата се ситуация един индивидуален треньор като нея. Припомняме, че тя е една от най-добрите български състезателки по бразилско джу-джицу. През 2017 г. спечели златен медал от ежегодния международен турнир Rome Spring Open. Състезаншието е сред най-силните на Стария континент, и в Топ 5 на Европа, на който мерят сили над 1000 участници.

 Състезателката на Спортен клуб „Гринго“ Виолета Ангелова печели златото в лека категория (сини колани) при дамите. Тя е от село Мирково, родена е в семейство на спортисти, има двама сина. Баща ù Сокол Ангелов, дълги години играе в местния футболен отбор, а майка ù Димитрина все още поддържа спортната си форма и участва в състезания, най-често в работническите спартакиади на предприятието, в което работи. Като треньор Димитрина Стефанова създава първия джудо клуб в Мирково, от където кариерите си на спортисти започват Гергана Вацова, Виолета и Надежда Соколови, Венцислав Коленцов и други. В годините те печелят много престижни награди както в България, така и в чужбина и представят страната ни на балкански и европейски турнири, където печелят призови места. На майка си Виолета дължи спортната си кариера като джудистка и самбистка. Завършила е Националната спортната академия „Васил Левски“ в София и в момента работи като индивидуален треньор.

ФУТБОЛИСТЪТ ОТ ЗЛАТИЦА ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

 Представя България с националния тим

  Отминалата вече 2020 година не бе от най-добрите за българския национален отбор по футбол. Тимът не постигна запомнящи се резултати на зеления терен, но за един от състава – Георги Ангелов от гр. Златица, се оказа повече от успешна. Той е вторият жител на града, който записа името си сред футболистите, представящи страната ни в двубоите от международния календар.

 Георги Ангелов е щастлив баща на две и половина години детенце, което заедно със съпругата му, запълва и осмисля дните на футболиста извън любимия спорт. Предвид обстановката в страната, разговора с него проведохме по телефона в навечерието на Коледните празници, докато той е при родителите си. Връзката с национала осъществихме чрез неговия близък приятел и също футболист  – Пламен Минчев, треньор на тима на ФК „Пирдоп“, на децата, родени през 2008 – 2009 г. 

В РЕГИОНАЛНОТО ДЕРБИ ПО ФУТБОЛ Златица надви за втори път Пирдоп

 На 21 ноември на стадиона на Спорен комплекс „Мирково се изигра местното дерби от последния кръг на есенния полусезон в Зона „Изток“ на областното първенство по футбол за деца, ордени през 2006 г. Двубоят бе между отборите на Футболен клуб „Средногорец 2016” – Златица и Футболен клуб „Пирдоп.

 Приятното за игра време допринесе състезателите от двата тима да се отпуснат и да изиграят един добър и класен двубой, изпъстрен с много попадения, за радост на всички родители и треньори.

 За втори път през този сезон момчетата от ФК Средногорец 2016”, с треньор Николай Лазаров, успяха да се наложат над връстниците си от Пирдоп, водени от Красимир Пастушки. Домакините отбелязаха пет попадения във вратата на своите гости, като допуснаха само едно в своята и мачът завърши 5 : 1 в тяхна полза.

ДЕЦАТА НА ФК „ПИРДОП“ Надделяха над връстниците си от град Елин Пелин

 По обяд в хладната събота – 21 ноември, отборът на децата, родени през 2010 – 2011 година на Футболен клуб „Пирдоп“, изиграха зрелищен приятелски двубой с връстниците си от тима на „Академика Мургаш“. Съставът е базиран в с. Нови хан, но се представя в срещите си от категория „Футбол 7“, от името на гр. Елин Пелин.

 На игрището с изкуствено покритие, познато сред почитателите на популярната игра като „Клетката“, малките футболисти от двата отбора изиграха три полувремена от по 15 минути, а рефер на мача бе треньорът на домакините от възрастова група 2008 – 2009 година Пламен Минчев. Изявите на двата тима на терена бяха наблюдавани от множество родители и близки на местните футболни таланти, при спазване на епидемиологичните мерки и отстояния на местата за зрители. 

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Прекрати участието си в областната група

 След четири изиграни срещи от новия сезон на първенството 2020 – 2021 година, Футболен клуб „Пирдоп“ преустанови участието си в зона „Изток“ от Областната футболна група. Това е вторият тим от региона, след ФК „Мирково“, който спира подготовката и срещите си. Причината за трудното решение е тежкото финансово състояние на клуба, липсата на възможности за провеждане на нормален тренировъчен процес, на условия за прием на гостуващи тимове, каза за в. „Регион“ 39-годишният играещ треньор на отбора Красимир Пастушки.

 От началото на създаването на тима през 2014 г. той е в отбора, има зад себе си участия в седем областни първенства, със започналото през есента и прекратено след четвъртия кръг. Завършил е спортно училище в София, по специалността „Футбол“ и треньорска школа към Българския футболен съюз, като притежава УЕФА „Б“ лиценз. Играл е в професионални клубове, но като пирдопчанин, се завръща в родния град и започва работа като треньор и състезател след възстановяването на местния тим. В момента продължава обаче да подготвя трите състава на клуба – децата на 14-годишна възраст, както и двете подготвителни групи (родени 2011 и 2008 – 2009 г.), които играят в първенството на БАМ – София. Всичките са общо шестдесет млади футболисти. Целта му е те да се развиват и израстват като футболни таланти, защото са надеждата за възраждането на мъжкия отбор.

МИЛЧО МИНКОВ ОТ ПИРДОП Втори на дуатлона в Плевен

 В разстояние на по-малко от месец, Милчо Минков от гр. Пирдоп, почитател на велосипедните спортове и дългите бягания, участва в три престижни надпревари, на които постигна впечатляващи успехи. На четвърти октомври той се включил в дуатлона „Васил Левски“ в Карлово. Състезанието било бягане на 1500 м., колоездене в продължение на 12 км. и отново бягане на 1500 м. Пирдопчанинът заел трето място във възрастовата категория „37 +“.

 На 11 октомври бил сред 627-те мъже, участвали в маратона по улиците на София, на дистанцията 10 км. Завършил на достойното за него 43-то място, с време малко над 46 мин. В престижното състезание се включил случайно, без да е провеждал тренировки. Негов приятел, който се регистрирал за бягането, се разболял и Милчо Минков го заместил на маратона.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Прие отложено състезание по приложно колоездене

 На 23 и 24 октомври Община Челопеч бе домакин на кръг от националния шампионат по приложно колоездене за деца, в двете възрастови групи – 10 – 12 и 13 – 15 годишни състезатели. Състезанието е трябвало да се проведе в град Разлог, но поради пандемията от Ковид-19, е било отложено, а впоследствие и отказано за провеждане там.

 В шампионата участваха отбори от Берковица, Пирдоп, Силистра, Етрополе и домакините от село Челопеч. На 23 октомври бе техническата конференция и тестът за проверка знанията на състезателите по закона и правилника за движение по пътищата. В събота – 24 октомври, в Спортен комплекс „Хармония“ и полигона със ситуации на автоградче, се състояха останалите дисциплини – преодоляване на техническа пътека и преминаване по определен маршрут по улици с пътни знаци.

 Състезанието се проведе под надслова „С велосипед да победим вируса“ и в него своите умения за управление на спортния уред показаха 25 колоездачи от двете възрастови групи – 10 – 12 и 13 – 15 години. Шампионатът бе открит от Сашка Вътева – Директор на Дирекция в Община Челопеч, а приветствия към треньорите и участниците отправиха Светослав Кръстев – председател на Движение „Приложно колоездене“ и инспектор „Пътна полиция“ Мария Ботева от Областна дирекция на вътрешните работи – София. Те благодариха на състезателите, за които тази надпревара е последна, поради надвишаване през 2021 година на определената възраст. Г-н Кръстев и инспектор Ботева призоваха всички велосипедисти, когато са на пътя, да бъдат професионалисти и отговорни участници, спазващи правилата за движение.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Проведе риболовен турнир в условията на COVID-19

 За поредна година най-запалените любители на въдицата от екипа на медодобивния завод организираха провеждането на традиционния Риболовен турнир. На 26 септември на язовир „Ют тепе“, край гр.Златица, десет верни почитатели на хобито се състезаваха за купата на „Аурубис България“. Времето не уплаши риболовците, които спазваха дистанция един от друг заради противоепидемичните мерки. Тази година „Аурубис България“ отмени традиционните си турнири по колективни спортове, като само въдичарите продължиха символичната традиция на вътрешните състезания.

На първо място се класира Димитър Димитров, който с убедителна преднина спечели надпреварата за купата на компанията. Втори е организаторът на събитието Георги Спасов, а трето място зае Нацко Антонов. Приза за най-голяма уловена риба взе Дамян Петров. Поздравления и за дамите, които се включиха в надпреварата. Бъдете здрави! Почерпката се отлага за догодина.

ВЕЛОКРОС В КОПРИВЩИЦА За 177 години от рождението на Георги Бенковски

 Стана традиция на рождената дата на Георги Бенковски, чието истинско име е Гаврил Груев Хлътев, Дирекция на музеите Копривщица, да провежда крос, в който взимат участие учениците от СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица. И тази година институцията организира обиколка по улиците на възрожденския град, но с велосипеди.

 Проявата бе посветена на 177 години от рождението на легендарния син на Копривщица. Началото беше дадено от кмета на общината Бойка Дюлгярова. Велокросът стартира по два маршрута: дълга обиколка за учениците от среден и горен курс и кратка – за по-малките от начален курс.

НА ПИСТА „МАЯТА“ – ЧЕЛОПЕЧ Познати победители в индивидуалното и отборното класиране в автокроса

 В събота и неделя – 26 и 27 септември, на писта „Маята“ край село Челопеч, се проведе Четвъртият кръг от Националния шампионат по автокрос, организиран от Българската автомобилна федерация, под патронажа на кмета инж. Алекси Кесяков и с подкрепата на рудодобивното и преработвателно предприятие „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. За годината това е второ състезание на територията на Община Челопеч, което премина при отлично подготвена писта, чудесно време, много адреналин и емоции и за състезатели, и за зрители. Председател на организационния комитет е инж. Кесяков, а зам.-председатели Калоян Станчев, инж. Цветомир Велков от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, и членове: главен инспектор Христо Присов и дългогодишният автомобилен състезател Рад Узунов. 

 В събота се проведоха свободните тренировки и една квалификация, за определяне на стартовата решетка на самото състезание. В двете дивизии – „Супер бъги“ и „Бъги“, се надпреварваха за призовите места в кръга и шампионата шестнадесет пилоти със своите автомобили, представители на автоклубове от София град, Силистра, Чирпан и Ботевград.

НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО Трета на маратона в Кюстендил

 В неделя – 13 септември, стартира Балканският шампионат по маратон Кюстендил 2020”.Това е най-мащабното спортно атлетическо събитие за настоящата година.

 Балканският и Национален шампионат по маратон се организират от Българската федерация по лека атлетика и Община Кюстендил, под патронажа на кмета Петър Паунов. Трасето на маратона е лицензирано, като стартът е на площад „Велбъжд“. Две са дистанциите, които са част от състезанието – полумаратон на 21 км. и класически маратон 42 км. Селата, през които преминава трасето на маратона, са Слокощица, Граница, Багренци,  Гирчевци, Жабокрът, Ябълково, а финалът е отново на пл Велбъжд“, като една обиколка на маршрута е 21 км. На всеки километър по трасето са били изградени пунктове, където доброволци да подкрепят бегачите. Имало е вода, захар и лимони на тях, както и музика.

ПИРДОПСКАТА ЛЕКОАТЛЕТКА ЕЛИЦА ТОДОРОВА С личен резултат в Истанбул

 Преди дни състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп Елица Тодорова, се завърна от участие на Балканското първенство по лека атлетика, домакин на което бе столицата на Република Турция – Истанбул. Най-добрата девойка старша възраст у нас отново е доказала, че продължава с израстването си в любимия спорт. Елица Тодорова е завършила в дисциплината 1500 м. гладко бягане на шесто място, с време 4:35 мин. Пирдопчанката сподели, че се е чувствала уморена от продължителното пътуване до Истанбул и съжали, че не е показала най-доброто от себе си. Въпреки това тя е постигнала личен резултат в дисциплината, което показва постоянството и израстването й в атлетиката.

ЮНОШИТЕ НА ФК „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ С впечатляваща домакинска победа на стадиона в Мирково

 На 17 септември беше сложено началото на есенния сезон 2020 / 2021 година по футбол за детско-юношеските отбори в региона. Първият кръг за родените през 2004 г. юноши младша възраст между тимовете на ФК Средногорец 2016” –  Златица и ФК Струмска слава” – Радомир, се изигра на стадиона на Спортен комплекс „Мирково”. Двубоят се проведе при спазване на необходимите мерки за безопасност. Една от тях е да не се правят общи снимки на отборите преди срещата.

 Средногорските тигри започнаха старта на сезона с убедителна победа.  Резултатът беше открит в 21 минута с попадение на Иван Костадинов. Нашите момчета показаха по-добра игра и в 39-та минута Лъчезар Динков отбеляза втори гол в сметката на своя тим. Видимо притеснени от този развой на играта и в стремежа си да опазят вратата от следващи попадения, гостите си отбязаха автогол секунди преди края на първото полувреме.

ПОДВИЖНА ВЕЛОРАБОТИЛНИЦА Помага на копривщенци да поддържат колелетата си

 На 12 и 13 септември жителите и гостите на града имаха възможност да посетят импровизираната велоработилница на открито, организирана в Копривщица. Невероятната идея за безплатни прегледи на велосипедите бе на Фондация „Фактор“, „София Байк Рентал”, сдружение „Изтрещ Тийм“, и подкрепена от Община Копривщица. Ясен Желязков, провеждащ на велоразходки в околностите на Копривщица и каране на лодки на язовир „Душанци“, бе съорганизатор на събитието.

 През първия ден велоработилницата беше разположена на площада пред родния дом на Найден Геров. Докато прави преглед и ремонтира поредното колело Крис от „София Байк“, заобиколен от деца с велосипеди,  с охота отговаряше на въпросите ми. Идеята се родила от предишно пребиваване на почивка във възрожденския град, когато забелязал, че гумите на повечето копривщенци с велосипеди, с които контактувал, са меки. Тъй като и в столицата понякога организират безплатни велопрегледи, той и приятелите му решават да го направят и в Копривщица, за да обучат децата на правилна поддръжка на велосипеда. „Защото карането на колело е един от най-здравословните начини на придвижване. Тук условията го позволяват и затова решихме да направим този велоуикенд“, заяви Крис.

НА ОБНОВЕНАТА „КЛЕТКА“ В ПИРДОП Начало на четвъртия сезон на Лига „Средногорие“

 В неделя – 13 септември, официално бе открито обновеното игрище с изкуствено покритие в Спортен комплекс „Пирдоп“ и на него се изиграха първите двубои от новия, четвърти по ред сезон на мини футболна лига „Средногорие“. Честа да поставят началото на първенството се падна на отборите на ФК „Мирково“ – ветерани, водени от инж. Иван Велин и „ФК „Пирдоп Енерджи“.

 Кметът на общината Ангел Геров приветства футболистите от двата тима и почитателите на играта, като изрази увереността си, че двубоите на терена ще бъдат оспорвани и резултатни, за радост на публиката. Г-н Геров пожела на състезателите да се радват на удоволствието от своята игра на терена. Той пожела „На добър час!“ на първенството и направи първия удар по топката, за началото на срещата.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Започна новия сезон със загуба

 На 12 септември отборът на Футболен клуб „Пирдоп“ изигра първия си мач от новия сезон на Областната „А“ група, Зона „Изток“. Съставът се представи срещу гостите си от ФК „Спортист“ – Нови хан, колебливо, допусна много грешки по време на домакинския си мач и загуби с разгромния резултат 1 : 5.

 Тимът започна двубоя с новите си екипи в светло зелено. Треньорът на отбора Красимир Пастушки изрази специални благодарности към „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Аурубис България“, помогнали на клуба да осигури за началото на новото футболно първенство комплекти от по двадесет екипа за всички възрастови групи – общо 80 бр. Той благодари за оказваната подкрепа на съставите от „Елаците-Мед“, „Транс Билд“ на инж. Иван Велин и Община Пирдоп, благодарение на които участието на детските отбори и на мъжкия тим в Зона „Изток“ на Окръжното първенство през започналото вече първенство, е гарантирано.

ЛЕКА АТЛЕТИКА Две пирдопчанки на стълбичката на победителите на „Пазарджик рън“

 

На 5 септември състезателки на Спортен клуб по лека атлетика – Пирдоп участваха в третия шосеен пробег „Пазарджик рън“ и постигнаха изключителен успех. Състезанието е било част от инициативата „Пазарджик – европейски град на спорта“, и е бил насрочен за по-рано тази година, но поради извънредната обстановка в страната се проведе преди дни.

 На старт в дисциплината 5360 м. метра при девойките (родени след 2001 г.), са застанали 40 атлетки от най-добрите отбори и клубове, развиващи този спорт. Пирдопският е бил представен от двете атлетки – Елица Тодорова и Аника Атанасова. Момичетата достойно са защитили авторитета на местната школа в средните и дългите бягания, завоювайки първо и трето място в надпреварата. Те са направили три обиколки на трасето, което е било с дължина от 1786 м.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ За трети път спечели купата на турнир в Обзор

 

През миналата седмица, както съобщи в. „Регион“, четири възрастови групи на Футболен клуб „Пирдоп“ участваха в силния турнир на Българското Черноморие, домакин на който бе курортът Обзор. Пирдопчани участваха с тимовете си от школата – децата, родени през 2006, 2008 и 2011 година, и състава на мъжете.

 Най-силно представяне е имал отборът на мъжете, спечелил за трета поредна година купата и първото място на турнира, в който са участвали състави от гр. София, от гр. Обзор, „Розова долина“ – Казанлък, един от тимовете на „Черно море“ – Варна, „Олимпик“ и „Тича“, също от Варна, „Металург“ – Перник, състави от  Павликени, Асеновград.  

 Добре са се представили и младите таланти на клуба, съобщи по телефона треньорът Красимир Пастушки, преди да приключи подготовката на пирдопчани край морето. Най-добър полузащитник на турнира и с персонална награда във възрастовата група 2011 г. е Петрослав Пастушки от Пирдоп. В следващата възраст – родени през 2008 г., купата за най-добър вратар е заслужил Тодор Венков. Освен със златните медали при мъжете, отборът на Пирдоп е бил отличен и с купите за голмайстор и за най-добър нападател, спечелени от Тодор Александров.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Проведе контрола с юношите на „Чавдар“ - Етрополе

 

В четвъртък – 20 юли, мъжкият състав на Футболен клуб „Пирдоп“ проведе първа контролна среща преди началото на сезон 2020 – 2021 година. Единственият представител на региона в Зона „Изток“ на Софийската „А“ окръжна група имаше за свой противник на терена младият, амбициран и добре подготвен отбор на юношите старша възраст на ФК „Чавдар“ – Етрополе. Срещата бе наблюдавана от около петдесет почитатели на популярната игра от Пирдоп, предимно състезатели от юношеските и детските състави на клуба и близки на футболистите.

 Приятното време бе предпоставка двата тима да проведат оспорван и изпълнен с интересни моменти двубой, ръководен от местна съдийска бригада, водена от Никола Ингилизов, с помощници Стоян Питеков и Илия Бояджиев. Тримата от две години реферират срещи от различни нива на българския футбол, като от 2020-та главният съдия Ингилизов и помощникът му Питеков имат наряди и в трета лига на българското първенство.

 Първото полувреме на срещата премина с подчертано надмощие на домакините от ФК „Пирдоп“, които притиснаха в повечето от игралното време младите си опоненти в тяхното поле. Пропуски в завършващата фаза на атаките им обаче, не позволиха да отбележат гол. С добрата си игра се отличи вратарят на гостите, който вещо спаси няколко силни удара на нападателите на ФК „Пирдоп“. Етрополци също имаха своите възможности и дори бяха по-близо от пирдопчани да поразят вратата на стража им Стефан Ралчев. В 34-та минута, при една атака от ляво, се стигна до удар към неговата врата, като топката се отби от напречната греда. Така първите 45 минути завършиха при нулево равенство.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ Подписа договор с Община Златица

 

На 11 август в Община Златица е подписан договор за партньорство и подкрепа от страна на местната власт на Футболен клуб „Средногорец 2016“, съобщиха от дружеството. Контрактът предвижда общината да продължи да помага организационно и финансово за развитието на младите футболни таланти и на клуба.

 Няколко дни по-късно – на 19 август на стадиона в Спортен комплекс „Мирково“, се изигра приятелска контролна среща между отборите на ФК Средногорец 2016 и връстниците им от ФК Пирдоп”. Това е част от подготовката и на двата състава преди заминаването им на турнири в НесебърСлънчев бряг, и Обзор. Прекрасното време позволи на състезателите от двата тима да изиграят добър мач, изпълнен с много страст и вълнения, както за футболистите, така и за многобройните им фенове.

 Домакините от ФК Средногорецс по-добра игра и повече желание се наложиха над съперниците си от ФК Пирдопс5:0. Успехът им е сериозна заявка за добро представяне през предстоящия сезон.

ВЕЛОСИПЕДИСТЪТ ИВАЙЛО ЗЛАТАНОВ ОТ СЕЛО ЧАВДАР

 Премина 333 км. до морето с логото на своя спонсор ЕТ „Тоци – 22”

 

 На 1 август 35-годишният велосипедист Ивайло Златанов от село Чавдар се включи в група ентусиасти и любители, мъже и жени на този вид спорт от град София, които стигнаха до Българското Черноморие на две колела. Макар и със сериозни физически травми, той се присъедини към членове на клуба от столицата и продължи с тях до град Несебър. Ивайло Златанов беше единственият представител от района на Средногорието, който се включи във велопохода.

 За два дни групата премина няколкостотин километра, а Ивайло Златанов въртя педалите по 333 км. от тях. Под жарките лъчи на августовското слънце колоездачите с големи усилия са успели да достигат до крайната си точка – град Несебър. След няколкодневен престой на морето и отмора от дългия преход край морските вълни, той се завърна в родния дом с влак.

 Подкрепа за своето участие той намери в приятеля си и близък роднина от село Чавдар Тодор Дишлянов и фирмата му ЕТ „Тоци – 22”. Бизнесменът подкрепи Ивайло морално и с парични средства за осъществяването на идеята. „Спонсорът е човек, който те забелязва. Той вярва в теб и е много важно да оправдаеш неговото доверие!”, – сподели г-н Златанов. – С тениски с надписа на името на своя спомоществовател, той пристигна на брега на морето. Преживяването било доста интересно, но и опасно, казва Ивайло Златанов. И отправя благодарности към Тодор Дишлянов и колектива на неговата фирма.

ТИЙНЕЙДЖЪРКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Четвърта при жените на 1500 м. и 800 м. на националния шампионат

 

В събота и неделя – 8 и 9 август, се проведе националният шампионат по лека атлетика за мъже и жени. Състезанията на пистата на стадион „Васил Левски“ в столицата преминаха при сложна метеорологична обстановка и това се отрази на резултатите на спортистите.

 Най-добрата девойка старша възраст у нас – пирдопската лекоатлетка Елица Тодорова, която е само на 19 години, стартира в две дисциплини – на 1500 м. и 800 м. гладко бягане. Надпреварата е била в две серии, с участието на осемнадесет спортистки. Три от тях са бягали извън класирането, а други три не са завършили, съобщава на сайта си Българската федерация по лека атлетика.

 Нашата представителка е бягала в по-силната втора серия, редом до професионални състезателки, някои от които са преминали подготовка преди шампионата в чужбина. За късмет на атлетките по време на техния старт дъжд не е валял, но поради силния насрещен и страничен вятър, резултатите им са далеч от постиженията в дисциплината от предишни стартове. Групата е бягала в куп и сравнително бавно темпо до около триста метра преди финала, когато атлетките са ускорили, каза по телефона треньорът на Елица Тодорова – Ваньо Масларски.

МОТОЦИКЛЕТИСТЪТ НЕНКО СТАМЕНОВ Благодари на спонсори от Община Чавдар

 

Състезателят по мотоциклетизъм Ненко Стаменов от село Чавдар, класирал се на второто призово място в клас F 1000 на квалификациите на първия кръг от Източноевропейския и Републикански шампионат по СуперМото и BMU European championship 2020, отправи специални благодарности към дарителите от Община Чавдар.

 Спортистът присъстваше на сесията на местния законодателен орган в най-малката община в Република България, състояла се на 30 юли. Желанието му беше лично да изрази своето задоволство от постигнатите успехи, постигнати благодарение на моралната и материална подкрепа, оказана му от Общинския съвет и Общинската администрация.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО Втора на супер маратона „Витоша 100“

 На 25 и 26 юли в София се проведе супер маратонът „Витоша 100”. На него известната спортистка от с. Мирково Надежда Соколова Ангелова спечели престижното второ място сред жените и стана осма в крайното класиране. Дистанцията от 100 км. сама по себе си говори за подвиг, но когато сред победителите е млада майка, с бебе под една година, това вече надминава представите ни за свръх воля, сила и упоритост.

 

 - Надя, честита победа в престижния супер маратон „Витоша 100”! Можеш ли да ни кажеш какви бяха участниците в състезанието тази година?

 - На 25 и 26 юли се проведе 37-ото издание на обиколката на Витоша. Състезанието бе отложено с повече от месец от първоначално обявената дата заради обстановката в страната покрай коронавирус пандемията. До месец преди старта не беше ясно дали състезанието ще се проведе или не. Въпреки това, в надпреварата взеха участие над 1300 колоездачи и около 580 бегачи. На старт застанаха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави след завръщането им от България. Общият брой на чужденци надмина 100, сред тях служители на редица посолства у нас. Над 100 бяха и тези, които се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ – да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Това показа, че интересът към най-масовото бегаческо събитие в България се е запазил.

ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД Събра елита на българския конен спорт по издръжливост

 

На 1 август Копривщица гостоприемно посрещна за поредна година участниците в конните състезания по издръжливост, организирани от Българската федерация по конен спорт. По очертаните трасета се състезаваха жокеи със своите най-добри спортни коне. Трасетата са с различни дължини – 40, 60, 80 км. – терен, който е изключително тежък. Преодолените успешно дистанции се броят за квалификации на финал на държавното първенство.

 Състезанието в Копривщица е индивидуално. Коне и състезатели трябва да преминат задължително квалификации, за да могат да стартират на големите дистанции, категория 1 звезда. Тази година правилата са променени– увеличават се броя на квалификациите в издръжливостта, като целта благородните животни да бъдат добре подготвени за по-дългите разстояния.

 Президент на журито на конното състезание бе Теодора Костова, Виктория Чобанова е член на журито, Норма Кроу е съдия, подпомагани от трима ветеринарни лекари. Д-р Жанина Иванова, д-р Сашо Събев и д-р Никола Грънчаров правиха прегледите на състезаващите се коне. Копривщенският лекар д-р Лили Алексиева бе също в състава на техническия екип. Ветеринарният доктор от възрожденския град Инко Келчев бе в помощ при организирането на състезанията, а Община Копривщица предостави шатри, водоноска, маси и столове за състезатели и жури.

МОТОЦИКЛЕТИСТЪТ НЕНКО СТАМЕНОВ ОТ ЧАВДАР С второ място в Долна Митрополия

 Спортистът се състезава с финансовата подкрепа на Община Чавдар

 

 Тридесет и шестгодишният състезател по мотоциклетизъм Ненко Стаменов от село Чавдар завоюва второто място и грабна сребърната купа в клас F 1000 на квалификациите за първия кръг от Източноевропейския и Републикански шампионат по СуперМото и BMU European championship 2020. Той се проведе на летищен комплекс „Долна Митрополия”, град Плевен на 18 и 19 юли.

 Седемдесет и трима пилоти от България, Румъния и Чехия караха в различните класове и дисциплини, като поради забраната във връзка с епидемиологичната обстановка, публиката не се допусна до трибуните и зоните за фенове. Престижната надпревара по традиция се провежда в памет на големия приятел на мотоциклетния спорт у нас Димитър Калчев, който наред със своите безкрайни ангажименти на български политик, вложи много от своята енергия за развитието на този спорт, за което всички ще бъдат благодарни, съобщи Информационна агенция „Фокус”.

 Ненко Стаменов участва редовно в шампионати по мотоциклетизъм от 2007 година, но поради отсъствие от страната има прекъсвания. В неговия клас F 1000 участниците са били 16. Чавдарчанинът се състезава със своя мощен мотор, марка „Кавазаки” и защитава редиците на Мотоклуб „МСК Камикадзе Рейсинг Тийм”, град Плевен.

ТРИ ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА ЕЛИЦА ТОДОРОВА На националния шампионат за юноши и девойки старша възраст

 

На 25 и 26 юли на стадион „Васил Левски“ в София се проведе Националният шампионат за юноши и девойки старша възраст, в който Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп бе представен от най-добрата в страната състезателка на средни бягания Елица Тодорова. Пирдопската девойка постигна изключителен успех, завоювайки три златни медала, в дисциплините, в които застана на старт – 1500 м, 800 м. и 3000 м.

 В събота – 25 юли, Елица безапелационно спечели първото място на дистанцията 1500 м., заставайки на пистата заедно с още 15 атлетки от клубове в България. До първата обиколка тя е била следвана на близко разстояние от Наталия Кременска от „Черно море Атлетик“ – Варна. Постепенно нашата представителка е ускорила бягането си и съперничката й изостанала, а до финала Елица я е изпреварила с разлика повече от десет секунди. Пирдопчанката е завършила бягането за 4.39:45 мин., следвана от Кременска (4.49:97 мин.) и Михаела Гаврилова от „Балкан“, Ботевград (4.56:00 мин.), съобщава електронното списание „Атлетик.бг“.

ХОБИ ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ Велосипедът, препоръчва Ивайло Златанов от село Чавдар

 

Разпространението на коронавирусната епидемия в България ограничи хората в техните контакти и излизания сред обществото и природата. Този факт доведе до отрицателни последици за българина. Начин да се освободим от тях беше поводът да се срещнем с 35-годишния Ивайло Златанов от село Чавдар. Той горещо препоръчва велосипеда за спортни занимания, който помага в такива трудни моменти за физическата и психическа нагласа за справяне с проблемите.

 Интересен разговор водим с Ивайло, който търси съмишленици за развитието на велосипедния спорт в своето родно село. Неговото мнение е, че хората трябва да спортуват, независимо какво са избрали. Обичта към спорта активност трябва да се събужда още в ранна детска възраст, за да може момичетата и момчетата да разберат ползата и потребностите от това да си в постоянен контакт със себе си. Спортът, който той практикува от няколко години е карането на велосипед. Това го зарежда положително, като заедно със свои последователи от района обикаля доста места на две колела.

Бридж клуб „Челопеч“ с две купи от престижни състезания

 

През месец юли членове на Бридж клуб „Челопеч“ са участвали в две много силни състезания от календара на Българската бридж федерация и са завоювали две купи за спечелените втори места, съобщи за в. „Регион“ Атанас Тимев.

 От 2 до 8 юли две двойки от клуба се включили в 38-ия Международен бридж турнир в черноморския курорт Албена, където се представили на високо ниво. Във финал „А“ Йордан Щерев и Пламен Христов завоювали второто място, като отстъпили само на шампионите. В едносесийния турнир те спечели ли и трето място, завоювайки бронзовите медали в престижната надпревара, записвайки в актива си + 20.6 импа. Като само 6.4 импа не им достигнали да грабнат сребърната купа.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Първи старт по планинско бягане на три дистанции

 

На 19 юли Община Челопеч бе домакин на първото на своята територия състезание по планинско бягане. Идеята се зародила през месец януари т. г., при посещение в селото на главния организатор на спортната проява Ахмед Ахмед, национален състезател по планинско бягане. Впечатлен от красивата природа в околностите на общината, от която е неговата приятелка, той сподели предложението си със своя треньор и получил съгласието му. Последвали контакти с кмета инж. Алекси Кесяков, който също приветствал идеята на спортиста. Така започнала подготовката.

 Състезанието по планинско бягане на дистанциите от 5 км., 13 км. и 30 км., трябвало да се проведе на 31 май, но поради обстановката в страната, проявата е отложена за 19 юли. В събота времето внезапно се влошило, но в неделята слънцето отново се усмихна над с. Челопеч и сякаш благослови надпреварата, за която се записали повече от 110 състезатели от цялата страна, което е доста добро участие за първо издание на проявата. Най-много бяха представителите на София, а имаше спортисти от Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Бургас и немалка група бегачи от Средногорието.

ОФРОУД – СЪБОР На „Хайдушка поляна“ край възрожденския град

 

За 13 поредна година членовете на Офроуд клуб „4 Х 4“ – Копривщица организираха събор на своите приятели, който се проведе на 11 и 12 юли. Участници в инициативата от София от бяха Георги Иванов и съпругата му Вероника, заедно с Пеньо Чумпов, Генчо Дойчев и съпругата му Пепа, от възрожденския град, които  се заеха с подготвителните работи за събора още от 7 юли.

 На поляната през заслона на „Хайдушки кладенец“, бе приготвен терен за лагеруване, изградена бе и клада. На 12 юли сборният пункт на високопроходимите автомобили бе на паркинга, който се намира в северната част на града. Любители на екстремни преживявания имаше от Копривщица, Панагюрище, Пирдоп, София, Хасково, Велко Търново, Стара Загора, Пловдив и Троян.

МИНИ ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ Първенец е ФК „Орлин“

 

Завърши третото издание на лигата по мини футбол „Средногорие“. В събота и неделя – 11 и 12 юли, се изиграха последните двубои и се извърши награждаването на отборите – участници, и победителите.

 На първо място, за втора поредна година, е тимът на Футболен клуб „Орлин“, който стана недостижим за преследвачите си, далеч преди финалните мачове. Съставът има в актива си 56 точки, следван от ФК „Пирдоп“ с 49 и МФК „Средногорец“ – Златица, с 41. До последния кръг интрига имаше само за третото място, на което временно бе ФК „Миро“. В последния си двубой обаче, те отстъпиха с 0 : 2 от ФК „Пирдоп“, а златичани надделяха с 5 : 1 над „Отбор на народа“ и с една точка само изпревариха ФК „Миро“, завоювайки бронзовите медали.

 В подреждането по-нататък следват „Юнг Бойс“ , който завършва пети първенството, на шесто място са ветераните на Мирково, а веднага след тях са „Отбор на народа“, „Атлетик“ – Душанци, „Галакси“ и „Пирдоп Енерджи“. ФК „Златица“ прекрати участието си в лигата.

ЛЕКОАТЛЕТИТЕ НА ПИРДОП С добри резултати в първите стартове

 

Подновяването на сезона за лекоатлетите, след наложеното от коронавирусната пандемия прекъсване в календара на БФЛК и ограничаване на активната тренировъчна дейност за голям период от време, започна в началото на месеца. Преди десетина дни се проведоха първите стартове на състезателите. На 2 юли в гр. Койнаре си дадоха среща на пистата спортисти от цялата страна, застанали на старт на традиционния лекоатлетически мемориал „Димитър Върбанов – Митето“.

 Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп се представи на състезанието от Станислава Проданова, Аника Атанасова, Райна Чалъкова и Добринка Николова. На 400 м. гладко бягане Райна е завършила шеста във възрастовата група, в която е стартирала, следвана от Добринка Николова, която е седма, съобщи по телефона треньорът Ваньо Масларски. Младите лекоатлетки на отбора са бягали в по-горната възрастова група – 2007 – 2008 г., защото за тяхната не е имало предвидени стартове. Станислава също е шеста в другата възрастова група. Аника Атанасова е завършила на дистанцията 800 м. на пето място.

НА ПИСТА „МАЯТА“ – ЧЕЛОПЕЧ Оспорвано състезание в първия кръг от Националния шампионат по автокрос

 

На 13 и 14 юни на писта „Маята“ в едноименната местност край с. Челопеч се проведе първият кръг от Националния шампионат по автокрос. Надпреварата първа за годината и премина под патронажа на кмета инж. Алекси Кесяков, а организатори на проявата бяха Община Челопеч и Автомобилен спортен клуб „911 Тийм“ – София, с подкрепата на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“.

 Поздравления към пилотите и съдийския екип, отговорен за провеждането на състезанието отправиха по време на официалното откриване на Националния шампионат по автокрос инж. Алекси Кесяков и председателят на Автомобилната федерация на България Камен Михайлов.

 Пистата бе отлично подготвена и инж. Кесяков пожела успех на пилотите, като изрази задоволството си от домакинството на общината за пета поредна година на надпревара от този атрактивен спорт. Г-н Михайлов благодари на пилотите за смелостта да участват в първия кръг на Националния шампионат по автокрос, като изрази съжаление, че някои от предварително заявилите състезатели да стартират на писта „Маята“, са се отказали. По тази причина надпреварата бе с две, вместо с три дивизии – „Супербъги“ и „Бъги“.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Поднови тренировките след отмяна на ограниченията за спортуване на открито

 

В събота – 22 май, първа тренировка направиха състезателите от Футболен клуб „Пирдоп“. Повече от два месеца те не бяха провеждали подготовка и участвали в срещите от първенството на „А“ Окръжна футболна група, зона „Изток“. На заниманието присъстваха всичките двадесет състезатели, които изпълниха различни упражнения с топка.

 Играещият треньор на отбора Красимир Пастушки сподели, че прекратяването на пролетния полусезон от първенството в групата е станало буквално дни, преди той да бъде подновен, с обявеното извънредно положение в страната, във връзка с разпространението на Ковид-19.

 Г-н Пастушки обясни, че класирането на полусезона е прието за крайно в състезателната година, като ФК „Пирдоп“ е на пето място в своята група. Той сподели със задоволство, че след разрешението със заповедите на здравния министър, се подновяват тренировките за мъжкия състав. От 1 юни ще получат право да провеждат занимания и децата от трите възрастови групи. Треньорът изрази надеждата си футболистите и малките му възпитаници да възстановят кондицията си в кратко време.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ОТ СЕЛО МИРКОВО НАДЕЖДА АНГЕЛОВА

 Готова за маратона „Трявна Ултра“ през лятото

 

 Настоящата 2020 година се оказа изпълнена с трудности за всички нас. Извънредното положение и последващата ситуация в България, а и по целия свят, наложи промени в живота ни, към които всеки се адаптира по различен начин. Спортът е един от най-засегнатите и потърпевши от пандемията, казва лекоатлетката от село Мирково Надежда Ангелова.

 Отменени бяха футболните първенства по цял свят, всички европейски и световни спортни прояви, дори олимпиадата в Токио. Спортистите по цял свят посрещнаха ограниченията с разбиране – почти всички продължиха да тренират, но вече в съвсем различна среда – във вкъщи. Елитни атлети, тенисисти, футболисти, гимнастици, многобойци показаха как може да бъдем отговорни към другите и да останем активни.

ФИТНЕС ИНСТРУКТОР ОТ ЧЕЛОПЕЧ Тренира известния водещ от БТВ Николаос Цитиридис

Спортистът Християн Вътев от село Челопеч в края на миналата и началото на тази година усилено е ръководил седмичните тренировки на известния телевизионен водещ на Вечерното шоу на БТВ, двадесет и шестгодишния Николаос Цитиридис.

Християн Кръстев Вътев от три години е фитнес треньор в известен спортен клуб в София, едновременно с това и студент последна година в УНСС по специалността „Международни икономически отношения“, разказа той за в. „Регион“. Като ученик преди години бе състезател от отбора по приложно колоездене на Община Челопеч, както и един от водещите спортисти по източни бойни изкуства на Клуб „Будо“, със сенсей Добрин Иванов. През месец декември миналата година, при обявяване на Спортист на годината на Община Челопеч, Християн бе удостоен с награда за принос, развитието и популяризирането на спорта в общината.  

Като фитнес инструктор Християн Вътев има възможност да се занимава с подготовката на известни актьори и телевизионни водещи. В предаването на БТВ „Преди обед”, с водещи Десислава Стоянова и Александър Кадиев, излъчено в края на месец март, беше показан репортаж, в който Николаос Цитиридис и Християн Вътев бяха представени в рубриката „Във форма” на сутрешния блок. Темата беше как тренира водещият на вечерното шоу на БТВ, под зоркия поглед и напътствия на инструктор Християн Вътев.

СПОРТИСТИТЕ АРМЕН НАЗАРЯН И НЕГОВИЯТ СИН ЕДМОНД Представиха пътя на успеха пред ученици в село Чавдар

На 25 февруари във физкултурния салон на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Чавдар, се състоя шестата поредна среща, част от програмата учебното заведение и пекарна „Прованс” инициатива „Срещни известните, стани като тях”. Събитието беше уважено от секретаря на общинската администрация Павлина Павлова, ученици, учители, родители и гости на село Чавдар.

Тази среща на учениците от най-малката община в България беше посветена на спорта. Поредните гости бяха спортистите Армен Назарян и неговият син Едмонд Назарян.

Разговорът с двамата именити състезатели започна с химна на Република България, докато те държаха гордо българския трибагреник. Това беше и специален поздрав от домакините към новия и съвсем заслужен успех на Едмонд. Водеща на вечерта Мария Цачева приветства гостите и представи техните житейски и спортни биографии. На мултимедийния екран в салона на училището бяха прожектирани кадри от родната страна на Армен Назарян – Армения, и всички присъстващи научиха интересни неща за родината му.

КЛУБ ПО ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА „БУДО“ – ЧЕЛОПЕЧ Проведе изпит за степен „Кю“ на млади каратеки

В петък – 22 февруари, в залата на Спортен комплекс „Хармония“ – Челопеч, пред родители и близки членове на клуба по източни бойни изкуства „Будо“ в селото се явиха на изпит за защитаване на степен „Кю“, която се присъжда за майсторство и овладени умения в дисциплините „Ката“ и Кумите“. Изпитната комисия бе в състав сенсей Добрин Иванов – който е ръководител на клуба, и неговите колеги – Ивелина Начева, която отговаря в клуба за дисциплината „Ката“ и Валентин Йорданов, който е три пъти Балкански и многократен републикански шампион на България на „Кумите“.

На такъв изпит, съгласно „Кю-Дан“ системата, се явяват всички каратеки по света, защото такава е традицията в този спорт, каза сенсей Добрин Иванов. Той посочи, че в Челопеч ще доказват уменията си десет млади каратеки от клуба, като най-малкият от тях е Боян на 6 години. На всеки от успешно представилите се на изпита бяха връчени дипломи за защитената степен „Кю“, за която се явява. Дипломите удостоверяват нивото на подготовка на състезателите. От тази година Българската Шотокан федерация работи съвместно с Международната Шотокан федерация и дипломите са валидни в цял свят. Те дават възможност на каратеките да се представят със степента „Кю“ и цветния колан който е към нея, за съответното ниво на всички състезания у нас и в чужбина, на които участват.

В СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ХАРМОНИЯ“ – ЧЕЛОПЕЧ Весело състезание с интересни щафетни игри

Комплекс „Хармония“ в с. Челопеч на 7 февруари бе домакин на спортния празник „Весели щафети“, в който участваха ученици от пети, шести и седми клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото. Надпреварата, преминала под надслова „Бързи, весели и силни“, бе организирана от колектива на Общинска администрация – Челопеч, в партньорство с ръководството на училището, а водещ на игрите бе Жанна Центовская.

Представянето на състезателите от трите отбора – „Бързи“, „Смели“ и „Сръчни“, в забавните игри бе оценявано от трима съдии – Сашка Вътева, директор на Дирекция в ОбА – председател на реферите, общинският съветник Неделко Калоянов и Алисия Стоянова, също от колектива на  ОбА.

След дефиле на отборите пред публиката, сред която бе и директорът на учебното заведение Нонка Бантова, на фона приятна музика се проведе кратка загрявка на състезателите от трите тима, под ръководството на г-жа Центовская. За всяко упражнение тя демонстрира как трябва да се изпълнява. Водещата на надпреварата призова спортистите да спазват правилата на игрите, да уважават своите съперници, да бъдат етични и скромни след победата, а ако не са завоювали първото място – да понесат достойно загубата.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА НА ПИРДОП ЕЛИЦА ТОДОРОВА С две титли при девойките и сребърен медал при жените

Най-добрата състезателка на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп,  Елица Тодорова, завоюва два златни медала на националния шампионат за юноши и девойки под 20 години. Като бе безапелационен победите на дистанциите 1500 и 3000 м., сред своите връстници, каза за в. „Регион“ нейният треньор Ваньо Масларски.

Първенството се проведе на 25 и 26 януари в зала „Асикс Арена“, като пирдопчанката в първия ден спечели златото на 1500 м. гладко бягане с време 4:41.31 мин., изпреварвайки с повече от десет секунди финиширалата втора атлетка – Петя Ковачева от Клуб „Тангра“ – Варна (4:52.53 мин.). На трето място е Ива Чиликова от СКЛА „Дунав“, гр. Русе, която е спряла хронометрите на 4:56.26 м. В състезанието в тази дисциплина са участвали двадесет атлетки от клубове от цялата страна. Повече конкуренция в това бягане пирдопската атлетка е имала от състезателка от Молдова, участваща извън класирането, но след изминаването на около 1000 м. от дистанцията, тя е изостанала.  

КЛУБ ПО БРИДЖ ОТ СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ Печели купи на международни турнири

В края на есента на миналата година в с. Челопеч, с подкрепата на кмета инж. Алекси Кесяков, е създаден клуб по спортен брид, а основатели са  Атанас Ангелов, Атанас Тимев, Антон Антонов, Красимир Симеонов, Пламен Христов и Йордан Щерев. За председател на сдружението, което вече е регистрирано в Агенцията по вписванията, е Атанас Тимев. Предстои това да стане и в Българската бридж федерация, в която чренуват 42 клуба, за да може да се включи в турнирите от нейния календар.

Г-н Тимев разказа, че идеята за учредяването на клуба се родила спонтанно, по време на едно негово участие на турнир по спортен бридж в Приморско. Там се срещат с кмета на Община Челопеч, който проявява интерес към състезанието. И когато Атанас Тимев и партньорката му печелят надпреварата, дошло и предложението на инж. Кесяков – да се създаде клуб по бридж в с. Челопеч под негов патронаж. И това станало.

Първите изяви на членовете на клуба са на турнир в Сливен през късната есен на миналата година. Представят се добре измежду участващите около петдесет двойки. И това дава импулс на членовете му да продължат с подготовката и да участват в следващи състезания. Защото, казва Атанас Тимев, – спортният бридж е като шахмата. Изисква се бърза мисъл и постоянство в играта. Много важно е партньорите да се разбират помежду си и да играят като отбор. В клуба те са три – Атанас Тимев и Красимир Симеонов, Атанас Ангелов и Антон Антонов, а Пламен Христов и Йордан Щерев оформят последния тандем.

ПЛАНИНСКО КОЛОЕЗДЕНЕ Николай Иванов втори в страната за 2019 г.

Състезателят по планинско колоездене Николай Иванов от клуб „Свободно измерение“ – Златица, е завоювал второ място в генералното класиране за 2019 г. в своята възраст, съобщи за в. „Регион“ треньорът Теодор Колев.

Николай е на 18 години, ученик е в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица, а от осем години е един от най-добрите във волейболния клуб на гр. Пирдоп. В планинското колоездене се състезава в дисциплината „Ендуро“, категория – 15 – 18 години. С уменията си да се представя отлично на състезателното трасе, въпреки трудните условия и изисквания на планинското колоездене, му позволяват да се конкурира дори със състезатели от групата на мъжете, където конкуренцията е изключително висока.

Той е участвал в пет от проведените шест състезания през миналата година, като в надпреварите в Благоевград и Банско е завършил на трето място, в гр. Петрич – на второ, а в Локорско заслужено е спечелил златния медал, заемайки първото място на почетната стълбичка. Във велико Търново той се е класирал на пето място.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП Първа при жените на турнира „Академик“

На 11 януари в зала „Асикс Арена“ (бившата „Фестивална“) в столицата се е провел традиционният турнир по лека атлетика „Академик“. Надпреварата е първата за годината и открива стартовете в Царицата на спортовете в олимпийската 2020 година за мъже и жени.

В 49-тото издание на състезанието Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп е бил представен от най-добрата си състезателка в средните бягания – Елица Тодорова, която е на 19 години и още е в групата на девойките старша възраст, но се състезава и при дамите.

Пирдопската атлетка отново е доказала, че в момента няма конкуренция в страната и в дисциплината 1500 м. гладко бягане безапелационно е завоювала златния медал и първото място с време 4:39.75 мин. Втора, на значително разстояние след Елица и с точно 4 секунди по-слабо време (4:43.74 мин.) е финиширала Девора Аврамова от „Берое“ – Стара Загора. Трета е представителката на Спортен клуб по лека атлетика – Нови пазар, Билсерин Сюлейман, която е на 24 години. На старт в тази дисциплина са застанали седем лекоатлетки, като една не е завършила бягането. Елица Тодорова е провела тактически много добре състезанието и в добро темпо, показвайки, че има сили и за по-високи спортни резултати.

СПОРТЕН КЛУБ ПО ТЕНИС НА КОРТ „МАНИЯ“ Проведе първи турнир за младите надежди на Пирдоп

През декември 2019 година в гр. Пирдоп Спортен клуб „Мания“ проведе Коледен турнир по тенис на корт, който бе организиран под ръководството на треньора Теодор Колев. В турнира взеха участие всички 36 деца, които се подготвят в клуба.

Участниците в спортната надпревара бяха разпределени в четири възрастови групи, съобщи за в. „Регион“ г-н Колев. Срещите в групите са започнали две седмици преди Рождество Христово, а на 21-ви декември са се провели финалните двубои за определяне на най-добрите в групите. Децата са показали много красива игра и голямо израстване, за времето, през което се занимават с популярния спорт. Зрителите в пълната с почитатели на играта зала са се насладили на отлични отигравания, доставили им много положителни емоции.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Обявиха Спортист на 2019 година

В петък – 13 декември, Спортен комплекс „Хармония“ едва побра десетките състезатели по борба, карате, приложно колоездене, спортни танци и художествена гимнастика, техните треньори и ръководители, родители, близки и приятели, дошли да уважат труда и постиженията им при обявяването на Спортист на 2019 г. за Община Челопеч. Гости на събитието бяха световната рекордьорка по висок спорт и носителка на сребърен и бронзов медал от олимпийските игри в Мюнхен (1972 г.) и Монреал (1976 г.) Йорданка Благоева, Светослав Кръстев – зам.-председател на национално движение „Приложно колоездене“, председателят на ОбС – Челопеч Димитър Въжаров и др. Кметът на общината инж. Алекси Кесяков поднесе на Йорданка Благоева цветя и скромен дар, именитата лекоатлетка изрази приятното си впечатление от мащабите, с които се развива и подкрепя спортът и постиженията на състезателите от клубовете в Челопеч – пример за много общини в страната.  

В ПИРДОП Приключи есенният дял на неделна лига „Средногорие“

След много оспорвани мачове на 24 ноември приключи есенният дял от надпреварата в неделната лига по мини футбол „Средногорие“. В лигата участват единадесет отбора и затова във всеки кръг един от тях почива. Първенец е съставът на „Орлин“ Пирдоп, който има в актива си 26 т. от 10 изиграни мача, с 8 победи и 2 равни срещи и голова разлика 59 : 13 гола. На второ място е ФК „Пирдоп“, с 9 мача, 25 т. от 8 победи и едно равенство и 43 : 21 гола. Трети са ФК „Златица“, с 22 т., от 7 мача победи, 1 равен и 2 загуби и 43 : 17 гола.

РАВЕНСТВО И МНОГО ГОЛОВЕ В последния за сезона мач на ПК „Пирдоп“

На 16 ноември на стадиона в гр. Пирдоп местният футболен тим изигра последния си за есенния сезон мач, в който бе домакин на ФК „Спортист“ от с. Нови хан, Община Елин Пелин. Двубоят започна при отличен терен и хубаво време с един час по-рано от предварително обявеното време и вероятно поради това на стадиона в началото имаше малко публика.

Двата състава се представиха пред съдийската тройка от гр. Ихтиман – главен рефер Асен Христов и помощниците му Нури Касъмов и Мариян Кошев, в състави – домакините: на вратата Стефан Ралчев, и полеви играчи Мартин Дамянов, Пламен Минчев, Тодор Генков, Александър Богоев, Велислав Пастушки, Красимир Пастушки, Цветан Цанов, Стоян Стоянов, Георги Николов и Станислав Запрянов, а гостите – вратар Стоян Стоянов, а пред него – Йордан Андонов, Георги Зашев, Димитър Видулов, Даниел Барамеда, Асен Вутев, Георги Георгиев, Ивайло Анев, Петко Петков, Благовест Николов и Кристиян Янакиев. Дежурен делегат на ОбС БФС бе Стефан Йорданов от София.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА Втора на крос „Кънтри“ в Черна гора

Много добро бягане е направила състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп Елица Тодорова на международния турнир по крос „Кънтри“, проведен на 9 ноември в черногорския град Беране, съобщи треньорът й Ваньо Масларски. В дисциплината 4000 м. при девойките под 20 години, Елица Тодорова е завършила втора, завоювайки сребърния медал, с време 14:15 мин.  

Като част от националния тим на България, заедно със съотборничките си Девора Аврамова, Маргарита Радева и Денислава Борисова, в надпреварата при девойките под 20 години, тя допринесе най-много за завоюване на третото място в отборното класиране.

В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Лекоатлетическа надпревара за Деня на будителите

По инициатива на педагогическия колектив и възпитаниците на  Професионална гимназия „Златица“, с подкрепата на общината и с участието и на ученици от СУ „Паисий Хилендарски“, на 31 октомври се състояха състезания по лека атлетика, посветени на Деня на народните будители.

Ученици от двете образователни институции спориха по между си за медалите и призовите места в няколко възрастови категории. Състезанията се проведоха на една от улиците в града, като стартът бе на ул. „Хаджи Димитър“ при парк „Пещерата“, а финалът за атлетите – на пл. „Македония“ пред сградата на Община Златица.

При момичетата, ученици от 4 и 5 клас, първа пресече финалната линия Станислава Проданова, следвана от Деница Атанасова и Николета Марчева. В същата възраст при момчетата най-добър бе Кристиян Попов, второто място заслужи Християн Стефанов, а третото стана притежание на Васил Славчев.

МИРКОВСКА СПОРТИСТКА Завоюва европейска титла в Рим

На 18, 19 и 20 октомври в Рим се е провело Европейско първенство по бразилско джу-джуцу. В него безапелационно първото място е било спечелено от Виолета Ангелова от Мирково, съобщи шампионката.

За нея сме писали и друг път, но нека припомним някои факти. Тя е отлична спортистка, работи като треньор, завършва Националната спортна академия, омъжена е и е майка на двама сина, като с всички тези свои задължения се справя  отлично. Със спорт се занимава от  дете, когато практикува самбо и джудо, а нейна първа треньорка е майка й, която е подготвила и много други изявени спортисти в тези атрактивни спортове.

НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ ПО КРОС КЪНТРИ В ПИРДОП Победа за Елица Тодорова в домакинството на клуб „Средногорски атлет“

На 23 октомври Спортен клуб „Средногорски атлет“ и Община Пирдоп бяха домакини на Националния шампионат по крос „Кънтри“, в партньорство с Българската федерация по лека атлетика и „Оурубис България“. Състезанието се проведе в местността „Борова гора“, по отлично подготвено трасе с дължина от 1000 м.

Първи започнаха бягането си момичетата до 16 години, като групата бе най-голяма – 43 състезателки от всички водещи клубове в леката атлетика от страната. За началото на шампионата на старта при момичетата на трасето бе временно изпълняващият длъжността „Кмет“ на Община Пирдоп инж. Димитър Димитров. Домакините от „Средногорски атлет“ бяха представени с шест свои представителки – Станислава Проданова, Мира Кашинска, Надежда Асенова, Аника Атанасова, Гергана Георгиева и Йоанна Захариева. Атлетките трябваше да пробягат две обиколки на трасето, а първа финалната линия пресече Михаела Гаврилова от клуб „Балкан“ – Ботевград, с време 7:12.69 мин. Втора е Мелани Венциславова от Спортен клуб „Атлет“ – Мездра, а трета – Християна Стоименова от Ботевград.

ПИРДОПСКИТЕ ЛЕКОАТЛЕТИ С първи места при децата и жените

Успешна проверка в последните десетина дни направиха пирдопските лекоатлети преди националния шампионат по крос „Кънтри“, на който Спортен клуб „Средногорски атлет“ е домакин тази седмица. На проведения маратон в София на 13 октомври най-добрата българска лекоатлетка при девойките Елица Тодорова завърши четвърта при жените на дистанцията 10 800 м. с време от 41:50 мин. от общо пробягали трасето 555 дами от няколко националности. Преди нея са само победителката Лилиана Георгиева (40:00 мин.), Силвия Георгиева (41:18 мин.) и Девора Аврамова (41:30 мин.). Състезанието е било изключително трудно, тъй като се е бягало по три различни твърди настилки – асфалт и два вида павета, което допълнително натоварва лекоатлетите поради неравностите по маршрута.

В събота – 19 октомври, състезатели на отбора взеха участие и на традиционния международен турнир по крос „Кънтри“ – „Луковитски моми“, в гр. Луковит, където децата от клуба, родени през 2012 г., дадоха максимума от себе си и бяха сред победителите. На турнира участваха атлети от подготвителните групи на Пирдоп и Челопеч, съобщи треньорът Ваньо Масларски. 

СПОРТЕН КЛУБ ПО КАРАТЕ „БУДО“ – ЧЕЛОПЕЧ Домакин на девети турнир по „Ката и Кумите“

На 13 октомври – неделя, в Спортен комплекс „Хармония“ се проведе традиционният девети по ред турнир по карате – „Челопеч Опън 2019“. Домакин на надпреварата в двете дисциплини – „Ката“ и „Кумите“ бе Карате клуб „Будо“, със сенсей Добрин Иванов. Съдействие и подкрепа на надпреварата оказа и Българската национална федерация по карате, представена от члена на управителния съвет Божидар Начев. Главен съдия на турнира бе Милен Димитров, а рефери на отделните срещи бяха Антоан Теофилов, Елена Димитрова, Симеон Дерменджиев, Румен Алтев, Влади Шишков и др.

Сутринта състезанията на татамито започнаха с участия на деца и каратеки в младшата възраст, родени от 2005 до 2010 г., които продължиха до 14 часа след обяд в няколко възрастови категории. В надпреварата се включиха, освен представителите на клуб „Будо“, каратеки от клубовете за източни бойни изкуства „Френдшип“ – Пирдоп, „Дарис“ и „Шурикен“ – Кюстендил“, „Калоян“ – Велико Търново, „Компас“ – Монтана, „Петромакс“ – Плевен, „Ромин“ – София, „Щит – ЦСКА“ – Нови Искър и „Сансай“ – Бургас.

След изиграването на двубоите в двете дисциплини, стана откриването на турнира от временно изпълняващия длъжността „Кмет“ на Община Челопеч Сашка Вътева и сенсей Добрин Иванов. Двамата пожелаха добро представяне на състезателите и успех на най-добрите. Веднага след това се проведе и награждаването на победителите.

НА ЧЕТЕРИНАДЕСЕТИЯ ТУРНИР НА ГЕРБ - ПИРДОП Дузпи определиха носителя на купата

От понеделник до четвъртък (7 – 10 октомври) на игрището с изкуствено покритие на Спортен комплекс „Пирдоп“, се проведе четиринадесетият турнир по мини футбол, организиран от местната структура на ПП ГЕРБ. Той бе открит от кандидата за кмет на общината от партията Антоанета Мечкарова, в присъствието на народния представител Мартин Тинчев и включените в листата кандидати за общински съветници.

В надпреварата се включиха четиринадесет отбора от Пирдоп, Златица, Антон и Мирково, като впоследствие един от тях се отказа и поради предварително тегления жребии, неговите противници печелеха служебно срещите си. Рефер на турнира международният съдия по мини футбол Петко Петков. Срещите бяха в две полувремена по 20 минути, а при равенство – се биеха дузпи.

ФК „ПИРДОП“ С инфарктна победа над „Мътивир“ – Ихтиман

В последния си домакински мач, изигран на терена на Спортен комплекс „Пирдоп“ местният футболен тим постигна инфарктна победа над коравия отбор на ФК „Мътивир“ – Ихтиман.

Преди двубоя треньорът на домакините Красимир Пасткушки разказа за разгромната загуба на ФК „Пирдоп“ при гостуването им в предишния кръг на „Рилец“ – Говедарци. Съставът допусна пет гола във вратата си, не без сериозната подкрепа на домакините от съдийската бригада. Само в първото полувреме на мача реферите са дали четири дузпи за „Рилец“, от които три младият страж на пирдопчани Стефан Ралчев е успял да отрази. Допуснал е гол във вратата си само при третия наказателен удар, и първото полувреме е завършило 1 : 0 за „Рилец“. През втората част на срещата футболистите на „Пирдоп“ са оказали по-слаба съпротива на домакините, предвид подкрепата, която са имали от реферите и закономерно са загубили двубоя, допускайки още четири гола в своята врата за крайния резултат  5 : 0.

НА ТУРНИРА НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Финал и награди на победителите в дъжда

В петък – 4 октомври, при непрекъснат дъжд на Спортен комплекс „Пирдоп“ се състоя награждаването на победителите в няколко вида спорт от традиционния турнир на „Аурубис България“. Най-добрите спортисти на компанията издържаха на сложните метеорологични условия и доказаха, че освен отлични металурзи, са и с калени характери. 

Церемонията, на която присъстваха директор „Производство“ на дружеството инж. Димо Кирилов, ръководителят на направление „Сярна киселина“ инж. Цветан Цветанов и на „Обогатителна фабрика“ инж. Евгени Висариев, бе предхождана от срещата за определяне на първенеца в надпреварата в най-популярната игра – футболът.

Четири тима участваха в турнира – „Металургия“, „Техническа дирекция“, „Административни дейности“ и „Обогатителна фабрика“, които според регламента, играха всеки срещу всеки. Класирането се определи по сбора на спечелените точки, като на четвърто място са „администраторите“, трети остана съставът на „Обогатителна фабрика“. В спора за първото се срещнаха металурзите и представителите на „Техническа дирекция“, които въпреки дъжда с много хъс и здрави единоборства показаха отличните си футболни умения. С много добри изяви бяха двамата вратари – Иван Чолаков на „Металургия“ и Тодор Евтимов на „“Техническа дирекция“, които спасиха силни и опасни удари към своите врати.

ЛЕКОАТЛЕТИТЕ ЛЮБОМИР ДИШЛЯНОВ И АЛИПИЯ ЛУКАНОВ С добри резултати на шампионата по планинско бягане

В началото на месец октомври състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп участваха в националния шампионат за мъже и жени по планинско бягане, който се проведе в района на с. Бистрица, Столична община.

При мъжете на дистанцията 42 км. стартираха Любомир Дишлянов и Алипия Луканов, които се представиха много добре, при участието на 21 лекоатлети. Очакванията на състезателите са били разстоянието да бъде 37 км., но на техническата конференция преди началото на първенството, организаторите са обявили, че маршрутът е 42 км., с денивелация от 3000 м., съобщи треньорът Ваньо Масларски. Особено трудни са били именно последните километри на дистанцията, предимно изкачвания.

Любомир Дишлянов се е класирал на 7-мо място, с време 5:30 ч., а Алипия Луканов е 9-ти, спирайки хронометрите на 5:42 ч. Първи на финала е пристигнал Георги Гергов от клуб „Стареш“ – гр. Ловеч, , а втори – съотборникът му Константин Василев. Бягането на двамата пирдопчани, според г-н Масларски е преминало в добро темпо, въпреки по-дългата дистанция. Състезателите на клуб „Средногорски атлет“ са приключили националния шампионат без травми и контузии и в момента са в подготовка за старта на част от дистанцията на маратона в София.

На 13 октомври двамата ще бягат на 10 км. по улиците на столицата, като състезанието ще е проверка за тях преди предстоящия крос „Кънтри“ този месец, домакин на който е гр. Пирдоп.

ВЪВ ФУТБОЛНИТЕ СРЕЩИ В ПИРДОП Победа за мъжете и съмнения за нередовни състезатели на гостите при децата

В събота – 28 септември, в Спортен комплекс „Пирдоп“ се изиграха домакинските срещи на местния футболен клуб. Първи, рано сутринта, мъжкият състав излезе срещу състава на „Звездец“ – Горна Малина. Домакините спечелиха двубоя си, който започна в 11 часа, с резултат 5 : 1, като попаденията отбелязаха Велислав Пастушки, Станислав Запрянов и Пламен Георгиев – Кашмера, през първото полувреме, което завърши при 3 : 0 за ФК „Пирдоп“.

В началото на втората част на мача гостите успяха да върнат един гол за 3 : 1, но последваха още два на пирдопчани. За 4 : 1 отбеляза Цветан Цанов, а за крайното 5 : 1 втори гол в мача вкара Станислав Запрянов. В последните двайсетина минути на срещата за отбора на мъжете дебютира като вратар Димитър Готев.

НА ПИСТА „МАЯТА“ - ЧЕЛОПЕЧ Последен кръг на националния шампионат по автокрос

На 28 и 29 септември на пистата в местността „Маята“ край с. Челопеч се проведе последният кръг от националния шампионат по автокрос. Той бе организиран от Автомобилна федерация на България, с подкрепата и партньорството на Община Челопеч, която бе домакин на надпреварата.

В първия ден – 28 септември, се проведоха стартове в двете дивизии – Съпер Бъги“ и „Бъги“, а в неделя бяха сериите от двете квалификации и финалните гонки. Най-добрите пилоти на България се състезаваха по отлично подготвеното, значително разширено и подобрено трасе на писта „Маята“, с дължина от един километър.

В стартове за квалификациите участваха седемнадесет автомобилисти от клубовете „Тони Старт“ – Силистра, „София Град“, Ботевград, „Топ Тим“, „Яворов“ – Чирпан и АСК – Русе. Те трябваше да направят по пет обиколки на пистата, а за определяне на победителя във финалните серии – по седем обиколки. Главен съдия на надпреварата бе Александър Дамянов.   

МИРКОВСКИ ЛЕКОАТЛЕТИ С призови места в планинско бягане на Витоша

На 14 септември от Бояна до хижа Алеко в столицата, се е състояло шестото състезание по планинско бягане от веригата „Саломон Витоша Трейл“ – обиколката на Витоша. Спортистите от Детски клуб „Детелина“ в с. Мирково са се представили отлично, завоювайки златни и сребърни медали в отделните възрастови групи, съобщи техният треньор Ецо Ецов.

На дистанцията 5 км. при децата, Димитър Несторов и Димитър Щърков са спечелили първо и второ място, а при младежите Христо Мутафов е завоювал на 12 км. златния медал. Треньорът Ецо Ецов е участвал в бягането във възрастовата група на ветераните – 40 +, и е спечелил сребърен медал.

Успехите и резултатите на младите спортисти от с. Мирково дават основания и  надежди да се заяви, че в района се развива още един център на планинското бягане в Средногорието.    

ДЕЦАТА И МЪЖЕТЕ НА ПИРДОП С победи в първите си домакински мачове

На 14 септември изиграха своите домакински футболни срещи децата до 14 години, родени 2005 – 2006 г., и мъжкият тим на ФК „Пирдоп“. Сутринта на стадиона на спортния комплекс в града младите футболни таланти на клуба постигнаха впечатляваща победа над връстниците си от Драгоман с разгромния резултат от 13 : 0 гола.

След обяд, при отлично за игра време и добре подготвен терен, пред над 70 почитатели на най-популярната игра в света,  мъжете приеха състава на „Левски“ от гр. Елин Пелин. Срещата започна с около 20 минути закъснение, поради по-късното пристигане на гостите. Пред съдийската тройка – главен рефер Мартин Миладинов и помощниците му Браян Маринов и Николай Майсаев, и дежурния делегат от Областния съвет на БФС Димитър Влъчков, двата тима изиграха един динамичен и изпълнен със здрави единоборства двубой.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И СПОРТЕН КЛУБ „БЕГАЧ“ Събраха рекорден брой участници във втория планински фест

За втора поредна година „Аурубис България“ бе инициатор и домакин на двудневен планински фестивал, който се проведе на 14 и 15 септември. В партньорство със Спортен клуб „Бегач“, тази година в двете дисциплини – бягане на четири дистанции и колоездене на разстояние от 43 км. по пресечена местност  в районите на с. Антон и с. Душанци и финал край раннохристиянската базилика в местността „Еленско“, се бяха записали рекорден брой състезатели.

Трасето на най-дългата дистанция – 47 км., е регистрирано в Международната асоциация за планинско бягане и носи точки на участниците, затова имаше представители в бяганията и от чужбина. Останалите дистанции – бяха 3 км., за ентусиасти и деца, 10 км. с изкачване до хижа „Паскал“ и финал в м. „Еленско“ и 19 км. – по билото на Стара планина и отново спускане към котловината и емблематичната за региона местност. Най-малкият участник бе само на 4 години, а най-възрастният в колоезденето – Васил Гроздев, над 70 години. Сред ветераните бе още и представителят на домакините – 57-годишният Алипи Луканов. Навсякъде по трудните участъци са били разположени планински спасители от отрядите в Пирдоп и Тетевен, а в околностите на базиликата бе оформен и палатков лагер.

НА ТУРНИРА „ГЕОРГИ РАЙКОВ“ – КОПРИВЩИЦА Оспорвани схватки в класическата борба

И тази година в календара на Българската федерацията по борба бе залегнал станалият традиционен турнир за кадети в класически стил на името на олимпийския шампион Георги Райков. Турнирът се проведе на 5 септември в гр. Копривщица. Общината и Стойчо Панчев бяха организаторите на спортното събитие. В състезанието участваха около 100 състезатели и треньори от клубове от цялата страна. Главен съдия на надпреварата бе Иван Ставрев, с рефери на тепиха Стоян Лазаров, Георги Петков и др. В преборванията в отделните категории за призовите места спориха борци от тимовете на „Левски“, ЦСКА, „Славия“, Етрополе, Челопеч, „Локомотив“ – Пловдив, Златица, Монтана, Стара Загора, Бургас и Кюстендил. Съпругата и двете момичета на олимпийския шампион – Красимира, Петя и Ива и тази година осигуриха за състезателите бели фланелки с образа на Георги Райков.

ТИЙНЕЙДЖЪРКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП Шеста при жените на Балканите

На 3 и 4 август на стадиона в гр. Правец се проведе Балканското първенство по лека атлетика за жени и мъже. Като част от националния отбор на България в него участва и 18-годишната състезателка на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп Елица Тодорова. Тя си извоюва това право след като завърши на второ място на националното първенство тази година, финиширайки непосредствено след победителката в дисциплината 1500 м. Милица Мирчева. Добрата си подготовка и възможности пирдопчанката показа и на първенството на Република Сърбия в гр. Крушевац, където завоюва златния медал.

На Балканиадата Елица Тодорова е стартирала на 1500 м. гладко бягане на 3 август, заедно със атлетки от Румъния, Украйна, Турция, Гърция, Косово и Кипър. Тя е била единствената наша състезателка в тази дисциплина и с постигнатото време от 4:31.44 мин., се е наредила шеста в класирането. По думите на треньора й Ваньо Масларски, Елица Тодорова е направила отлично бягане с нов личен резултат, сваляйки на-доброто си време до момента от гр. Крушевац с още близо 4 секунди.

„ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД Комплексен първенец в третата открита Спартакиада на индустриалните работници

В периода между 31 август до 4 септември 2019 г. в курортен комплекс „Албена“ се проведе третата поред открита Спартакиада на индустриалните работници в България. Спартакиадата бе организирана съвместно от Федерацията на независимите синдикати на миньорите, Националната синдикална федерация „Метал – електро“, Националната федерация на труда „Химия и индустрия“, Федерацията на независимите строителни синдикати, Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост и Българска работническа федерация „Спорт и здраве“.

В програмата на спартакиадата бяха включени състезания в 12 вида спорт: мини футбол, плажен волейбол, тенис на маса, шахмат, баскетбол (стрийтбол), теглене на въже, дартс, петанк, плажна борба, спортна табла, вдигане на пудовка и бридж.

От страна на „Елаците-Мед“ в спортните игри участваха 52-ма служители, които мериха сили с повече от 400 състезатели от 10 други компании. За първи път в крайното комплексно подреждане на първо място се класира отборът на „Елаците-Мед“.

НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС „МИРКОВО“ Оспорвани срещи по мини футбол

На 24 август на Спортен комплекс „Мирково“ за втора поредна година се проведе турнирът „Футбол 8” , организиран със съдействието на   Българската асоциация по мини футбол  „Средногорие“ и финансовата подкрепа на Община Мирково. Според определения от  БАМФ регламент, срещите бяха с продължителност на двете полувремена по двадесет и пет минути. Тази година в  турнира се включиха 8 отбора от Пирдоп, Златица, Челопеч, София, Върбешница и Своге. 

В първия двубой от надпреварата един срещу друг се изправиха съставите на ФК „Миро“ и МФК „Средногорец“ от гр. Златица. Очаквано мачът се превърна в истинско дерби и до края двата състава се надиграваха тактически. Въпреки това голове не паднаха и след последния съдийски сигнал резултатът бе 0:0. При изпълнението на дузпи по-добри бяха момчетата от ФК „Миро“, които успяха да отбележат две попадения и да продължат напред.

Вторият мач бе между съставите на „Пирдоп Енерджи“ и „Смяната и приятели“. За изненада на всички почитатели на популярната игра, наблюдаващи двубоите, Състезателите на „Енерджи“ успяха да победят в този двубой и да продължат към полуфиналите на турнира. В следващата среща трябваше да е между съставите на ФК „Диема“ – Върбешница и Своге „Вариорс“, но тъй футболистите от Върбешница не успяха да участват тимът от Своге спечели служебна победа с 5:0.

РУДОДОБИВНИЦИ В спортна надпревара за Деня на миньора

На 15-ти август в Спортния  комплекс „Мирково“ се проведе станалия вече традиционен спортен празник на работещите в „Елаците-Мед”, който всяка година се организира в навечерието на деня на миньора. Тази година той бе посветен и на 44-та годишнина от създаването на предприятието и 20 години от включването му в група „Геотехмин”. 

Работниците от различни цехове на компанията премериха сили в няколко спортни дисциплини. Състояха се състезания по футбол на мини игрище, теглене на въже за мъже и жени, дартс с индивидуално участие за жени и за мъже, бягане в чували – индивидуално за мъже и за жени. Тази година в сътезателната програма не беше вкючен силовият турнир по вдигане на гирички при жените и на пудовки при мъжете, което, според организаторите от КНСБ на дружеството, е изключително атрактивно, но удължава много времето за провеждането на спортните мероприятия.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП Спечели сребро при жените

Най-добрата лекоатлетка при девойките – пирдопската спортистка Елица Тодорова, постигна много сериозен успех и в състезанията при жените. На проведеното на 23 и 24 юли 91-во Държавно първенство в София, на пистата на стадион „Васил Левски“ на 23 юли тя стартира в дисциплината 1500 м. гладко бягане, информира на своята страница в Интернет „Бг.Атлетик“. Надпреварата е в средата на сезона за атлетите и етап от подготовката на националните състезатели за участие в Балканиадата, домакин на която на 2 и 3 септември ще бъде гр. Правец, България.  

След отлично бягане, състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ финишира втора и завоюва сребърния медал в надпреварата с време 4:36.33 мин. Първа най-силната бегачка при жените на тази дистанция е Милица Мирчева от клуб „Атлет Мездра“, спряла хронометрите на 4:29.36 мин. А трета е друга девойка – Девора Аврамова от клуб „Берое“ – Стара Загора, с време от 4:39.71.

„ДИВАТА СЦЕНА 2019“ – ЧЕЛОПЕЧ

Събра за трети път в парк „Корминеш“ елита на страната в народните борби

В петък и събота на миналата седмица – 26 и 27 юли, парк „Корминеш“ бе домакин за трети път на турнира по народни борби „Дивата сцена“, който се организира съвместно от Община Челопеч и Фондация „Българе“. Новото и различното от предишните му две издания бе, че изявите на борците на тепиха се заснемаха от екип на Телевизия „Българе“, а във втория ден финалните двубои се предаваха и директно в ефир.

Спортната проява, привлякла стотици зрители от региона и страната, известни състезатели и дейци на спорта от предишни години, бе открита от кмета на инж. Алекси Кесяков и президента на Фондация „Българе“, продуцент и художествен ръководител на ансамбъла Христо Димитров. Другото различно в третия турнир бе, обяви сам той, че вече е преминал от категория „Баш“ (тежка) в средна и в някое в следващите издания на турнира може и да се яви на тепиха.

Парк „Корминеш“ събра най-известните състезатели и  елита на народните борби в страната в трите категории – до 80 кг., до 100 кг. (под Баш) и над 100 кг. (Баш). Сред борците бяха републикански и европейски шампиони, защитавали честта на страната ни на различни международни състезания, между които и всички миналогодишни победители и техните достойни съперници, представители на области в страната, с традиции в този спорт. Във всяка от тях имаше по осем състезатели, които трябваше да доказват на тепиха своята сила, умения, право и чест да бъдат шампиони на „Дивата сцена“.

КЛУБЪТ ПО КАНУ-КАЯК НА ПИРДОП С първи стартове на републиканско първенство

Първи стартове в гребните спортове записаха състезателите на треньора Петко Москов от Клуба по кану-каяк „Пирдоп“ на проведеното на 18 и 19 юли на Гребния канал в гр. Пловдив Републиканско първенство за всички възрасти, без мъже и жени. Мариета Велева и Наталия Захариева стартираха на каяк в дисциплината К 2 – 500 м., и достигнаха до полуфинал, при участието на осемнадесет лодки на тази дистанция. Момичетата са завършили четвърти и това е безспорен успех за тях на първото им официално състезание от този висок ранг.

Представянето на Мариета и Наталия е много добро, заяви г-н Москов, тъй като водят подготовката си под негово ръководство отскоро във възобновения клуб по кану-каяк на гр. Пирдоп. В състава му засега са само пет момчета и момичета, които тренират редовно на язовир „Душанци“, но показват потенциал и бързо израстване в популярния преди години спорт в региона.

С ПОДКРЕПАТА НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Средногорци представиха региона достойно на петото издание на маратона „Трявна Ултра“

Средногорци отново представиха региона достойно на състезанието „Трявна Ултра“. Служители на „Аурубис България“ и млади надежди от подкрепяния от компанията клуб „Средногорски атлет“ участваха в петото юбилейно издание на планинския спортен фестивал, съобщиха от дружеството.

Както всяка година, състезанието се провежда в сърцето на Балкана – гр. Трявна, а маршрутите преминават през исторически местности като с. Боженци, Бузлуджа, Шипка, парк „Българка“.

При дебюта си на „Трявна Ултра“ 13-годишната Йоанна Захариева от „Средногорски атлет“ е финиширала втора на 3-километровата дистанция, изпреварена само от съотборничката си Елица Тодорова. Алипи Луканов от медодобивния завод отново е първи при ветераните на 23 километра, като дистанцията е пробягана и от Крум Нейков и изпълнителния директор на компанията Тим Курт.

НАД ДВЕСТА КОЛОЕЗДАЧИ Участваха във велотур на „Аурубис България“

На 6 юли се проведе традиционният за това време на годината велопоход, организиран от „Аурубис България“, с подкрепата на общините Горна Малина и Пирдоп, и участие в организацията на Клуб „Бегач“ – София.

В инициативата, която нямаше състезателен характер, се включиха над 200 почитатели на велосипедния спорт от страната, между които осемдесет дами и тридесет деца, както и цели семейства – близо три пъти повече, от 2018 година. Някои от преминалите по маршрута бяха извън организираната група,  затова тръгнаха по-рано и пристигнаха първи в Пирдоп. Свои представители във велопохода, освен двадесет и петте мениджъри и служители на „Аурибис България“, имаха и едни от най-големите компании в страната – „Сааб“, „Хюлет Пакард“, „Лидл“, „Кауфланд“ и др., които се бяха записали за тура като индивидуални колоездачи.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Втори празник „Заедно в спорта”

На 16 юни в двора на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и комплекс „Чавдар” се състоя вторият празник „Заедно в спорта”. Той беше организиран от ръководството на Община Чавдар. В него имаше индивидуални участници и отборна надпревара по футбол – мъже и деца, тенис на корт и тенис на маса.

В двубоите на футболното игрище при мъжете се включиха отборите на клубовете Панагюрище”, „Отбор на народа”, „Орлин”, „Миро”, МФК „Средногорец”, „Пирдоп”, „Смяна А”, „Чавдар” и „Църквище”. При децата мачове изиграха отборите на ФК „Пирдоп”, ФК „Средногорец” и домакините от ФК „Чавдар”. В дисциплините тенис на маса и тенис на корт, имаше само индивидуални участници – деца и възрастни, които мериха сили през целия ден.

Официалното откриване на „Заедно в спорта” беше направено от Мартин Лин Чан, треньор на домакините от Футболен клуб „Чавдар”. Той приветства всички състезатели и им пожела успехи в турнирите. Събитието беше посетено от около 300 участници и зрители, въпреки голямата горещина, съобщиха организаторите на проявата.

В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА Играй с всички реално

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Копривщица за втора поредна година бе организатор на спортен полуден, проведен с учениците на СУ „Любен Каравелов“. Спортният празник премина под мотото: „Играй с всички реално, а не виртуално“.  Събитието бе уважено и от кмета и секретаря на Община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов. Полицейските служители Кръстьо Тороманов, който е и член на местната комисия, Николай Косев и Антон Тороманов осигуриха реда и безопасността на движението по време на проявата.

Кметът г-н Герданов пожела успех на всички в спортните надпревари. Директорът на копривщенската гимназия Бойка Дюлгярова и учителите по физическо възпитание Петко Гаврилов и Веселин Вълчев бяха  реферите на спортните състезания.  Купи и медали, топки и тениски за отборите бяха осигурени за различните турнири – спринт на 200 метра, щафета, футбол на малки врати, баскетбол и волейбол,

ОТБОРЪТ ПО ТЕНИС НА МАСА НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Събра средства за фонда за лечение на деца от Средногорието в турнира „Игри за добрини“

Отборът на „Аурубис България“ е заел първо място в благотворителния турнир по тенис на маса, който се проведе в зала „Арена Асарел“ в Панагюрище на 15 юни, съобщиха от отдел „Връзки с институциите“ на компанията. Събитието е част от кампанията „Игри за добрини“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и събира отбори на български компании, които съчетават спорта с благородните каузи. В игрите се включиха “Асарел-Медет”, “АЕЦ Козлодуй”, “Аурубис България” и “Овергаз”.

Стоян Дурчев, Младен Божков и Делко Стаменов от „Аурубис България“ са извоювали победи в отборната и в индивидуалната надпревара. Служителите на медодобивния завод играли за каузата "Лечение на деца с хронични и други заболявания от региона на Средногорието" и събраха 2000 лв.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Със злато и сребро на шампионата за юноши и девойки до 20 години

На 1 и 2 юни на стадион „Васил Левски“ в столицата се проведе националният шампионат за юноши и девойки до 20 години, на който в две дисциплини стартира състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ Елица Тодорова, съобщи треньорът й Ваньо Масларски. В първия ден от надпреварата тя е участвала в дисциплината 1500 м. гладко бягане и спечели златния медал. Пирдопчанката спря хронометрите на съдиите на 4:37.08 мин. Втора финала е преминала атлетката на клуб „Актив 2013“ – Пловдив Лиляна Георгиева (4:40.32 мин.), а трета – Девора Аврамова от клуб „Берое“ – Стара Загора (4:40.72 мин.).

НА ТУРНИРА ПО МИНИ ФУТБОЛ „ЧЕЛОПЕЧ ОУПЪН 2019“

Миналогодишният победител защити авторитета си

 

На игрището с изкуствено покритие в Спортен комплекс „Хармония“ на 8 и 9 юни се проведе второто издание на турнира по мини футбол „Челопеч Оупън 2019“. Той се организира от местната лига „Средногорие“ с подкрепата на Община Челопеч.

Откриването и първият удар по топката направи Жанна Центовская от Общинската администрация. А в надпреварата взеха участие дванадесет отбора, разделени на четири групи по три състава. Освен местните тимове, в турнира се включиха състави от Панагюрище, София и Враца, сред които бе и миналогодишният победител – „Атлетик 1996“. Според регламента на турнира, двубоите бяха от по две полувремена, с продължителност от 20 минути, като последният в групата отпада, а останалите продължават в следващата фаза от състезанието. Рефер на надпреварата бе Петко Петков от Националната лига по мини футбол.

В първия ден бяха двубоите от груповата фаза, а в неделя – 9 юни, се играха четвъртфиналите, финалите и срещата за определяне на носителя на голямата купа на Община Челопеч.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ОРЛИН“ Новият шампион на Лига „Средногорие“

* На снимките - шампионите от Орлин на терена, както и на празненството им след получаването на купата!

На 2 юни приключи и неделната Лига по минифутбол „Средногорие“. Въпреки, че шампионите от ФК „Орлин“ – Пирдоп, бяха ясни няколко кръга преди финала, имаше интрига в разпределянето на местата в първата четворка, съобщиха организатори на проявата.

В първия мач съставът на МФК „Средногорец“, победи опопентите си от ФК „Енерджи“ – Пирдоп с 9:0, сподели за в. „Регион“ един от организаторите – Светозар Стоянов. След това „Отбор на народа“ се наложи трудно с 3 : 2 над ФК „Ерато“ и си гарантира четвъртото място. В третия мач ФК „Орлин“ постигна нова победа, този път над ФК „Миро“ и завърши сезона с впечатляваща статистика от 20 победи и само 2 загуби, едната от които от четвъртия в класирането. В следващия мач ФК „Златица“ спечели срещата си с ФК „Църквище“ с 3:2, а в последния двубой ФК „Пирдоп“  надделя над „Каталунците“ и така мачове за този сезон приключиха.

С КЛУБ „СВОБОДНО ИЗМЕРЕНИЕ“ И ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Тринадесет челопечани полетяха над Средногорието

По инициатива на Клуб „Свободно измерение“ – Челопеч и с подкрепата на общината, на 19 май се проведоха за пети път тандемни полети с делта планер за желаещи да се насладят на Средногорието от високо жители на селото. Тринадесет бяха записалите се да изпитат адреналинната тръпка, а техни водачи във висините бяха едни от най-добрите пилоти на страната Валери Цветанов и Сунай Сали. Съдействие оказа и Георги Серафимов от гр. Златица.

Валери Цветанов е носител на бронзов медал по целно кацане от световния шампионат, проведен тази година, измежду над 1500 състезатели, каза за в. „Регион“ Мария Иванова – един от организаторите на проявата. Някои от записалите се за полетите не за първи път се впускат в това емоционално и зареждащо преживяване. С два автомобила те бяха извозени до площадката за излитане, която се намира на височина 1580 м., близо до пътя за хижа „Мургана“. След подготовка на крилото, заедно със своя водач те се отдаваха на поривите на вятъра и след няколко минути кацаха в полето между селата Челопеч и Църквище.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА С победа в турнира „Нови звезди“

Най-добрата българска лекоатлетка при девойките – старша възраст, у нас – Елица Тодорова, стартира успешно новия състезателен сезон на открито. На турнира „Нови звезди“, проведен на базата на Националната спортна академия на 18 май, тя участва в бяганията на 1500 м., съобщи треньорът на пирдопчанката Ваньо Масларски.

Състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ е получила покана от организаторите за надпреварата и тя за пореден път доказа класата си, своя талант на бегач и високите възможности на пистата. Въпреки че, по думите на треньора Ваньо Масларски, тя не е вложила максимума от себе си, съобразявайки се с останалите си противнички, Елица Тодорова с лекота е спечелила първото място и златния медал, изпреварвайки втората атлетка, пристигнала на финала, с около 30 секунди. А за дистанция от 1500 м. това е доста време и разстояние на пистата.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Ученици излъчиха най-добрите на крос

На 15 май в Община Челопеч се проведе традиционният пролетен крос за ученици, в който на старт застанаха спортисти от основното училище и ЧПГЧО в селото, както и представители на още седем учебни заведения от с. Мирково, гр. Златица, гр. Пирдоп и с. Антон. 

Надпреварата бе открита от председателя на ОбС – Челопеч инж. Николай Николов, който пожела победи на атлетите и отборите, които представляват, както и успешно приключване на учебната година. Изявите на учениците – спортисти бяха наблюдавани от кмета на общината инж. Алекси Кесяков, учители и жители на селото.

Състезателите бяха разделени по възрастови групи – момичета и момчета, като първи на старт на площад „Освобождение“, където бе и финалът, застанаха най-малките – момичетата от първи и втори клас. До четвърти клас атлетите трябваше да пробягат 400 м., а всички останали от пети до дванадесети клас – двойно по-голямо разстояние – 800 м. Надпреварата бе оспорвана, а за всички спортисти организаторите от общинската администрация бяха осигурили лакомства за възстановяване на силите след бягането.

ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП – ЗЛАТИЦА И ПИРДОП Посветиха състезание по бягане за здравословния начин на живот

По инициатива на общинските организации на БСП в Златица и Пирдоп в местността „Бакаджик“ между двата града на 18 май се проведе състезание по бягане. Идеята е да се промотира здравословният начин на живот, особено сред младите, каза за в. „Регион“ д-р Стоянка Балова – председател на ОбС на левицата в Златица и един от организаторите на събитието. На него присъстваха народните представители от Коалиция „БСП за България“ в 44-то Народно събрание Лало Кирилов и Радослав Стойчев, кандидатът за евродепутат Крум Дончев, кметовете на двете общини инж. Магдалена Иванова на Златица и Ангел Геров на Пирдоп, които са издигнати от БСП, председателят на организацията в Пирдоп Ненко Ненчев, социалисти и симпатизанти.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Спечели тринадесетата купа на ГЕРБ

От 7 до 10 май на игрището за мини футбол в Спортен комплекс „Пирдоп“ се проведоха срещите от Тринадесетия пролетен турнир на политическа партия ГЕРБ – Пирдоп. В традиционната футболна надпревара се включиха 16 отбора от общините Пирдоп, Златица, Копривщица, Панагюрище, Елин Пелин, Мирково и Челопеч, съобщи за в. „Регион“ Станислав Алексиев от местната структура на партията.

Двубоите преминаха при пряка елиминация, с две полувремена от по 20 минути, като в някои от срещите се получиха и разгромни резултати. На 7 май съставът на ФК „Пирдоп“ записа победа със 17 : 1 срещу отбора на ПГТХТ, а на 8 май тимът на  „Ветерани Мирково“ надделяха над „Отбор на приятелите“ с 6 : 1.  

СПОРТЕН КОМПЛЕКС „МИРКОВО“ Домакин на първи международен турнир по шахмат

На 12 май в залата на Спортен комплекс „Мирково“ се проведе Първият шахматен турнир „Евро Мирково”. Негов организатор е Българската федерация по шахмат и Шахматен клуб „Ан пасан”. Директор на турнира бе Георги Павлов, който вече организира три шампионата по шахмат на територията  на Община Чавдар. Главен съдия бе Светлин Марков, който при откриването на надпреварата запозна участниците с правилата  на играта и съответните изисквания.

Г-н Маркон изтъкна, че главната цел на турнира е подобни състезания да бъдат провеждани извън столицата, като по този начин участниците се запознават с различни красиви и атрактивни селища в страната. Със задоволство от името на организаторите той благодари на Община Мирково за безвъзмездното предоставяне на залата на комплекса за провеждането на състезанието. Светлин Марков заяви, че селото му прави отлично впечатление не само с красивия си спортен комплекс, но и с асфалтираните улици, цялостната подредба и многото реализирани от общината проекти, по които явно се вижда, че се работи.  

МИНИМАЛНА ЗАГУБА ЗА ФК „ПИРДОП“ След спорно съдийство на стадиона в Мирково

В събота – 4 май, тимът на ФК „Пирдоп“ изиграха домакинския си мач срещу състава на ФК „Бенковски“ – Костенец на стадиона в с. Мирково. Малкото публика стана свидетел на твърда игра, два червени картона, седем жълти, опит за разправа със съдията и множество неадекватни отсъждания на реферите.

Началото на двубоя, който противопостави един срещу друг предпоследния срещу втория в класирането на Зона „Изток“ на Областната футболна група, не предвещаваше подобна развръзка. Двата тима около двадесет минути играха в добро темпо, а първото по-сериозно положение за отбелязване на гол бе в полза на домакините. До средата на полувремето пирдопчани имаха превес и изпълниха три ъглови удари, срещу нито един за гостите. Съдията Мартин Миладинов от София, обаче се превърна в главно действащо лице на терена и от резервната скамейка на ФК „Пирдоп“ не без основание го обвиняваха гласно и пред дежурния делегат на Областния футболен съюз в „подпиране“ на състава на „Костенец“. Неадекватен в някои от отсъжданията бе и помощникът му от близката на трибуните страна на терена.

Ненко Андреев – супер шампион

От 6 до 27 април пирдопският културист Ненко Андреев участва в четири големи турнира, в които се представи на изключително високо ниво и доказа, че е сред най-добрите в своята категория – „Мъжка физика“ до 173 см., и при младежите, и при мъжете.

На 6 април той се състезава в Гърция, където се нареди четвърти, но прие класирането си като личен неуспех след победата си преди това в Тайван. Амбициран да повтори постижението си и дори да го надгради, Ненко Андреев се съсредоточил върху подготовката си, и седмица по-късно – на 13 април, участвал престижния и много силен турнир в Швеция. Тук сред 19 участника, постигнал впечатляващ за 20-те си години успех – спечелил три титли – при мъжете, при младежите и в състезанието между шампионите в отделните категории.

В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ – ПИРДОП

Състезание по майсторско управление на велосипед

 

Традиционното състезание по колоездене проведоха в Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ – Пирдоп на 25 април. В решаването на тест със задачи за управлението на велосипедите и движението по пътищата, а след това и майсторско управление на спортните уреди на площадката по безопасност в двора на учебното заведение се включиха дванадесет ученици от четвърти клас.

Надпреварата премина под ръководството на педагога Неца Иванова, и бе наблюдавана от множество възпитаници на учебното заведение и учители. А за правилното изпълнение на упражненията по маршрута с препятствия като преминаване по осморка, пренасяне на предмет от едно място до друго с велосипеда и движение на „зиг-заг“ от състезателите, следеше специално жури и чичо Боби – Борислав Бонев, който е бивш служител на МВР.

ФУТБОЛИСТИТЕ – ВЕТЕРАНИ НА МИРКОВО Спечелиха първото място в традиционен турнир

В съботния ден – 20 април, на стадиона на Спортен комплекс „Мирково“ се състоя четвъртия турнир за футболисти ветерани. На принципа „Всеки срещу всеки” си дадоха среща три отбора – ФК „Мирково”, ФК „Задругар” от Крупац, квартал на Пирот, Република Сърбия и „Странджанец” от гр. Царево.

Първата среща беше между съставите на Мирково и Крупац, завършила с победа на домакините.  Втората среща бе между отборите на Царево и Крупац, а третата противопостави един срещу друг футболните ветерани на Царево и Мирково. Въпреки че са вече на възраст, мъжете показаха завидни технически умения при боравенето с топката, спортсменска игра и боен дух. С най-много отбелязани голове и победи първото място зае тимът на домакините от Мирково. Второто място завоюва от съставът на гостите от Република Сърбия, а на третото място се нареди отборът на Царево. 

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЙОАННА ЗАХАРИЕВА ОТ ПИРДОП Четвърта на националния шампионат по планинско бягане

Много добро представяне направи състезателката от Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп Йоанна Захариева на проведеното в събота – 20 април, Национално първенство по планинско бягане за възрастите под 16 и под 18 години.

В района на язовир „Жребчево“, край гр. Нова Загора, на дистанцията 1800 м., Йоанна Захариева е участвала в надпреварата до 16 години, заедно с още 15 атлетки от клубове от цялата страна, съобщи треньорът Ваньо Масларски. На състезанието в подкрепа, за съвети и насърчения по време на бягането на атлетката от Пирдоп, на която това е било първо подобно първенство от този ранг, е бил състезателят на клуба при мъжете Любомир Дишлянов.

НА ШЕСТИЯ ТУРНИР ПО СПОРТНИ ТАНЦИ Най-добрите двойки взеха по куп медали

Спортна зала „Гроздан Шентов“ на АТПГ – Златица в неделя 14 април, бе домакин за шести път на традиционния пролетен турнир по спортни танци „Средногорието танцува“. Празникът на стандартните и латино танците бе под патронажа на кмета на Община Златица инж. Магдалена Иванова и се проведе с подкрепата на „Аурубис България“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Главни организатори на турнира, който за втора година бе и международен, бяха изпълнителният директор на Клуб по спортни танци „София Данс“ Иван Терзиев и неговият колега – ръководителят на Клуб „Средногорие Данс“ – Златица Стойчо Соколов.

Пред многобройната публика от почитатели на този спорт и родители на изпълнителите, своето майсторство в танците изявиха над тридесет танцови двойки – начинаещи и напреднали, разпределени на няколко категории по своята възраст – до 7 години, до 9, до 11, до 13 и над 13 години и от клубове от цялата страна и гости от клуб „Динамик“, гр. Куманово, Република Северна Македония. След изпълненията на двойките в дисциплината „Комби“ при най-малките и начинаещи танцьори – до 9 години, златният медал и купата заслужиха Ема Петрова и партньорът й Владимир Владимиров от клуб „Дива Денс“ – София, следвани от Ева Ганчева и Антоан Василев от „Средногорие Данс“ и Рая Бакоева и Алекс Борисов от клуб „София Данс“.

ВИОЛЕТА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО

Стана европейска шампионка по бразилско джу-джицу в Рим

 

Една от най-добрите български състезателки по бразилско джу-джицу, Виолета Ангелова, спечели златен медал на ежегодния международен турнир Rome Spring Open. Турнирът е един от най-силните в Топ 5 на Европа и на този елитен форум  премериха сили над 1000 участници.

Състезателката на Спортен клуб „Гринго“ – София Виолета Ангелова спечели златото в лека категория (сини колани) при дамите. Тя е от Мирково,  родена е в семейство на спортисти, омъжена е, има двама сина. Баща й Сокол дълги години играе в местния футболен отбор, а майка й Димитрина е завършила спортно училище и все още поддържа спортната си форма. Като треньор Димитрина Стефанова създава първия джудо клуб в Мирково, в който спортните си кариери започват Гергана Вацова, Виолета и Надежда Соколови, Венцислав Коленцов и други. В годините те печелят много престижни награди както в България, така и в чужбина и представят страната ни на балкански и европейски турнири, където печелят призови места.  

НА ПРАЗНИКА НА КОННИЯ СПОРТ В ЗЛАТИЦА Атрактивно състезание и аплодисменти за победителите

В събота – 6 април, в района на бившия разсадник на гр. Златица, се проведе традиционният празник на конния спорт, който привлече десетки зрители от града, селищата от региона и много хора от други населени места на страната. Събитието бе използвано и от немалко търговци на аксесоари и предмети за оборудване на конски впрягове, които предлагаха изобилие от специалните стоки. Имаше и демонстрация на елитни породи на благородното животно, гордо яздени от техните стопани. А за децата атракция бе присъствието на едно пони, с което мнозина от малчуганите си направиха снимки за спомен.

Началото на напреварата по надтегляне на шейна с товар за време от 3 минути на разстояние от 30 м., организирано от Община Златица и местния стопанин Делчо Стефанов, закъсня с около час и половина. Причината бе, че поради провеждане на подобни състезания и на други места у нас, някои от участниците бяха информирали организаторите, че ще пристигнат по-късно.

МОТОКЛУБ „СРЕДНОГОРИЕ“ И ПРИЯТЕЛИ Откриха сезона за почитателите на мощните машини

В сутрешните часове на 6 април – събота, повече от шестдесет мотоциклетисти от гр. Пирдоп и съседни общини се събраха в района на една от бензиностанциите в града за откриване на Мотосезон 2019 г. в региона. Инициативата бе на членовете на Мотоклуб „Средногорие“, с президент Вельо Николов, които посрещнаха свои приятели от клуб „Арен Брадърс“, както и от Мотоклуб „Траки“ от гр. Сопот, и членове на сродни организации и почитатели на този спорт от селищата в Златишко-Пирдопското поле.

Мотоклуб „Средногорие“ има вече дванадесетгодишна история и в него членуват десетина мотоциклетисти. Представителите му, както и техните колеги, вече са част от активния трафик по пътищата на страната. Клубът предвижда участие в големия мотосъбор, който ще се проведе през лятото в планинския курорт „Боровец“, където ще се съберат представители на всички такива организации от цяла България. Ще се организира и популярният Рок фестивал в парк „Корминеш“ – Челопеч.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Осма при жените в Стара Загора

Най-добрата българска лекоатлетка при девойките – Елица Тодорова от гр. Пирдоп, записа много добро представяне на кратката дистанция от маратона в гр. Стара Загора, провел се на 31 март по маршрут из улиците на града. Тя участва на Националното първенство в тази дисциплина, на дистанцията 10 550 м., като финиширала осма, с време от 42.48 мин. от 69 завършили бягането, съобщи треньорът й Ваньо Масларски. Преди нея са едни от най-добрите състезателки в дългите бягания – победителката Оливера Йефтич от Сърбия, Адриана Папарсова от Република Северна Македония, Наталия Семьонович от Украйна, и българките Лиляна Георгиева, Силвия Георгиева, Наталия Кременска и Маргарита Радева, които са с по няколко години по-големи от пирдопската състезателка.

КУЛТУРИСТЪТ НЕНКО АНДРЕЕВ Първи в Дубай

В края на месец март пирдопският културист Ненко Андреев завоюва впечатляваща победа в своя спорт. На 29 март той спечели шампионската титла в дисциплината „Мъжка физика“, категория „Мъже“ до 173 см. ръст на състезателите, на престижния турнир, провеждан всяка година в столицата на Обединените арабски емирства – Дубай. В същата надпревара, но при младежите, той е втори. Успехът му е още значим като се има предвид, че е бил единственият българин и европеец, участвал на това първенство.

В състезанието, в което стана шампион, били общо 23-ма мъже, разказа Ненко Андреев. В страната, както е известно, има строги правила и изисквания, и почти винаги се игнорирали представителите на други страни, извън халифата. Още като тръгвал от България негови познати, треньори и колеги спортисти го предупреждавали за трудностите, които му предстоят за преодоляване на местните нрави, но това не спряло шампиона.

НА ТОДОРОВДЕН В ЧЕЛОПЕЧ Рекорден брой участници

На 23 март в местността „Маята“ край село Челопеч се проведоха традиционните състезания по надпрепусквания и теглене на тежък товар с коне, посветени на народния и християнски празник Тодоровден, който бе седмица преди това. Надпреварата, организирана от общинската администрация, привлече множество зрители в хубавото време, които в продължение на повече от осем часа наблюдаваха изявите на жокеите и възможностите на тежковозите в няколко категории.

Екатерина Дончева от сп. „Езда“, която бе водеща на празника на конния спорт, сподели за в. „Регион“, че състезанието е преминало прекрасно, при многобройна публика, а рекорд на участващите коне и техните стопани е била категорията до 600 кг. на благородните животни, в която на стартовата линия застанаха 17 коне. Показани са възможностите на добре подготвени животни, впечатлили познавачите на този вид надпревари от Средногорието и страната, дошли специално да наблюдават кушиите и надтеглянията в с. Челопеч. Конете са от елитни породи, подходящи за стопанска дейност и за състезания за тежковози, което те са доказали превъзходно, заяви г-жа Дончева.

В двете състезания се включиха участници от с. Челопеч, гр. Златица, с. Априлово, с. Костандово, с. Поибрене, гр. София и др., а съдия на надпрепускването бе Делян Джунев.   

НА ПРОЛЕТНИЯ ПРАЗНИК В ПИРДОП Емоции, оспорвани игри и състезания

В съботния приятен и слънчев 23 март десетки жители и гости на гр. Пирдоп посрещаха пролетта на голямата поляна в местността „Борова гора“. Общинското ръководство се бе погрижило за добрата организация на празника и множеството игри и забавления на участниците в тях, и на зрителите.

Начало на проявата поставиха малките самодейци от Детски танцов състав „Илинден“, с ръководители Илиян Николов и Моника Бельова. Кметът Ангел Геров поздрави съгражданите си с настъпването на пролетта и търколи, както повелява традицията, пирдопска пита по поляната за откриване на празника. Спонсори на игрите бяха общината, балканският шампион по културизъм и собственик на фитнес-зала „Стил Жийн“ Мартин Харалампиев, който бе и съдия при провеждането на състезанията на лежанката за момчета и мъже, и по клек за жени и девойки.

КАРАТЕКИТЕ НА КИБИ „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП

Започнаха успешно новата състезателна година

 

Отново медали за децата от пирдопския клуб по карате. На 16 март в град Бургас се проведе национално индивидуално и отборно първенство по „Шотокан Карате До“. Там младите каратеки завоюваха много медали в различните дисциплини.

Никол Петрова се закичи със злато на „Ката“ и сребро на „Кумите“. Алиса Камбер спечели сребро на „Кумите“ в индивидуалните игри и бронз на „Ката“ в отборните. Цонка Джамярова завоюва златен и бронзов медал на „Ката“, съответно в индивидуалните и в отборните състезания. Ивана Маринова се завърна със сребро на „Кумите“и с бронз в отборните игри на „Ката“. Деница Тодореова успя да се пребори за злато на „Ката“, сребро на „Кумите“ в индивидуалните игри, както и сребро на „Ката“ в отборните. Кристияна Тодорова спечели сребро на „Ката“ в отборните игри. Камелия Лещарова се закичи със златен медал на „Ката“, сребро на „Кумите“ и два сребърни медала в отборните игри. Иван Георгиев, Мартин Бобев и Кристиян Бонев се завърнаха от националното първенство съответно с по два бронзови и по един сребърен медал. Пламен Лещаров спечели бронз на „Кумите“ и сребро на „Ката“ в отборните игри.

В СРЕДНОГОРСКОТО ДЕРБИ ПО ФУТБОЛ Победа за домакините от „Мирково“

В неделя 24 март, на стадиона на Спортен комплекс „Мирково“ се състоя футболен мач между отборите на ФК „Мирково” и ФК „Пирдоп”. Съдийският състав беше от София, а главният съдия се стремеше да тушира всяко възникнало напрежение между футболистите от двата отбора. 

Футболът е контактна игра, но и нарушения не липсваха, затова жълитите картони и за двата отбора не бяха малко.  Резултататът се промени точно в средата на първото полувреме, когато Любослав Генов  от ФК „Мирково” центрира към вратата, където топката беше посрещната от Иван Спасов, и той я заби във вратата на пирдопчани.  До края на двубоя резултатът не беше променен, въпреки многото голови положения и пред двете врати.

С ПОДКРЕПАТА НА „ЕЛАЦИТЕ МЕД” И „ГЕОТЕХМИН“

В София се състоя турнир по спортни танци

 

На 9 и 10 март в столичната зала „Триадица” се състоя вторият Международен турнир по спортни танци „София Денс Оупън 2019”, а организатор и домакин на проявата беше Клуб по спортни танци „София Данс”, с президент Иван Терзиев. Турнирът беше част от богатия и наситен със състезания календар за настоящата година на Българската федерация по спортни танци. През двата фестивални дни се състоя и открит турнир по спортни танци. Събитието се проведе с подкрепата и на множество партньори, сред които и а рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед” и „Геотехмин“, които неведнъж са подкрепяли дейността на клуба, сподели г-н Терзиев.

Над 250 танцови двойки и толкова момичета, индивидуални изпълнители  от Македония и Сърбия, Молдова, Гърция, Русия и България взеха участие в „София Денс Оупън 2019”. Двойките бяха на възраст от 5 до над 19 години, разпределени в няколко категории. Сред участници от нашата страна имаше и състезатели от Средногорието, които достойно представиха своя художествен ръководител Стойчо Соколов.

Тодоровден в Копривщица с нов регламент

И тази година на над 3000 жители и гости на Копривщица присъстваха на стадион „Георги Бенковски“ на Тодоровден – 16 март. Наградният фонд на конните състезания бе осигурен с подкрепата на общината. Организационният комитет бе в състав Яко Бобев Банчев, Николай Карагьозов, Димитър Зайков, Станислав Пухов, Петко Тишков и Рашко Дебелянов. При изключителен интерес в състезанията се включиха много собственици на коне. За всяка категория от проведените надпревари бяха осигурени купи, а паричните награди бяха 400.00 лв. за първо място, за второ – 200.00 лв. и за трето – 100.00 лв. По традиция най-напред се проведоха надбягвания – по 5 обиколки на терена. Стефан Миндилов от с. Карлиево, Община Златица, Наташа Ангелова от Карлово и Христо Пината от Сопот, завоюваха първите три места. Наградите им връчи Георги Доросиев.

Стартира пролетния полусезон

В неделя – 17 март, на игрището с изкуствено покритие в гр. Пирдоп отборите от местната лига по мини футбол „Средногорие“ изиграха срещите си от първия кръг. Двубоите преминаха с изненади и доставиха удоволствие на почитателите на най-популярната игра в хубавия неделен ден.

Мини футболна лига „Средногорие“ е с 12 тима, и във всеки кръг ще се изиграват по шест срещи. На първите двубои от пролетния сезон съдия бе Добромир Цеков, а делегат от БАМФ бе Владимир Петров. Полезно за интересуващите се бе представянето на резултатите в реално време по интернет на страницата на Асоциацията.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Започна с две победи като гости домакин

На 16 март, при отлично за сезона време, на стадиона на Спортен комплекс „Мирково“ се състоя футболна среща между отбора на ФК „Пирдоп” и  гостуващия тим на „Звездец” Горна Малина. Играта беше прекъсвана от много нарушения и от двете страни, но до жълти картони и дузпи не се стигна.

Две минути преди края на първото полувреме гостите успяха да вкарат гол на домакините от Пирдоп, с което поведоха в двубоя с 1:0.  През второто полувреме пирдопчани се активизираха и скоро успяха да изравнят резултата. До края на срещата пирдопчани отбелязаха още два гола. Голмастор и на трите попадения е Тошко Александров, който заслужено спечели овациите на публиката. Така срещата завърши при резултат 3:1 в полза на ФК „Пирдоп”. 

В КОМПЛЕКС „ХАРМОНИЯ“ – ЧЕЛОПЕЧ Празник на четири вида спорт

Комплекс „Хармония“ в с. Челопеч на 22 февруари бе домакин на впечатляващ празник на духа и здравето, в който майсторство и умения в четири вида спорт показаха състезатели от клубовете по приложно колоездене, борба, карате и художествена гимнастика, които развиват дейност в общината.

Водещата на проявата Жанна Центовская от общинската администрация с настроение и по атрактивен начин представи отборите, които навлязоха в залата с маршови стъпки. Кметът на общината инж. Алекси Кесяков приветства младите спортисти, техните родители и жители на Челопеч, изпълнили всички места в спортното съоръжение. Той призова децата и учениците да се развиват и да печелят отличия на национални и международни състезания. Г-н Кесяков заяви, че в общината са създадени отлични условия за спортни занимания, което е предпоставка за постигане на множество успехи от младите състезатели. Кметът на общината изрази благодарности към треньорите и организаторите на проявата, за това, че са намерили най-подходящия начин да покажат какво са научили във времето, през което се подготвят спортистите. Състезателите са нашата гордост, подчерта той и пожела да постигнат високи резултати по своя път към златните медали и шампионските титли.

ДЕВОЙКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Със златен медал при жените

Страхотни бягания е направила пирдопската лекоатлетка Елица Тодорова на проведеното в събота и неделя – 2 и 3 февруари, Национално първенство в зала за жени и мъже, момичета и момчета до 16 години, съобщи нейният треньор Ваньо Масларски. В първия ден тя е спечелила бронзов медал в дисциплината 1500 м., с време 4:40.31 мин., което е нейно лично постижение. Първа е Силвия Георгиева от Варна (4:36.57 мин.), а втора Девора Аврамова от Стара Загора (4:39.33 мин.).

При момичетата на старт е застанала Йоанна Захариева, която от 25 състезателки е завършила на същата дистанция шеста, спирайки хронометрите на 5:49.57 мин. А треньорът Ваньо Масларски е изключително доволен от представянето на своите състезателки.

Младежи се отморяват с канута на язовир “Душанци”

Студеното време предизвика интереса ни да проверим какво е състоянието на язовир „Душанци“ в това време на годината и дали той предлага възможности за подледен риболов на почитателите на този вид спорт. Оказа се, че водите на съоръжението не са замръзнали, въпреки ниските температури през отминалите седмици и водите му са подходящи за други спортни занимания.

В събота – 12 януари, спираме на стената на язовира, а компания на покрития с близо 15 см. пухкав сняг път, правят няколко леки автомобила със софийска регистрация и един микробус с ремарке. Учудването ни е оправдано, когато на метри от стената съзираме трима канунисти – двама мъже и една дама. Току-що тръгват с лодките си към началото на хидротехническото съоръжение. Чуваме съветите на по-възрастния от тримата, който напътства двамата си приятели.

СЪСТЕЗАТЕЛКИ НА СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ С първи стартове през новата година

Първи участия записаха през новия сезон в зала за годината състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп. В събота – 12 януари, в София се проведе националното първенство по многобой за момичета и момчета под 14 години, в което участваха Аника Атанасова и Станислава Проданова, която е само на 10 години.

Двете малки атлетки участваха в дисциплината трибой – 60 м. и 600 м. гладко бягане и дълъг скок, заедно с още 180 свои връстнички от водещи клубове от цялата страна. Аника е от гр. Карлово, но се подготвя в клуба в гр. Пирдоп и на състезанието се е класирала на 80-то място, съобщи нейният треньор Ваньо Масларски. За Станислава Проданова участието в националното първенство е първо за нея от такъв ранг и тя е 85-та, което е добро класиране за нейните възможности.

КЛУБЪТ ЗА ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП Спечели над 90 призови места през 2018 година

Традиционната коледно-новогодишна среща проведоха на 22 декември членовете на Клуба за източни бойни изкуства „Френдшип“ от гр. Пирдоп. В едно от заведенията в града каратистите и техните родители се забавляваха и с добри спортни резултати и настроение изпратиха старата 2018 година.

Председателят на клуба сенсей Ресми Бобев представи успехите на своите възпитаници и връчи на всички календари на клуба за отличното им представяне на татамито в състезанията, в които те са участвали. С грамоти сенсей Бобев отличи най-добрите си състезатели – Ива Георгиева, Айлин Бобева, Станимир Иванов и Реми Бобев за завоюваните златни, сребърни и бронзови медали на световни и европейски първенства и за подкрепата, която е имал от тях за развитието на клуба и спорта. Той пожела на всички весели коледни и новогодишни празници, здраве и продължаващи възходящи изяви в представянето им в предстоящите двубои на националните и международни първенства и турнири. Сенсей Ресми Бобев изрази благодарности и признателност към спонсорите на клуба, които са подпомагали неговата дейност и израстване на каратистите през годината.

В СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ХАРМОНИЯ“ – ЧЕЛОПЕЧ Демонстрации на стилове борба и бойни изкуства

На 21 декември учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч присъстваха на празник на спорта, по време на който състезатели от националния отбор по неолимпийските стилове борба, показаха атрактивни техники и майсторство на тепиха в залата. В демонстрациите взеха участие четирикратната европейска шампионка  Belt-Wrestling UWW Зренянин 2018 г. Мария Оряшкова, съотборничката й – европейската шампионка Изабела Христова, Иван Благоев – 3-то място световни номадски игри и  Спортист № 2 на Спортен клуб „Стоян Николов“ в гр. Златица – Йоан Кесяков, и други състезатели, както и техните треньори Петър Дойнов и Мариян Бяндов.

На срещата в Спортен комплекс „Хармония“ присъстваха кметът на общината инж. Алекси Кесяков, отговорникът за спорта от общинската администрация Жанна Центовская, преподаватели в учебното заведение и жители на селото. 

ВАСИЛЕНА МАРКОВСКА И ДАНИЕЛ БОЗОВ С призови места на турнира „Коледни звезди” в София

На 8 декември в спортната зала на стадион „Локомотив” в град София се проведе поредното издание на състезание по спортни танци „Коледни звезди”, който има ранга на турнирите за изгряващи таланти. В надпреварата за отличията се включиха двойки и индивидуални участници от цялата страна. Сред тях бяха и представители на Клуб по спортни танци „София Данс” и „Средногорие Данс”, с изпълнителен директор Иван Терзиев. Организатор на спортната проява е Клуб за спортни танци „Проданс” от град София.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Осем майсторки на шахмата спориха за държавната титла

От 3 до 9 ноември в с. Чавдар се проведе 67-то Държавно индивидуално първенство по шахмат за жени. Негов организатор бе Българската федерация по шахмат 1928, с подкрепата на общината. Целта на турнира бе да се излъчи шампионка на България по за 2018 г. Първенството се провежда в седем кръга по системата всеки срещу всеки. Определеното време за игра е 90 минути за 40 хода и 30 минути на състезателка за завършване на партията с допълнително време по 30 секунди, преди всеки изигран ход, считано от първия. Времето на състезателките се измерва със специални електронни шахматни часовници.

ТАНЦЬОРИ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО С пет златни купи от международния турнир в Скопие

На 27 октомври в град Скопие, Република Македония, се състоя тридесет и четвъртото издание на превърналия се в традиция Международен турнир по спортни танци „Скопие Оупън 2018“, научи вестник „Регион“ от председателя на Клуб за спортни танци „София Данс“ – София Иван Терзиев.

Организатори на проявата са Спортен танцов клуб „Ритъм плюс”, Спортната федерация по танци и Асоциацията на спортните федерации в Република Македония. Основен спонсор на проявата е Агенцията за младежта и спорта в югозападната ни съседка.

СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП

С два златни медала от турнира „Луковитски моми“

 

В границите само на една седмица състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп участваха в два турнира, в които достойно защитиха авторитета на местната школа по лека атлетика.

На 20 октомври, на Двадесет и осмия международен турнир по крос „Кънтри“ „Луковитски моми“, клубът от Пирдоп се е представил с няколко свои атлети в различните възрасти. В групата на най-малките участници, които се състезавали на дистанция от 100 м., победител е шестгодишната Добринка Николова от Пирдоп, която е изминала разстоянието за 18 секунди, съобщи треньорът на отбора Ваньо Масларски. Златният медал е заслуженото отличие за усилията и труда в тренировките на младата надежда в леката атлетика от града.

КУЛТУРИСТЪТ НЕНКО АНДРЕЕВ Посети родното училище в Пирдоп

На 19 октомври гост на учениците и преподавателите на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп беше Ненко Андреев – възпитаник на училището, който сподели с домакините своите успехи в последните месеци, и получи бурни аплодисменти за победите си в областта на фитнес спортовете.

Ненко Андреев е първият българин с титлата Абсолютен шампион за България от престижните турнири “Diamond Cup”. Той завоюва тази голяма титла при младежите, а при мъжете е на второ място. След този успех, спортистът се представи блестящо и на международното състезание в Скопие, Република Македония, където отново стана шампион в категорията до 175 см. Предстои му участие на световното първенство в Полша.

КАРАТИСТИТЕ НА ПИРДОП С медали от световно първенство

От 11 до 15 октомври в град Кишинев, Молдова, се проведе 26-то световно първенство по Шотокан Карате До. Пирдопският клуб „Френдшип“ също взе участие. Петима състезатели се включиха в редиците на националния отбор. Това бяха Айлин Бобева, Ива Георгиева, Анастасия Савова, Реми Бобев и Ресми Бобев. На световното Айлин Бобева завоюва сребърен медал в дисциплината Ката до 21 години, Ива Георгиева се окичи с бронз в същата дисциплина, а при ветераните до 49 години Ресми Бобев е със сребро. При отборните игри българският тим, със състезатели Реми Бобев, Ресми Бобев, Илиян Дянков, стана за втори път вицесветовен шампион при мъжете. 

ТУРНИРЪТ ЗА КУПАТА НА ГЕРБ С нов победител

От 1 до 4 октомври на терена с изкуствено покритие в Спортен комплекс „Пирдоп“ се проведе XXII-ят турнир по мини футбол за купата на общинската организация на партия ГЕРБ в града. В надпреварата участваха четиринадесет отбора, като този път записали се за турнира имаше тимове, освен от местните общини, и от Копривщица и Елин Пелин.

В първия ден се изигра предварителен двубой, в който един срещу друг застанаха „Акулите“ и съставът на „Ултрас ПГТХТ“ – Пирдоп, като срещата между тях завърши с разгромния резултат 18:1.

В следващите дни се изиграха останалите мачове, като по-впечатляващи резултати се постигнаха между ПГМЕ и ФК „Елин Пелин“ – 1: 12 и ФК „Миро“ срещу „Армейците“ – 6 : 3. В четвърфиналните двубои ФК „Пирдоп“ и „Акулите“, завършиха 6 : 0, а ФК „Миро“ и гостите от Елин Пелин приключиха срещата помежду си при резултат 1 : 2. ФК „Орлин“ победи „Мирково“ – ветерани с 6 : 5 след изпълнение на наказателни удари, а „Смяна А“ – Челопеч надделя над „Копривщица“ с 4 : 3, също след дузпи и равенство в редовното време.

Ненко Андреев най-добър в страната

Пирдопчанин е шампион на държавното първенство по фитнес и културизъм. Двайсетгодишният Ненко Андреев спечели първото място на състезанието преди няколко дни. Първенството беше разделено на категории, а младият бодибилдър се състезава в категория „Мъжка физика“ заедно с още шестима участници. След сравнителното позиране на подиума добрата подготовка на Ненко му донесе първото място. Във втория етап от първенството победителите от всички категории се изправиха един срещу друг, където пирдопчанинът отново стана първи. Така за един ден той завоюва две купи за първо място, грамота и медал. На същото състезание миналата година нашето момче се класира на единадесето място, а днес е първенец сред повече от 40 души. 

В ДОМАКИНСКИТЕ СИ МАЧОВЕ ПО ФУТБОЛ Момчетата и мъжете на Пирдоп с победа и загуба с по 1 : 0

В събота – 6 октомври, двата състава на Футболен клуб „Пирдоп“ изиграха домакинските си мачове на своя стадион. Сутринта отборът на момчетата, родени през 2004 и 2005 година, играха с връстниците си от ФК „Белмекен“, с. Костенец. И с добро представяне на терена, успяха да реализират едно от многото си положения, които създадоха пред вратата на гостите. Победата с 1 : 0 ги изведе на второто място в тяхната възрастова група. Във ФК „Пирдоп“ провеждат тренировки две подготвителни групи и има един детски отбор, който участва в футболното първенство, поясни треньорът Красимир Пастушки. През следващата седмица на възпитаниците му предстои гостуване в с. Нови хан, и той им пожела успех.  

След обяд пред около шестдесет зрители, се състоя мачът на мъжкия състав на ФК „Пирдоп“, а противник на терена му бяха футболистите на „Ракитин“ от гр. Правец.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Спечели тенис турнира от инициативата „Игри за добрини 2018“

На 29 септември се проведе третият турнир от инициативата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН - „Игри за добрини“. Турнирът по тенис на корт изправи един срещу друг отборите на „Аурубис България“, АЕЦ „Козлодуй“, Обединена българска банка, „Софарма“, „Сосиете Женерал Експресбанк“ и „ТехноЛогика“, които се бориха за избрани от тях благотворителни каузи.

Първо място след оспорвана битка зае отборът на Аурубис България, който бе победител и от турнира по футбол, поставил начало на програмата през месец юни.

КЛУБЪТ ПО ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ В С. МИРКОВО Спечели злато и сребро на Витоша

Клубът по планинско бягане от с. Мирково проведе своята тренировка за състезанието „Витоша – моята планина” на Седемте Рилски езера. В атрактивната надпревара, състояла се край столицата, при децата с 65 участника, по маршрута от хижа „Алеко“ до Голи връх и обратно (3 км.), победата бе спечелена от Христо Мутафов от  с. Мирково, с време 15:16 минути. Втори е неговият съотборник Димитър Несторов, с резултат 15:17 минути, а трети е Никола Петек от София с време 16:10 минути. 

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА С две първи места в бяганията през месец септември

Най-добрата лекоатлетка на Пирдоп – Елица Тодорова, завоюва нови два златни медала в бяганията си на турнири през месец септември, разказа нейният треньор Ваньо Масларски. В границите на 48 часа състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ са участвали в два силни турнира, постигайки добро за моментната си подготовка класиране.

На 22 септември атлети на клуба са стартирали в Международния турнир по крос „Кънтри“ – „Митето“ в с. Койнаре. На различните дистанции и възрастови групи са застанали на старт най-добрите български състезатели в дисциплината, както и представители на Македония и Сърбия.

ОТБОРЪТ НА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ С второ място на първата спартакиада на индустриалните работници

Индустриалните федерации на КНСБ - Федерацията на независимите синдикати на миньорите, Националната синдикална федерация „Метал – електро“, Националната федерация на труда „Химия и индустрия“ и Българската работническа федерация „Спорт и здраве“ се обединиха в името на спорта и организираха първата Открита спартакиада на индустриалните работници.

Събитието събра 340 индустриални работници в дните между 8 и 12 септември в Курортен комплекс „Албена“, а участниците се състезаваха в 12 спортни дисциплини: мини футбол, плажен волейбол, стрийтбол, теглене на въже, дартс, бридж, шахмат, тенис на маса, спортна табла, петанк, плажна борба и вдигане на пудовка.

ЗА ШЕСТДЕСЕТ ГОДИНИ МЕДОДОБИВ В ПИРДОП Първи планински фест

На 15 и 16 септември, по повод 60-годишнината от въвеждането в експлоатация на медодобивния завод, „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“ – София, в партньорство с Община Пирдоп, организираха първия двудневен спортен фестивал „Aurubis Mountain Fest с два състезателни формата планинско бягане и планинско колоездене. В тях се включиха над 119 бегачи, от които 65 жени, и 71 мъже и 65 жени колоездачи, които се надпреварваха за призовите места в дисциплините – 6 км., 16 км. и 46 км. бягане по пресечен терен и 46 км. колоездене по маршрут из Стара планина и Средна гора. Специална дисциплина на феста бе дуатлонът – 16 км. и 46 км. бягане и 46 км. колоездене, в която се включиха състезатели, записали се за двете надпревари.

Стартът на бегачите бе даден в събота на пл. „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп от кмета на общината Ангел Геров, който пожела на спортистите успех и достойно представяне в трудната дисциплина. Приветствие към участниците поднесе и изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт.

ПЕТЪР ДИЧЕВ И НИКОЛАЙ ИВАНОВ С добро класиране в планинското колоездене

През месец юли в гр. Чепеларе се проведе Държавният шампионат по планинско колоездене в дисциплината спускане. Над 100 колоездачи в различни възрастови групи участваха в надпреварата, в благородно съревнование за призовите места.

DH пистата в Чепеларе е една от най-дългите и разнообразни за спускане трасета в България и за пръв път приема съзтезание от такъв ранг. Маршрутът е с дължина 3400 м. и денивииелация от 700 м., като включва всякакви естествени и изкуствени препятствия – корени, камъни, стръмни участъци, големи скокове, виражи.

Състезателите от „Свободно измерение“ - Златица се представиха достойно, като Петър Дичев се класира на четвърто място в кръга, а Николай Иванов, с постигнатото време зае дванадесето място в категорията 17 – 18 години, съобщиха от клуба.

КОПРИВЩИЦА Събра елита в класическата борба в страната при кадетите

На 7 септември в Копривщица се проведе поредният турнир по класическа борба за кадети, който носи името на олимпийския шампион Георги Райков. Начало на надпреварата бе поставено през 2007 година. Организатори са Българската федерация по борба (БФБ) и Община Копривщица.  От домакините в подготовка на спортното събитие се включиха Стойчо Панчев, националният треньор от близкото минало Бобе Доросиев, Рашко Панчев.

В схватките в различните категории участваха кадети от 12 отбора: „Левски“ и ЦСКА от София, Кюстендил, Самоков, Монтана, Етрополе, Враца, „Берое“ – Стара Загора, „Локомотив“ – Пловдив, „Черноморец“ –  Бургас, Ловеч и домакините от Копривщица. Съдии на турнира бяха Иван Ставрев, Петър Балев, Петър Манев и Георги Петков. А подкрепа на турнира, освен БФБ и Община Копривщица, оказаха Радослав Козлеков и Радослав Йовков, семейство Райкови – съпругата и двете дъщери на патрона.

КОЛЕКТИВЪТ НА „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Посвети спортен празник на Деня на миньора

Спортният комплекс „Мирково“ на 22 август бе домакин на традиционния празник на „Елаците-Мед“, който се организира всяка година с подкрепата на ръководството на компанията от синдикалната организация на КНСБ в предприятието, в чест на Деня на миньора.  

Празникът бе открит от председателя на КНСБ в Обогатителен комплекс, с. Мирково инж. Стоян Ралчев, който пожела записалите се за участие в надпреварите по шестте вида спорт, да проявят здрав дух, хъс и покажат най-доброто от себе си в извоюване на успеха в отделните дисциплини. Поздравление за Деня на миньора към състезателите и участващите в празника поднесе и Пенко Нинов, председател на КНСБ на „Елаците-Мед“.

В ПЪРВИЯ ТУРНИР ПО МИНИ ФУТБОЛ В МИРКОВО ФК „Пирдоп“ спечели златните медали и купата

На 18 и 19 август на стадиона в Спортен комплекс „Мирково“ беше проведен турнир по мини футбол. В събота спортната проява започна със среща на капитаните на отборите със зам.-председателя на Асоциацията по мини футбол Александър Владимиров. Освен съдия, той бе и главен организатор на турнира. Уточнен беше регламентът на провеждане на срещите, тяхното  времетраене, изпълнението на дузпите и други технически подбробности.

В груповата  фаза същия ден бяха изиграни девет двубоя, в които се включиха  отбори от Пирдоп, Мирково, Челопеч, Златица, Лом и Враца.

Срещите завършиха при следните резултати:

„Евъргрийн Враца“ – „Смяна А“ - Челопеч – 4:1, ФК „Пирдоп“ – „Орлин“ -  Пирдоп – 1:1, след дузпите – 5:6, „Криста“ -  Лом – „Мирково Ветерани“ – 1:0, МФК „Средногорец“ - Златица – „Смяна А“ – 4:0, ФК „Пирдоп“ – „Криста“ -  Лом – 2:0, ФК „Орлин“ – „Мирково Ветерани“ – 6:2, „Евъргрийн“ – Враца - МФК „Средногорец“ Златица – 6:1, „Орлин – „Криста“ – 1:2,
ФК „Пирдоп“ – „Мирково Ветерани“ – 3:1.

МЛАДИТЕ ФУТБОЛИСТИ ОТ ЗЛАТИЦА Кръстиха клуб си „Средногорец 2016“

На 15 август на Спортен комплекс „Мирково“ беше дадено официално името на младата смяна от Футболен клуб „Средногорец 2016” – Златица. Церемонията беше извършена със съдействието на ръководствата на общините Златица и Мирково. А гости на тържеството бяха кметовете инж. Магдалена Иванова и Цветанка Йотина, заместник-кметът на Мирково Велко Лисев, инж. Константина Градева-Василева, директор „Устойчиво бизнес развитие” на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Недко Бръмбаров от гр. Пирдоп и членът на УС на отбора  Асен Згуров, който откри и проведе церемонията.

Отец хаджи Недко Бръмбаров извърши тържествената церемония по отслужването на празничния водосвет и официалното кръщение на отбора, като му даде името Футболен клуб „Средногорец 2016”. Той благослови отбора, неговия треньор, всички млади футболисти и ръководството на тима.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Прие за втори път офроуд рали „Рейнфорест Челиндж Балканс“

От 2 до 5 август Община Челопеч бе за втора поредна година домакин на националния офроуд шампионат „Рейнфорест Челиндж Балканс“. Надпреварата за високопроходими машини се провежда за четвърта година у нас, каза при откриването на адреналинното състезание организаторът Теодора Велева. На 3 август на паркинга в парк „Корминеш“, на старта на екипажите от двата класа – „Адвенчър Спорт“ и „Компетиторс“, пожелания към пилотите отправи и Сашка Вътева – директор на Дирекция в общинската администрация. А сред присъстващите бяха пилотът на „Хюндай“ от тима на „Мегапорт Рейсинг“ Христо Геров, подкрепян от Община Челопеч, както и други служители на местната власт.  

ВТОРИЯТ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО НАРОДНИ БОРБИ „ДИВАТА СЦЕНА“ – ЧЕЛОПЕЧ

Тържество на мъжеството, силата, фолклора и красотата

 

Вторият турнир по народни борби „Дивата сцена“, организиран от Община Челопеч и Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ на 27 и 28 юли т. г., събра в парк „Корминеш“ в Средна гора състезатели, ръководители и почитатели на атрактивния спорт от цялата страна. И имаше защо – създаде се традиция, която обещава да премине границите на България и да разнася славата на традиционния наш народен спорт по света. Такъв, какъвто с. Челопеч заслужава да има, подчерта продуцентът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Изявите на състезателите в първия ден наблюдаваха кметът на Община Челопеч, който заедно с Христо Димитров откри турнира, изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков и инж. Ирена Цакова от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, почетният президент на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, продуцентът на Ансамбъл „Българе“ Елена Андерсон, Христо Маринов – председател на БФБ и др. Във втория ден – 28 юли, финалните схватки станаха пред очите на изпълнителния директор Тим Курт на „Аурубис България“ и директор „Производство“ на компанията инж. Димо Кирилов, известния актьор Бен Крос, изпълнител на ролята на Джеймс Баучер във филма-спектакъл „Осмото чудо“, семейство Барбукови, световната шампионка в неолоимпийските стилове борба Мария Оряшкова от Челопеч и др.

Срещите бяха с време от 15 минути и до туш, а при неизлъчване на победител – до постигане на първа точка, туш или изнасяне на противника от тепиха. Всяко представяне на състезателите ставаше с народни танци и костюми на Ансамбъл „Българе“ от съответната етнографска област, от която е състезателят. Главен съдия на турнира бе треньорът на националните отбори в неолимпийски стилове борба Петър Дойнов, подпомаган от Никола Николов – асистент в катедра „Борба“ на НСА и Иван Костадинов – съдия първа международна категория и президент на клуб „Локомотив“ – Пловдив. По време на схватките Етрополската духова музика и състав от изпълнители на зурни и тъпан „подгряваха“ борците и зрителите.

Двубоите започнаха най-леките, като първи на тепиха показаха сила и майсторство в народната борба Найден Иванов – Осата, от Пиринско и Красимир Дормушев от Самоков, представител на Балкана. След оспорван двубой, победата бе за Осата. В петъчната вечер, въпреки закъснението в началото на турнира, поради дъжда и необходимостта от време, за да се подсуши тепиха, се проведоха и полуфиналните двубой във всички категории. Те трябваше да определят шестте най-добрите състезатели, достойни да спорят за медалите и наградите – овца – за средна категория, коч – за тежката и теле – за „баш“ народните борци.

Вечерта завърши със спектакъла на Национален ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“, който представя българската традиционна народна култура, песни и танци в различните етнографски области на страната. Журналистът от в. „Таймс“ Джеймс Баучер (Бен Крос), разказва докато пътуват с Ориент-експреса на младия си приятел унгарския композитор Бела Барток (Свежен Младенов) за обичта си към България и разнообразието на фолклора ни. А всяка област – Македония, Тракия, Шоплука, Северозапада, Добруджа и др., се представяше на „живо“ с танците и песните на „Българе“.

Финалите в събота – 28 юли, противопоставиха най-напред един срещу друг Найден Иванов – Осата, и Николай Миндалов в борбата за третото място, които  предложиха много емоции за публиката с ефектни хватки и хъс за победа. Накрая спечели Осата. При 90-килограмовите бронзовият медал грабна Иван Деливерски, надделял над Константин Янакиев, а при „баш“ борците, почетното трето място завоюва Русенският Хълк – Гюрай Хамдиев, победил Хюсеин Хюсеин.

Борбата за първото място в категория Средна бе между миналогодишния победител в Челопеч Станко Инджов и представителя на Северна България Христо Енчев. След по-добре проведена тактически схватка, Станко Инджьов за втори път спечели златния медал, пояса на шампиона и голямата награда – жива овца, която гордо понесе на тепиха под бурните аплодисменти на публиката. Двамата състезатели бяха представени и поздравени след това с изпълненията на част от народния оркестър „100 каба гайди“.

Втори на тепиха излязоха, представяни от танцьори от ансамбъл „Българе“, състезателите в категория „Тежка“ Мирослав Гешев и Явор Янакиев. В продължение на петнадесет минути нито единият от двамата не успя да тушира своя съперник и се наложи „доборване“. Мирослав Гешев сполучи да изнесе извън тепиха представителя на Странджа Явор Янакиев и заслужи пояса на шампиона и живата награда – коч.

При най-тежките – в категория „Баш“, един срещу друг на тепиха застанаха миналогодишният Голям шампион Димитър Кумчев и претендентът Драгомир Стойчев. И в тази схватка, продължила повече от 15 минути, не бе излъчен победител, а в добавеното време с повече късмет, при равната борба, надделя родопчанинът Кумчев, който за втори път завоюва титлата „Шампион“. Той бе удостоен с пояса на победител, заедно с живо теле, което му доведоха на тепиха танцьори. Добруджанецът Драгомир Стойчев не повярва в началото, че е загубил двубоя, но все пак прегърна опонента си, поздравявайки го за успеха. Стойчев стана любимец на публиката и заслужено бе възнаграден със специалната награда, която му връчи кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков. Всички победители бяха наградени и с венци от цветя за своя триумф на тепиха. А изпълнители от Ансамбъл „Българе“ ги приветстваха преди и след схватките.

Вторите народни борби „Дивата сцена“ закриха инж. Кесяков и Христо Димитров, които благодариха на зрители, състезатели и фолклористи за създадения от всички заедно невероятен спектакъл на красота, мъжество, сила и хъс за победа. Спортната надпревара завърши, както и започна – с народно хоро на тепиха и… дъжд, който започна да ръми над парк „Корминеш“ веднага след закриването на турнира.    

 

 

Състезателите

 

В трите категории – Средна (до 70 кг.), Тежка (до 90 кг.) и Баш (над 90 кг.) майсторството и мъжеството си в народните борби показаха 24 състезатели от цяла България. По осем във всяка –при най-леките: Станко Инджов от Родопите, Найден Иванов от Пиринската област, Димитър Стоянов – Северняшка, Аспарух Томов – Странджанска, Георги Русев – Тракия, Никола Миндалов, Добруджа, Красимир Дормушев – Балкана, Христо Дойнов – Шоплука.

В Тежка: Георги Средков – Тракия, Мирослав Гешев – Северняшка област, Явор Янакиев – Странджа, Димитър Касов – Добруджа, Константин Смиленов – Шопско, Иван Деливерски – Родопа, Станимир Чернев от Златица, като представител на Балканската област и Владимир Стойчев от Македонската област.

И в Баш – категория: Димитър Кумчев – Родопите, Гюрай Хамдиев – Македонската област, Светослав Люцканов – Северняшка, Кръстин Бояджиев – Странджа, Ангел Гочев – Шопска, Хюсеин Хюсеин – Тракия, Драгомир Стойчев – Добруджа, Димчо Димчев – Балкана. 

 

 

Млади надежди в народната борба

Спечелиха овации от публиката

 

На турнира в парк „Корминеш“ публиката бурно аплодира утрешните надежди на народните борби Станислав Ненов и Кристиян Петков от Спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица.  Възпитаниците на треньора Иван Нешков вложиха много сили в схватката помежду си, в която победи Кристиян. Двамата бяха приятната изненада за почитателите на спорта в района и от страната.

За първи път на турнира се представиха и жени – любимката на местните почитатели на спорта Мария Оряшкова и Даяна Пешева. Двете състезателки освен в двубой помежду си, направиха и „спаринг“ с рефера – треньорът Петър Дойнов, който в един момент бе „нападнат“ и от голяма група танцьори и трябваше да се защитава, но той се справи успешно с неочакваното за него предизвикателство.

Мария Оряшкова, за радост на челопечани, спечели двубоя и получи златен медал и плакет от кмета инж. Алекси Кесяков.

                    

НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО Първа при жените на 76 км. на „Трявна Ултра”

За четвърта поредна година Община Трявна беше домакин на международния маратон по бягане в пресечена местност „Трявна Ултра“. Събитието се организира от Сдружение „Ай рън“, с финансовата и организационна подкрепа на Община Трявна и „Аурубис България“, а спортното събитие се проведе на 14 и 15 юли. В маратона, освен състезатели от компанията, при жените участва и мирковчанката Надежда Ангелова.

По традиция кметът Дончо Захариев даде старт на състезанието в отделните дистанции – 141 км. с D + 6420 m., 76 км. с D + 2890 м., 23 км. с D + 670 м. и 3 км. В трикилометровата дистанция за любители тази година се включиха и представители на Община Трявна, начело със зам.-кмета Николина Николова и председателя на Общински съвет Силвия Кръстева.

ВТОРИЯТ ТУРНИР ЗА КУПАТА НА ОБЩИНА ПИРДОП С познат победител

Между 16 и 20 юли на спортното игрище в град Пирдоп се изиграха мачове по мини футбол за купата на Община Пирдоп. Турнирът беше организиран от БАМФ - Средногорие, съвместно с Община Пирдоп и под патронажа на кмета Ангел Геров. 

Надпреварата започнаха дванадесет тима, с четири повече от първото издание на турнира. След преки елиминации, останаха 6 отбора, които бяха разделени в две групи. В група „А“ попаднаха тимовете на ФК „Пирдоп“, Мини футболен клуб „Средногорец“ и „Пирдоп Енерджи“, а във втората група „Б“, тези на „Орлин“, ФК „Миро“ и „Отбора на народа“ – Пирдоп. 

СЛУЖИТЕЛИ НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ И АТЛЕТИ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО Участваха в планинския маратон „Трявна Ултра“

Две първи места за Елица Тодорова и ветерана Алипи Луканов

 

За поредна година служители на „Аурубис България“ и атлети от Средногорието, подкрепяни от компанията, се включиха в планинските състезания „Трявна Ултра“. Надбягването на различни дистанции се проведе на 14 и 15 юли в района на гр. Трявна с участието на над 600 любители и професионалисти от 16 държави.

Дистанцията от 23 км. беше пробягана от изпълнителния директор Тим Курт и служителите Крум Нейков, Алипи Луканов и Любомир Дишлянов. Атлети от СК „Средногорски атлет“ гр. Пирдоп също показаха уменията си. Елица Тодорова участва на 3 км, а Кристиян Герчев се включи в надпреварата от 23 км.

Надежда Ангелова преодоля за десет часа 100 километра

На 23 юни в 23:59 ч. беше даден стартът на едно от най-масовите и най-очаквани от атлетите спортни събития в страната - супермаратонът „Витоша 100”. Това уникално състезание се проведе за 35-ти път и както обикновено състезателите стартираха от Резиденция „Бояна”, като в надпреварата се включиха повече от 850 бегачи и скороходци. Това лято сред маратонците имаше представители на 24 държави, а чужденците бяха над 50. Общо 2668 бяха участниците в бягането и колоезденето. Сред тях бе и мирковската спортистка Надежда Ангелова.

Маршрутът на супермаратона „Витоша 100” от миналата година е удължен с 8 км., за да се доближи максимално до 100-те. По трасето бяха разположени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Мъжете бяха 556, от които завършиха 379, а жените стартираха 175 и финишираха 92. Победител при мъжете стана Александър Спасов, с рекорд на трасето и време 8:12:06 ч., а при жените за четвърти път победа завоюва Мария Николова, която подобри собственото си време и направи рекорд за дамите – 9:37:44 ч.

НА ПИСТА „МАЯТА“ – ЧЕЛОПЕЧ Висок адреналин в четвъртия кръг по автокрос

В събота и неделя – 7 и 8 юли, на писта „Маята“ в землището на с. Челопеч се проведе четвъртият кръг от Националния шампионат по автокрос. Той премина при сложни метеорологични условия, отлично подготвено трасе и под патронажа на кмета на общината инж. Алекси Кесяков. Председател на организационния комитет бе Радослав Козлеков, представянето на автомобилите от трите дивизии – „Супер Бъги“ – едноместни автокрос машини, с обем на двигателя до 4200 куб. см,. „Бъги“ – до 1600 куб. см. и „Туринг Автокрос“ (туристически автомобили) бе наблюдавано от Калоян Станчев – президент на Българската федерация по автомобилен спорт, избран на последното общо събрание на организацията.

Г-н Станчев бе за първи път на писта „Маята“ и остана впечатлен от организацията и отлично подготвеното трасе. Специално поздрави кмета инж. Алекси Кесяков и общината за избора на терена и създаването на съоръжението. „Това е пример за всички общини какво трябва да правят, за да се развиват“, каза Калоян Станчев. Той е в този спорт от 2005 г., като състезател в дисциплината „Драг“ – най-бързата в автомобилния спорт. А от четири години е в Управителния съвет на федерацията. 

В „АРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Отличиха победителите в пет вида спорт

На 15 юни – петък, приключи последният от фирмените турнири, организирани по традиция в навечерието фирмения празник за 2018 г. на „Аурубис България“. На минифутболното игрище с изкуствено покритие в спортния комплекс на Пирдоп бе определен носителят на голямата купа футболен тим.

Начало на състезанията по различните видове спорт бе дадено на 28 май, а най-добрите спортисти сред колектива на компанията при жените и мъжете показаха уменията си в тениса на маса и тениса на корт, в риболова и популярната предимно сред мъжката част от членовете на дружеството – белот.

Във футболната надпревара участваха шест отбора, а до спора за отличията достигнаха тимовете на Металургия, Рафинерия, Техническа дирекция и Административни дейности. В полуфиналите „администраторите“ надделяха над Рафинерия, с 5 : 4, въпреки че до началото на второто полувреме губеха в резултата. И така заслужиха правото да закрият фирменото първенство. Във втората среща „техниците“ бяха по-добри от отбора на Металургия и също се класираха на финала.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ОТ ПИРДОП ЕЛИЦА ТОДОРОВА Със злато и сребро при по-големите

Елица Тодорова със самочувствие замина за Националното първенство за девойки и юноши под 20 години, което се проведе на 16 и 17 юни в София. На пистата тя се състезава наравно с най-добрата в старшата възраст Силвия Георгиева, която е национална рекордьорка в дисциплината, както и с други атлетки, които са по-големи от нея. Треньорът Ваньо Масларски заяви, че на място преди самите стартове, ще се вземе решение в коя от двете дисциплини – 3000 м. или 1500 м. гладко бягане да участва Елица Тодорова.

Пирдопчанката стартира и на двете, като постигна изключителен за възрастта си успех при по-големите. На по-късата дистанция – 1500 м., в събота, от четиринадесет атлетки тя завърши втора, с резултат 4:41.8 мин., веднага след победителката Силвия Георгиева от клуб „Евър“ – Варна. Постижението на Елица е с 3 секунди по-добро от това, постигнато на официално състезание преди седмица.

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ ИНЖ. АЛЕКСИ КЕСЯКОВ Получи европейска купа от състезатели по борба

На 13 юни в новата заседателна зала на Община Челопеч кметът инж. Алекси Кесяков, Жана Центовска и общинският съветник Наско Фотев, който се присъедини по-късно, бяха домакини на състезателите по борба в неолимпийските стилове UWW – Световната федерация по борба, Мария Оряшкова и Станимир Чернев, и техният треньор Петър Дойнов. Българският национален тим спечели 27 медала, от които 9 златни, 7 сребърни и 11 бронзови, и купата на отборен шампион на проведеното Европейско първенство в гр. Зренянин, Република Сърбия наскоро. Община Челопеч и инж. Кесяков оказаха подкрепа на състава, което позволи най-добрите наши състезатели да участват с пълни отбори в трите стила – бел рестлинг (борба с колани), алиш (свободен и класически стил) и казах куреш.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Първи празник „Заедно в спорта”

На 3 юни в двора на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и Спортен комплекс „Чавдар” се състоя първият празник „Заедно в спорта”. Той беше организиран от ръководството на Община Чавдар. В него имаше състезателна част, както за индивидуални участници, така и отборна надпревара. Дисциплините, в които можеха да се представят желаещите спортисти от целия район на Средногорието, бяха футбол за мъже и деца, тенис на корт и тенис на маса.

В двубоите на футболното игрище при мъжете се включиха тимовете на Футболен клуб „Орлин” в град Пирдоп, ФК „Панагюрище”, ФК „Пирдоп”, ФК „Миро”, ФК „Смяна А”, ФК „Чавдар”, МФК „Средногорец” и ФК „Църквище”. При децата мачове изиграха отборите на ФК „Вежен” от с. Антон, ФК „Пирдоп” и домакините от ФК „Чавдар”. В дисциплините тенис на маса и тенис на корт, имаше само индивидуални участници – деца и възрастни, които мериха сили през целия ден.

“АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Спечели футболния турнир от инициативата „Игри за добрини 2018“

Наградният фонд от 2500 лв. на турнира по футбол от „Игри за добрини” бе спечелен от каузата на “Аурубис България”. В неделя – 3 юни, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН постави началото на проекта си, който има за цел да покаже, че отговорният бизнес, доброто здраве на служителите, спортът и добрите инициативи могат да вървят ръка за ръка.

Спечелените средства ще бъдат дадени за лечението на 34-годишния Симеон Хрисков от село Мирково, който е дългогодишен танцьор в Шопски ансамбъл в гр. Елин Пелин и временен ръководител на Танцов клуб “Микровско хоро”. Зарението ще помогне на Симеон Хрисков за скъпоструващото му лечение след ампутация на крак, в следствие на рядък вид тумор на лявото стъпало, както и  за изработване и поставяне на протеза. Отборът на “Аурубис” игра всеотдайно, за да помогне на своя съгражданин.

ПЪРВИ ТУРНИР ПО МИНИ ФУТБОЛ В ЧЕЛОПЕЧ За купата на общината спориха дванадесет отбора

На 2 и 3 юни на терена с изкуствено покритие в Спортен комплекс „Хармония“ – Челопеч, се проведе първият турнир по мини футбол „Челопеч къп“ за купата на общината. Той бе под патронажа на кмета инж. Алеки Кесяков, който в съботния ден даде началото на срещите, като призова футболистите към спортен дух и победи, за да излъчат най-добрия сред тях.

Майсторството си на малкия терен в най-популярната игра показаха футболисти от дванадесет отбора, като освен местните от Пирдоп, Златица, Църквище и Мирково, имаше тимове от гр. Лом, Враца, Своге и Панагюрище, всичките разделени на четири групи.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Спечели още два златни медала

Продължава успешното представяне на пирдопската лекоатлетка Елица Тодорова в бяганията на 1500 и 3000 м. При това, във втората дисциплина тя започна да се състезава официално съвсем наскоро.

На проведеното на 26 и 27 юни Национално първенство за юноши и девойки младша възраст (под 18 години) в София, Спортен клуб „Средногорски атлет“ се е представил с трима състезатели – Гергана Георгиева, Елица Тодорова и Александър Янчев, който само преди ден стартира в гр. Сандански на шампионата по триатлон.

Отлично бягане е направила най-добрата българска атлетка на дистанциите 1500 и 3000 м. Елица Тодорова, която в първия ден пробягала километър и половина на пистата за 4:44.50, което е много добро нейно лично постижение, каза треньорът й Ваньо Масларски. Разликата между нея и класиралите се на второ и трето място състезателки – Ева Петкова от Габрово (4:50 мин.) и Наталия Кременска от „Черно море Атлетик“ – Варна (4:53 мин.), е значителна, което само по себе си говори за добрата форма и възможности на шампионката от Пирдоп.

КУЛТУРИСТЪТ МАРТИН ХАРАЛАМПИЕВ Завоюва първа балканска титла

Пирдопчанинът Мартин Харалампиев, който от дете се занимава с културизъм, а от осем години и професионално, през миналата седмица записа пореден успех в своята състезателна кариера. На проведеното в Република Румъния Балканско първенство, той завоюва първото място, купата и златния медал за най-добър атлет на Балканите.

В спортната си кариера Мартин е четири пъти вицерепубликански шампион, а през 2014 г. достига и до сребърното отличие на Балкански турнир, достигал е и до шесто място на първенство на Стария континент, с участието на състезатели от 26 страни.

Преди месец – на 22 април, в гр. Пловдив, той спечели бронзовия медал в категорията “Класически културизъм над 180 см”. В началото на месец май представя България и на Европейското първенство в гр. Барселона, Испания, където е девети при участието на атлети от 17 държави от Европа. От 18 до 29 май, на Балканското първенство в Република Румъния, при участието на културисти от всички страни от Югоизточна Европа, без Република Турция, той се представи повече от отлично. Тимът на България бил от 35 състезатели, а шампиони станали четирима от тях. 

ТЕНИС НА МАСА Пирдопчани запазиха четвъртото място в Югозападна група „В“

Спортен клуб по тенис на маса „Пирдоп – 2000“ на 19 май бе домакин на последния кръг от националното първенство, решителна надпревара за определяне на победителя в Югозападна „В“ група - мъже, който от следващия сезон ще играе в по-горната класа и за тези, класирани на второ и трето място, които ще отидат на баражи.

В оспорваната битка на зелената маса участваха състезатели от осем тима – от Дупница, Пловдив – три състава, Панагюрище – два, Перник и домакините. Пирдопчани, които в последните години се развиват възходящо, преди провеждане на състезанието бяха на четвърто място в подреждането, и за тях представянето бе особено важно, тъй като се бореха за влизане в призовата тройка.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Създава празници по приложно колоездене

На 11 и 12 май Община Челопеч бе домакин на първия кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца от 10 до 15 години, който бе под патронажа на кмета инж. Алекси Кесяков и се проведе под мотото „Младежта за безопасност на движението“. В състезанието се включиха десет отбора от Берковица, Враца, Силистра, Първомай – с два тима, СУ – Пирдоп с три състава, Трявна и домакините. Главен съдия на шампионата бе Милчо Крумов, а директор на първия кръг – Сашка Вътева от Общинска администрация Челопеч.

Шампионатът премина при отлична организация, като домакините работиха неуморно и усърдно през цялото време на провеждането му. Високо признание за това бе връчването на г-жа Вътева на специалната купа на Съюза на българските автомобилисти – секция „Приложно колоездене“, за нейното съпричастие към първенствата и за създаваните детски празници на приложното колоездене, когато общината е домакин на състезанията.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП С първа победа на 3000 м. гладко бягане

На 4 май състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп взеха участие в традиционния турнир, посветен на легендарния спортен журналист „Григор Христов – Гришата“, в гр. София. Надпреварата е за млади атлети, а от клуба от Пирдоп в него участва най-добрата състезателка при девойките младша възраст в страната Елица Тодорова, съобщи нейният треньор Ваньо Масларски.

За първи път в своята кариера на спортист, лекоатлетката, чийто специалитет са бяганията на 800 и 1500 м., се включила в старта на дисциплината 3000 м. гладко бягане. Целта била да се провери на какво ниво е нейната моментна спортна форма и издръжливост. Без особено напрежение и със спокойно темпо в бягането, тя пресякла първа финалната линия, с време 10:49 мин. Резултатът й е много добър и показва, че Елица има потенциал и възможности и за отлично представяне и на дълги разстояния, каза г-н Масларски.

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА Скоростно изкачване на Златишкия проход

На 7 май се проведе второто шосейно колоездачно състезание „Скоростно изкачване на Златишкия проход“, организирано от Клуб „Велосити“ – София, с подкрепата на „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс“ Челопеч“, Община Челопеч и фирми, предлагащи хранителни добавки и аксесоари за велосипедисти. В него се включиха над 100 колоездачи – любители и професионалисти, разпределени в няколко възрастови групи, от София и страната, а сред тях бяха и немалко от района. Състезателите преодоляха десетте километра на маршрута, чието начало бе площад „Освобождение“ на с. Челопеч, преминава през с. Църквище и продължава по серпентините на стръмния Златишки проход. Финалът бе отново на площада в Челопеч.

Предвождани от пилотен автомобил на РПУ – Пирдоп, велосипедистите продължиха групово и в бавно темпо по улиците на Челопеч, до площадката за обучение по безопасно движение, където инж. Димо Кирилов – Директор „Производство“ на „Аурубис България“, даде с националния флаг летящ старт на колоездачите.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И КЛУБ “СВОБОДНО ИЗМЕРЕНИЕ” Организираха за четвърти път тандемни полети с парапланер

На 28 април Община Челопеч и местният клуб “Свободно измерение” за четвърта поредна година предложиха на жители на селото и от района да изпитат емоцията да полетят с парапланер. От поканата на организаторите се възползваха четиринадесет души, като повечето от тях бяха дами, а сред всичките най-малък бе осемгодишният Иван Димитров Велков от Челопеч.

За адреналинното преживяване специално за тандемните полети пристигнаха едни от най-опитните и известни у нас и в чужбина български пилоти – Калин Куманов от гр. Ямбол, които е и алпинист, и има изяви с парапланер в Непал, Китай, Мексико и други страни, и столичанинът Петър Минчев – Гущера – изпълнителен продуцент на филма “Войвода” и ръководител на множество кинокаскади. Двамата извършиха седем излитания от площадка в местността “Кашана” в Стара планина, с надморска височина от 1300 м. Кацалото след няколкоминутния полет пък бе в местността “Могилата”, между селата Челопеч и Църквище.

ЛЮБОМИР АНГЕЛОВ И МАРИЯ ИВАНОВА ОТ ПИРДОП С трето място на офроуд ралито „Трявна 4 х 4“

Състезателите по офроуд от град Пирдоп Любомир Ангелов и Мария Иванова на 14 и 15 април – събота и неделя, взеха участие на шестото издание на офроуд състезанието „Трявна 4 х 4“. В оспорваната надпревара те заеха третото място със стандартния си автомобил под номер 307 в клас „Супер бързо Трофи Профи“, при неравна битка с автомобил CAN AM Maverick X3 XRS и модифициран автомобил Митсубиши Шогун 450 к. с.

През първия ден състезателните километри били 250, доста тежки и осеяни с препятствия от миналата зима, а през втория – надпреварата се провела в затворено трасе с две обиколки по 2 км. на полигона в кв. „Черновръх“.

В РАЙОННИЯ ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ КРОС – ЧЕЛОПЕЧ Най-много купи спечелиха домакините

Повече от сто ученици от учебните заведения в района взеха участие в традиционния Районен лекоатлетически крос „Първа пролет“, организиран от Общинската администрация в Челопеч на 27 април. Момичетата и момчетата от първи до четвърти клас пробягаха маршрут с дължина 400 м., а тези от пети до дванадесети клас – 800 м. Стартът за всички възрастови групи и дистанции бе пред читалище „Труд и постоянство“, а финалът – на пл. „Освобождение“.

В надпреварата с отбори се включиха ОУ – Челопеч, ОУ – Мирково, НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и Професионална гимназия по механоелектротехника – Пирдоп и Аграрно-техническа професионална гимназия – Златица. На индивидуалните победители организаторите връчиха медали за заетите първите три призови места, а най-добрите три отбора, които се определиха по класирането на атлетите до шесто място за всяка възрастова група – I – IV, V – VII и VIII – XII клас бяха наградени с купи. За всички състезатели имаше шоколади за подкрепа и възстановяване на силите след бягането.

В НУ „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ – ПИРДОП Състезание по майсторско управление на велосипед

За поредна година в НУ „Т. Г. Влайков” - Пирдоп се проведе състезание за майсторско управление на велосипед. На площадката за обучение по безопасно движение по пътищата в двора на учебното заведение своето умение с това популярно и обичано от децата превозно средство, на 26 април показаха ученици от четвърти клас, а техните изяви бяха наблюдавани от директора на училището Трънка Николова, инспектор Моника Георгиева от Детска педагогическа стая при РПУ – Пирдоп, районният инспектор Ивайло Кирилов и пътния полицай Атанас Атанасов, както и от педагози и родители на велосипедистите. 

Състезанието премина в два кръга, като в първия – на 25 април, учениците решаваха тест по правилата за движение по пътищата. Педагогът Неца Иванова, която бе главен организатор на състезанието, сподели, че въпросите са били трудни, но децата са се справили много добре, сред всички явили се на теста се е откроил Мартин Николаев Кубански.

“АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” ДАРИ ЕКИПИ НА НАЙ-МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ НА ФК „СРЕДНОГОРЕЦ 2016“ ЗЛАТИЦА

Партньорската програма за развитие на региона между “Аурубис България” и общините Златица е един прекрасен пример за подпомагане на различни за изпълнение проекти в сферата на образованието, спорта, културата, развитие на млади таланти, хора в неравностойно положение и здравеопазване.

В рамките на тази програма на най-малките футболисти от Футболен клуб „Средногорец 2016“ – Златица бяха закупени тренировъчни екипи и анцузи, с които децата вече усилено тренират, а дори и участваха на няколко турнира.

ТУРНИРЪТ ПО ФУТБОЛ НА ГЕРБ – ПИРДОП С рекорден брой на участващите отбори

От 16 до 19 април на площадката с изкуствено покритие на спортния комплекс в гр. Пирдоп се проведе традиционният пролетен единадесети по ред турнир, организиран от местната структура на партия ГЕРБ. Най-популярната игра привлече рекорден брой участващи отбори – общо седемнадесет, като тимове имаше освен от общините в Средногорието, още и от Етрополе, Елин Пелин и Панагюрище. Това наложи и провеждането на предварителен кръг, а регламентът предвиждаше двубоите да бъдат за директна елиминация.

В четвъртък – 19 април, се проведоха полуфиналните срещи и финалът между четирите тима, който достигнаха до тази част на надпреварата – ФК „Пирдоп“, ФК „Орлин“, ФК „Паскал“ и на гр. Елин Пелин. В полуфиналите орлинци надделяха над състава на ФК „Паскал“ с 10 : 3, а „Пирдоп“ се справи с елинпелинци и така двата местни отбора за пореден път трябваше помежду си да излъчат победителя в надпреварата.

ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Отстъпи на лидера в групата

Първи домакински мач изигра на своя стадион в събота – 21 април, Футболен клуб „Пирдоп“. Предишният му мач у дома на 31 март не се състоя, поради неявяване на състава на „Звездец“ от Горна Малина. Местният тим се изправи срещу водача в групата ФК „Костенец“ от гара Костенец, които в предишния дванадесети кръг победиха със 7 : 0 отбора на „Рилец“, с. Говедарци. Пирдопчани тогава загубиха гостуването си на ФК „Правец“ със същия резултат.

В двубоя в Пирдоп домакините и съставът на ФК „Костенец“ играха при отлично време и добър терен, пред около петдесетина зрители, сред които и група деца, които почти постоянно скандираха „Хайде, „Пирдоп!“.

Срещата протече в по-голямата си част равностойно. През двете полувремена в определени периоди надмощие имаха домакините, а след това и гостите. Първа възможност за гол се откри пред представителите на гара Костенец в 23-та минута. Вратарят на „Пирдоп“  Теодор Михов, обаче, излезе да пресрещне техния нападател, който чукна топката покрай него, но тя премина и встрани от вратата.

ВЕТЕРАНИТЕ НА МИРКОВО Спечелиха купа „Петко Петков“

В съботния ден на 21 април на Спортен комплекс „Мирково“ се състоя деветия футболен турнир за ветерани в памет на Петко Петков. В него взеха участие три отбора – домакините от ФК „Мирково”, ФК ” Левски” гр. Карлово и ФК ”Странджанец” гр. Царево. Турнирът се провежда при регламент всеки срещу всеки, като полувремето на двубоите е от 20 минути.

Първият от тях беше между отборите на домакините и ФК ”Левски”. Той завърши с победа на карловския тим. По време на  втория мач между отборите от Карлово и Царево изглеждаше, че съставът на „Левски” ще взема преднина, но развоят на нещата взе неочакван обрат. След много оспорвания на съдийските отсъждания от страна на карловчани, техен играч получи червен картон и беше отстранен от играта. Сред останалите състезатели се получи психологически срив и победата бе за отбора на Царево.

Пети турнир за изгряващи звезди в Златица

 

На 15 април в Спортна зала „Гроздан Шентов“ на АТПГ – Златица, се проведе петият по ред турнир за изгряващи звезди „Средногорието танцува – 2018“. Надпреварите в турнира са за спортни, латиноамерикански и бални танци. В събитието участваха както двойки, така и соло изпълнители, а също и формации. Възрастовите групи включват танцьори от 7 до 15-годишна възраст. Спонсори на формата бяха община Златица и „Аурубис България“.

Фестивалът на танците се проведе под патронажа на кмета на Община Златица инж. Магдалена Иванова. Състезанието премина през три етапа като журито, съставено от треньорите  Калоян Петков, Милена Георгиева, Йордан Йорданов, Людмила Томева, Лидия Янкова, Бойка Дичева, Жаклин Божилова, Таня Китанчева и представителите на общината Ина Чернева и Добринка Висариева, даваше оценки отделно по възрастови групи и за спортни и латиноамерикански танци.

КРОС КЪНТРИ За втора поредна година в Пирдоп

 

На 14 април на трасето с дължина от 1000 м. в местността „Борова гора“, южно от гр. Пирдоп, в Средна гора, за втора поредна година се проведе турнирът по Крос „Кънтри – „Средногорие 2018“. Състезанието е част от спортния календар на Българската федерация по лека атлетика и премина под патронажа на кмета Ангел Геров. Подкрепа на надпреварата оказаха „Аурубис България“ и Индустриален клъстер „Средногорие“, а в организацията на турнира – Спортен клуб „Средногорски атлет“ и служители на общинската администрация. Главен съдия на турнира бе Данаил Иванов, а състезанието бе наблюдавано от главния секретар на БФЛА Диян Драшков.

В бяганията участваха над 50 състезатели от Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп, Клуб по лека атлетика „Загорец“ – Нова Загора, „Атлет“ – Мездра, „Тракия“ – Пловдив, „Юнивърсъл“ – София, Шумен, „Спартак“ – с. Койнаре и др. Най-масово бе представянето на момичетата и момчетата, родени през 2003 и 2004 г., които трябваше да пробягат, съответно на 1000 и 2000 м., т. е. една или две обиколки на отлично подготвеното трасе – по 9 и 7 атлети. Начало на бяганията с изстрел на пистолет даваше кметът на общината Ангел Геров.

МОТОКЛУБ „ЗАВИНАГИ СВОБОДНИ“ Откри сезона с дефиле и водосвет

 

Членове на Мотоклуб „Завинаги свободни“, в последния ден на месец март – събота, тридесет и първи, откриха официално началото на сезона за почитателите и любителите на мотоциклетните спортове. За дефилето си от гр. Пирдоп те се събраха на бензиностанция „Газтрейд“, откъдето продължиха до храм „Свето Успение Богородично“ в града.

В клуба, който е създаден през месец ноември 2015 г.,  членуват десет мотоциклетисти, а заедно с тях бяха и приятелите им от клуб „Атрокс“, както и колеги от сродни организации в София, с. Негушево и др., каза президентът на „Завинаги свободни“ Сергей Есев.

НА ПРОЛЕТНИЯ ПРАЗНИК НА ПИРДОП Нови атракции и състезания

 

При хубаво и благоприятно за забавления, отдих и разходка сред природата време, на 31 март в местността „Борова гора“ в Средна гора, край гр. Пирдоп се проведе празникът на града „Да посрещнем заедно пролетта“, организиран от общината и Туристическо дружество „Паскал“. На тяхната покана се отзоваха десетки жители и гости от региона, а участници в някои от спортните игри имаше и от гр. Златица и гр. Етрополе.

Кметът Ангел Геров приветства пирдопчани и гостите от Средногорието със спортния празник и посрещна пристигналата на кон Пролет – Мария Ангелова. Той търкулна, както повелява традицията, специално приготвената питка за обичая, като пожела колкото е по-дълъг нейният път, толкова да са по-повече и успехите и благополучието на хората. Пролетният празник на Пирдоп поставя началото на летните предизвикателства за жителите на града, които ще бъдат в повечето случаи развлекателни, каза г-н Геров.

ОФРОУД СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ МАРИЯ ИВАНОВА И ЛЮБОМИР АНГЕЛОВ ОТ ГРАД ПИРДОП Завоюваха третото място на петия офроуд фест в Кърджали

 

На 16, 17 и 18 март в град Кърджали се проведе петото юбилейно международно издание на „Кърджали офроуд фест ‘2018”, което беше съпроводено с много адреналин и спортен хъс, както на състезателите, така и на любителите на автомобилния спорт. Домакин на спортната проява беше Община Кърджали, като надпреварата се състоя под патронажа на кмета Хасан Азис. Организацията беше поверена на местните офроуд клубове на доайена на този вид ралита у нас Тодор Христов и директора на състезанието Атанас Арабаджиев. Кметът Хасан Азис, който също е любител на офроуд състезанията, се включи в почетната обиколка с АТВ по трасето край Водното огледало в града.

На старта в престижното състезание застанаха над 150 машини в шест категории, най-много от България. От нашата страна участваха 84 екипажа, от Гърция  - 40, Турция  се представи с 24 пилоти и навигатори, Дубай – с 2, които мериха сили и майсторство зад волана в първата офроуд надпревара за годината у нас.

МИРКОВСКАТА СПОРТИСТКА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА Първа на планинското бягане „Трейл серии” в село Локорско

 

Мирковската спортистка Надежда Ангелова завоюва своята поредна награда на провелия се съвсем скоро маратон по планинско бягане от веригата Трейл серии, който се състоя в село Локорско, Софийска област. Лекоатлетката завоюва първото място и златен медал и защити авторитета си на най-добра атлетка в женските бягания на дълги разстояния с общо време от 1:06:49 ч. Това беше и първото участие на Надежда Ангелова за 2018 година, а стартът й бе доста силен.

Надежда Ангелова разказа, че дистанциите на състезанието били: къса – 6 км. (240 м. денивелация), средна – 13 км. (406 м. D+) и дълга – 19 км. (630 м. D+). В надпреварата взели участие 155 състезатели от цялата страна. Времето било сравнително стабилно и не много студено, което допринесло за успешното провеждане на маратона.

ВОЛЕЙБОЛНИЯТ ОТБОР ОТ ПИРДОП ПРИ КАДЕТИТЕ Сред най-добрите в страната

Усилията и постоянството в работата на преподавателя по физическа култура и треньор по волейбол в СУ „Саво Савов“ – Пирдоп Теодор Колев, упоритият труд в тренировките на неговите възпитаници дадоха отличен резултат. Тимът на кадетите на гимназията извоюва правото си да се нареди сред най-силните тимове в тази възраст в страната. 

На 10 и 11 февруари в Ихтиман се състоя последният турнир преди да се отсеят най-добрите отбори в страната, за радост на почитателите на волейболната игра, момчета на Пирдоп със своята страхотна игра и здрави нерви, се представиха отлично, не пести емоциите си и удовлетворението от постигнатото г-н Колев. Ръководеният от него тим победи и в двете срещи, а преди това спечели и областното първенство и междуобластното в Перник. „Така след 10 години упорит труд спортистите ни отново имат възможност да мерят сили с отбори от калибъра на ЦСКА и „Левски“ – казва той. – Не мога да не отчета лидерските качества на Стефан Стефанов, Ценомир Иванов, които се утвърждават като едни от най-добрите на своя пост, на Николай Иванов, който се превръща в един изкусен диригент, на Петрослав, Виктор, Алек и Ники Геров за сърцатата игра и, разбира се, на другите момчета, които помагаха, с каквото могат“.

СПОРТИСТИ ОТ ЕТРОПОЛЕ Спечелиха първия ученически турнир по мини футбол

 

На 8 март беше даден старт на първият междуучилищен турнир, организиран от Община Пирдоп и посветен на 140-годишнина от Освобождението на България от османско робство. Спортната проява бе открита от зам.-кмета на общината Вера Бойчева, съобщи Светозар Стоянов от ОбА, който е един от организаторите на проявата.

Първата среща противопостави отборите на ПГТХТ „Никола Димов“ - Пирдоп и АТПГ - Златица. Въпреки женското присъствие на вратата на АТПГ, момчетата от пирдопския отбор не проявиха милост и победиха категорично с 8 : 0. Следващият двубой беше сблъсък между СУ „Саво Савов“ – Пирдоп и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица, като футболистите от бяха по-добри в атака и закономерно се поздравиха с успех с 4 : 1. Третият мач беше между отборите на ПГ „Тодор Пеев“ от Етрополе и СУ „Любен Каравелов“ от Копривщица, като играчите от професионалната гимназия разгромиха своите опоненти с резултат 11 : 1. Последният мач се превърна в истинска битка и беше между съставите на СУ „Христо Ясенов“ - Етрополе и ПГМЕ – Пирдоп. Момчетата от Пирдоп се противопоставиха на фаворитите от спорното училище, но допуснаха загуба с 6 : 1. И само малшансът ги лиши от повече попадения в своя полза. 

ПИРДОПСКИТЕ АТЛЕТИ Покориха Мездра

 

В деня на националния празник в гр. Мездра се проведе Шестнадесетият републикански шосеен пробег „Трети март“, в който много силно участие записаха пирдопските лекоатлети, съобщи за в. „Регион“ треньорът Ваньо Масларски.

В състезанието взели участие над 200 състезатели от цялата страна, представители на всички клубове, които подготвят бегачи. Първа повела съотборниците си към успехи най-малката състезателка от Спортен клуб „Средногорски атлет“ Станислава Проданова. Атлетката, която е само на 10 години, стартирала на дистанцията от 500 м. в група с още 26 деца и се представила отлично за малкото време, през което се подготвя в редиците на отбора. Тя завоювала третото място в своята възрастова категория на родените през 2008 г. деца.

ТОДОРОВДЕН В КОПРИВЩИЦА С много зрители и богат награден фонд

 

И тази година Тодоровден в Копривщица – 24 февруари,  привлече много публика – над 2500 местни жители и гости от Софийска, Пловдивска и Пазарджишка област наблюдаваха конните състезания, които се проведоха въпреки снега и настъпилото в края на състезанието застудяване.

Председател на оценителната комисия бе Николай Д. Карагьозов – секретар на Община Копривщица и членове Лучка Чотова – главен специалист „Наеми“ от общинска администрация и Яко Б. Банчев – общински съветник. От културния календар за настоящата година община Копривщица осигури 3500.00 лв., а общият награден фонд бе около 4500.00 лв. Инициативен комитет в състав Яко Б. Банчев, Димитър Ватахов, Нешо Йовков, Рашко Дебелянов, Петър Яков, Петко Ив. Тишков, Георги Крушарски, Димитър Зайков организира конните състезания.

СЪСТЕЗАТЕЛКАТА ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА ОТ ГРАД ПИРДОП ДИЛЯНА МИНКИНА

С нови спортни постижения и национален рекорд на Балканиада в Истанбул

 

Талантливата състезателка по лека атлетика от град Пирдоп Диляна Минкина продължава да постига нови спортни върхове и да бележи национални рекорди. На 17 февруари в гр. Истанбул, Турция, на Балканските игри, Диляна Минкина се нареди сред медалистите, като спечели бронзов медал и подобри националния рекорд на 3 000 м. – 9:24:46 мин., за девойки до 23-годишна възраст.

Този успех има своята история и целеустременост на едно младо момиче, отдадено на спорта. От началото на 2017 година успешната ни спортистка, доказала в родния си град своите качества, добра спортна подготовка в СКЛА „Средногорски атлет“, с треньор Ваньо Масларски и неоспоримия си хъс за победа, реши да надгради спортната си кариера  в клуб по лека атлетика в град София, с треньор Цветелина Кирилова – национална рекордьорка и полуфиналистка на олимпийски игри и световно първенство.

Добрият тандем между Диляна и Цветелина Кирилова, изключително упоритата и постоянна тренировъчна дейност, възможностите за тренировка в подходящи за целта условия, водят до завоюваните високи отличия, с които беше завършен зимния състезателен сезон.

АТЛЕТКАТА ОТ ПИРДОП ЕЛИЦА ТОДОРОВА Доминира в две дисциплини при девойките

 

Елица Тодорова е новата шампионка на 1500 и 800 м. в зала за девойки младша възраст (до 18 години) съобщи треньорът на атлетката от Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп, Ваньо Масларски. На първенството, проведено на 20 и 21 януари в столичната „Асикс Арена“, тя доказа, че школата в града е сред най-добрите в страната и заслужено завоюва отличията и първото място в двете дисциплини.

В съботния старт Елица Тодорова е надделяла в спора за първото място с много силно темпо, което наложила на опонентките си в края на дистанцията, завършвайки за 5:04.10 мин. На второ място се е наредила представителката на клуб „Орловец – 93“ – Габрово, Ния Вичева, свреме 5:07.97 мин., а трета е преминала през финалната линия Наталия Кременска от отчора на „Черно море Атлетик“ – Варна, спирайки хронометрите на 5:08.95 мин. 

При юношите титлата на 1500 м. е заслужил Еркан Низам от „Евър“ –Варна. Той е финиширал за 4:19.89 мин. след него е Мартин Балабанов от клуб „Джордан“ – Благоевград, с 4:27.54, а трети, с бронзов медал е Теодор Иванов от „Черно море Атлетик“, с време от 4:30.14 мин.

КЛУБ ЗА ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА ФРЕНДШИП

Изпрати най-успешната си състезателна година

 

На 23 декември в едно от заведенията в гр. Пирдоп се състоя традиционната предновогодишна среща на членовете на Клуб за източни бойни изкуства „Френдшип“. На празничното събитие този път присъстваха и много от родителите на малките каратеки.

С благодарствени думи за упорития труд по време на тренировките и за постигнатите успехи на всички свои възпитаници и за подкрепата на техните близки, се обърна председателят на клуба сенсей Ресми Бобев. Той обясни, че през годината е закупил с лични средства татами, а събраните по инициатива на родителите средства за тази цел, бяха използвани за коледното парти на клуба. 

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ПИРДОП ПРИ КАДЕТИТЕ Сред най-добрите в страната

 

На 25 ноември в Перник се проведе междуобластно първенство по волейбол за кадети. Момчетата от клуба на Пирдоп, които се подготвят под ръководството на Теодор Колев, също взеха участие в надпреварата, като бяха в група с отборите на Самоков и Благоевград. И в двата мача нашите представители надвиха бяха по-добри и закономерно приключиха срещите си с по 2 : 0. Успехът им ги изведе до двубоя, който трябваше да определи продължаващите тимове в следващия етап на държавното първенство по волейбол.

Регламентът предвиждаше загубилият тим да прекрати участие в надпреварата. Така в решителния сблъсък момчетата от Пирдоп се изправиха срещу отбора на Кюстендил, като и в този мач с много добра концентрация и хъс в играта победиха с 2 : 0. И напълно заслужено представителите на волейболната школа на Пирдоп се наредиха сред най-добрите състави в тази възраст и през пролетта очакват следващите си противници.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП Спечели бронз на Балканиадата по крос „Кънтри“

 

Пирдопската лекоатлетка Елица Тодорова участва заедно с националния отбор на страната за девойки до 20 години в изключително силното Балканско първенство по крос „Кънтри“, което се проведе в турския град Чанаккале на 18 ноември. Заедно със Силвия Георгиева, Лиляна Георгиева и Девора Аврамова, българските атлетки успяха да се наредят непосредствено след най-добрите отбори на Балканите – домакините от Турция и северните съседи – Румъния, и да спечелят бронзовите медали на дистанцията от 4000 м.

В индивидуалното подреждане нашата състезателка е заела 14-то място, сподели нейният треньор Ваньо Масларски от Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп. Заслужава да се отбележи, че тя е и най-малка от състава и у нас обикновено се състезава в групата до 18 години.

КАРАТЕКИТЕ НА ПИРДОП С две златни отличия в последните състезания за годината

 

На 18 ноември в София се проведе състезание по правилника на Световната карате федерация към Българска национална федерация по карате за купа „Ронин“. В него взе участие и клубът за източни бойни изкуства „Френдшип“ – Пирдоп, с ръководител сенсей Ресми Бобев. Надпреварата за купата беше насочена изцяло към децата до 14 години.

Каратеките от КИБИ „Френдшип“ отново се представиха на познатото си високо ниво и се върнаха с няколко медала. В дисциплината „Ката“ Алиса Камбер завоюва златен медал. Камелия Лещарова окичи гърдите си с два бронзови медала и на „Ката“, и на „Кумите“. С бронзов медал на „Кумите“ е и Деница Тодореова, Михаела Димитрова спечели също два медала в двете дисциплини, съответно – сребърен ни бронзов. На семейна „Ката“ Асан Бобев и Мартин Бобев се пребориха за второ място и завоюваха сребърни медали.

НАДЕЖДА АНГЕЛОВА Първа на дъгата дистанция на ултрамаратон в Русенска област

 

На 5 ноември се проведе състезанието  „Canyon Creek Ultra”. Това е първото издание на ултрамаратона, който се състои от 3 дистанции – 10 км., 20 км. и 50 км. В него участие взе и атлетката от село Мирково Надежда Ангелова. Тя спечели първото място в дългата дистанция на 50 км. Общият брой на участниците във всички дистанции беше 325, като от тях 69 лекоатлети пробягаха късата дистанция, 114 човека – средната и 141 състезатели – най-дългата дистанция.

Стартът на състезанието за атлетите, които бягаха 50 км. беше даден пред скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски” в 07:00 ч., а за дистанциите 10 и 20 км. - в 10:00 ч.

Трасето на ултрамаратона е интересно и описва река Русенски Лом – последният десен приток на река Дунав. Изключително живописно и красиво, то преминава по последните меандри на реката. Варовиковите и карстови образувания и пещери по цялото му протежение допринасят за уникалната природна картина, която се открива пред атлетите. Старт/финалът и състезателният център се намирали на Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”. Последователно се преминавало през подкрепителните пунктове в с. Красен, с. Божичен, Ивановски скални църкви, местностите Смесите” и „Грамовец”, междинен пункт „Туфата”, с. Божичен до финала на паркинга зад Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”.

Лига „Средногорие“ с едноличен лидер

 

В неделя – 12 ноември, се изигра последният кръг от есенния полусезон на Лига по мини футбол „Средногорие“. Първият мач бе между последните в класирането, между МФК „Средногорец“ Златица и ФК „Душанци“, като двата отбора направиха зрелищно 3 : 3, съобщи Светозар Стоянов. 

В дербито на сезона, отборите на ФК „Пирдоп“ и ФК „Орлин“ напълно оправдаха очакванията, като изиграха велик мач, с много обрати и спиращи дъха отигравания. Още от първите минути двата тима се хвърлиха в свирепа битка и само в рамките на 3 минути, паднаха 3 гола. „Орлин“ поведе, а футболистите на „Пирдоп“ съумяха да обърнат до 2:1. „Оранжевите“ не се примириха и на два пъти изравняха резултата до 2 : 2 и 3 : 3. Благодарение на многото си смени обаче, както и на повечето тренировки през сезона, ФК „Пирдоп“ поведе с 5 : 3 и до голяма степен реши мача в своя полза. В последните минути на двубоя Иван Спасов от „Орлин“ успя да отбележи четвърти гол за своя отбор, с който се утвърди като най-добрия голмайстор в Лига „Средногорие“, но силите на играчите не стигнаха за повече. Така, ФК „Пирдоп“ запази първото си място и е едноличен лидер в класирането. 

ФУТБОЛЕН КЛУБ „МИРКОВО“ Завърши полусезона с разгромна загуба

 

Със съкрушителен разгром за домакините завърши отложеният заради проливния дъжд мач между отборите на ФК ”Мирково” и ФК ”Правец”. Двубоят се игра на 11 ноември на стадиона на Спортния комплекс в Мирково. Този път времето беше идеално за провеждане на срещата, но организирана и силна  игра от отбора на ФК ”Мирково” нямаше. 

Надмощието беше изцяло на страната на гостуващия млад отбор на „Правец”, с тотално игрово предимство през цялото време на мача. Правенчани владееха добре топката, пасовете им бяха точни, атаките бързи и резултатни. Домакините често губеха топката, не успяваха да се разгърнат на терена, защитата беше много слаба и дотичваше да брани своята врата, както се казва „след дъжд качулка”.

МИРКОВСКАТА АТЛЕТКА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА

С първо място в състезанието „Хайдушки пътеки” – Сливен

 

В събота21 октомври, в град Сливен се проведе състезанието по планинско бягане „Хайдушки пътеки”. То се състоя за втора поредна година, и в него взеха участие едни от най-добрите планински бегачи и ориентировачи в България, както и много атлети от чужбина. Сред тях беше и спортистката Надежда Ангелова от село Мирково.

Първият планински маратон в България само по истински хайдушки маршрути, се проведе в местността „Карандила” над град Сливен. Кирил Николов-Дизела и Шабан Мустафа са били консултанти в избора на трасето. Те са били и първи записани участници в маратона. Общата сборна денивелация на трасето е 2500 метра. То тръгва от Стария бряст, Дърво на Европа за 2014 година, намиращ се в центъра на Сливен, преминава близо до паметниците на воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, прекосява изцяло античната и средновековна крепост „Туида”, достигна до скалния феномен „Халката”, следва известната „Хайдушката пътека”, и през моста над езерото на „Карандила” се качва на всички високи върхове на Сините камъни, отваряйки почти през цялото време, невероятни, спиращи дъха гледки, за да финишира отново в града пред главната улица, обратно до Стария бряст. Това трасе е предизвикателство към всички планинари в България, защото е един своеобразен тест за издръжливост и изпитание на волята.

В МЕСТНОТО ФУТБОЛНО ДЕРБИ

Минимална победа на пирдопчани на стадиона в Мирково

 

На 4 ноември на стадиона на Спортен комплекс Мирково се изигра последната среща от есенния полусезон за ОФГ София, зона „Изток“ между отборите на ФК „Мирково” и ФК „Пирдоп”.  Публиката с интерес  очакваше да види развоя на местното дерби на терена, тъй като в двата тима имаше по няколко доскорошните съотборници.

ФК „ПИРДОП“ С обрат, победа и загуба в Шампионска лига

 

Отминалият уикенд – 28 и 29 октомври, бе наситен със спортни прояви. Малко след края на Националното първенство по крос „Кънтри“, което премина в местността „Света Петка“ в землището на Пирдоп в Средна гора, на стадиона в града се проведе двубой между ФК „Пирдоп“ и гостите от „Мътивир“ – Ихтиман от Областната футболна група Зона „Изток“. В хладното време двата тима предложиха доста емоции и обрати на малкото зрители, които наблюдаваха срещата.

Първото полувреме завърши без да е отбелязан гол една от двете врати. През втората част на мача гостите от Ихтиман получиха право да изпълнят единадесетметров наказателен удар, след който поведоха в резултата – 0 : 1. Малко след това постигнаха и второ попадение във вратата на Теодор Михов. Футболистите на „Пирдоп“ обаче успяха да стигнат до пълен обрат, като до края на двубоя вкараха три гола във вратата на „Мътивир“ и така спечелиха важна домакинска победа. Най-напред се разписа Тошко Александров, изравнителният гол вкара Мариан Герасимов, а победното трето попадение във вратата на гостите бе дело на Стоян Стоянов, каза за в. „Регион“ треньорът и капитан на тима Красимир Пастушки. Така ФК „Пирдоп“ се изкачи на второ място във временното класиране в групата.     

КРОС „КЪНТРИ“ Трасето край Пирдоп най-добро в страната

Община Пирдоп влезе трайно в календара на БФЛА

На отлично подготвено трасе с дължина от 1000 м., в местността „Света Петка“ в парк „Борова гора“, южно от гр. Пирдоп, на 28 октомври се проведе Националният шампионат по Крос „Кънтри“ за всички възрастови групи. Състезанието премина под патронажа на кмета на общината Ангел Геров, който даде старт на бяганията в отделните категории и връчи медалите на победителите.

Шампионатът се организира от Българската федерация по лека атлетика, с генералното партньорство на Община Пирдоп, Индустриален клъстер „Средногорие“, „Аурубис България“ и Спортен клуб „Средногорски атлет“. Главен съдия на състезанието бе Красимир Вълканов, а представител на БФЛА бе спортният директор Деян Драшков.

Международна среща в Мирково

 

На 24 октомври на стадиона на Спортен  комплекс „Мирково“ се проведена контролна приятелска среща между отборите на ФК „Пирдоп” и „РАД” Белград, Република Сърбия. Срещата премина на труден терен след проливния дъжд от предишния ден, но това не попречи двата отбора да покажат уменията си с топката на игрището.

Отборът на ФК „Пирдоп” заема временно четвърто място в Източната група на Софийска област. Отборът на „РАД” Белград е съставен от млади перспективни футболисти с отлична физическа подготовка. Първото полувреме не срещата премина при пълно игрово надмощие на гостите от Сърбия. Още в десетата минута те успяха да вкарат гол във вратата на пирдопчани, а пет минути след това отбелязаха и втори. До края на полувремето те отбелязаха и за 3:0 в своя полза.

ФК „ПИРДОП“ С трудна победа в домакински мач

 

Точно във времето – 16:00 ч. на 21 октомври, когато на стадион „Васил Левски“ в столицата започна дербито от Първа лига на националното първенство по футбол между отборите на „Левски“ и ЦСКА, ФК „Пирдоп“ излезе като домакин на гостите от ФК „Ракитин“ – Трудовец. Това предопредели и малкото зрители на срещата – едва двадесетина най-верни привърженици на тима, повечето от които близки на футболистите. А срещата ще се запомни с шестте отбелязани гола, равенство в резултата до седемдесетата минута и постигане на краен успех от пирдопчани в останалите двадесет до последния съдийски сигнал.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА ОТ МИРКОВО

С по-добро лично постижение на Софийския маратон


На 15 октомври се проведе 34-то издание на Софийския маратон. То събра рекордните 4410 души на старт, а чужденците сред тях бяха 744, което е два пъти повече от миналата есен. Всички те бяха приветствани от десетки хиляди софиянци и гости на столицата, наредили се покрай трасето, което преминаваше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

И тази година маратонът беше част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а новият партньор „Wizz Air“ дари на всеки стартирали в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието беше валидно, както за държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането – начин на живот”.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Спечели волейболния турнир от инициативата „Игри за добрини“

Средствата ще помогнат за лечението на ученика Димитър Табаков от Пирдоп и 5-годишния Кристиян Николов от с. Чавдар

 

На 7 октомври се проведе последният турнир от инициативата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН - „Игри за добрини“. Турнирът по волейбол изправи един срещу друг отборите на „Аурубис България“, Мтел, „Овергаз“ и „ТехноЛогика“, които се включиха в избрани от тях благотворителни каузи. 

След отлична игра на отбора на „Аурубис България“ и три победи, наградният фонд от 2000 лв. бе спечелен за избраната от компанията кауза – подпомагане 15-годишния Димитър Табаков от гр. Пирдоп, който боледува от апластична анемия и на 5-годишния Кристиян Николов  от с. Чавдар, страдащ от епитателна дисплазия.

Победителите – Николай Кузманов (Рафинерия), Гаврил Динеков (Металургия), Ивайло Михалчев (Техническа дирекция), Калоян Николов (Техническа дирекция), Боян Николов (Обогатителна фабрика) и Тодор Иванов (ВИ и сомуникации) бяха наградени от Огнян Траянов - председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, който им връчи купата за първото място в турнира.

ТРИ ДНИ В ОКОЛНОСТИТЕ НА ЧЕЛОПЕЧ Оспорвано и атрактивно офроуд състезание

 

След черноморският курорт Несебър и възрожденският град Копривщица, от 13 до 15 октомври община Челопеч бе домакин на третото издание на Международен Офроуд тур. „Изключително сме благодарни на общината и кмета инж. Алекси Кесяков, че приюти тази оспорвана надпревара, за много гостоприемното ни приемане и създадените отлични условия за провеждането му. Освен това, планините тук ни предоставиха уникални терени, което позволи на майсторите на волана и техните навигатори да покажат най-доброто от себе си, по време на трите дни на различни трасета.“ - каза Теодора Велева от фирма „Вивент“ – българският лицензиран организатор за провеждането на състезания от глобалните серии на „Рейнт Форент Челиндж“. Огромна помощ и съдействие оказаха и членовете на местния офроуд клуб „Средногорие“, с председател Пламен Петков, на които тя също изказа огромна благодарност за подготовката на трасетата.

ЛОВЦИТЕ И РИБОЛОВЦИТЕ ОТ СРЕДНОГОРИЕТО

Отбелязаха със събор 120 години на сдружението

 

На 30 септември в парк „Корминеш” в с. Челопеч беше отбелязана 120-та годишнина от основаването на Ловно-рибарско сдружение „Средногорие”. Дружеството е основано през 1897 г., а официални гости на събитието бяха Лало Кирилов - депутат от 26-ти многомандатен избирателен район за Софийска област,  Васил Василев - председател на Националното ловно-рибарско сдружение към Съюза на ловците и риболовците в България, Мария Рангелова – експерт в Съюза на ловците и риболовците в България, Иван Иванов - дългогодишен председател на ЛРС „Средногорие”.

В юбилейния Ловен събор участваха всички членове на ловно-рибарските дружинки в региона, които участват в него. Събитието бе подкрепено от „Елаците-Мед”, „Виолета 54”, „Газтрейт”, ”Олопласт”, „Росс Ив Инжинеринг”, „Събев 2004”, „Адмикс” и други фирми и дарители.  Бяха прочетени поздравителни адреси, изпратени  от различни предприятия и сдружения в района.

ФУТБОЛ Пирдопчани с равенство в третата си среща

 

Третият кръг от Областната „А“ група по футбол, Зона „Изток“ противопостави един срещу друг водачите в класирането – отборите на ФК „Пирдоп“ и ФК „Правец“, които след първите две срещи имаха по пълен актив от 6 точки. Мачът между тях се игра на 23 септември, след обяд, при чудесно време и отличен терен, което бе и предпоставка за динамичния и оспорван двубой на пирдопския стадион. Срещата бе наблюдавана от едва около петдесетина зрители, но за сметка на това им предложи много емоции, а по-близо до успеха бяха домакините.

Пред главния рефер Мариян Гребенчарски, помощниците му Теодор Вуков и Георги Спасов и дежурния делегат Емил Киров, всички от Самоков, двата отбора се представиха в следните състави: ФК „Пирдоп“ – Теодор Михов – вратар, Пламен Минчев, Мартин Дамянов, Александър Богоев, Стоян Стоянов, Мариян Герасимов, Красимир Пастушки – капитан, Цветан Михов, Цветан Цанов, Пламен Георгиев и Светозар Стоянов; ФК „Правец“ – Веселин Димитров – вратар, Васил Георгиев, Димитър Иванов, Марин Петков, Иван Касанов – капитан, Теодор Тодоров, Валери Данов, Георги Вътковски, Ангел Костадинов, Пламен Иванов и Иван Станев.   

„ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Спечелиха 24 купи на Шестата открита спартакиада на миньорите – 2017 г.

 

Отборът на „Елаците-Мед“ АД се класира на второ място със 106 точки в Откритата спартакиада на миньорите, организирана от Българската работническа федерация „Спорт и здраве”. Тя се проведе в Гранд хотел Варна между 13 и 17 септември. На първо място със само десет точки повече е отборът на Мини „Марица-Изток“, а на трето със 79 точки е „Асарел Медет“.

В спартакиадата участваха 15 отбора, с над 350 състезатели, като миньорите премериха сили в 12 спортни дисциплини: мини футбол, плажен волейбол, стрийтбол, теглене на въже, дартс, бридж, шахмат, тенис на маса, спортна табла, петанк, плажна борба и вдигане на пудовка.

СТАРТИРА МЕСТНАТА ЛИГА ПО МИНИ ФУТБОЛ

 

На спортната площадка с изкуствено покритие в гр. Пирдоп на 17 септември след обяд се изиграха първите срещи и бе поставено началото на Лига „Средногорие“ и участието й в държавното първенство, организирано от Българската асоциация по мини футбол. За участие са се записали девет отбора – „Пирдоп“, „Орлин“, „Каталунците“, „Миро“  – Пирдоп, „Душанци“, „Средногорец“ – Златица“, „Църквище“,“Ветерани“ – Мирково и „Смяна А“ – Челопеч, съобщи Светозар Стоянов от Общинската администрация.

КЛУБ „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП Първи отборно на „Челопеч опен 2017“

 

На 16 септември в Спортен комплекс „Хармония“ в с. Челопеч се проведе традиционният турнир по карате, организиран от местния клуб по източни бойни изкуства „Будо“, със сенсей Добрин Иванов, в партньорство с Българската федерация по карате. В състезанията по двете дисциплини – „Ката“ и „Кумите“, участваха близо шестдесет каратеки от клубовете „Френдшип“ – Пирдоп, „Левски“ – София“, „Никон“, „Монтана“, „Калоян“, „Ронин“ и др. Главен съдия на турнира бе Димитър Димитров, а сред реферите бе и сенсей Ресми Бобев – ръководител на клуб „Френдшип“.

Начало на двубоите даде кметът на общината инж. Алекси Кесяков, под чийто патронаж се проведе надпреварата. Същия ден той имаше рожден ден  и от името на клуба – домакин на турнира „Будо“, сенсей Добрин Иванов го удостои с Диплом за защитена степен по Карате-до Шотокан – „Шодан“ и скромен подарък, като изрази благодарност от името на всички каратеки и техните треньори за подкрепата и развитието на бойния спорт.

В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА Турнир по борба „Георги Райков“

 

От няколко години турнирът по борба за кадети, носещ името на олимпийския шампион Георги Райков, е в спортния календар на Българската федерация по борба. Община Копривщица е организатор на спортното събитие, което се проведе на 8 септември в двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Надпреварата е за състезатели в класическия стил.

Девет отбора от страната взеха участие в турнира: от София – ЦСКА и „Левски“, Самоков, Михайловград, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Етрополе, Златица. Сред гостите бяха заслужилите треньори Филип Кривиралчев и Бобе Доросиев, Георги Мърков - олимпийски шампион, Павел Павлов  -олимпийски медалист, Емил Манолов – заслужил треньор и медалистите от европейски и световни състезания Петър и Стоян Балови, Любомир Цеков, Димитър Божериков, Илия Василев, съпругата и дъщерите на Георги Райков – Красимира, Петя и Ива. А съдии на турнира бяха Стоян Лазаров, Иван Костадинов и Димчо Димчев, Петър Дойнов,  Иван Ставрев, Тодор Тодоров и  Михаил Ангелов.

ФК „ПИРДОП“ С КОШМАРЕН ЖРЕБИЙ За „Шампионска лига България”

Най-силният отбор в района – ФК „Пирдоп” изтегли „късата клечка“ в жребия за престижния турнир, организиран от БАМФ и БФС – „Шампионска лига – България”, съобщи за в. „Регион“ Светозар Стоянов от Общинската администрация, който активно участва в подготовката на първенството по мини футбол в региона.

Тимът от Пирдоп ще се изправи срещу МФК „Българи”, който през миналия сезон беше един от най-добрите отбори в страната и в момента участва в „Шампионска лига” Европа, където ще защитава честта на България срещу представители от Босна и Херцеговина, Турция и Черна гора. Другият отбор в групата на пирдопчани е тимът на „Имхотеп” –  Пловдив, един от най-силните пловдивски състави, бивш шампион от турнирите на „Каменица фен къп” и миналогодишен носител на требъл в пловдивските турнири и първенства.

ФК „ПИРДОП“ Започват новия сезон с победа

 

На 9 септември футболният отбор на Пирдоп изигра първия си мач от новия сезон на „А“ Окръжна група „Изток“ срещу бойкия и добре балансиран тим на „Спортист“ от с. Нови хан, Елинпелинска община. Преваляващият от време на време слаб дъжд не попречи на двата състава да предложат на малкото публика – едва тридесетина зрители, динамична и оспорвана битка на терена. За чест на състезателите, тя бе изключително коректна, с много малко нарушения и само един жълт картон, даден от главния съдия Димитър Томов от Ботевград в самия край на срещата за… разкарване на топката от играч на домакините.

Двата отбора се представиха пред реферите – асистенти бяха Генади Петров и Николай Николов, и дежурния делегат на двубоя Илия Цеков – всички от Ботевград, в следните състави: ФК „Пирдоп“ – Теодор Михов – вратар, Владимир Григоров, Мартин Дамянов, Александър Богоев, Ивайло Пенелов, Пламен Минчев, Мариан Герасимов, Цветан Цанов, Цветан Михов, Красимир Пастушки – капитан, и Пламен Георгиев; ФК „Спортист“ – Веселин Добрев – вратар, Йордан Андонов, Георги Зашев, Димитър Видулов, Иван Иванов, Асен Вутев, Петко Павлов, Емил Аспарухов, Благовест Николов, Георги Георгиев, Ивайло Анев.    

ФК „ПИРДОП“ „МИРО“ И „СМЯНА А“

Представят района в първенствата по мини футбол

 

На спортната площадка с изкуствено покритие в Пирдоп, на 2 и 3 септември се проведоха срещите за определяне на участниците от региона в първенствата, организирани от Българската асоциация по мини футбол – „Шампионска лига“ и Лига „България“. Жребият за провеждането на двубоите се състоя в общинската администрация на 30 август, а за участие в турнира се записаха девет тима – ФК „Пирдоп“, „Отбора на народа“, „ФК „Каталунците“, „Смяна А“ – Челопеч, „ФК „Средногорец“ – Златица, ФК „Орлин“, ФК „Миро“, „Ветерани Мирково“, ФК „Душанци“. Организатори на турнира бяха Светозар Стоянов от ОбА – Пирдоп и Антон Ранчев от Челопеч.

Предвид нечетния брой на отборите, първият двубой от програмата в събота – 2 септември, бе за влизане в осмицата. Той, обаче,  не се проведе, тъй като ФК „Орлин“ не се яви за срещата и противниците им от „Отбора на народа“ спечелиха служебно с 5 : 0. Втората среща, вече от официалната програма, противопостави „Каталунците“ и ФК „Душанци“, като завърши при резултат 4 : 3. В третия двубой „Ветерани Мирково“ загубиха от „Смяна А“ – Челопеч с 5 : 6 гола, последен за деня мач бе между „Отбор на народа“ и ФК „Пирдоп“. По-опитният тим на Красимир Пастушки поведе още през първото полувреме с 3 : 1 гола и записа успех с 4 : 2 в края на мача.     

МИРКОВСКАТА СПОРТИСТКА НАДЕЖДА АНГЕЛОВА

Със сребърен медал от „Чепеларски търкала“

В началото на месец август мирковската лекоатлетка Надежда Ангелова взе участие в планинския ултрамаратон „Чепеларски търкала”, и след продължителна и оспорвана надпревара, завоюва второто място при жените, като финиширала за 10 часа и 29 минути.

Изданието на спортната проява е за четвърта поредна година. То е уникално с това, че трасето е с обща дължина 80 км. и положителна денивелация от 2950 м., като се състои от 4 различни „Търкала“,  всяко от които започва и завършва на площад „Олимпийски” в центъра на гр. Чепеларе и е с приблизителна дължина от 20 км. Трасето преминава през Роженската обсерватория, връх Мечи Чал, покрай най-голямата фабрика, производител на ски в света и множество великолепни горски, и планински пътеки, и гледки под нестихващите ритми на родопските гайди. 

Маршрутът е подходящ за професионалисти и аматьори от различни възрасти, като всеки сам преценява колко търкала да измине, според възможностите си. „Чепеларски Търкала” е квалификационно състезание и носи точки за най-големия Планински Супер маратон в света „Ultra-Trail du Mont-Blanc“ и е член на международната асоциация по планинско бягане „ITRA“.

Надежда Ангелова заяви, че искрено се надява състезанието да придобие по-голяма популярност и в следващите години да участват още повече хора, защото организацията била отлична, маркировката безпогрешна, а атмосферата на Родопа планина страхотна.

В „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ Силен турнир за Деня на миньора

 

Традиционният спортен празник, посветен на Деня на миньора и организиран от синдиката на „Елаците-Мед”, се проведе на 30 август на стадиона на Спортен комплекс „Мирково“. Той бе организиран по инициатива на КНСБ и има за цел да сплоти трудовите колективи на предприятието, да осмисли тяхното свободно време и да предизвика работещите в компанията да покажат своите спортни постижения в оспорвана борба в няколко дисциплини.

Първи на терена излязоха мъжете за провеждането на футболния турнир на малки вратички. Едновременно с тях започнаха състезанията по дартс за жени и за мъже. Докато мъжете ритаха топката, при жените стартира и оспорваната борба по вдигане на гирички. При дамите също много оспорвано протече и състезанието по скачане с чували, особено за определянето на състезателките, които да заемат второ и трето място на почетната стълбичка, затова се наложи да се използва фотофиниш. Следващото състезание при тях беше по канадска борба. В този силов спорт се представиха и мъжете. За представителите на силния пол също имаше състезание по скачане с чували.

МИНИ ФУТБОЛ Учредява се местна лига „Средногорие“

 

По инициатива на общините Пирдоп и Челопеч, и със съдействието на Българска асоциация „Мини футбол“, в региона предстои учредяване на местна лига „Средногорие“. Предварителната среща по представяне на това намерение стана в залата на община Пирдоп с участието на кмета Ангел Геров, изпълнителния директор Борислав Александров и главния мениджър на асоциацията Пламен Божидаров, Светозар Стоянов от ОбА и представителите на местни тимове, които практикуват този атрактивен спорт, както и на Ненко Георгиев от Пирдоп, голмайстор и състезател в един от отборите от Софийската лига.

Идеята се е зародила през месец юли по време на първия турнир по мини футбол за купата на Община Пирдоп, заяви г-н Геров. Той подкрепил идеята, защото има немалко занимаващи се с този спорт, провеждат се срещи, но липсва, с изключение на два-три пъти в годината, състезателният и конкурентният елемент в тях. Кметът на община Пирдоп е на мнение, че спортните прояви в района на Средногорието са сведени до минимум през последните няколко десетилетия. Затова възложил да се проучи възможността за организиране на първенство и двубои между отбори от района. Светозар Стоянов, със съдействието на Антон Ранчев от Златица се свързал с представители на Българска асоциация „Мини футбол“ и ги поканил на среща.

КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ В ПРИКЛЮЧЕНИЯТА“ – ЧЕЛОПЕЧ

Проведе експедиция „Старопланински легенди“

С настъпването на август наближи и началото на нашето екскурзионно летуване в Стара планина. Още в самото начало обаче решихме, че думата „екскурзионно“ не е отговаря на това, което сме замислили, затова дадохме ново име на нашето приключение – Експедиция „Старопланински легенди“. За да бъде полезна, интересна и забавна една такава експедиция трябва да си има и история. Нашата идея бе да вървим по пътя на възрожденските чети и войводи, там където са се създавали легендите. За целта трябваше да преминем по техните стъпки в Централна Стара планина. По пътя да изучаваме района – какви върхове и местности има, колко са високи, какви имена имат, какво означават те и откъде идват. За получаване на тази информация използвахме всички налични ресурси – карта, компас, информация от местни жители, хижари и други туристи, които несъмнено щяхме да срещнем.

Преди началото на всеки преход проучвахме маршрута по карта, а след това избирахме двама души, които да са ни водачи за деня. Така всеки имаше възможност да води групата и да се ориентира в непознатия терен. Имахме си и дневник, в който записвахме впечатленията си от преживяното. Една чета не може без знаме, затова и ние си имахме наше.

ДВАМА ПИРДОПЧАНИ С награди от маратона „Трявна Ултра 2017“

Служители на „Аурубис България“ и изпълнителният директор Тим Курт пробягаха дистанцията от 23 километра. Елица Тодорова финишира втора на 3 километра

Трима служители на „Аурубис България“, заедно с изпълнителния директор Тим Курт и Елица Тодорова, ученичка от СУ „Саво Савов“ – Пирдоп, участваха в международното състезание „Трявна Ултра 2017“. Надбягването на различни дистанции се проведе на 15 и 16 юли в района на гр. Трявна. В маратона взеха участие над 500 любители и професионалисти от 16 държави. „Аурубис България“ е основен партньор на „Трявна Улта“ и подкрепя инициативата за трета поредна година.

Служителите на завода в Пирдоп Любомир Дишлянов, Крум Нейков и Алипи Луканов пробягаха дистанцията от 23 км. заедно с изпълнителния директор Тим Курт. Алипи Луканов завърши трети сред участниците над 55 г. и беше удостоен с почетна награда за ветерани. Деветокласничката от Пирдоп Елица Тодорова, чието спортно развитие е подпомагано от компанията, финишира втора на разстоянието от 3 км.

Наградите на победителите в дистанциите 23 км. и 3 км. връчи Тим Курт, а компанията осигури и специални подаръци за всички призьори. „За втора година участваме в надбягванията от „Трявна Ултра“ и като състезатели. „Аурубис България“ подкрепя активния начин на живот и се радвам, че сме част от това вълнуващо събитие.” – каза Тим Курт по време на награждаването на победителите.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Спечели „Средногорие велотур 2017“

 

За втора поредна година, но за първи път с участието и подкрепата на още четири компании – членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, на 22 юли организираха под мотото „Игри за добрини“ колоездачния пробег „Средногорие Велотур 2017“. В него се включиха над 73 любители на колоезденето от медодобивната компания, партньорите в инициативата „Овергаз“, „Технологика“ и „Софарма“, както и от Клуб „Велосити“ – София и жители на Пирдоп.  В състезателната част от тура обаче участваха отбори от по петима колоездачи на четирите компании, а сред този от Пирдоп бяха изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт и Директор „Производство“ инж. Димо Кирилов.

ПЪРВИ ТУРНИР ПО ФУТБОЛ ЗА ПРАЗНИКА НА ПИРДОП

Осем отбора спориха за купата на общината

 

По повод традиционния празник на гр. Пирдоп през месец юли бяха организирани поредица от прояви. След турнира по тенис на корт, от 19 до 21 юли се състоя и този по футбол, а за участие в него се бяха записали осем отбора от района – ФК „Пирдоп“, „Ветерани“ – Мирково, „Орлин“, „Средногорец“ – Златица, „Отборът на народа“, ФК „Миро“, „Каталунците“ – всички от Пирдоп и „Смяна А“ от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Идеята на общинското ръководство е турнирът по най-популярната игра да стане традиционен и да се привличат все повече тимове за участие в него.

На 17 юли в залата на общинската администрация кметът на общината Ангел Геров, под чийто патронаж се проведе турнирът, ръководи среща с представители на записалите се отбори, за уточняване на регламента и теглене на жребий за двубоите. Постигнато бе съгласие те да бъдат от по две полувремена по 20 минути, съставите по 5 души и вратар и още 6 резерви, а при равенство в редовното време, вместо продължения, да има изпълнения на дузпи.

НА МОТОСЪБОРА НА КЛУБ „СРЕДНОГОРИЕ“

Първи стартове на скоростна отсечка

 

Повече от 100 любители на високите скорости на две колела участваха в Деветия мотосъбор, организиран от Мотоклуб „Средногорие“ – Пирдоп, с президент Вельо Николов. Той бе проведен от 14 до 16 юли в Парк „Корминеш“ в едноименната местност южно от с. Челопеч, с подкрепата на общината и кмета инж. Алекси Кесяков. Проявата събра мотоциклетисти от района, София, Бургас, Нови Пазар, Пловдив, Панагюрище и други градове на страната, а мнозина от тях бяха придружавани от съпругите си и своите деца. Най-малките участници в мотосъбора бяха братята – близнаци Иван и Владислав Габерови от гр. Пирдоп. Двамата малчугани са само на две години и два месеца, каза тяхната майка, която бе неотлъчно до тях. 

ПЪРВИ ТУРНИР ПО ТЕНИС НА КОРТ

Купата на кмета остана в Пирдоп

В разгара на една от най-големите надпревари в света по тенис на корт на открито – турнирът на трева „Уимбълдън“ в Лондон, и гр. Пирдоп стана арена на оспорвани и запомнящи се срещи в този аристократичен и обичан от мнозина спорт. За първа година по случай празника на града и под егидата на общината се организира турнир за купата на кмета. Състезанието се проведе на 8 юли на новоизградения тенис корт на стадиона и уменията си с ракетата в отиграванията на жълтата топка показаха пред публиката двадесет тенисисти.

Слънчевият съботен ден предложи близо 12 часа игра от двете страни на мрежата и премина в осем единични и две двойни срещи.  В тях взеха участие спортисти от Пирдоп и Етрополе. Главен организатор на турнира и състезател бе преподавателят по физическа култура и спорт в СУ „Саво Савов“ Теодор Колев. А регламентът предвиждаше игра на два от три сета. Всеки от тенисистите участваше в две срещи „сингъл“ и една на двойки. Още в първото си издание турнирът по тенис на корт получи добри отзиви и постави началото на традиция за развитие на индивидуалния спорт в града. Предвижда се и увеличаване на селищата, които ще бъдат канени в следващите издания на надпреварата да участват в него.

За радост на пирдопчани първата купа от остана в общината – домакин на спортната проява. Теодор Колев, Иван Иванов, Иван Димитров и Ивайло Духлаков представиха Пирдоп на едно доста високо ниво и с общо 18 точки завоюваха първо място. Съперниците им от Етрополе изостанаха с 8 точки.  Кметът на община Пирдоп Ангел Геров, както повелява традицията на финала на голямо състезание от подобен род, поздрави участниците с пожелание за увеличаване мащабите на подобни турнири в атрактивния спорт. Играчите бяха възнаградени за представянето си с медали и  получиха подаръци от община Пирдоп.

Тенисът на корт набира все по-голяма популярност у нас, а от около 4 – 5 години в града ни вече има и клуб от привърженици и любители на този спорт.  Г-н Колев сподели, че от известно време и малки деца и ученици имат близки срещи с ракетата на корта и благодарение на постоянството в заниманията и играта от двете страни на мрежата навлизат в света на тениса. Над 20 деца са избрали да тренират тенис на корт в Пирдоп, изрази задоволството си той. Според Теодор Колев с подкрепата на „Аурубис България“ и община Пирдоп спортът в града все повече се развива. Той призова пирдопчани да обръщат внимание на малките и постепенни подобрения, които се случват в общината и да подкрепят усилията на нейното ръководство за възраждане и отстояване на традициите, които имаше в миналото Пирдоп в няколко вида спорт. Това е пътят към откъсване на младите от бита им пред таблетите и компютрите и за създаване на трайни навици за физически занимания, спорт и израстване на местни талантливи национални състезатели.    

ОТБОРЪТ ПО ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ ОТ ЧЕЛОПЕЧ

С успехи в последния кръг на шампионата

На 23, 24 и 25 юни в гр. Първомай се проведе последният четвърти кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене по правилата на ФИА.
В него участие взе и отборът на Община Челопеч, в състав Стилиян Ангелов, Плавен Чочев, Зорница Семерджиева, Нанси Найденова и Мирела Кривиралчева, съобщава общинската администрация на своята страница във фейсбук.

Състезателите от с. Челопеч са завоювали четвърто място сред всички участници в турнира. Индивидуално при момичетата Зорница Семерджиева е постигнала пети резултат от всички колоездачи, а при момчетата Стилиян Ангелов е четвърти.

На база класиранията във всички проведени кръгове от републиканския шампионат по приложно колоездене през настоящата 2017 г., предстои определянето на състезателите за включване в разширения състав на националния отбор за  Европейския шампионат за деца велосипедисти, който ще се проведе в град Тирана, столицата на Албания.

По предложение на генералния спонсор на турнира, фирма „Спринт” – град Пловдив и Съюза на българските автомобилисти – приложно колоездене, на отбора от Община Челопеч беше подарен един велосипед.

“АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Организира втори летен лагер за млади футболисти

 

За втора поредна година, във връзка с партньорството между “Аурубис България” и Професионален футболен клуб “Лудогорец” – Разград, се проведе летен тренировъчен лагер за млади футболисти. От 19 до 22 юни в него са участвали над 130 деца от цялата страна. От двата местни детски клуба – ФК “Пирдоп “ и ФК “Средногорец” – Златица, в подготовката са се включили по десет момчета от всеки тим, родени през 2005 и 2006 г., заедно с треньорите им Красимир Пастушки и Андрей Атанасов. Като Красимир Димитров от отбора на ФК “Пирдоп” участва за втори път на този тренировъчен лагер.

Тренировките са преминали под ръководството на специалисти от школата на ПФК “Лудогорец” на най-добрата база в страната за подготовка на млади таланти. Ръководителите на момчетата изразиха на проведената на 29 юни в Информационния център на компанията в гр. Пирдоп среща, благодарност към колектива на фирмата за предоставената възможност техните възпитаници да се докоснат до високите нива на професионалния футбол у нас.

ВЕЛОСИПЕДИСТИ ОТ ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Призови места за колоездачи от Челопеч

Зорница Семерджиева от село Челопеч се класира на второ място при участието си в Третия републикански шампионат по приложно колоездене по правилата на ФИА, съобщиха от общинската администрация.

Турнирът се е състоял на 16 и 17 юни в град Търговище. Отборът на Община Челопеч е бил представен от Стилиян Ангелов, Пламен Чочев, Зорница Семерджиева и Нанси Найденова. В индивидуалното класиране при момичетата, Зорница Семерджиева завоювала сребърен медал, а Нанси Найденова се е класирала девета от шестнадесет състезателки.

При момчетата Стилян Ангелов се е наредил на шесто място, а Пламен Чочев на тринадесето от двадесет и двама участници.

През отминалите събота и неделя състезателите от отбора по приложно колоездене са взели участие и в Републиканския шампионат, който се състоя в град Първомай.

 

МОТОЦИКЛЕТИСТИ И ВЕЛОСИПЕДИСТИ Заедно в „Аз съм участник в движението“

 

По идея на членовете на четирите поделения на Мотоклуб „Атрокс България“ от Златица, София и страната, с подкрепата на общините Челопеч, Златица, Пирдоп и Чавдар и на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, на 16 юни на площадката по безопасност на движението в с. Челопеч, се проведе заключителният етап от инициативата „Аз съм участник в движението“. В нея се включиха отбори от учебните заведения в четирите селища, а през цялото време на провеждането й изявите на състезателите бяха наблюдавани значителна група представители на мотоклуба. На откриването на надпреварата присъстваха още кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, който поздрави участниците и кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова.

След техническата конференция, членовете на Мотоклуб „Атрокс България“ и групата велосипедисти, предвождани от автомобил на Районно полицейско управление – Пирдоп, се отправиха към Авто градчето в с. Челопеч, където стана официалното откриване на състезанието. Регламентът за провеждането бе обявен за ръководителите и спортистите от Сашка Вътева – директор на Дирекция в общинската администрация. След което един от колоездачите от отбора на гр. Пирдоп направи демонстрация по преминаване на препятствията по пътеката. А те включваха движение по зиг-заг, пренасяне на чаша с вода и на специално топче на определено разстояние, а за финал трябваше по правилата за движение да се спре на обозначено място. Всичко това се изпълнява за най-кратко време.

НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС „МИРКОВО“ Първи турнир по футбол за Купа „Средногорие“ за деца

 

На 17 юни на Спортен комплекс Мирково се проведе Първи турнир по футбол за деца „Купа Средногорие“ 2017. Събитието беше организирано от община Златица, община Мирково, БФС – Софийска област и ФК „Средногорец 2016“. Официални гости на турнира бяха Петьо Дончев, председател на Областния съвет на БФС, Николай Стоилов, зам-председател на спортно-техническата комисия към Областния съвет, кметовете на общините Мирково Цветанка Йотина и на Златица Магдалена Иванова, Асен Плахов, председател на ОбС – Златица. А на трибуните се бяха събрали много родители, гости и приятели на младите футболисти.

В турнира взеха участие отборите на „Балкан” Ботевград, „Спортист” Своге, ОФК „Елин Пелин“, ФК „Пирдоп” и ФК ”Бенковски”  - Костенец и домакините от ФК „Средногорец 2016”. Оспорваните срещи в предварителните групи продължиха до ранните часове следобяд. На състезателите бяха осигурени храна и напитки. А след проведените предварителни двубои дойде време за срещите за отличията.

МЛАДИ КАРАТЕКИ НА ПИРДОП С пет златни медала от състезание в гр. Габрово

 

През първата събота на месеца - 3 юни, в гр. Габрово се проведе състезание за Националната индивидуална купа по Шотокан Карате До. Надпреварата беше за всички възрастови групи, а от клуба по източни бойни изкуства „Киби Френдшип“, гр. Пирдоп участваха 15 състезатели. След отлично представяне на състезанието, те спечелиха 15 медала, 5 от които златни.

Генади Димитров окичи гърдите си със златен и бронзов медал, Алиса Камбер, Цонка Джамярова и Камелия Лещарова завоюваха сребърен и бронзов медал. Със златни медали и първо място на почетната стълбичка се завърнаха от Габрово Мартин Бобев, Михаела Димитрова, Пламен Лещаров и Добри Димитров.  На трето място останаха Деница Тодореова, с един бронзов и Любомир Вълев с два бронзови медала.

Пътуването на децата до Габрово се осъществи с личните автомобили на родителите им, а участието в състезанието беше финансирано от „Аурубис България“.

Треньорът на клуба по карате „Киби Френдшип“ сенсей Ресми Бобев заяви, че всички негови състезатели са се представили отлично според нивото им на подготовка и изрази надеждата си за подобно представяне и на следващи състезания, в които участват младите пирдопски каратеки. Той изрази и дълбоката си благодарност към родителите на децата и ръководството на „Аурубис България“ АД за оказаното съдействие.

ТУРНИРИ НА „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“

 

От 9 до 29 май се проведоха оспорвани надпревари по пет вида състезания за работещите в „Аурубис България“. В традиционните турнири и индивидуални състезания за металурзите се включиха спортисти по тенис на маса и тенис на корт, шахмат, спортен риболов, белот и др. Интересно и с много зрители преминаха срещите от най-популярната игра – футбол. Двубоите бяха на игрището с изкуствено покритие на Спортен комплекс „Пирдоп“, като съгласно регламента – всеки срещу всеки, в тях участваха шест отбора.

Финалът на Месеца на спорта в компанията бе на 29 май – понеделник, а специален гост на него бяха футболисти от втория отбор на шесткратния шампион на страната ПФК „Лудогорец“ – Разград.

Приятната вечер предложи много емоции на публиката. Най-напред се изигра двубоят за определяне на заелите трето и четвърто място отбори. С резултат 2 : 1 представителите на Обогатителна фабрика надделяха над тима на Металургия. Веднага след това в динамична и напрегната среща в спора за първото място съставът на Техническа дирекция постигна класическото 3 : 0 срещу отбора на Рафинерия, който остана втори.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Продължава победния си ход

 

С още две победи, в границите на няколко дни, се отличи пирдопската лекоатлетка при девойките младша възраст Елица Тодорова. Тя е победителка в коронната си дисциплина 1500 м. на силния международен турнир в Хисаря, където преодоляла дистанцията за 4:52 минути, съобщи нейният треньор Ваньо Масларски. Той е първи за курортния град и се проведе на шести май на спортния комплекс „Крепост“. В надпреварата, която е шеста от веригата за млади таланти „М-тел атлетика за младежи“ до 16-годишна възраст, участваха над 50 състезатели от водещи лекоатлетически клубове от страната.

След нашата състезателка, с време 5:04, се е класирала Клаудия Тодорова, а трета е Габриела Койрушка, записала в своя актив постижение от 5:25 мин.

НЕНКО АНДРЕЕВ ОТ ПИРДОП

С бронз от национално първенство по културизъм

 

На 22 и 23 април в една от панаирните залив в гр. Пловдив се проведе Националното първенство по културизъм и фитнес за всички възрастови групи. В него за първи път на състезание от този ранг се представи и осемнадесетгодишният Ненко Андреев от гр. Пирдоп. Първенството бе и квалификация за определяне на родните участници в предстоящото Балканско първенство.

При оспорваната надпревара в две от възрастовите групи – мъже и младежи до 21 години, Ненко Андреев постигна много висок резултат и журито заслужено му отреди бронзовият медал при младежите.

Пирдопчанинът се занимава с този спорт от две години в Спортен клуб „Стийл джим“. Сериозна подкрепа, напътствия и указания за подготовката му дава другият известен майстор в спорта от района и собственик на клуба Мартин Харалампиев. Още от месец октомври на 2016 г. Ненко Андреев започва да се подготвя за силното състезание, като започва да следва специален хранителен режим и упражнения и да натрупва мускулна маса.

През втория етап от подготовката си той влага много сили, лишения и лични средства, за да достигне до желаното и от двамата ниво. „Изведнъж стана по-трудно. – каза за в. „Регион“ културистът. – Това беше време да се лишавам от храна, да чистя тялото си от мазнини, да влагам много воля и мотивация, за да успея. Изключително съм доволен, както от себе си, така и от хората, които ме подкрепяха. През цялото време Мартин бе до мен и ми помагаше, благодарен съм му много“.

В ДЕСЕТИЯ ЮБИЛЕЕН ТУРНИР НА ПП ГЕРБ ПО ФУТБОЛ

Трета купа за ФК „Пирдоп“

 

От понеделник до четвъртък на миналата седмица (24 – 27 април), се състоя Десетият юбилеен турнир по футбол на малки врати, организиран от структурата на партия ГЕРБ – Пирдоп. В спора за призовите места и купите се включиха 16 мъжки отбора от района – „Орлин“, „Пирдоп“, „Паскал“, „Смяна А“ (Челопеч), „Уинчестър“, „Легендите на Антон“, „Каталунците“ (Пирдоп), „Мирково ветерани“, „Копривщица“ и други. За първи път в традиционния турнир уменията си с футболната топка показаха и два дамски отбора – „Ел Скай“ и „Кил Дем“ от  Пирдоп. 

На откриването на спортната проява присъства народният представител от ПП ГЕРБ Васил Цветков, който поздрави футболистите, а в третия ден от надпреварата оспорваните двубои наблюдава и депутатът Валентин Милушев.

ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП

Първа на два турнира през три дни

 

На националния стадион “Васил Левски” в гр. София на 26 април се проведе Деветият международен турнир по лека атлетика “Цветанка Христова, в който от Спортен клуб “Средногорски атлет” – Пирдоп участва най-добрата състезателка Елица Тодорова. Заявка за участие е била подадена и за атлета Николай Радунчев, съобщи треньорът Ваньо Масларски, но тъй като неговият възпитаник е по-малък на години – турнирът е за юноши и девойки старша възраст, мъже и жени, и той не бил допуснат до старт от организаторите, които спазили регламента на състезанието.

Елица Тодорова се състезава в дисциплината 1500 м. гладко бягане и още в първото си официално състезание на открито на писта, постигна отличен резултат. В групата от 14 девойки старша възраст са били почти всички нейни конкуренти, с които тя спори на държавни първенства за призовите места в няколко дисциплини.

След едно проведено спокойно и тактически бягане, Елица е спряла хронометрите на съдиите на 4:56 мин., което е много добро време за началото на активния летен състезателен сезон. Показателно за представянето й е, че в последните около 500 м. от разстоянието Елица повишила темпото на бягане и победила следващата я атлетка с над 30 м. преднина на финала.

В Мирково турнир на ветераните

 

На 22 април на стадиона в Мирково се състоя футболен турнир за ветерани. На него взеха участие четири отбора - домакините от ФК „Мирково”, ФК „Левски“ от Карлово,  ФК „Станджанец“ от град Царево и гостите от ФК „Задругар“ от град Пирот. 

Турнирът е традиционен, провежда се от години, но за първи път в него взе участие отбор от Сърбия. Футболистите бяха поздравени и наградени от кмета на общината-домакин Цветанка Йотина. Наградите бяха приети от капитаните на отборите. Турнирът се проведе по регламента „Всеки срещу всеки“ със съдийска тройка от София. Победителите в първите две срещи играха за определяне на победителя от надпреварата, а загубилите срещите – за правото кой да заеме третото място.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Отново с призово място в приложното колоездене

 

На 21 и 22 април в зала „Триадица“ гр. София се проведе първият кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене и пътна безопасност по правилата на ФИА за деца от 10 до 12 години.

И ако някои се пита какво е това приложно колоездене – отговорът е: учи децата от най-малка възраст на правилата за движение по пътищата съчетано с усъвършенстването на уменията при карането на велосипед, каза водачът на групата Сашка Вътева от общинската администрация.

Състезанието преминава в няколко кръга – решаване на индивидуален тест по Закона за движение по пътищата, майсторско управление на велосипед по технически пътеки, изпит по даване на първа долекарска помощ на пострадали и  решаване отборно на теоретични задачи по ЗДП. 

В СЕЛО ДУШАНЦИ Клуб „Българско гонче“ организира изложба

 

На 22 април Национален клуб „Българско гонче“, със съдействието на Ловно-рибарско сдружение „Средногорие“ и спонсори, организира специализирана екстериорна изложба за ловни кучета и техните стопани, членуващи в организацията.

Секретарят на Национален клуб „Българско гонче“ – Димо Рашков от с. Душанци, сподели, че всяка година през месец април на различни места в страната се организират такива изложби. През 2017 г. за център на проявата е избрано Душанци, главно по две причини – над двадесет са българските гончета, собственици на жители на селото и членове на местната ловна дружинка, а по географско разположение селището е почти в центъра на България. Това привлече и изключително много собственици – представените ловни кучета бяха близо 90 – най-много от досега провежданите изложби.

Записването за изява в ринга – специално ограденото място на площада в селото, започна в 8 часа сутринта и продължи почти един час. А откриването на проявата стана в присъствието на кмета на с. Душанци Валентин Петров. Самата изложба продължи до късния следобед с разходка на ловните кучета в различните категории пред авторитетното жури от Национален клуб „Българско гонче“ към Българска републиканска федерация по кинология – Георги Узунов от Брезник, д-р Делчо Кочанков от Пазарджик – основател и председател на клуба, и гост-съдия Сълко Литов от гр. Карлово.   

МИРКОВЧАНИ С изразителна победа над водача в групата

 

В неделния ден – 23 април, на спортния комплекс в Мирково се проведе среща от ХIII-тия кръг  от пролетния сезон по футбол за мъже от Източна „А” ОФГ. На футболния терен с изкуствено покритие се изявиха отборите на водещия във временното класиране отбор на ФК „Бенковски” гр. Костенец и домакините от ФК „Мирково”, които преди тази среща временно са на седмо място в класирането. Съдийската тройка беше от град Самоков с изявено пристрастие към домакините и толериране на гостите, за което беше освирквана от публиката.

ДИЛЯНА МИНКИНА Триумфира и в Стара Загора

След успеха си на Крос „Кънтри“ на пролетния празник в гр. Пирдоп на 1 април, на следващия ден лекоатлетката Диляна Минкина постигна още един висок резултат във възходящата си кариера на български талант в беговите дисциплини. Състезателката участва в маратона в гр. Стара Загора на дистанцията 10 550 м. и спечели безапелационно златния медал, с рекорд на трасето, спирайки хронометрите на 38:31 мин.

От няколко месеца 20-годишната пирдопчанка и вече студентка в УНСС, се подготвя в Спортен клуб по лека атлетика „Цвети Кирилова“ – София. Нейната треньорка – Цветелина Кирилова, сподели специално за в. „Регион“, че подготовката на възпитаничката й в момента протича нормално, а най-важното е било да се съчетае тренировъчният процес със заниманията й във висшето учебно заведение. В столицата разстоянията са огромни, каза г-жа Кирилова, и през първите два-три месеца е трябвало да се положат доста усилия от Диляна Минкина, за да може да се справя и с двете си задачи. А едни от трудностите, които тя успешно е преодоляла, е напрежението в големия град и новото учебно заведение.

Лекоатлетката е здрава, тренира пълноценно, без да се форсира подготвителния й процес, защото нещата трябва да се случват постепенно. „Това лято не бива да се очакват от нея супер резултати, защото подхождаме последователно, стремим се редовното й обучение като студентка да се съчетава правилно с работата й по време на тренировките и на пистата. Надявам се през втората си година в УНСС тя да премине на индивидуален учебен план, за да може да засилим професионалната й подготовка и участия в състезания.

Конкуренцията при жените е убийствена и няма нищо общо с тази при девойките старша възраст. Там самото израстване на девойките играе ролята на допинг и те дават много високи резултати. А при жените промяната оказва своето влияние, но за около година това отминава и се влиза така да се каже „в релси“. Мисля, че успяхме да постигнем заедно желаното за момента, защото не се познавахме добре и трябваше да мине време докато започнем да работим на пълни натоварвания за изграждане на всички качества, необходими на един атлет – бързина, издръжливост, усъвършенстване на техниката. Наложи се да направим две – три стъпки назад, за да отскокнем напред. И сега сме в период, през който трябва да преминем – ще бързаме бавно.“

На Диляна Минкина това лято предстоят републикански и балкански първенства, а целта й ще бъде да покрие норматива за жени до 23 години за предстоящия Европейски шампионат. Треньорът й Цветелина Кирилова обясни, че желанието и на двете е да има повече системни тренировки, но се налага да се съобразяват и с ангажиментите на атлетката като студент. На няколко пъти вече тя е успяла да покаже по време на подготовката си, че се развива устойчиво и с перспектива. Проведени са разговори с ръководството на УНСС, което дало уверения, че състезателката ще може да участва в подготвителни лагери и състезания. В резултат на проявеното разбиране и положително отношение към нейните отговорности и като спортист, нещата ще се случат, каза Цветелина Кирилова.   

МОТОКЛУБОВЕ ОТ РЕГИОНА Откриха сезона на Лазаровден

 

На 8 април – Лазаровден по православния и народния празничен календар, двата местни мотоклуба – „Средногорие“ – Пирдоп и „Атрокс“ – Златица, откриха сезона за десета поредна година с дефиле от бензиностанция „Шел“ до Мемориален комплекс „Васил Левски – Кръстопът на апостолите“ на рида „Гълъбец“.

Повече от тридесет рокери от двата града и техни приятели от клубове в София, Панагюрище и Сопот участваха в дефилето на висококубиковите машини. Към 11 часа те поеха по Подбалканския път към мемориала на големия българин, където поднесоха венец в знак на почит и уважение към делото му за освобождението на народа ни. Колоната от мотоциклети, придружавана от полицейски автомобил, след това се отправи към с. Чавдар. Мотоциклетистите се поклониха пред паметта и поднесоха цветя на гроба на колегите си Бойко и Таня Бойкови, загинали нелепо при катастрофа на 24 юли миналата година, след като ги блъсна автомобил на турски гражданин. Двамата са от София, но живееха в красивото село Чавдар.

Пътят на мотоциклетистите продължи към гр. Златица – другата задължителна спирка от тяхното дефиле, където също изразиха с поклонение и поднасяне на венец уважението си към руските войни и българските опълченци, воювали за свободата на Отечеството.

При паметния знак заедно с тях на почит застанаха кметът на общината инж. Магдалена Иванова и председателят на ОбС Асен Плахов.

С форсиране на двигателите рокерите заявиха присъствието си като участници в движението през идващите месеци, с пожелание за безаварийно каране и толерантност на пътя. Дефилето им из общините от Средногорието продължи към с. Антон, където мотоциклетистите отдадоха своята почит и уважение и към своя колега Илия Тодоров Александров – Брадата. Той бе познат на мнозина със своя атрактивен стар мотоциклет „Иж“ с кош и беше като емблема на рокерите от района преди да премине в по-добрия свят.

В останалите часове от своя първи ден на пътя членовете на петте клуба се забавляваха в парк „Корминеш“ в с. Челопеч. Президентът на Мотоклуб „Средногорие“ Вельо Николов пожела на всички свои колеги успешен сезон, здраве и хиляди изминати километри по пътищата на България и Европа без инциденти и като уважавани и участници в пътния трафик.  

 

НА ПРОЛЕТНИЯ ПРАЗНИК В ПИРДОП

Атрактивни състезания и крос с елитни състезатели

 

В деня на шегата – 1 април, съвсем наистина в местността „Борова гора“ се състоя традиционният празник на община Пирдоп „Да посрещнем заедно пролетта“. Той  премина при чудесно време, добра организация и много участници от всички възрастови групи – от деца, до ветерани.

Празникът бе открит от кмета Ангел Геров, който поздрави пирдопчани и гостите на проявата със установената вече традиция, представи и гостите – изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт и изпълнителният директор на Индустриален клъстер „Средногорие“ инж. Николай Минков. Г-н Геров пожела на участниците в спортните състезания победа, а на всички останали – хубав и весел пролетен празник. Приветствие към присъстващите на български език отправи и г-н Тим Курт, който също отправи пожелания към състезателите в различните игри и дисциплини успех. Двамата с кмета Ангел Геров търкулнаха, както е по българския обичай, голяма питка на поляната, за да е спорна занапред годината, а първата, която се докосна до нея след това, бе шестмесечната Ния Теодорова Колева, придържана от баба си.

Пролетният празник на община Пирдоп продължи с първите от поредицата състезания, които бяха подготвили за забавление на многото присъстващи организаторите. Под ръководството на спортния педагог Теодор Колев най-напред показаха уменията си и хъс за победа бягащите в чували, които трябваше да изминат по този начин определено разстояние. Последва бягане на дистанция от 60 м. за деца, спечелена при момичетата от Петя Илкова, а при момчетата от Петър Атанасов и двамата от Спортен клуб „Средногорски атлет“, с треньор Ваньо Масларски.

Много оспорвано протече силовата дисциплина теглене на въже, в която участваха четири ученически отбора и три на възрастни. След няколко тура, при младежите победи сборният тим на 9 б клас от СУ „Саво Савов“, а подреждането при големите оглави отборът на ветераните от с. Мирково, воден от капитана си инж. Иван Велин. Второто място заслужи тимът на Мартин Дамянов, в който взе участие и кметът Ангел Геров, а трети остана отборът на Стоян Стоянов. За всички състезатели имаше за награди лакомства, за да се подкрепят след изразходваните физически сили и емоции.

В крос „Кънтри“ се включиха няколко отбора – „Средногорски атлет“ – Пирдоп, „Стоян Николов“ – Златица, „Локомотив Никола Карапетров“ – София и Спортен клуб „Цвети Кирилова“, в който от няколко месеца се подготвя най-добрата атлетка от района Диляна Минкина, една от участничките в бяганията. На дистанцията от 400 м. при момичетата първите три места бяха за представителките на Златица, водени от треньора си Елена Ранчева. Най-напред финалната линия пресече Надежда Асенова, следвана от Лили Ивтимова и Гергана Георгиева. При момчетата най-добър бе Богомил Здравков, второто място завоюва Петър Пеев, а третото – Петър Атанасов.

Момичетата и момчетата, родени 2003 – 2004 г., пробягаха 800 м., като първи от тях бяха Кристина Георгиева от „Локомотив Никола Карапетров“ – София и Николай Радунчев – Пирдоп, изминали състезателното разстояние, съответно за 2:47 мин. и 2:30 минути. При девойките младша възраст победител на дистанцията 1600 м. стана Стефани Стоянова, следвана от Елица Тодорова.   

Без интрига премина бягането при жените на същата дистанция, в което се състезаваха шест дами. С голяма преднина първа финалната линия премина Диляна Минкина, аплодирана от зрителите, наблюдаващи надпреварата, сред които бяха Тим Курт, инж. Николай Минков и кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Втора стана известната лекоатлретка Даниела Йорданова, притежателка на 13 рекорда на средни и дълги бягания, пето място на олимпийски игри и на 3 бронзови медала от европейски и световни първенства. Трета в тази група завърши Антония Митева. При мъжете победител е Любомир Дишлянов, също с голяма преднина пред втория Иван Граховски, а трети на финала пристигна Кристиян Герчев.  

По време на кроса, докато състезателите преодоляваха очертаният с ленти маршрут, Теодор Колев организира и забавните игри, в които се включиха множество състезатели. С изключителен интерес от страна на публиката премина и състезанието по канадска борба. В оспорваната надпревара при мъжете надделя Цветелин Вълков, а имаше участия още на девойки и младежи.

За всички участници в спортните и развлекателните дисциплини имаше награди. Медалите на победителите в бяганията, заедно с тениски с името на компанията връчи изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт. За партньорството и оказаната подкрепа в организацията на крос „Кънтри“ и лекоатлетическия клуб в Пирдоп, треньорът Ваньо Масларски удостои с медали г-н Курт и придружаващата го Драга Сапунджиева – Координатор „Социални програми и информационно обслужване“ във фирмата.

Пролетният празник продължи за отзовалите се на поканата на общината с трапези на открито, отмора сред природата в хубавия ден, и още игри и забавления за малки и големи, някои от които бяха взели със себе си и своите домашни любимци. Служители на общината раздаваха чай, приготвен от 100 билки на желаещите да се подкрепят, а ароматът на вкусна скара се разнасяше из цялата поляна и привличаше към походната сергия всички, които не бяха се подсигурили с храна и напитки от вкъщи.      

ФУТБОЛ Тимът на Пирдоп с втора победа

 

В слънчевия и приятен следобед на 1 април, при отлични условия за игра, на стадиона в гр. Пирдоп се състоя първата домакинска среща на местния тим „Пирдоп“ от Зона „Изток“ на „А“ Окръжна футболна група, с гостите от „Левски 1923“ от гр. Елин Пелин.

Двата състава се представиха пред съдийската тройка от гр. Самоков – главен съдия Христо Марковски и помощниците му Христо Бандров и Кирил Караиванов, дежурния делегат Николай Стоилов от Ихтиман и около 50 души почитатели на футболната игра, в следните състави: домакини: Теодор Михов – вратар, Тодор Василев, Владимир Григоров, Марин Петков, Александър Богоев, Пламен Минчев, Красимир Пастушки – капитан, Цветан Михов, Мартин Дамянов, Цветан Цанов и Пламен Георгиев и гостите – Владимир Стамок – вратар, Александър Чернев, Григор Казаков, Светломир Георгиев, Владислав Миладинов, Микита Десятков, Любомир Любенов, Атанас Георгиев - капитан, Янко Янков, Даниел Шмедин и Илия Вълков.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ДИЛЯНА МИНКИНА Първа при жените в състезание от веригата “5кмрън”

 

Известната лекоатлетка от Пирдоп Диляна Минкина, която вече премина в групата на жените, и стана студентка след завършване на ЧПГЧО “Челопеч”, покори още една висока величина в своята възходяща кариера. Тя бе избрана като една от само четиримата млади български атлети в Шестия национален конкурс “Спортни таланти” за 2017 г. по програмата на “Еврофутбол” за подкрепа на дарования в родния спорт до 25 години. Останалите са Елеонора Драгиева, Антонио Иванов и състезателя сред атлетите с увреждания Антоан Божилов.

Диляна Минкина и нейните колеги спортисти получиха чекове за спортната им подготовка през година по време на церемония в Музея на спорта в Стадион “Васил Левски”, където са получили и приветствия като “Добре дошли” в голямото семейство на “Спортни таланти”. Одобрените за подкрепа общо са двадесет и шест от 17 вида спорт. Двадесетгодишната атлетка е девета в подреждането. Сред подкрепените млади таланти има още една пирдопчанка – деветнадесетгодишната състезателката по каяк Пламена Съйкова, която се подготвя в гр. Пловдив.  

ВОЛЕЙБОЛИСТКИТЕ ОТ КОПРИВЩЕНСКАТА ГИМНАЗИЯ

Втори в областните ученически игри

На 17 март в гр. Етрополе се състоя волейболен турнир за девойки в рамките на областните ученически игри. Отборът на СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица се класира на второ място. Треньорът на девойките Петко Гаврилов с гордост заяви, че момичета се представили достойно.

Директорът на копривщенската гимназия Бойка Дюлгярова със задоволство отбеляза, че девойките от възрожденския град са оставили след себе си отборите на Самоков, Елин Пелин, Горна Малина и Правец.  Грамотата и купата момичетата от волейболния отбор получиха от Българска асоциация „Спорт за учащи“. Поздравления за постигнатия резултат девойките и техният треньор Петко Гаврилов получиха и от своите съграждани чрез социалната мрежа.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА Първа в Мездра на трети март

 

В деня на националния празник – 3 март, се проведе Петнадесетият шосеен пробег „Мездра“, организиран от общината и местния Лекоатлетически клуб „Вирен“. В надпреварата са участвали над 200 състезатели от цялата страна, между които от градовете Добрич, Перник, Кюстендил, съобщи треньорът на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп Ваньо Масларски.

Клубът е участвал на състезанията с четирима свои възпитаници, като за двама от тях – Гергана Георгиева и Петър Пенев, това е било първо официално заставане на старт. Двамата са от подготвителната група на клуба и в момента водят подготовка за натрупване на опит и бъдещи участия в лекоатлетически турнири.

Гергана Георгиева е участвала на дистанцията 800 м., в своята възрастова група – момичета, родени през 2004 г. Общо двадесет и три състезателки са пробягали трасето, като пирдопската представителка се е наредила на осмо място. В същата възрастова група, но при момчетата, и на дистанция 1000 м. е участвал Петър Пенев. Това е била и най-масовата стартова дисциплина на пробега – групата е била от 23-ма състезатели, като сред тях е имало много от постоянните участници в националните първенства и турнири от различни клубове в страната. Петър е финиширал петнадесети, което е добър резултат за него при малкото време, през което се подготвя, след включването си в отбора.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП Спечели злато и сребро на държавното първенство

 

На 1 и 2 февруари в зала „Добротица“ в гр. Добрич, се проведе Държавното първенство по лека атлетика на закрито за момичета и момчета до 16 години, юноши и девойки младша и старша възраст, мъже и жени. Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп е бил представен на състезанията с двама свои състезатели, съобщи треньорът Ваньо Масларски.

Във възрастовата група до 16 години на старт е застанал Николай Радунчев, който е участвал в две дисциплини – 800 и 1500 м. В първия си официален старт за сезона на дистанцията 800 м., с време от 2:35 мин., Николай се е наредил на 19 място измежду всички участници, а на по-дългата дистанция, спирайки хронометрите на 5: 15 мин., е петнадесети.

Много добро участие на държавното първенство при девойките младша възраст е постигнала Елица Тодорова. Тя също е участвала в две дисциплини – 1500 и 3000 м. гладко бягане.

ВЕСТНИК „РЕГИОН” ПРЕДСТАВЯ Ивон Комитова – талант и надежда в спортните танци

 

В този брой на вестник „Регион“ представяме за своите читатели едно изключително талантливо, старателно и послушно дете – Иван Комитова от село Чавдар. Тя спечели вниманието ни със завоюваните медали на международни и национални турнири по спортни танци.

Освен с Ивон, разговаряме и с нейната майка Христина, която споделя за своята дъщеря, че тя е доста срамежлива и наистина, малката спортистка с нескрито притеснение казва, че силно харесва хобито, с което е започнала да се занимава почти професионално. Но иначе е щастлива, че хората от село Чавдар се гордеят с нейните успехи и че прославя общината.

ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Спечелиха злато в Атина, Република Гърция

На 17 декември в столицата на, Република Гърция – Атина, се е състояло открито Световно първенство по спортни танци. Сред множеството състезатели от цял свят, участие са имали и няколко двойки, представители на Клуб по спортни танци „София Данс”, сред които Памела Маринова и Станислав Шутилов от село Челопеч.

Първенството се е радвало на голям интерес от цялата международна танцова общност, като множество са били почитателите от страната- домакин на проявата и чужбина. Изпълненията на двойките са били оценявани от лицензирани международни съдии.

Въпреки голямата и оспорвана надпревара, двамата танцьори от село Челопеч са завоювали в категорията на петнадесетгодишните младежи и девойки, първото място на стандартните танци и третото място на латиноамериканските танци. Конкуренцията е била голяма, като е имало доказали се двойки от целия свят, съобщиха след завръщането си златните медалисти.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ДИЛЯНА МИНКИНА Спортист на 2016 година на Софийска област

 

На 22 декември на специална церемония, състояла се в залата на Областната администрация в София, областният управител Росица Иванова връчи годишните награди на най-добре работещите общини, педагози, учители, културни деятели и др.

По предложение и номинацията на в. “Регион” за “Спортист на 2016 година на Софийска област” бе обявена лекоатлетката Диляна Венелинова Минкина, състезателка на спортен клуб “Средногорски атлет”.

Деветнадесетгодишната спортистка завърши през отминалата учебна година Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение в с. Челопеч с отличен успех. В момента е студентка в първи курс на Университета за национално и световно стопанство – София. С лека атлетика, под ръководството на треньора Ваньо Масларски, се занимава от 2011 г. Коронните й дисциплини и най-добрите и постижения са на 800 м. гладко бягане, 1500 и 3000 м., крос “Кънтри” и планинско бягане. Диляна Минкина е многократна републиканска шампионка при девойките старша възраст, а от отминалата вече 2016 година и при жените. Като състезател от националния отбор на България през 2013 г. тя се класира на шесто място на Европейското първенство, на осмо място на Световното първенство по лека атлетика и на десето място на Световното първенство по планинско бягане.

ОТБОРЪТ НА РПУ – ПИРДОП Трети в областта сред служителите на МВР

 

На 15 и 16 декември в гр. Етрополе се е провел коледен турнир по футбол на малки врати за служители на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – София. В оспорваното състезание са се включили десет отбора от районните полицейски управления в областта, съобщи капитанът на отбора от Пирдоп – Дойчо Златанов.

Съставите от по пет полеви играчи и вратар, са били разделени на две групи, при регламент всеки срещу всеки, а първите четири тима в тях продължавали напред, за да спорят за призовите места. В отбора на Пирдоп участвали служители от управлението, както и представители на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Дойчо Златанов, Ивайло Панков, Андрей Василев, началникът на управлението инспектор Христо Присов, Георги Петков, който застанал на вратата, Валентин Миланов и началникът на РСПБЗН инспектор Ненко Миков, Венцислав Петров, се представили повече от достойно в двубоите.

КЛУБ ЗА ИЗТОЧНИ БОЙНИ ИЗКУСТВА „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП

 С пет медала в Челопеч

 

На 3 декември в село Челопеч се проведе Национално първенство по карате за младежи, кадети и джуниори от 15 до 21-годишна възраст. Каратеките от клуб „Френдшип“ със сенсей Ресми Бобев отново завоюваха медали.

Добри Димитров се сдоби с два бронзви медала. Любомир Вълев на „Ката“ също спечели бронз. Най-приятната изненада беше Станимир Иванов при най-големите, който стана вицешампион. Айлин Бобева беше фаворит в нейната група за спечелване на националната титла, но на финала изкълчи глезен и съдиите не отсъдиха победа за нея. Затова тя се нареди на второ място на почетната стълбичка.

Радостната новина е, че тя е включена в националния отбор за предстоящото Европейско първенство в София през февруари догодина.

ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ

Втори на световното първенство по спортни танци в Русе

На 3 и 4 декември зала „Булстрад Арена” в град Русе беше домакин на открито Световно първенство по спортни танци (WDSF WORLD OPEN RUSE 2015). Състезанието е част от официалния календар на Световната федерация по този вид изкуство.

Към първенството имаше голям интерес от цялата международна танцова общност. Изпълненията на двойките бяха оценявани от лицензирани международни съдии от 18 националности. Сред тях имаше присъствие на голям брой танцови двойки от световния елит, което направи състезанието много интересно и оспорвано, разказаха след завръщането си от град Русе в неделя вечерта участвалите танцьори от нашия район на Средногорието.

ГЕОРГИ ПРОДАНОВ ОТ ПИРДОП Завоюва бронзов медал на републиканското първенство по бокс

 

След впечатляващите победи на най-именитите ни състезатели по бокс – братята Кубрат и Тервел Пулеви, постигнати в съ