МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Жители и много гости на Община Челопеч отбелязаха с вълнуващ и зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл националния ни празник, посветен на Съединението на България през 1885 г. На 6 септември на площад „Освобождение“ се състоя дългоочакваното представяне на албума на вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова – „Моята песен за България“ и десетгодишнината от създаването на състава.  Водещ бе Искрен Красимиров, основател на проекта „Незабравимата България“. А сред специалните гости на събитието бяха композиторите Борислав Мирчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, авторите на текстове на песните на трупата Татяна Йотова, Ваня Монева, преподавателят доц. Етиен Леви, Юлиян Петров от училищния синдикат на КТ „Подкрепа“, представители на Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ и други приятели на Челопеч и чаровните изпълнителки – Аня, Кристиана, Александра, Аделина и Станимира. Прочети още...
   |   

В КОПРИВЩИЦА Завладяващи концерти на брас ансамбли и духови оркестри

 От 18 до 23 август в Копривщица се проведе Втората Лятна академия за брас ансамбли и ударни инструменти, организатор на която беше Сдружение „Брас перспективи“, със съдействието на Българската музикална асоциация.

 В културната проява се включиха ученици от Националното музикално училище  от София, Националното училище за  музикално и танцово изкуство в Пловдив и Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас. Учениците от духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“ от Копривщица и студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ също взеха участие в  академията.

В ГРАДА МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Представиха Славейковата Библия

 На 13 август в галерия „Палавееви къщи“ в Копривщица  беше открита изложбата „Да видят всички по света, че българский народ живее“, посветена на 150-годишнина от излизането на съвременната българска Библия, чийто превод е извършен от Петко Славейков. Изложбата е уредена от Националния литературен музей, съвместно с Дирекция на музеите. Гости на събитието бяха кметът на общината Бойка Дюлгярова, проф. Славка Керемидчиева от Института за български език при Българската академия на науките, потомствена копривщенка, директора на СУ „Любен Каравелов“ Пенка Кривиралчева, Стоян Павлов, председател на копривщенското читалищно настоятелство, поети, музейни специалисти, граждани.

Извънредна сесия за проблемите на „В и К“ сектора в Копривщица

 На 3 август в заседателната зала на местния законодателен орган на Копривщица се проведе извънредно заседание. Присъстваха кметът на общината Бойка Дюлгерова и група граждани. Първият въпрос, който общинските съветници разгледаха, бе изслушване на копривщенци.

 Живеещите на една от централните улици на града – от лявата страна по поречието на река Тополница, изложиха своите притеснения от запушената канализация на улицата, на която живеят. Те поставиха остро въпроса, който повече от 10 години не е решен.  Вследствие на това, че няма оттичане на отпадните води, приземните етажи на къщите в района около Кооперативния пазар, се пълнят с нечистотии и миризмата е непоносима при тези високи температури.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД И НА „ВОЙВОДЕНЕЦ“ Изложба с над петстотин снимки и народни хора през нощта

 За втора година в гр. Копривщица клубът по български народни танци „Гайтани“ бе организатор на проявата „Светлината на хорото“. През месец юли 2019 г., се състоя първото издание на този проект. На 31 юли тази година в двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ във възрожденския град стана откриването на съпътстващата проявата изложба „Светлината на хорото 522“ от снимки, направени преди 2 години,  по инициатива на „Гайтани“, съвместно с Община Копривщица и фотографа Светозар Ангелов.

 Мария Лъджева, един от организаторите, обясни че цифрата в названието на изложбата посочва броя на игралците от страната, взели участие в светлинното хоро. Събитието бе уважено от кмета на общината Бойка Дюлгярова. Г-жа Лъджева и управителят на клуб „Гайтани“ Асен Атанасов, поздравиха 480-те любители танцьори от София, Пловдив, Самоков и Костенец. След официалното откриване се люшна кръшно хоро под игривите звуци на непреходните български мелодии.

ОИЦ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ Гостува в общините Копривщица и Антон

 Областният информационен център от 8 юни до 22 юли 2021 г. проведе кампания в общините на територията на Софийска област, която стартира в гр. Елин Пелин и завърши на 22 юли в село Антон.  На 20 юли в сутрешните часове, в конферентната зала на общинския Жив музей в гр. Копривщица, се проведе среща със служители от общинската администрация, Дирекция на музеите и читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“. Горан Беремлийски, експерт „Логистика и информация“ и Мадлен Георгиева –  експерт „Информационно обслужване“, запознаха присъстващите с дейността на ОИЦ, както и с актуални и предстоящи възможности за финансиране на проекти с европейски средства. Два дни по-късно същото информационно събитие се състоя и в ритуалната зала на Община Антон, на което присъстваха общински служители и работещи в местното читалище.

ФИЛМ ЗА АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ Просълзи копривщенци

 В салона на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ – гр. Копривщица, на 23 юли се състоя прожекция на филма „Изгубеното знаме“. На премиерата във възрожденския град присъстваха Антония Камбурова – художествен ръководител в НЧ „Христо Ботев“ в с. Белица, Община Тутракан, по чиято идея е създадена продукцията и част от актьорите – непрофесионалисти от Тутракан, граждани на Копривщица.

 Артистичния секретар на читалището във възрожденския град Димитър Кунчев представи филма, който е създаден по идея на г-жа Камбурова и екип от младите и талантливи оператори и монтажисти – Николета Димитрова и Толга Кантаров. В екранизацията участват над 150 актьори - самодейци от Община Тутракан, а национални институции и организации помагат за реализирането ѝ безвъзмездно. Музикалното оформление на филма е дело на младия пловдивчанин Георги Добрев, на професионалния музикант Христо Коритаров и на Ку-ку бенд. Песните изпълняват талантливата Елица Камбурова и ВГ „Щурчета“. Филмът пресъздава събития, свързани с Априлското въстание.

 

 

 

Септември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930