МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 11 юли, по данни на местните власти, в седемте общини от региона – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, над 18 720 избиратели имаха право да определят кои да бъдат партиите, коалициите и депутатите в 46-то Народно събрание. От тях пред машините за гласуване и урните се явиха около 40 %, като само в Община Челопеч активността е значително по-висока – 51.53 %.  Навсякъде изборният ден е започнал в 7:00 часа, спокойно и без затруднения, при спазване на реда и противоепидемичните мерки от гласуващите и членовете на СИК. Единствено в с. Душанци, Община Пирдоп, е имало кратко прекъсване работата на машината за гласуване, като проблемът бързо е бил отстранен. Прочети още...
   |   

ВЕЛОПЪТЕКА В ПАРК „ТОПОЛНИЦА“ – КОПРИВЩИЦА Бързо стана любимо място за спорт

 В края на месец април Община Копривщица започна изграждането на велопътека в парка до СУ „Любен Каравелов“ в града. Тя е в кръгла форма със вълнообразна повърхност. След като беше посаден здравец за укрепване на каменната стена откъм река Тополница, новата придобивка за любителите на велосипедния спорт се превърна в любимо място за децата от възрожденския град.

 Оттук, вече като една от формите за разнообразие на гостуващите млади почитатели на колоезденето, се практикува и разходка в планината в околностите на Копривщица. Един от маршрутите е от възрожденския град до съседния – Стрелча, а дължината му е 23 км. След като се покара по калдъръмените улици на Копривщица, преминава се през велопътеката и маршрутът продължава към южната част на града в посока към съседната община. При излизането на асфалтирания четвъртокласен път се продължава покрай букова гора, откъдето се открива прекрасна панорама към Тракия и Родопите.

Културният живот в Копривщица се завръща

 След едногодишно прекъсване проектът „Мегдански хора“ на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ – гр. Копривщица, беше възстановен. От  3 юли на площад „20 Април“ женска певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, и юношеска танцова формация „Копривщенчета“, с хореограф Димитрина Орашъкова, поставиха началото на фолклорните веселия, които ще се провеждат всяка събота до 31 август.

 На 10 юли гости и граждани на Копривщица се насладиха на прекрасните изпълнения на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Валентин Петков. В събота юношеска танцова формация „Копривщенчета“ поднесе на многобройната публика танци от различни етнографски области на страната. И двата младежки състава получиха за награда аплодисментите на зрителите, за мнозина от които приятните преживявания продължиха с включването им в народните хора, извили се на историческия площад.

ГАРА КОПРИВЩИЦА Вече е с нов облик

 В първите дни на месец май приключиха ремонтните дейности на гара Копривщица. Днес тя посреща и изпраща пътници с новата си визия. Подновена бе настилката пред самата сграда на гарата и бяха реконструирани три от пероните.

 Преди време Дирекция на музеите във възрожденския град постави в чакалнята портрети на известни копривщенци – на Георги Тиханек, дал първият изстрел, възвестил началото на славната Априлска епопея през 1876 година, апостола Георги Бенковски, писателя и революционер Любен Каравелов, Найден Попстоянов - секретар на събранието в Оборище и хилядник на копривщенските въстаници, хаджи Ненчо Палавеев - копривщенският Благодетел, Найден Геров, Димчо Дебелянов, Йоаким Груев и Петко Каравелов.  

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД КОПРИВЩИЦА Пак аварии по водопроводната мрежа

През миналата седмица Копривщица на два пъти остана без питейна вода. Остарялата водопроводна мрежа на възрожденския град, която е с етернитови тръби, много често аварира.

 Няколко пробива на износените от десетилетна експлоатация тръби, се случиха и през отминалия месец юни. В един от случаите работниците от предприятието „Водопровод и канализация“ на Копривщица трябваше да отстраняват пет аварии за един ден. Предимно по главната улица „Любен Каравелов“ са най-честите повреди, последната от които беше на 9 юни.

Курбан за Петровден в Копривщица

 За поредна година в Ламбовска махала до мегдана в гр. Копривщица, където се намира историческата чешма „Райновец“, която е издигната от женското дружество „Благовещение“, Елена Чумпова бе майстор готвач на курбана, приготвен за християнския празник Петровден. 

В направата на жертвената гозба се включиха още Нешка Каменарова, Христина Мухова и 11 годишната ѝ внучка Християна Златкова, Тинка Веселинова, Младенка Козлекова, Иванка Дюлгярова. За сглобяване на шатрите помогнаха Недельо Каменаров и Найден Тренов.

В следобедните часове на 3 юли отец Богомил Читалов изнесе молитва за здраве и благоденствие благослови вкусния пилешки курбан и отслужи водосвет.

Летен Козма и Дамян в Копривщица

 Паметта на Светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян в християнския календар се чества два пъти в годината – през лятото, на 1 юли, и есента, на 1 ноември. В Копривщица от много години на едноименният връх над града се приготвя  курбан в чест на двамата лечители.

 За да ги почетат, да сложат цветя и запалят свещи за здраве на старото оброчище бяха дошли много хора. По традиция обредните гозби се освещават от отец Богомил Читалов, който служи с старата църква „Свето Успение Богородично“, след като той отслужи благодарствена молитва и извърши водосвет.  Сред благословените бе и д-р Екатерина Ослекова, която бе поръсена със светена вода от отец Богомил.

 Майстор-готвач на вкусната гозба беше Елка Джоголанова, а нейни помощници Величка и Иван Киндекови, Донка Николова и Мария Червенкова. Със събираните през цялата година доброволни дарения, бе закупено обредното агне. На това прекрасно и свято място, откъдето се открива панорама към целия град, копривщенци останаха до късно след обяд на 1 юли, за да се насладят на чудната гледка, да се отморят сред природата и се повеселят.

 

 

 

Август 2021
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031