МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

СЛЕД СВАТБА ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Жени Лечева представи и първата си книга

В книжарница „Ирисите“ – Копривщица на 29 декември 2018 г. бе представен детският роман на Жени Бечева „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“. Премиерата уважиха собственикът на „Ирисите“ Кети Кирова, Генчо Герданов – кмет на Община Копривщица,  Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, приятели на семейство Лечеви, педагози от СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“, граждани. Тук бяха съпругът на Жени – китаристът Иван Лечев и синът им Константин.  

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Литийно шествие на Йордановден

При обилен снеговалеж и ниски температури бе отбелязан големият християнски празник Богоявление  - Йордановден, в гр. Копривщица. В църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов и неговият син дякон Георги отслужиха тържествена литургия. След службата от храма тръгна литийно шествие, предвождано от двамата свещеници, придружени от кмета на общината Генчо Герданов и  членовете на регионалния клуб „Традиция“, облечени в народни носии, църковните настоятелства на двата копривщенски храма „Свето Успение Богородично“ и „Свети Николай“ и миряни.

Никулден в храм „Свети Никола“ в Копривщица

На 6 декември новата църква в Копривщица, както наричат храма „Свети Никола“ местните хора, отбеляза празника си с тържествена литургия. Църквата бе посетена от миряни и гости на града.

Отец Румен Стоименов, председател на църковното настоятелство, извърши водосвет, освети приготвените от риба гозби и жито. Той раздаде нафора на хората, които спазват коледните пости и ги причести.

Благословията на отец Румен получиха и най-малките жители на Копривщица, посетили храма – възпитаниците на педагога Елена Чумпова от Детска градина „Евлампия Векилова“, на които бяха раздадени свещи, за да ги запалят за свое здраве. Отецът отдели специално внимание на малчуганите и ги мироса по челата. Рибните гозби и житото бяха раздадени на миряните, а всеки отнесе от храма и светена вода.

В КОПРИВЩИЦА Празник на шопската спържа и суджука

„Националният тръст за съхранение на културното историческо наследство в България“, чийто председател на управителното тяло е Ангел Ангелов, проведе в Копривщица за пета поредна година празник на шопската спържа и суджука. Музеят на хляба във възрожденския град също се стопанисва от него.

На 24 ноември  пред Музея на хляба се стекоха множество хора, дошли да опитат приготвените домашни месни произведения от екипа на Ангел Ангелов. 1150 кг. спържа и  2 тона суджук бе опит за постигане на рекорди, обяви организаторът – най голяма спържа на Балканския полуостров . Инициаторът при откриване на празника отбеляза, че преди пет години са били малко посетителите на този празник, а сега всичко е добре организирано, за да празнуваме заедно всички в столицата на фолклора – Копривщица.

ПРЕД УЧЕНИЦИ ОТ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД

Полицейски служители разясняват правилата на движение по пътищата

На 23 ноември полицейските служители от Копривщица –  инспекторите Кръстьо Тороманов и Николай Косев изнесоха беседа пред учениците от началния курс на СУ „Любен Каравилов“. Темата бе безопасното движение по пътищата през зимата, през която са по-специфични условията и трябва да бъдат по-внимателни.

Служителите от Министерство на вътрешните работи обясниха на учениците, че при тези условия автомобилите спират по-трудно. Обърнаха внимание и на тези, които карат колела, като подчертаха, че е задължително оборудването с каска, светлоотразителна жилетка, светоотразители на колелото – отпред бял, отзад червен. Като участници в движението нарушителите ще бъдат глобявани, както и родители, допуснали деца, които нямат оборудване.

Малчуганите благодариха на полицейските служители за съветите, които им отправиха. Голям интерес децата проявиха към новия високопроходим автомобил на полицейското управление във възрожденския град, оборудван със съвременна апаратура.

В КОПРИВЩИЦА Актуална и ползотворна дискусия за реда и сигурността в града

На 14 ноември в конферентната зала на общинския Жив музей се проведе среща на полицейски служители с гражданите на Копривщица. Тази среща е в отговор инициативата на жители на възрожденския град да започнат подписка за увеличаване на състава на полицаите в местния полицейски участък, предвид по-доброто опазване на реда и на посетителите на историческия резерват, като национална туристическата дестинация, се заявява в мотивите за искането.

На срещата присъстваха старши комисар Николай Спасов – директор на Областна дирекция на МВР, главен инспектор Христо Присов – началник на РУ на МВР – Пирдоп и инспектор Цветан Герджиков – началник на полицейския участък в Копривщица. Кметът на общината благодари  на директора на областната дирекция на МВР, че е уважил поканата на общинското ръководство. Копривщица е известна като град, който представлява интерес на туристите от цял свят и организираните прояви са почти всяка събота и неделя. Служителите от полицейския участък са съдействали за реда, за да се провеждат те на добро ниво, подчерта г-н Герданов. Той изтъкна, че е намирал подкрепа и съдействие от страна на Министерството на вътрешните работи през отминалия и сегашен мандат. Общинското ръководство, каза той, подкрепя искането на нейните граждани да има полицейско дежурство през почивните дни, като се увеличи състава на служители в участъка. „Ние не коментираме какво е било преди 20 години, когато е имало 15 полицейски служители в Копривщица и най-малко искаме да има толкова и сега“, заяви Генчо Герданов. И сподели, че градът се нуждае и от високопроходим автомобил, с каквито са оборудвани полицейските управления в страната, като се аргументира с планинския терен на общината.

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031