МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 6 май – Денят на Свети Георги Победоносец, покровител на колектива на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед“, с. Мирково, в параклиса, издигнат върху руините на най-стария храм на светеца в региона, бе честван тържествено големият християнски и народен празник Гергьовден. Гости на колектива на дружеството бяха кметове на общини от Средногорието, ръководители на фирми – партньори на предприятието, общински съветници от Мирково и др. Гостите и колеги от компанията поднасяха поздравления за рожден ден на административния директор на „Елаците-Мед“ инж. София Торолова, а за Гергьовден и на именници, които присъстваха на тържеството.    Прочети още...
   |   

Във възрожденския град заря-проверка за Априлци

На 30 април на историческия площад „20 Април“ в Копривщица се проведе възпоменателна заря, посветена на 143-годишнината  от избухването на Априлското въстание. Наследниците на смелите априлски въстаници – възпитаниците на ДГ „Евлампия Векилова“,  рецитираха възторжено стихове за родния си град и славната епопея.

Тържеството продължи с вдъхновяващия и завладяващ концерт на духовия оркестър към СУ Любен Каравелов“. Под диригентството на Валентин Петков прозвучаха възрожденски маршове и мелодии на популярни песни. С две народни песни, посветени на априлските събития и за апостолите Тодор Каблешков, Георги Бенковски и Райна Княгиня, се представи женската певческа група към читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Литийно шествие и звън на тържествени камбани

През седмицата преди Великден, наречена Страстна седмица, последната от живота на Иисус Христос, се ходи всеки ден на църква. В петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницaта – платът, с който е завито тялото на Божия син след свалянето му от кръста. Тя представлява красиво извезана тъкан с образа на положения в ложето Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя. 

БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА Организира Местната комисия в Копривщица

Още две инициативи бяха осъществени по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) в град Копривщица. На 24 април  кабинетът по изобразително изкуство в СУ „Любен Каравелов“ бе превърнат във великденска работилница. Под ръководството на Нели Станчева учениците изработиха великденски рисунки, изписаха декоративни яйца, кошнички, картички.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Литургия на Връбница

Цветница или Връбница, е един от най-светлите християнски празници за българите. На този ден православната църква отбелязва влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

В църквата „Свето Успение Богородично“ в Копривщица отец Богомил Читалов отслужи тържествена света литургия, извърши водосвет. Множество миряни от града и страна се наредиха на дълга опашка пред олтара, за да бъдат благословени от свещеника и получат върбови клонки, които ще отнесат вкъщи.

Концерт в Града на първата пушка

На площад „20 Април“ в Копривщица на 20 април, бе възпроизведен народният обичай Лазаруване. Димитрина Орашъкова припомни за лазарските ритуали. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

Децата от танцово-театралния състав „Копривщенски богородички“ пресъздадоха обичая, а в ролята на стопанката на деня влезе Генка Каменарова. Девойките, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница, а той се чества на следващия ден. Това е пролетен ритуал и е женското съответствие на коледуването. Вярва се, че лазарка трябва да стане всяка девойка, защото не е ли лазарувала поне веднъж, не може да се омъжи. 

ДОБЛЕСТЕН КОПРИВЩЕНЕЦ Върна радостта на семейство от Пловдив

Има хора сякаш са родени с „риза“ или захранени със сребърна лъжица. За тях важи поговорката: „Роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли на смет“. Независимо от това с какъв късмет сме, всеки родител се стреми да възпита децата си в добродетели, наследени от дедите ни – честност, достойнство и трудолюбие. Но какво е да имаш късмет? Имено такъв късмет и една благородна постъпка на наш съгражданин ме вдъхнови, за този материал. Всяка добродетелна проява трябва да бъде поощрявана, особено в днешното безскрупулно време.

Преди няколко дни дежурният към Община Копривщица ме потърси, за да разкаже за нея. Предоставен ми беше телефон за връзка със Светла Георгиева Атанасова от гр. Пловдив, която е била на екскурзия със свои приятели в нашия град по време на почивните дни за националния ни празник. Тя разказа, че обича да посещава  възрожденска Копривщица.

 

 

 

Май 2019
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031