МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Голям празник на конния спорт на Тодоровден

 На 12 март, с прекъсване от една година и въпреки студеното време, на терена, отреден за стадион в Копривщица се проведоха конните състезания – надбягване и надтегляне, в деня, в който честваме Тодоровден. Организатори бяха копривщенците Яко Б. Банчев и Димитър Зайков. Към тях се присъединиха и доброволци, които помогнаха за доброто протичане на празника на конния спорт, а Община Копривщица осигури за наградния фонд. Частни спонсори пък дадоха премии за най-атрактивно магаре и катър.  

БАБА МАРТА В детската градина и в училището в Копривщица

 Първият ден на месец март бе вълнуващ за възпитаниците на Детска градина „Евлампия Векилова“ и учениците от началния курс на СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица. Баба Марта (Мария Мухова) бе посрещната с много вълнение от малчуганите в детската градина във възрожденския град.

 Със своята възпитателка Радостина Галинова-Кривиралчева те рецитираха стихчета и пяха песни, посветени на Добрата Старица и приближаващата пролет. Баба Марта закичи децата с мартенички и си направи снимки за спомен с тях. Пожела им да бъдат здрави, а децата ѝ показаха колко много знаят за българския символ мартеничката и за пролетта.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Пак посрещнаха освободителите

 На историческия площад „20-ти Април“ в Копривщица бе отбелязан националният празник на България – 3 март. 144-годишнината от освобождението на страната ни бе почетена от хиляди гости от страната, а десетки български трибагреници се вееха от малки и големи. Под обилен снеговалеж и под звуците на български маршове в изпълнение на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица, почетните роти с маршова стъпка влязоха на площада.

 Начело на колоните след командващият Донко Мрънков“ бе репликата на руското знаме от Освободителната Руско-турска война. Кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова, председателят и заместник-председателят на общинския съвет Любомир Цеков и Стоян Павлов, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева бяха официални лица на тържеството.

Празник на господаря на болестите Св. Харалампий

 На 10 февруари, според християнския календар, бе почетена паметта на Св. Харалампий. В църквата „Свето Успение Богородично“ в гр. Копривщица отец Богомил Читалов отслужи света литургия. В църковните песнопения помагаше Весела Палавеева. В молитвите си отец Богомил отправи молба към Господ за упокой на  душите на починали църковни дейци и  копривщенци.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Музейни работници извършват мащабна събирателска дейност

 Служителите на Дирекция на музеите работят върху мащабен проект. Специалисти са ангажирани със събиране на фотографски материал от различни области за издаването на книга-албум „Копривщица в снимки“. В него, споделя Кунка Николова, директор на Дирекция на музеите във възрожденския град, ще бъдат поместени илюстрации и текстове от четири основни раздела – Видни копривщенци, Тържества, събития, чествания – в Копривщица и извън нея, Семейни обреди и Поминък.

 В сферата „Поминък“, който е най-обширен, ще бъде публикувана информация за старите занаяти, за каракачаните, които са отглеждали стада овце в околностите на града до 60-те години на 20 век, заселване и промишленост за периода от 1900 до 1944 година. За периода от 1944 до 1989 година се създават много промишлени предприятия – Приборостроителен завод, шивашкият цех „Иван Кривиралчев“, Държавно предприятие за услуги „Салчо Василав“, кооперативни и горски стопанства – ТКЗС и Държавно лесничейство, мандра. Работят и много търговски обекти  и заведения за обществено хранене към Наркооп и Балкантурист. Развива се транспортът – Държавно автомобилно предприятие (ДАП), Автогара, Жп гара и обект на Съюза на българските автомобилисти със съвременна база за диагностика, прегледи и ремонт на леки коли.

Баба без Вас си не мое Марияна Панчева-Цоловска за поета с копривщенски рими Иван Пехливанов

 Отминалата 2021 година бе ползотворна за пишещият на копривщенски диалект в стихотворна форма Иван Пехливанов. Той живее в гр. Пловдив, където е роден, но е откърмен с копривщенски дух и бит. Затова се свързах с него по телефона, за да поговорим за творчеството и работния процес му.

 Намирам Иван Пехливанов и съпругата му Петя в добро здраве, като за годините им, казва той. Споделя, че тези ковид-времена не им се отразяват добре, защото животът им е като под похлупак. „Няма как да не ги ограничим. На всичкото отгоре, сега е студено и хич не можем да се движим и сме си двамата!“ отговаря той на въпроса ми дали са намалили контактите си. Те бяха запалени туристи и развиваха голяма обществена дейност в гр. Пловдив, а сега, поради възрастта си, не могат да ходят надалеч, и студеното време ги принуждава да правят разходки на по-близки разстояния.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930