МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КОПРИВЩИЦА ЛЮБОМИР ЦЕКОВ:

 Градът ни се връща към нормалния си ритъм на живот

 

 Любомир Тодоров Цеков е роден на 5 август 1957 г. в гр. Пирдоп. В родния си град завършва и средното си образование, спортува борба, класически стил, при треньора Иван Минкин. Отбива военната си служба в Спортната школа на ЦСКА. След уволнението от българската армия започва спортната му кариера в отбора на „Левски  Спартак“ , която приключва през 1986 година. Европейски вицешампион и медалист от световни и европейски първенства.

 Започва работа в Министерство на вътрешните работи. Преминава през обучение на различни школи – в Симеоново по криминалистика, на академията на ФБР курс за ръководни кадри. През 1994 година, след провеждане на полицейска операция и разбиване на престъпна група, при която е ранен тежко, е номиниран и избран за Полицай на годината. След това е назначен на длъжността началник на тежки престъпления на ОДМВР - Софийска област.

 През 2007 година се кандидатира за кмет на Община Копривщица и след като е избран, се пенсионира и напуска МВР. Съпругата му е от възрожденския град, детски педагог и логопед. От двамата им сина имат и двама внука – Любчо и Самуил. За четвърти мандат се занимава в Копривщица с обществена дейност. След кметуването е общински съветник, председател на Общинския съвет, още един мандат общински съветник и от края на месец май пак е председател на местния законодателен орган.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честват Свети Дух на старо оброчище

 

За единадесета поредна година, Иван Орашъков – Консула от Копривщица приготви курбан за църковния празник „Свети дух“. Стана традиция на едноименния връх над възрожденския град пазителят на традициите, заедно със семейството си, да приготвя жертвена гозба. Ще припомня, че в продължение на няколко години Иван Орашъков, подкрепян от приятели, на мястото на кладенчето изгради чешма и издигна дървена беседка. И районът стана предпочитан за излети и отмора сред красивата средногорска природа.

 След тържествената служба в старата църква „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов  извърши водосвет и благослови ароматната гозба на Иван Консула, сготвена и с помощта на Рале и Стоян Стрелкови, Искро Йончев и неговите племеници Михаил и Христина Петкови. Светото  място бе уважено и от младите майки Кристина Тороманова и Нина Паничарова с техните малки рожби. Курбанът бе раздаден на присъстващите, както и на болни и страдащи хора. Дошлите запалиха свещи за здраве на старото оброчище, съществуващо от векове.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Възпитаници на предучилищната група се разделиха с детската градина

 

Прекрасен, слънчев и изпълнен с много емоции бе 5 юни за децата от предучилищната група на Детска градина „Евлампия Векилова“ – гр. Копривщица. Гости на тържеството бяха родители, баби и дядовци и граждани. На този ден те се разделиха със своите възпитатели Елена Чумпова и Марияна Кунчева, защото от есента ще бъда ученици в първи клас.

На лятната сцена в двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ бъдещите първолаци и техните учители, облечени в народни носии, поднесоха впечатляващ и запомнящ се концерт, който премина под формата на седянка, изпълнена с много народни песни и танци  от копривщенската действителност. Спектакълът бе по сценарий на Елена Чумпова, в който не липсваха задевките  и надиграванията между моми и ергени. Изпълнени бяха стихчета и песни, посветени на детското заведение, в което малчуганите завършиха първия етап на своето образование.

НА СПАСОВДЕН Приготвиха обредни гозби в Копривщица

 

И тази година, въпреки коронавируса, в Копривщица на двете традиционни места, свързани с църковния празник Възнесение Христово, който се отбеляза на 28 май, бе спазена традицията за приготвяне на обредни курбани.

 На връх Свети Спас, разположен на югоизток в покрайнините на града, Петя Тороманова, Таня Паничарона, Иванка Атанасова, Ваня Джамбазова, Божана Доросиева и Христина Драганова се заеха с направата на гозбата, а Христо Нешев и Кръстьо Тороманов предния ден приготвиха обредните агнета. По инициатива на кмета на общината Бойка Дюлгярова, за да се избегне струпване на хора в местността, курбанът бе раздаван на три места из града.

Продължават ремонтите на детските площадки в Копривщица

 

Младите хора на Копривщица продължават да работят за освежаване на детските площадки във възрожденския град. През отминалата седмица копривщенските ентусиасти се заеха да освежат детския екопарк, който се намира до родния дом на Любен и Петко Каравелови.

 Боядисани бяха пейките. Борис Подгорски, Цветелина Галинова, Вероника Пачева и Биляна Царвулджиева се бяха заели да освежат дървената ограда на парка. Борис Подгорски с машина премахна старата боя, а майките я подновиха. Председателят на ОбС Борис Подгорски сподели, че ще бъдат изградени нови пясъчници в близост до детската катерушка. В парк ще се поставят и детски спортни уреди.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Започна почистването на незаконни сметища

 

С цел премахване на незаконните сметища, на 14 май служителите от общинска администрация, Дирекция на музеите, Детска градина „Влампия Векилова“ и Домашен социален патронаж извършиха почистване на района над новия гробищен парк в Копривщица, по туристическия път към връх Богдан, в местността „Длъжки дол“.

Въпреки че преди години изхвърлената смет в този район да бе премахната, се оказа, че копривщенци отново са продължили да изхвърлят боклуците си в тези райони от землището на града. В помощ на служителите бяха трактор и камион, който отвозваше събраните боклуци. Сред тях имаше дюшеци, телевизори, хладилници и други домашни уреди. Най-много бяха найлоните отпадъци, които най-дълго се разлагат.  

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031