МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
В събота – 31 август, на пл. „Тодор Влайков“ в Пирдоп се състоя третото издание на Националния фестивал за народни песни, танци и изкуство „Фолклорница край „Еленско“. Той се организира от читалище „Напредък“ в града, под патронажа на кмета Ангел Геров. Водещ бе известната Галя Асенова, която рецитира стихове от български поети, посветени на Родината. За представянето на съставите, певческите дуети и индивидуалните изпълнители начало даде кметът Ангел Геров, който пожела успех на фолклористите и гарантира, че общината ще подкрепя такива инициативи и традиции, за да се развива българският дух и самобитност, крепили ни през годините. Г-н Геров изрази своето преклонение и уважение към всички самодейци и техните ръководители, които поддържат и продължават наследеното от предците ни, съхранявайки богатата история на нашия народ. Жури в състав проф. д-р Албена Георгиева, проф. Николай Цветков и д-р Петьо Кръстев оценяваха таланта и уменията на участниците. Прочети още...
   |   

КАРАВЕЛОВАТА СЕДЯНКА Отново прехласна копривщенци

Петото издание на станалата вече традиция „Каравелова седянка“ беше проведена на 24 август пред къща музей „Любен и Петко Каравелови“. Тя бе организирана от служителите на музея и Дирекция на музеите в родния град на двамата известни българи – Копривщица.

През целия ден в двора на техния дом посетителите се наслаждаваха на изложбата-базар на гостуващите занаятчии от сдружение „Любен Каравелов“ от пловдивското село и имаха възможност да закупят сувенири за спомен. Тази година има много годишнини, свързани с живота и делото на Любен Каравелов – 185 от неговото рождение, 140 години от смъртта му, 150 години от появата на вестник „Свобода“ и началото на Българския революционен централен комитет (БРЦК), 65 години къща музей.

На седянката присъства кметът на Община Копривщица Генчо Герданов, който поднесе кошница и букет с цветя на музейните служители и директора на Дирекция на музеите Кунка Неделева. Сред гостите бяха и кметът на с. Каравелово  Славка Червенкова, Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово, общинският съветник Любомир Цеков, проф. Славка Керемидчиева от БАН, Райна Каблешкова – Почетен гражданин на възрожденския град и родственица на апостола Тодор Каблешков, поетът Иван Пехливанов, Панчо Цанков, Славимир Генчев – носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов, копривщенци и много гости на града. Специално за проявата бе получен поздравителен адрес от д-р инж. Илия Гърков, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Метълс Челопеч“

УРЕДНИКЪТ ДОЙЧО ИВАНОВ Получи признание за популяризиране на най-нежния поет на България

На 17 и 18 август в двора на родния дом на нежния поет на Копривщица и България Димчо Дебелянов се проведоха традиционните празници, посветени на неговото творчество. Кметът Генчо Герданов, Георги Доросиев – председател на комисията по култура към ОбС, Почетният жител на града Димитър Пиронков, Марин Кадиев – председател Съюза на независимите писатели в България, лауреатите на Националната литературна награда името на поета – Атанас Капралов, Ивайло Диманов, Славимир Генчев, Димитър Христов, Мая Панайотова, артистът Иван Налбантов и много други, се потопиха в магията на вълшебната му поезия.

Тази година вечерите, посветени на поета бяха под надслова „Непримиримецът с нежна душа“. Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева припомни част от хилядите впечатления, споделени в книгата на къщата-музей. Кметът Генчо Герданов рецитира стихотворението на Димчо „Аз искам да те помня все така“ и  поднесе букети на Кунка Неделева и Делка Гугова, за целия музеен колектив, като признание за всеотдайното им дело.

Храмът в Копривщица чества патронен празник

Старата църква в Копривщица – „Свето Успение Богородично“, отбеляза на 15 август своя храмов празник. Стотици бяха миряните, които дойдоха да се поклонят на светицата, да поднесат цветя пред иконата й, за си запалят свещи  и да се помолят за здраве на себе си и своите близки.

Църковните настоятели д-р Екатерина Ослекова и Ани Стоичкова и Лиляна Атанасова украсиха църковните двери с  венци, изработени от тях. Тържествената Света литургия и благодарственият молебен бяха отслужени от отец Богомил Читалов и сина му дякон Георги, които извършиха и водосвет и благословиха обредните гозби – житото, питките и курбана.

КОПРИВЩЕНЦИ ОТ „КРЪШНО ХОРО“ Единствените българи на фолклорния фестивал „Европеада“

От 17 до 22 юли тази година се проведе 56 издание на „Европеада 2019“, домакин на което бе  гр. Франкенберг, Германия. За поредна година в този форклорен фестивал на Европа взе участие Танцов клуб „Кръшно хоро“ - Копривщица, с ръководител Лучка Чотова.

Във фестивала са взели участие над три хиляди представители на различни страни от Стария континент и около 200 състава. А представителите на възрожденския град са били единствените българи, взели участие в тазгодишното издание на „Европеада 2019“. Ръководителката на танцовия състав сподели, че българската програма е била с продължителност 20 минути. Тя е представяна в продължение на 5 дни. Всеки ден е имало улични сцени на различни места из града.

Обреден курбан в Ламбовската махала

От няколко години насам в Ламбовска махала в Копривщица на т. нар. разкол, се приготвя обреден курбан на Петровден. Повечето жители на тази махала уважиха традицията и запалиха свещи за здраве, а отец Богомил Читалов освети трапезата и гозбите и отслужи водосвет.

И тази година инициатор бе Елена Чумпова, а за приготвянето на обредното ястие – пилешки курбан, се присъединиха Елена Дюргерова, Мария Спасова, Надежда Герданова и Елисавета Скендерова. Двамата гайдари – Стоян Маджаров и неговият тъст Румен Кисов, облечени в народни носии, доставиха удоволствие за душата и поздравиха всички с няколко изпълнения.  

Копривщенци празнуваха на връх Свети Дух

По станала вече традиция на един от върховете над гр. Копривщица – „Свети Дух“, Иван Орашъков – Консула  раздаде курбан. Тази година жертвените гозби бяха две.  Първата бе приготвена с телешко месо от Иван Орашъков, а втората – от агнешко, беше  сготвена с подарено  животно от Моско Мрънков.  

Много копривщенци се изкачиха на върха и на обредното място с каменна плоча запалиха свещи за здраве. Те бяха посрещнати с овчи айран и тутманик, приготвен от съпругата на Иван – Пенка Тороманова. И както изисква обичаят, всеки раздаде по нещо за здраве – кексове, баници, питки, сладки, плодове.

 

 

 

Септември 2019
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30