МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

КОПРИВЩЕНЦИ В състава на българската делегация в Париж за 3 март

След четиридневно пребиваване в столицата на Франция – Париж, копривщенският танцов клуб „Кръшно хоро“, с хореограф Лучка Чотова, се завърна в родния град. За гостуването, специално за в. “Регион” разказа Павлина Маврудиева.

На 3 октомври миналата година в Община Копривщица е пристигнало писмо от посолството на Република България във Франция, с което кметът Генчо Герданов е бил поканен да вземе участие в честването от българската диаспора на националния ни празник – 3 март. Поканен е бил и танцовият клуб от възрожденския град.  

БАБА МАРТА На посещение в ДГ „Евлампия Векилова“ в Копривщица

В първия ден на пролетния месец в Детска градина „Евлампия Векилова“ в Копривщица бе посрещната очаквана гостенка. Най-малките жители на възрожденския град с нетърпение се срещнаха с Баба Марта, а празникът се превърна в прекрасно и вълнуващо тържество, което бе уважено от заместник-кмета инж. Тони Малинов, Пенка Цветкова – председател на Управителния съвет и Божана Доросиева от Клуба на пенсионера.

Тържеството се състоя в музикалния салон, чийто таван бе украсен със символа на пролетта – лястовичката, много бели и червени мартенички и надпис „Баба Марта бързала, мартенички вързала…“. На този ден тя разнася пълна кошница с цветя и на всеки на ръката връзва някаква мечта, обяви  директорът на детското заведение Пенка Иванова. Г-жа Иванова честити празника и пожела на своите възпитаници да бъдат здрави и благословени.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Фармацевтите затвориха вратите на аптеките

В сряда – 20 февруари, двете аптеки в Копривщица останаха затворени. Фармацевтите се включиха в националния протест против провежданата в момента от държавата политика на лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства – те липсват, ограничаването на достъпа на поциента до лекарства чрез ликвидирането на аптеките повсеместно, монополизиране на аптечната дейност и даването й в ръцете на корпоративни структури, нарушаващи закона, обезценяване на фармацевтичния труд и невъзможност да окажат фармацевтична грижа на пациента.  

КОПРИВЩЕНЦИ На почетна стража до паметника на Аврелиян

На 10 януари (по нов стил) се навършиха 141 години от освобождението на Копривщица от руските войски. По традиция от 1939 година в местността „Джахарица“, южно от възрожденския град, по пътя към гр. Стрелча, се отдава почит на загиналия руски офицер, паднал в престрелка в преследване на бягащите турски войски.  И тази година бе организирано поклонение на лобното място на унтерофицера Аврелиян.

Ръководството на Копривщица – кметът Генчо Герданов, заместник-кметът инж. Тони Малинов и Николай Карагьозов – секретар на общината, музейни служители със своя директор Кунка Неделева, се поклониха пред паметта на руския воин. Рени Пачева от Дирекция на музеите припомни историческите събития преди 141 години, които се развиват в края на 1877 година (по стар стил). Поднесени бяха цветя на паметника и бе направена снимка.

СЛЕД СВАТБА ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Жени Лечева представи и първата си книга

В книжарница „Ирисите“ – Копривщица на 29 декември 2018 г. бе представен детският роман на Жени Бечева „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“. Премиерата уважиха собственикът на „Ирисите“ Кети Кирова, Генчо Герданов – кмет на Община Копривщица,  Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, приятели на семейство Лечеви, педагози от СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“, граждани. Тук бяха съпругът на Жени – китаристът Иван Лечев и синът им Константин.  

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Литийно шествие на Йордановден

При обилен снеговалеж и ниски температури бе отбелязан големият християнски празник Богоявление  - Йордановден, в гр. Копривщица. В църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов и неговият син дякон Георги отслужиха тържествена литургия. След службата от храма тръгна литийно шествие, предвождано от двамата свещеници, придружени от кмета на общината Генчо Герданов и  членовете на регионалния клуб „Традиция“, облечени в народни носии, църковните настоятелства на двата копривщенски храма „Свето Успение Богородично“ и „Свети Николай“ и миряни.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031