МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

В СЕЛО ДУШАНЦИ Деца поздравиха своите майки с рецепти по телевизията

С почти двучасов концерт самодейците при читалище „Светлина“ в с. Душанци поздравиха своите почитатели от селото за Международния ден на жената 8-ми март. Гости на техния празник, състоял се на 9 март, бяха кметът на Община Пирдоп Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева и кметът на Кметство Душанци Валентин Петров. Преди началото на тържеството председателят на читалищното настоятелство Кристина Петкова и работещи в културната институция представиха на душанчани новата си придобивка – кът за игри за деца, с модули за най-малките, батут и джага, за забавления на по-големите в свободното им време.  

В ПГТХТ „НИКОЛА ДИМОВ“ - ПИРДОП Гости от Румъния и Северна Македония

В град Пирдоп стартира реализацията на международен обмен по Програма „Еразъм+” . В проекта „ Вкусовете от вчера – Запознаване  и увеличаване значимостта на кулинарните традиции на етносите” участват румънски, македонски и български ученици. Целта е развиване на интегрирани подходи за ефективно младежко взаимодействие в областта на европейското културно наследство. Дейностите ще обогатят знанията на младото поколение за  културата на хранене, обичаите и традиционната кухня в България, Румъния и Северна Македония. Участниците ще се запознаят с технологията на приготвяне на ястия от древността, празниците,  ритуалите и традициите от този период. Дейностите предвиждат изграждане на поведение за опазване и поддържане на кулинарното наследство. Съвместната работа цели и провокиране на нравствени и естетически ценности, създаване на предпоставки за преодоляване на предразсъдъците, расизма и дискриминацията между етносите. Младите хора ще повишат  своята информираност за възможностите, които предлага членството в Европейския съюз. Не на последно място проектът ще работи за осъществяване на бъдещи международни контакти в сферата на готварството и кетъринга и се представи България като стабилен партньор в международната културна политика.

БАБА МАРТА Раздава мартеници на малки и големи в Пирдоп

За втора поредна година, по инициатива на читалище “Напредък” в гр. Пирдоп, със съдействието на общината, на 1 март се проведе конкурс за най-добре украсено мартенско дърво. В проявата се включиха масово представителни групи на всички детски и учебни заведения в града.

И докато авторитетното жури оценяваше украсените с мартеници различни растителни видове на пл. “Тодор Влайков”, Баба Марта – Любка Ценова, с подкрепата на гайдаря Богдан Стефанов и Продан Проданов, обикаляше центъра на общината и щедро раздаваше на малки и големи символите на Добрата старица.

СОЦИАЛИСТИ ОТ ПИРДОП Зарадваха деца и ученици със значка с българския трикольор

За втора поредна година в навечерието на националния празник на Република България 3 март – Денят на Освобождението, представителни групи на общинската организация на Българската социалистическа партия и младежкото обединение на левицата в Пирдоп, посетиха Начално училище-паметник “Тодор Влайков”, детските градини, СУ “Саво Савов” и професионалните гимназии в града. На 1 март те поздравиха децата и учениците с традиционния ден на Баба Марта, като подариха на всички по една мартеничка, а заедно с нея и значка с българския трикольор. Изпълнявайки обещанието си от миналата година те предоставиха на директорите и педагозите в образователните институции по едно национално знаме, което да се развее в тях за Деня на Свободата.

Благотворителна акция с мартенички

На 24 февруари в центъра на град Пирдоп бе открит благотворителен щанд за продажба на мартенички. Инициатори на събитието бяха инж. Полина Красимирова – Кесова и Захаринка Бодурова, а в подготовката и осъществяването на дейностите активно участваха Иванка Стоева, Таня Димитрова, Снежана Янева и Райна Кунчева.

В СЕЛО ДУШАНЦИ Честваха Васильовден по стар стил

На 14 януари - понеделник, по отдавнашна традиция в с. Душанци бе изпълнен обичаят „Пеене на пръстените“. Ритуалът започнал още в петък – 11 януари, когато в менчето, пълно с изворна вода и жито, за да е плодородна годината, са пуснати от желаещите жители на селото пръстенчета и нишани, разказаха участвали в събитието.

В деня на самия празник гости на душанчани били кметът на общината Ангел Геров и зам.-кметът Вера Бойчева. На площада била изнесена украсената с пуканки и плодове дрянова пръчка и котлето, като водата в него била замръзнала. Според народните вярвания това е добър знак за здрава, родовите и благодатна година. Дамите от женския хор при читалище „Светлина“ изпълнили под съпровода на гайдата на Богдан Стефанов обредните песни – „Провикнал се Здравко“, „Гавале, Гавале“ и „Трънчице ле, байова“, които се пеят в село Душанци на Васильовден. Наричанията на пуснатите в менчето предмети извършил Богдан Стефанов.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031