МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

Спектакъл и театър на самодейци

Денят на народните будители в Копривщица бе отбелязан с вълнуващ и стилен концерт в салона на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, организиран от културната институция. В него взеха участие самодейни колективи към културната институция. Гости на тържеството бяха кметът на общината Генчо Герданов, Кети Кирова - финансов директор на „Елаците-Мед“ АД, Галитьон Кесяков – председател на читалищното настоятелство, Бойка Дюлгярова - директор на СУ „Любен Каравелов“,  Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, Райна Каблешкова – Серафимова – Почетен гражданин на Копривщица и съпругът й Яко Серафимов, поетът Иван Пехливанов и съпругата му Петя.

Димитрина Орашъкова, член на читалищното настоятелство, отбеляза, че „историята е учителка, езикът свещен, културата духовна, традициите – постоянни, а светините – вечни. Строителите на България са положили здрави основи и са дали силен тласък на благоденствие, а просветителите са проповядвали православната вяра за небесно раждане. И докато помни българският народ своето минало и да черпи от него сила и мъдрост, ще пребъде през вековете“. Тя припомни 1909 година, когато за първи път в Пловдив се отбелязва празникът на народните будители.

КОПРИВЩИЦА Кандидат за домакинството на национален празника на картофите през 2020 г.

Вторият празник на копришкия брабой (картоф) се проведе на 12 октомври, един топъл и слънчев есенен ден, във възрожденския град. Духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“ на лятната сцена откри тържеството със своя прекрасен концерт, под диригентството на Валентин Петков. Празникът се организира от Община Копривщица и  Консултативния съвет по туризъм във възрожденския град, със щедрата подкрепа на много спонсори.

В двора на старото училище бяха разположени шатри на фирми, предлагащи препарати за растителна защита и кошници с различни сортове картофи. Гостуваше и Юнашкия тиган на Ангел Ангелов и екипа му от Академия „Кулинарен историк“, които приготвиха емблематичната манджа в огромния съд – брабой с мръви (картофи с мръвки). За всички гости екипът от Домашния социален патронаж предлагаше безплатно пържен картоф, който бе приготвен от дарения на местни производители.

В КОПРИВЩИЦА Връчиха грамоти на посланици на благодетелността в първия учебен ден

Вълнуващо и трогателно бе тържественото утро, с което на 16 септември се сложи началото на новата учебна година в СУ „Любен Каравелов“ – гр. Копривщица.  С химна на Република България започна тържеството в двора на учебното заведение, в изпълнение на духовия оркестър, под диригентството на Валентин Петков. Гости на празника на копривщенската гимназия бяха заместник-кметът на Община Копривщица инж. Тони Малинов, общинските съветници Любомир Цеков и Георги Доросиев, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева, председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков, Пенка Иванова – директор на ДГ „Евлампия Векилова“, Марин Златарев -ръководител на Общинско предприятие „Копривщица“.

ВЪЗРОЖДЕНСКИ УЧИТЕЛ ОТ КОПРИВЩИЦА С признание от потомците на своите възпитаници

На 15 септември в с. Милево, Община Садово, беше открита паметна плоча на първият български учител в местното училище – Никола Геров Белчов, преподавал там  от  1856 до 1862 г. и на всички учители от селото, спомогнали за духовното издигане на много поколения млади хора.  Организатори на събитието бяха кметството читалището, чийто патрон е Христо Милев. А главен инициатор за направата на паметния знак и негов основен спонсор е на проф. Йордан Христосков, преподавател в Пловдивския университет и автор на история на родното си село.

Г-н Христосков е инициатор и на представяне книгата на Иван Пехливанов „Поп Никола Белчов. Копривщенецът“ в с. Милево. Паметната плоча, дело на скулптора Ангел Николов от гр. Пловдив, е поставена пред детската градина. На тържеството бяха родствениците на Никола Белчов – Иван и Петя Пехливанови, дъщеря им Анна Любенова със своя съпруг Антон и децата Александра и Борис, синът Димитър Пехливанов със своя наследник  Петър, проф. Йордан Христосков – родственик на съпругата на Никола Белчов, която е от същото село, заместник-кметът и главният експерт по образование и култура на Община Садово Петър Георгиев и  Николина Йорданова, директорът на музеите в Копривщица Кунка Неделева и специалистите от институцията Светлана Мухова, Пенка Кунчева и Янко Тодоров, Райна Каблешкова – Серафимова - Почетен гражданин на Копривщица, жители на с. Милево, с. Поповица, с. Ситово, с. Белозем.  

КОПРИВЩЕНЦИ Призоваха да не се забравя и отрича датата 9 септември

Членове на Българската социалистическа партия от Копривщица и техни симпатизанти се поклониха във вечерните часове на 9 септември на Братската могила пред паметта на българските антифашисти. Сред тях бяха единствената жива партизанка, чийто съпруг е от Копривщица Лалка Старибратова и единственият жив фронтовак от Втората световна война Найден Пухов, и двамата са над 90 години.

Мария Иванова в приветственото си слово отбеляза, че въоръжената антифашистка война прерасна във всенародна и отечествена. Тя призова днешните поколение да не забравят подвига на хилядите антифашисти, отдали живата си в борбата с фашизма. Председателят на Общинския съвет на БСП от възрожденския град Мария Тороманова  рецитира поема на Елена Радева, посветена на 9 септември, в която авторката засяга тенденциите на днешните времена за отричане на тази дата.

КОПРИВЩЕНЕЦ ОТ КЪРДЖАЛИ Възстанови чешма в родния си град

Само на 500 м. от края на Копривщица в Ламбовска махала запя своята кристална песен на мястото на стара новата  чешма „Спасовец“.  Кръстена е така, защото от там започва едноименната местност, която е в подножието на известната в цялата страна местност „Войводенец“ , прочута с това, че тук се провеждан Националните събори за народно творчество. През следващата – 2020 година, ще се проведе 12 по ред национален събор. По този път в миналото са тръгвали на гурбет копривщенци.

През това лято потомственият копривщенец Димитър Атанасов, който живее в гр. Кърджали, отново е в града на своите деди. Тук, в Ламбовска махала, са преминали неговите незабравимите детски години, където по цяло лято, заедно с децата е прекарвал ваканциите си. Върнал се Копривщица с намерението да инвестира средства за направа на чешма.  Това е стара чешма, изградена от Никола Веселинов и покойния Михайл Тренов. Но с течение на годините водата намаля, и течеше на много тънка ктруя. Виждайки това Димитър наема тракториста  Христо Банчев, за да изравни терена, да направи изкопните работи за подноняване на чешмата. Докарани са  камъните и цимент, а пясък има в изобилие наоколо... И строителството започва.

 

 

 

Ноември 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930