Новини

ПЪТУВАЩО ЧИТАЛИЩЕ „БАЩИНО ОГНИЩЕ“ Отвори врати за ученици и граждани в Челопеч

На 2 март, по покана на общината пътуващото читалище „Бащино огнище“ показа колекцията си от облекла, фотографии, предмети от бита и книги.

В ЧАВДАР Почетоха годишнината от Освобождението на България

На 3 март, до паметника на загиналите в Община Чавдар, напиращ се на площад „Васил Левски“, се състоя паметно поклонение пред многобройните.

ЦВЕТЕЛИНА ДЖОГОЛАНОВА ОТ ЗЛАТИЦА Участва в епизод от българския филм „Братя“ по Нова телевизия

Цветелина Джоголанова от град Златица взе участие в заснемането на епизоди от българския филм „Братя“, който се излъчва в ефира на Нова.

РАЛИЦА НИКОЛОВА ОТ ПИРДОП Юбилеен курсист в обучителен център на Българската стопанска камара

Дама от Пирдоп е 25 000-ият курсист на Центъра за обучение по информационни и комуникационни технологии при Българската стопанска камара, съобщава БТА..

Празник на господаря на болестите Св. Харалампий

На 10 февруари, според християнския календар, бе почетена паметта на Св. Харалампий. В църквата „Свето Успение Богородично“ в гр. Копривщица отец Богомил.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Музейни работници извършват мащабна събирателска дейност

Служителите на Дирекция на музеите работят върху мащабен проект. Специалисти са ангажирани със събиране на фотографски материал от различни области за издаването.

В СЕЛО КАМЕНИЦА Самодейци празнуваха Деня на виното и на мъжката рожба

На 1 февруари самодейци и жители на село Каменица, Община Мирково, отбелязаха празника Трифон Зарезан, посветен на виното и лозята. По инициатива.

13 ФУВРУАРИ – 167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПИСАТЕЛЯ Да надникнем във високо моралния свят на Тодор Влайков

Не са много пирдопчаните, оставили трайна диря в живота на страната ни –  поети, писатели, политици, общественици, учени, дарители, чието име мигом.

Баба без Вас си не мое Марияна Панчева-Цоловска за поета с копривщенски рими Иван Пехливанов

Отминалата 2021 година бе ползотворна за пишещият на копривщенски диалект в стихотворна форма Иван Пехливанов. Той живее в гр. Пловдив, където е.

НОВО ОБЗАВЕЖДАНЕ В СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град Копривщица

Материалната база в Средно училище „Любен Каравелов“ – Копривщица в някои учебни зали бе обновена. В кабинета по география новите писалищни маси.

ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ПЕТРИЧ С благотворителна кампания „Работилницата на баба Марта”

По идея на настоятелството и служителите на читалище „Оборище“ в село Петрич, Община Златица, през миналата работна седмица беше даден старт за.

Градът на Първата пушка отново без вода

Високите цени на тока, които касаят всички населени места в страната ни, накараха няколко от тях да преминат на режим при осветление.

ЖИТЕЛИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Искат контейнери за събиране на отпадъчно стъкло и алуминий

Опазването на околната среда трябва да е приоритет както на управляващи, така и на всеки отделен човек. За съжаление, нивото на културата.

В ОБЩИНА ПИРДОП Шестдесет и пет родени деца през 2021 година

Поради обстановката в страната и наложените противоепидемични мерки, в община Пирдоп не се проведе традиционната среща на майки, сдобили се с рожби.

Шестнадесет бебета в града музей през 2021 година

На 21 януари по нов стил се отбелязва Бабинден или Денят на родилната помощ. На празника благославяме хората, които първи подават ръка.

КОПРИВЩЕНЦИ Положиха цветя на паметника на загинал за освобождението ни руски офицер

На 10 януари, по нов стил, Копривщица отбелязва освобождението си от турско робство. На този ден по стара традиция копривщенци се прекланят.

СГРАДАТА НА ОБЩИНАТА В КОПРИВЩИЦА Обновена, красива и топлоизолирана след ремонт

Сградата на общинската администрация в Копривщица вече е с нов облик. Ремонтните дейности по зданието, което е бивше училище, започнаха на 23.

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЗЛАТИЦА ИНЖ. СТОЯН ГЕНОВ: С екипа от общинската администрация вървим в правилната посока

- Г-н Генов, имате ли вече данни как приключи за общината 2021 г.? - Изпратихме една успешна за Община Златица година, макар.

Освещаване на водата в Копривщица

Ден преди Богоявление, на 5 януари, се отбелязва Зимния Кръстовден, познат още като Водокръст или Водици. В Копривщица, в храм „Свети Никола“.

НА ПЛОЩАД „СКАЛАТА“ В ПИРДОП Сурвакаха кмета за здраве и благополучие на общината

В ранния следобед на първия ден от Новата 2022 година площад „Скалата“ в гр. Пирдоп се изпълни с народ. Десетки бяха дошлите.

Празник край дряновото дърво в Мирково

Традиция е в Мирково е старата година да се изпраща, а новата да се посреща с „Пеенето на пръстените“ и „Наричане на.

В ЧАВДАР Наричаха пръстени за късмет

И в село Чавдар беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените“. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче,.

Млади творци получиха награди за празника на Пирдоп

За Деня на освобождението на Пирдоп от османско владичество, настоятелството на читалище „Напредък“ организира конкурс за ученици от  три възрастови групи, на.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Петнадесет смелчаци нагазиха в река Тополница

По стара традиция на Йордановден – 6 януари, се хвърля кръст във водите на река. И тази година традицията беше спазена в.

Дядо Коледа зарадва децата на Пирдоп с подаръци

На 23 декември, като част от празничните прояви, организирани в навечерието на Рождество Христово и Новата 2022 година от колектива на общинската.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И УЧЕНИЦИ Честваха годишнината от рождението на Христо Ботев в Пирдоп

По инициатива на общинските съветници Станислав Готев, д-р Десислава Толинова и Мария Бръмбева, с подкрепата на ръководството на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“,.

В ПЪРВИЯ ДЕН НА НОВАТА 2022 Г. Горя покривът на читалището в Пирдоп

В ранните часове на деня на 1 януари облаци бял дим се издигаха от поскрива на сградата на читалище „Напредък“ в Пирдоп..

В ЧАВДАР Народни хорà и веселие в полунощ с група „Четири“

Програмата на „Коледното село на България“ в село Чавдар продължи и през последния ден на отминалата вече 2021 година. От 21:00 ч..

УЧЕНИЦИ ОТ АНТОН Номинации за майки „По-по-най“

В една от учебните стаи на Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Антон на 21 декември 2021 г. се.

СНИМКИ С ДОБРИЯ СТАРЕЦ За малки и големи преди Рождество Христово

За трета поредна година, по инициатива на общинските съветници Мария Бръмбева, д-р Десислава Толинова и Станислав Готев, на площад „Тодор Влайков“ в.

Дарения за талантливи деца с активно участие в училищния живот в Мирково

На 21 декември 2021 г. чрез договор за дарение на ОУ „Георги Бенковски“ – с. Мирково, беше предадена сумата от 820 лв..

ДЕВЕТ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ ПИРДОП Получиха помощ със средства от коледния базар

На 22 и 23 декември на площад „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп, бе организиран Коледен благотворителен базар. Със свои щандове на него.

В ОУ „СВЕТИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – АНТОН Благотворителен базар за каузи на учебното заведение

Традиционният коледен благотворителен базар организира на 21 декември 2021 г. колективът на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Антон..

ЧИТАЛИЩЕ „КУЛТУРЕН ПОДЕМ 2020“ Кулинарна изложба преди Коледа в Мирково

Празничният календар на читалище „Културен подем 2020“, съвместно с Oбщина Мирково през миналата седмица продължи с благотворителната кулинарна изложба и прожекция на най-новия.

БЕЗОТГОВОРЕН И НАХАЛЕН ШОФЬОР Прегази метален стълб в Пирдоп

В четвъртък – 9 декември, около 12 часа водач на лекотоварен автомобил е блъснал средната от трите метални тръби, които преграждат от.

ЗА ПОЩАТА В ЛАПЛАНДИЯ Поставиха кутия за писма до Дядо Коледа

През миналата седмица работливите елфчета от далечна Лапландия съобщиха чрез свое прессъобщение до редакцията на вестник „Регион“ с молба за предадем за.

ГРАДЪТ МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Отново в престижен световен списък

Както всеки втори българин, а и немалко чужденци говорят, Копривщица е емблемата на България като исторически резерват. Градът музей е включен в.

В ХРАМА В ПИРДОП Тържествена служба за Въведение Богородично

На 21 ноември в празничния календар на българите се отбелязва Денят на християнското семейство. Българската православна църква същия ден чества Въведение на.

В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Румен Радев и Илияна Йотова с двойна преднина пред вторите

Изборният ден в Община Златица протече спокойно и при спазване на мерките и изискванията, породени от епидемичната обстановка у нас. Във всички.

БСП с най-голяма подкрепа в Община Чавдар

Изборите за президент, вицепрезидент и народни представители в 47-то Народно събрание в Община Чавдар на 14 ноември, преминаха в спокойна обстановка. Денят.

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – КОПРИВЩИЦА Поднесоха цветя на паметника на писателя революционер и свои патрон

На 7 ноември се навършиха 187 години от рождението на българския поет, писател, енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, борец за освобождението на.

ЕЛЕНА ЧУМПОВА ОТ КОПРИВЩИЦА Продължава инициативата си за подобряване светите места около възрожденския град

На 26 октомври – Димитровден, на върха над Копривщица, носещ името на светията, беше отбелязан християнския празник с курбан. По инициатива на.

ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТРИЙ“ В МИРКОВО Ганка Кренева приготви Петохлебие за здраве и берекет

На 26 октомври Православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. С благословията на Константийски епископ Михаил, викарий на митрополит Гавриил,.

В АЛЕЯТА НА ПАМЕТТА И СЛАВАТА НА ЗЛАТИЦА Прибавиха още един барелеф

В четвъртък – 28 октомври, скулпторът Благовест Апостолов от гр. София и Димитър Богданов от общинската администрация в гр. Златица монтираха в.

УЧЕНИЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА Участваха в инициатива на Европейския съюз

За втора поредна година възпитаници на Средно училище „Любен Каравелов“ – Копривщица, реализират дейности по екологичния проект „Природата е богатство“. Той се.

ТЕАТРАЛИ ОТ ЗЛАТИЦА Гостуваха на копривщенската сцена

На 11 октомври на копривщенска сцена театралния състав „Мара Пенкова“ от гр. Златица представи постановката си „Балкански синдром“ по Станислав Стратиев. Талантливите.

ХРАМЪТ НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА Посетен от малко миряни на патронния ѝ ден

На 14 октомври Българската православна църква отдава почит към Света Параскева Епиватска, по-известна като Света Петка Търновска. Параклисът в местността „Бакаджик“, югоизточно.

И Община Копривщица подкрепя българското розопроизводство

Годината е поредната тежка за розопроизводителите в България заради ниските изкупни цени, които тази година достигнаха 1.50 лв. за килограм цвят. Цената.

В ЗЛАТИЦА Шестнадесет служители на общината получиха плакети

По повод Деня на българската община – 12 октомври, в Общинска администрация – Златица кметът инж. Стоян Генов поздрави екипа си по.

ДВОР В ПИРДОП Свърталище на безстопанствени кучета

Глутница кучета необезпокоявана се приютява в частен двор, северозападно от кръстовището на улиците „Тодор Каблешков“ и „Св. Св. Кирил и Методий“ в.

В КОПРИВЩИЦА Консултации за състава на трите секционни избирателни комисии

На 7 октомври в една от залите на общинския Жив музей – Копривщица, се проведе работна среща с представители на политически партии.

В МИРКОВСКОТО УЧИЛИЩЕ Неповторим час по музика

На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, часът по музика в пети клас на ОУ   „Георги Бенковски” с. Мирково, беше.

Копривщенци отбелязаха 105 години от гибелта на Димчо Дебелянов

На 2 октомври се навършиха 105 години от гибелта на подпоручик свидния син на Копривщица и на България поетът Димчо Дебелянов. В.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Отмениха традиционния парад на униформата „България през вековете“

От 2010 година до сега в Копривщица стана традиция да се провежда Парад на българската униформа „България през вековете“. Първите три години,.

178 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ Той се посвети на Отечеството

За да бъдат спазени мерките за безопасност, във връзка с обявената поредна вълна, причинена от коронавируса, музейните специалисти от Дирекция на музеите.

В КОПРИВЩИЦА Заплащането на таксите за паркиране на автомобили вече и с СМС

През отминаващото си лято Община Копривщица определи и маркира местата за паркиране из целия град. Работниците от отдел „Паркинги и гаражи“ към.

Обучение на преброители и в Община Мирково

Във връзка с провеждане на предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в Община Мирково беше проведен еднодневен курс на обучение за.

В КОПРИВЩИЦА Завладяващи концерти на брас ансамбли и духови оркестри

От 18 до 23 август в Копривщица се проведе Втората Лятна академия за брас ансамбли и ударни инструменти, организатор на която беше.

В ГРАДА МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Представиха Славейковата Библия

На 13 август в галерия „Палавееви къщи“ в Копривщица  беше открита изложбата „Да видят всички по света, че българский народ живее“, посветена.

Извънредна сесия за проблемите на „В и К“ сектора в Копривщица

На 3 август в заседателната зала на местния законодателен орган на Копривщица се проведе извънредно заседание. Присъстваха кметът на общината Бойка Дюлгерова.

В ЧАВДАР Среща с литературния гид Светлозар Желев и Веселин Савов

На 7 август, като част от програмата на инициативата „Арт-уикенди през август“ в село Чавдар, бяха представени три книги. В малката община.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Първо издание на инициативата „Арт-уикенди през август 2021”

Първото издание на новата инициатива в областта на културата на Община Чавдар бе в събота – 7 август. „Арт-уикенди през август –.

ПИСАТЕЛЯТ ГЕОРГИ БЪРДАРОВ Гостува в Чавдар с романа си “Absolvo te“

На 7 август, в деня за литературата, част от програмата на културните празници „Арт-уикенди през август“ в село Чавдар, гостува носителят на.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД И НА „ВОЙВОДЕНЕЦ“ Изложба с над петстотин снимки и народни хора през нощта

За втора година в гр. Копривщица клубът по български народни танци „Гайтани“ бе организатор на проявата „Светлината на хорото“. През месец юли.

В СЕЛО МИРКОВО Събират средства за пиано с концерт на класическа музика

На 30 юли в залата на читалище „Христо Ботев“ в Мирково се състоя класически концерт „Пиано +“ на учениците от класа по.

В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО Малки щъркели се учат да летят

През миналата седмица трите малки щъркели, с които се сдоби семейството прелетни птици, чието гнездо е на стълб до моста на река.

ОИЦ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ Гостува в общините Копривщица и Антон

Областният информационен център от 8 юни до 22 юли 2021 г. проведе кампания в общините на територията на Софийска област, която стартира.

ФИЛМ ЗА АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ Просълзи копривщенци

В салона на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ – гр. Копривщица, на 23 юли се състоя прожекция на филма „Изгубеното знаме“. На.

НА ВРЪХ СВЕТИ ИЛИЯ – КОПРИВЩИЦА Вече има православен кръст

Всяка година на християнския празник Илинден – 20 юли, малка група копривщенци правят поход до далечния връх, носещ името на светеца. На.

КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ Курбан за здраве раздаде семейство Банчеви на Илинден

По станала вече традиция на християнския празник Илинден – 20 юли, семейството на Георги и Гена Банчеви приготвят в двора на новата.

В ОБЩИНА АНТОН Почит към патрона на храма

На 20 юли храм „Свети Пророк Илия“ в село Антон отбеляза патронния си празник. Тържествената света литургия бе отслужена от архиерейския наместник.

ГРУПА „СПОМЕНИ“ ОТ ЧАВДАР Завоюва втората награда на фестивала „С песните на Ари“ в град Хасково

На 26 и 27 юни в залата на Образцово народно читалище „Заря“ в Хасково се състоя двадесетото юбилейно издание на Националния конкурс.

ЛЯТНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ЧАВДАР Проведе концерт на талантите по пиано и китара

В неделя – 18 юли, в салона на читалище „Надежда“ в село Чавдар проведеното през миналата седмица Лятно музикално училище по пиано.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Седянка по Каравеловски пред родния му дом

Пред родния дом на Любен и Петко Каравелови в Копривщица се проведе за пети път „Каравелова седянка“, чието начало бе през 2013.

В СЕЛО БУНОВО Деца представиха на изложба творбите си

По инициатива на Симеон Петров и Таня Маринова, с подкрепата и съдействието на настоятелството на читалище „Светлина“, в село Буново се провеждат.

БРИДЖ КЛУБ „ЧЕЛОПЕЧ“ Сред най-добрите в страната

От 7 до 10 юли на Българското Черноморие се проведе фестивал по спортен бридж „Лозенец 2021“. В него са участвали над 200.

В ЧАВДАР „Има такъв народ“ е втори и с преднина пред ГЕРБ

Изборите за 46-то Народно събрание в Община Чавдар, провели се на 11 юли, протекоха спокойно за членовете на секционните избирателни секции и.

ВЕЛОПЪТЕКА В ПАРК „ТОПОЛНИЦА“ – КОПРИВЩИЦА Бързо стана любимо място за спорт

В края на месец април Община Копривщица започна изграждането на велопътека в парка до СУ „Любен Каравелов“ в града. Тя е в.

Почит към Свети Сисой и Света Неделя

Миналата седмица мирковчани честваха двама светци, много тачени в селото от десетилетия. Първият, на когото те отдадоха уважението си, е Свети Сисой,.

Културният живот в Копривщица се завръща

След едногодишно прекъсване проектът „Мегдански хора“ на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ – гр. Копривщица, беше възстановен. От  3 юли на площад.

ГАРА КОПРИВЩИЦА Вече е с нов облик

В първите дни на месец май приключиха ремонтните дейности на гара Копривщица. Днес тя посреща и изпраща пътници с новата си визия..

ЗЛОСТОРНИК/ЦИ Прекърши/ха младо дръвче от вида Пауловния

Преди дни обитатели на многофамилните жилища на бул. „Княз Александър Батенберг“ в гр. Пирдоп над паркинга на града, с огорчение видяха, че.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Пак аварии по водопроводната мрежа

През миналата седмица Копривщица на два пъти остана без питейна вода. Остарялата водопроводна мрежа на възрожденския град, която е с етернитови тръби,.

Курбан за Петровден в Копривщица

За поредна година в Ламбовска махала до мегдана в гр. Копривщица, където се намира историческата чешма „Райновец“, която е издигната от женското.

Летен Козма и Дамян в Копривщица

Паметта на Светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян в християнския календар се чества два пъти в годината – през лятото, на.

Градушка покоси Чавдар и Мирково

Градушка колкото орех покоси селата Чавдар и Мирково. Природното бедствие се изви над двете общини на 1 юли вечерта около 18:00 часа.

НАД СТО ЧЛЕНОВЕ НА КЛУБОВЕ „ТРАДИЦИЯ“ ОТ СТРАНАТА Проведоха хайдушки поход в Златишкия балкан и представиха сватба от началото на ХIХ в.

На 26 юни се осъществи подготвяният отдавна втори хайдушки поход в Златишкия Балкан. Той беше заплануван за миналата година, но поради наложената.

Ура, ваканция!

На християнският празник Еньовден – 24 юни, учениците от 2 до 4 клас на СУ „Любен Каравелов“ – гр. Копривщица, получиха удостоверенията.

ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА СЕЛО БЕНКОВСКИ Честваха патрона на два храма

Своята почит към Свети Дух показаха жители и гости на мирковското село Бенковски. Те дойдоха на специално организираната от кметството среща при.

В Челопеч 950 литра курбан за празника Вси Светии

На 27 юни Българската православна църква отбелязва празника Неделя след Петдесетница, съхранен в народната памет като ден на Всички светии. От отдавнашни.

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ПОСЛАНИКЪТ НА ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА У НАС Д-Р ЛУКАШ КАУЦКИ

Проведе работна среща в Община Златица На 24 юни гост на Община Златица бе Негово превъзходителство Лукаш Кауцки – посланик на Чешката.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честваха Свети Дух на едноименния връх

За 12 поредна година на 21 юни, на християнския празник Свети Дух, на едноименния връх над гр. Копривщица Иван Орашъков-Консула приготви два.

В ПИРДОП Откраднаха цветя от саксии в центъра на града

Само малко повече от денонощие засадените през миналата седмица със свежи цветя красиви саксии пред входа на старата банка в Пирдоп радваха.

ШКОЛИТЕ ПО ПИАНО И КИТАРА ПРИ ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ В ПИРДОП Завършиха учебната година с концерт на открито

Приключи четвъртата година от работата на Музикален център „Феникс Мюзик“ с талантливи деца от района, развиващи уменията си да свирят на пиано.

ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО „ДЖЕМИНА“ – СЕЛО АНТОН Спази традицията на Еньовден

На 24 юни – Еньовден, честван като празник на фармацевтите и лечителите у нас, представители на Женско дружество „Джемина“ в Община Антон,.

АБИТУРИЕНТИТЕ НА СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП Получиха дипломите си сред праисторически древности

Випуск 2021 на гимназията е с най-висок резултат в Софийска област от Държавните зрелостни изпити На 21 юни в Археологически парк „Тополница“.

В КОПРИВЩИЦА Започва ремонт на сградата на общинската администрация

От 23 юни започват ремонтните дейности по сградата, в която се помещава общинската администрация. Строителните дейности ще бъдат финансирани по проект на.

Възстановена традиция на „Селището“ на Петдесетница

След около 10-годишно прекъсване на „Селището“, от където се смята, че е започнало заселването на Копривщица през османската епоха, бе възстановена традицията.

ЧЕЛОПЕЧАНИ Честваха патронния празник на възстановения храм „Света Троица“

По инициатива на членовете на Туристическо дружество „Мургана“, участвали във възстановяването на параклиса „Света Троица“ над село Челопеч, на 20 юни със.

ФИЛМ ЗА КАБЛЕШКОВ Прожектиран в БАН и в родния му град

В зала „Проф. Марин Дринов“ в сградата на Българската академия на науките в столицата се състоя премиерата на документалния филм „Чудното момче.

ГРУПА „СПОМЕНИ“ Спечели второто място в град Попово

Групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени“ към читалище „Надежда“ в село Чавдар, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов, съвсем заслужено.

В ЧАВДАР Да запеем заедно песните на Средногорието

На 12 юни в комплекс „Св. Петка“ в едноименната местност над село Чавдар, се проведе тринадесетото издание на Националния фолклорен фестивала „Да.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Две жертвени гозби на Спасовден

Християнският празник Възнесение Христово – Спасовден, тази година бе отпразнуван на 10 юни. По традиция в Копривщица се приготвят курбани на две.

ПЪРВОКЛАСНИЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА Получиха удостоверенията си в село Чавдар

Учениците на педагозите Христина Стрелкова и Антония Брайкова, завършващи първи клас от СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица, получиха своите удостоверения на 3.

ЗА ДЕЦАТА НА СЕЛО ДУШАНЦИ Весел празник

По повод Международния ден на детето, на 1 юни в салона на читалище „Светлина“ се проведе весел празник, който бе посветен на.

СЪВЕТНИЦИ ОТ ПИРДОП Украсиха детските заведения в общината на 1 юни

По повод Международния ден на детето – 1 юни, общинските съветници Мария Бръмбева, д-р Десислава Толинова и Станислав Готев, с лични средства.

Удивително шоу за малчуганите от Мирково

Международният ден на детето 1-ви юни, беше посрещнат от възпитаниците на Детска градина „Дора Габе“ в с. Мирково с организирано специално за.

КОПРИВЩЕНИН В Алеята на родолюбието в село Белозем

В деня на българските герои – 2 юни, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева и служителят в културната институция Янко Тодоров.

ОСЕМДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ХРИСТИНА МОРФОВА Пирдопчани поднесоха цветя на паметника на Българския славей

Представителна група на Община Пирдоп, водена от кмета Ангел Геров и председателя на общинския съвет Васил Кафеджиев, на 1 юни изрази почитта.

В СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП Среща с писателката Даян Шаер

На 3 юни в музикалната зала на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп седмокласници и единадесетокласници, заедно с голяма група преподаватели, се срещнаха.

Пирдопски деца с награди от музикален конкурс „Ветрило“

По инициатива на 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, с подкрепата  на отдела по образование към Посолството на  Кралство Испания, Института.

ПИРДОПЧАНИ Възстановиха отдавна неработеща чешма

В края на миналата седмица двама приятели – Венцислав Златанов и Иван Марков, със собствени средства и труд възстановиха интересната по вид.

Деца се запознаха с бъдещата си учителка в първи клас

На 27 май възпитаниците от предучилищна група на Детска градина „Евлампия Векилова“ – Копривщица, казаха сбогом на детския рай. В музикалния салон.

ПОСЛЕДЕН ЧАС В ДЕТСКАТА ГРАДИНА За бъдещи първокласници в Пирдоп

„Здравей, първи клас!“ – казаха децата от подготвителните групи на Детска градина „Пека и Карло Чоконяни“ в Пирдоп. На 26, 27 и.

Абитуриентите празнуваха на бал

На 28 май поредният випуск на СУ „Любен Каравелов“ отпразнува своя абитуриентски бал. Както е вече традиция, завършващите ученици, облечени в прекрасните.

В ОУ – МИРКОВО Отбелязаха 145 години от гибелта на Георги Бенковски

При стриктно спазени изисквания за здравна сигурност в ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково беше отбелязана 145-годишнина от гибелта на патрона на училището.

СДРУЖЕНИЕТО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В КОПРИВЩИЦА С нови управителен съвет и ревизионна комисия

На 19 май в конферентната зала на общинския Жив музей Сдружение „Здравец – Общинска организация на инвалидите – Копривщица“ проведе годишно отчетно-изборното.

В ОБЩИНА МИРКОВО Удостоиха с почетни звания дългогодишни учители

С приповдигнатост, отговаряща на величието на този най-светъл български празник, на 24 май в ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково беше отбелязан Денят.

Слънце и много цветя на 24 май в Копривщица

Тържественото утро, посветено на 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, което се състоя в двора.

ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – ЗЛАТИЦА Чества 132 години от създаването си

На 11 май в салона на читалище „Христо Смирненски“ – Златица се състоя тържество, посветено на 132 години от учредяването на културната.

В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ Празник на грамотните първокласници от Копривщица

В денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, първолаците от СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица заявиха пред своите родители.

Пирдопската гимназия изпрати Випуск 2021

Със стилна церемония на 14 май най-старото и утвърдено средно училище в Средногорието – 106-годишното СУ „Саво Савов“, изпрати своя Випуск 2021..

НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО Много млади хора присъстваха на светото тайнство

На големия християнски празник Възкресение Христово – Великден, който тази година бе на 1 май, дворът на най-старата църква в региона –.

Възстановка 180 самодейци представиха епизоди от Априлската епопея

След словата и награждаване на заслужили копривщенци, на площад „20-ти Април“ хилядите зрители станаха свидетели на вълнуващите моменти от обявяване на Априлското.

КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – ЗЛАТИЦА Изнесе родолюбив урок пред ученици

На 26 април представители от Национално дружество „Традиция“, регионален клон Златица, изнесоха интересен урок за хайдути, четници и въстаници пред учениците от.

Патронен празник на СУ „Саво Савов“

На 29 април колективът на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп отбеляза своя патронен празник с разнообразни спортни състезания и множество творчески изяви..

ОБЩИНА ЧАВДАР Отбеляза своя празник с жертвен курбан

Празникът на Община Чавдар беше честван на 8 май, първата събота след Възкресение Христово. Заради епидемичната обстановка в страната, тази година общинската.

Цветя и венци на гроба на апостола Тодор Каблешков

На 1 май от 10:30 часа на гроба на апостола Тодор Каблешков, председател на Копривщенския революционен комитет и автор на Кървавото писмо.

НА ГЕРГЬОВДЕН В ЧАВДАР Жертваха три овце за здравето на жителите на общината

На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец и в село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин..

НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТИЦА Водосвет в чест на Свети Георги

Църквата „Свети Великомъченик Георги победоносец“ в гр. Златица отбеляза патронния си празник на 6 май с тържествена служба, която бе изнесена от.

СЕДЕМ КАЗАНА ЖЕРТВЕНА ГОЗБА За Гергьовден в Община Антон

Традиционният национален и народен празник – Гергьовден, 6 май, който е и ден на Община Антон, бе отбелязан без познатите от преди.

Цветя за руски войни в Деня на победата

На 9 май пред паметника на червеноармееца Михаил Иванович Калинин, загинал на 18 септември 1944 г. край село Челопеч, се проведе честване.

В МИРКОВО Шарени яйца по проект „Успех“

В навечерието на Великденските празници учениците от ОУ „Георги Бенковски” организираха пролетен базар. Експонатите в него са изработени от ученици, участващи в.

РОДОЛЮБЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА Засвидетелстваха почитта си към Априлци в Копривщица

На 1 май в Копривщица, на историческия площад „20-ти Април“, тържествено беше отбелязана 145-годишнина от избухването на Априлското въстание. Поради епидемиологичната обстановка.

МЛАДО ЧИТАЛИЩЕ С първа родолюбива проява

За първи път от съществуването си, младото читалище „Културен подем 2020” с. Мирково пресъздаде обичая „Лазаруване“. Инициативата беше подкрепена и  реализирана съвместно.

КОПРИВЩЕНСКИ УЧЕНИЦИ Отглеждат фиданки за залесяване на горски терен

По инициатива на кмета на Община Копривщица Бойка Дюлгярова в Деня на Земята – 22 април, бяха посетени учениците от начален курс.

УЧЕНИЦИ ОТ СТОЛИЦАТА Реализират проект за филм за Априлското въстание в Копривщица

През миналата седмица – от 13 до 16 април, възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култура „Св. Константин Кирил Философ“.

В СЕЛО ЧАВДАР „Нека бъдем по-добри” продължава и през 2021 година

С наближаването на 1 март, Денят на добрата старица баба Марта, в село Чавдар беше поставено начало на благородната кампания „Нека бъдем.

ПРЕЗ МИНАЛАТА СЕДМИЦА Снежната покривка от 20 см. в града-музей Копривщица

Синоптичните прогнози, дадени по национални медии, съобщават за затопляне на времето и високи максимални температури през настоящия зимен сезон, когато това не.

В ДЕНОНОЩНИТЕ ОБЕКТИ Малко посетители в новогодишната нощ

Около час след настъпването на Новата 2021 година, посещаваме един от обектите в Пирдоп с 24-часов работен цикъл – бензиностанция „ШЕЛ“. Дежурната.

ЧИТАЛИЩЕ „КУЛТУРЕУН ПОДЕМ – 2020“ – МИРКОВО

Организира коледен базар за подкрепа на дейността си На светлия християнски празник Игнажден – на площад „Разкола“ в с. Мирково  беше проведен.

В ЗЛАТИЦА Залесиха още 76 дръвчета

Приключи вторият етап от засаждането на нови дървесни видове по главните улици на град Златица. На 5 ноември общински съветници, водени от.

120 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” СЕЛО ЧАВДАР

С тържествен заключителен концерт самодейци и гости отбелязаха юбилея На 24 октомври на площад „Васил Левски“ в село Чавдар се състоя заключителният.

Книга и филм за забравени български герои

В историята ни през всички минали периоди има хора, за които малко се говори. Според конюнктурата на времето има обстоятелства, събития и.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ЗЛАТЕН ЗМЕЙ“

Представиха дипломната работа на поета Харалампи Харалампиев като книга В деня на рождения ден – 20 октомври, на поета и изследовател на.

ХУДОЖНИКЪТ БОЖИДАР РАЙКОВ ОТ СЕЛО АНТОН

Художник изписа стена в двора на детска градина в Пирдоп Познатият на мнозина самобитен художник-живописец от село Антон Божидар Райков, изписа голямо.

В КОПРИВЩИЦА Първолаци започнаха с игра първия учебен час

Вълнуващ и трогателен бе първият учебен час за най-малките ученици на СУ „Любен Каравелов“ във възрожденския град - първокласниците. За първи път.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Училището остава винаги в сърцето

Празничното утро за откриване на новата учебна година в гр. Копривщица започна с химна на Република България в изпълнение на духовия оркестър.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Призоваха 9 септември да получи обективната оценка на историците

Членове и симпатизанти на Българската социалистическа партия в Копривщица се поклониха на 9 септември на Братската могила, за да отбележат 76 години.

Ясен Ангелиев издаде юбилеен албум с песни от сърцето

 Преди дни познатият на мнозина жители на Средногорието изпълнител на арии от опери и песни от различни жанрове, издаде първи свой албум.

В ОБЩИНА ЧАВДАР Ентусиасти полагат основите за развитие на спорта Даунхил

Група момчета, ентусиасти и почитатели на велосипедния спорт от село Чавдар положиха началото за развитието на местно ниво на Даунхил (Downhill). Това.

ЛЮЛЯКОВО ДЪРВО Разцъфна през септември в село Чавдар

За предстояща тежка зима подсказва разцъфнало люляково дърво през месец септември в градината на наш читател в село Чавдар. Явлението е нетипично.

ХУДОЖНИКЪТ АСЕН ВЕЛИКОВ Направи фотосесии в Копривщица

На 10 и 18 август художникът Асен Великов направи фотосесии във възрожденска Копривщица. Вече познат на повечето копривщенци, фотографът сподели, че все.

СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП И МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „ВОЛЯ – ВМРО“ Работят обединени за Копривщица

По сигнал на граждани, живеещи в близост до паметника на войводата от Априлското въстание през 1876 г. Георги Бенковски, председателят и заместник-председателят.

Депото за твърди битови отпадъци с видеосистема за контрол на достъп и наблюдение в реално време

При представянето на здравните кабинети в съставните на Община Златица селища, кметът инж. Стоян Генов отговори и на журналистически въпроси. Той съобщи,.

Лятна академия на духовите състави в Копривщица

Българската музикална асоциация /БМА/ публикува в социалните мрежи организиране на първа лятна академия на духовите състави. Началото ще е в гр. Копривщица.

ГОСТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА Живеят като праисторически хора в неолитно селище

С облекчаването на мерките, наложени от разпространението на коронавируса и разрешаването на ползване съоръжения, паркове и атракциони на открито, посетителите на съоръженията.

Старата черква в Копривщица стана на 203 години

Паметен надпис на фасадата на храм „Свето Успение Богородично“ – Копривщица сочи, че Божият дом е осветен на 8 юли 1817 година..

МИРКОВЧАНИ Честваха двама светии

В два последователни дни мирковчани честваха двама светци на християнската църква. В понеделник беше отдадена почит към Свети Сисой, който се смята.

РЪКОВОДСТВОТО НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ КОПРИВЩИЦА Отчете дейността на организацията за миналата година

Ръководството на Сдружение „Здравец - Общинска организация на инвалидите – Копривщица“ на 26 юни направи отчет пред членовете си за отминалата 2019.

ПОЧИТАТЕЛИ НА ПЕШЕХОДНИЯ ТУРИЗЪМ Покоряват върхове в околностите на възрожденския град

 Копривщица предлага отлични възможности за планински туризъм, но маркировката по предлаганите маршрути липсва Копривщица е едно невероятно съчетание между колорит, старина и.

Копривщенци празнуваха светите Козма и Дамян

На старото оброчище над Копривщица, носещо името на светите безсребърници Козма и Дамян се събраха копривщенци, за до почетат лечителите от древността.

ОТЛИЧНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА Получиха награди от партньори на училището

След финала на честване юбилея на ПГТХТ „Никола Димов“ в гр. Пирдоп, се състоя и церемонията по връчване на дипломите на зрелостниците.

АБИТУРИЕНТИТЕ НА КОПРИВЩИЦА Сияещи поеха към предизвикателствата на своя утрешен ден

На 26 юни пред паметника на Любен Каравелов, патрон на гимназията в Копривщица, директорът на учебното заведение връчи грамоти за участие в.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КОПРИВЩИЦА ЛЮБОМИР ЦЕКОВ:

Градът ни се връща към нормалния си ритъм на живот Любомир Тодоров Цеков е роден на 5 август 1957 г. в гр..

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честват Свети Дух на старо оброчище

За единадесета поредна година, Иван Орашъков – Консула от Копривщица приготви курбан за църковния празник „Свети дух“. Стана традиция на едноименния връх.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Възпитаници на предучилищната група се разделиха с детската градина

Прекрасен, слънчев и изпълнен с много емоции бе 5 юни за децата от предучилищната група на Детска градина „Евлампия Векилова“ – гр..

НА СПАСОВДЕН Приготвиха обредни гозби в Копривщица

И тази година, въпреки коронавируса, в Копривщица на двете традиционни места, свързани с църковния празник Възнесение Христово, който се отбеляза на 28.

Продължават ремонтите на детските площадки в Копривщица

Младите хора на Копривщица продължават да работят за освежаване на детските площадки във възрожденския град. През отминалата седмица копривщенските ентусиасти се заеха.

В Средногорието започна брането на маслодайната роза

През миналата седмица започна розоберът в мирковското землище. Този поминък стана традиционен за нашия район, а както показва практиката, условията за отглеждането.

УЧЕНИК ОТ ПИРДОП Дарява за втори път косите си на онкоболни деца

Цано Цанов, който е ученик в 7 „Б“ клас на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп, с класен ръководител Станка Георгиева – преподавател.

В ЧАВДАР Реализират инициатива „Нека бъдем готини!“

В Община Чавдар през миналата седмица бе дадено начало на инициатива по опазване на околната среда – „Нека бъдем готини!”. Колективът на.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Започна почистването на незаконни сметища

С цел премахване на незаконните сметища, на 14 май служителите от общинска администрация, Дирекция на музеите, Детска градина „Влампия Векилова“ и Домашен.

В КОПРИВЩИЦА Майки освежават детски площадки в града

В края на месец април се поражда една благородна идея, предложена от Джесика Родригес-Николова. Младата майка се обръща към своите съграждани –.

ЧЕШМА „ЛЯСТОВИЦАТА“ В ЗЛАТИЦА Отново дарява вкусна изворна вода

От няколко месеца една от най-ползваните от граждани на Златица и региона чешма с изворна вода в града, на кръстовището на ул..

АНТИФАШИСТИ И РУСОФИЛИ Отдадоха почит към съветски летци

В Деня на победата над нацизма – 9 май, антифашисти от гр. Пирдоп поднесоха цветя и се поклониха пред паметта на загиналите.

ПОМОЩ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

От нас – за вас От 7 май стартира инициативата в гр. Копривщица за закупуване на хранителни продукти, които да бъдат дарявани.

В КОПРИВЩИЦА Топъл обяд за петдесет жители на града

От 4 май до 19 юни  петдесет копривщенци ще получават топъл обяд в дома си.  Храната ще бъде приготвяна от общинското звено.

БЕЗ НАСТРОЕНИЕ И ЕМОЦИИ В дните на Светото тайнство

Тъжен Великден, но с надежда за здраве и възстановяване на нормалния ритъм на битието ни преживяха, както всички българи, и жителите на.

В ЗЛАТИЦА Възобновиха ремонта на улица „Розова долина“

В петък – 24 април, фирмата, изпълнител на проекта за ремонт на улиците „Розова долина“, „Владислав Варненчик“ и „Софийско шосе“ в гр..

НА ЖЕЛЕЗОПЪТНАТА ГАРА В СЕЛО АНТОН Горяха хиляда траверси

На 14 април, малко след 19 часа вечерта, избухва голям пожар на железопътната гара в с. Антон, обхванал значително количество траверси. Сигналът.

И ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД КОПРИВЩИЦА С контейнери за пластмасови капачки

Под надслов „Бъдеще за Копривщица“ на 24 април беше реализиран проекта, който е инициатива на Община Копривщица и ПП ГЕРБ във възрожденския.

В ОБЩИНА ПИРДОП Започна подготовката на тревните площи за обезпаразитяване

След като в дните на Седмицата на гората (6 – 12 април) в Община Пирдоп започна отстраняване на изсъхнали клони и кастренето.

СКАЛНИ ОТЛОМЪЦИ Складират до паметник на културата

В близост до известния паметник на културата в землището на Златица – Новият кемер, построен през далечната 1819 г., и който през.

В ГРАДА НА ПЪРВАТА ПУШКА Почит към Априлци без тържественост

Двадесети април остана в нашата история като начало на славното въстание срещу вековното османско робство. Днес тази дата се отбелязва в нашето.

В МИРКОВО Дезинфекцират обществените места

Община Мирково уведомява своите жители, че продължава акцията по  предоставяне на лични предпазни средства /маски/, на жителите на всички населени места На.

В ПИРДОП Създадена е организация за подпомагане на възрастни хора

Във времето за въпроси на заседанието на ОбС – Пирдоп, проведено на 26 март, Ненко Ненчев от Коалиция „БСП за България“ –.

В ОБЩИНИТЕ ЧАВДАР И ЧЕЛОПЕЧ Спряха достъпа до туристически обекти

Във връзка със Заповед № РД-01-124 / 13.03.2020 година на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, свързана с предприетите мерки по обявеното извънредно.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Тържествена заря – проверка за Освобождението

В навечерието на Националния празник на Република България – 3 март, на площад „Освобождение“ в с. Челопеч на 2 март бе проведена.

НА НАЙ-ВИСОКИЯ ЖП МОСТ НА БАЛКАНИТЕ Издигнаха 25-метров национален флаг на Трети март

Отново тържествено, отново с преклонение към подвига и героизма на  знайни и незнайни войни, отново с чувство на признателност към изгубените хиляди.

В СЕЛО ПЕТРИЧ Поклонение пред паметни места в село Петрич

На 2 март пред паметника – костница в центъра на село Петрич, по инициатива на ръководствата и служителите на кметството и читалище.

В КОПРИВЩИЦА Празник навръх Тодоровден

Многобройна бе публиката, която наблюдава първите за тази година в региона конни състезания, проведени на стадион „Георги Бенковски“ в Копривщица навръх Тодоровден.

КЪСМЕТЛИЯ ОТ ВАКАРЕЛ Дари наградата си на пострадали от пожар

На 27 февруари страшна новина тръгна рано сутринта из Копривщица. Пожар беше изпепелил покривната конструкция и част от втория етаж на дома.

В ЧАВДАР Патриотичен рецитал за Освобождението

На 3 март, до паметника на загиналите в Община Чавдар на площад „Васил Левски”, се състоя паметно поклонение пред многобройните български и.

В МИРКОВО Семейства кукери на карнавала

Традиционният кукерски празник се състоя и в село Мирково. Той се осъществи с подкрепата на общината, а специална комисия от служители на.

В Копривщица млади и стари поискаха и си дадоха прошка

На много мегдани в Копривщица на Сирни Заговезни лумнаха обредните огньове, които местното население нарича „урбалки“. Денят на прошката тази година съвпадна.

В ОУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ - МИРКОВО Ден против агресията в училище

На 25 февруари Община Мирково, съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, отбеляза Деня против агресията в.

УЧЕНИЦИ ОТ ПИРДОП Украсиха центъра на града с мартеници

На 28 февруари, по повод предстоящия Ден на Баба Марта (01.03.), ученици от учебните заведения в града накичиха дървета на пл. „Тодор.

В ОБЩИНА АНТОН Първи отбелязаха народния обичай „Сирни Заговезни“

В последния ден на месец февруари – 29-ти от високосната 2020 г. (събота), жителите на Община Антон посрещнаха скъпи гости. По повод.

КЪСЧЕТА РОДНА ИСТОРИЯ Оживяха в Пирдоп в навечерието на Трети март

На 28 февруари – в навечерието на националния празник Трети март, по инициатива на общинските организации на БСП и БАС в гр..