МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО Малки щъркели се учат да летят

 През миналата седмица трите малки щъркели, с които се сдоби семейството прелетни птици, чието гнездо е на стълб до моста на река Славци в близост до площад „Скалата“ в гр. Пирдоп, се учиха да летят.

 Преминаващи през района имаха късмета да видят красивите пернати, които се смятат за един от символите на града, как правят кратки полети от гнездото си до празното пространство пред магазините, където елегантно кацаха. След кратка почивка, необезпокоявани от хората, те политаха отново, за да се завърнат в родното гнездо.

ЗЛОСТОРНИК/ЦИ Прекърши/ха младо дръвче от вида Пауловния

Преди дни обитатели на многофамилните жилища на бул. „Княз Александър Батенберг“ в гр. Пирдоп над паркинга на града, с огорчение видяха, че една от младите фиданки от вида Пауловния, засадена в тревната площ, е прекършена. Неизвестен злосторник или злосторници, са „вложили“ сила и вероятно преливащата в кръвта им енергия от пресищане с алкохол, върху още неукрепналото стъбло.

Няколко такива дръвчета, които имат широки и листа и растат на високо, бяха засадени в централната градска част на Пирдоп по инициатива на местни общественици в дните на Седмицата на гората през 2018 година. Живеещите близо до тях поеха грижата да ги поливат в горещите летни дни, за да се прихванат в новата среда и да красят околността. И тъкмо фиданките започнаха да се развиват добре, когато безсъвестни наши съвременници, които едва ли някога са правили подобно добро дело, посегнаха на едно от тях. Защо?

В ПИРДОП Откраднаха цветя от саксии в центъра на града

 Само малко повече от денонощие засадените през миналата седмица със свежи цветя красиви саксии пред входа на старата банка в Пирдоп радваха преминаващите хора през центъра на града. През нощта на четвъртък срещу петък – 24 и 25 юни, осем от тях бяха откраднати от неизвестни засега похитители.

 Работещи в Общинската администрация споделиха с огорчение, че при подобно отношение цветните градинки в Пирдоп няма да оцелеят дълго време. Цветята са засадени от служителите в Общинско звено „БКС“ в сряда, а в петък, част от тях вече се намират в някой двор на къща или крайградска вила. Да се пита човек с каква съвест и морал са тези хора, които безсъвестно, безскрупулно и нахално се отнасят към общото на всички ни като своя собственост.

 Запознати с деянието обясниха, че предстои преглеждане на записите от видеонаблюдението на центъра на град Пирдоп, за да се установи кои са крадците на цветята. И спрямо тях да се предприемат заслужените строги мерки и санкции от страна на местната власт.

ШКОЛИТЕ ПО ПИАНО И КИТАРА ПРИ ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК“ В ПИРДОП Завършиха учебната година с концерт на открито

 Приключи четвъртата година от работата на Музикален център „Феникс Мюзик“ с талантливи деца от района, развиващи уменията си да свирят на пиано и китара, в школи към читалище „Напредък“ в града. На 26 юни младите музиканти, някои от които за първи път се представят пред публика, се изявиха пред родители и гости на стилен концерт, който се състоя на открито в едно от заведенията в града.

 На продължилия почти два часа музикален спектакъл присъстваха кметът на общината Ангел Геров със съпругата си Нели Герова, зам.-кметът на Район „Оборище“ на Столична община Надежда Бобчева, председателят на читалище „Надежда“ в с. Чавдар Иван Терзиев, Вера Павлова от настоятелството на читалище „Напредък“ в Пирдоп, родители и близки на изпълнителите.

 Водеща на концерта бе участничката в школата по пиано за четвърта поредна година Лиа Цанева. През последните две години, поради ковид-епидемията у нас, заниманията са провеждани от преподавателите Николай Пефев по пиано и Милен Джуров по китара, онлайн. И въпреки трудностите, техните възпитаници се представиха чудесно по време на годишния си концерт.

АБИТУРИЕНТИТЕ НА СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП Получиха дипломите си сред праисторически древности

 Випуск 2021 на гимназията е с най-висок резултат в Софийска област от Държавните зрелостни изпити

  На 21 юни в Археологически парк „Тополница“ на с. Чавдар се състоя тържественото дипломиране на зрелостниците от Випуск 2021 на СУ „Саво Савов“ - Пирдоп. Младите хора бяха придружени от своите родители, приятели и близки. Гости на събитието бяха кметът на общината Ангел Геров, преподаватели от учебното заведение, членове на училищната администрация.

 Водеща на литературно-музикалната програма беше бившата възпитаничка на училището и журналистка в БНТ Цанка Николова, която поздрави зрелостниците с прекрасни стихове и им отправи своето послание за бъдещето. Поздравления към младежите и девойките бяха поднесени от кмета Ангел Геров, директора на гимназията Цвятко Четьов, от ученическата общност.

ЗА ДЕЦАТА НА СЕЛО ДУШАНЦИ Весел празник

 По повод Международния ден на детето, на 1 юни в салона на читалище „Светлина“ се проведе весел празник, който бе посветен на най-малките жители на село Душанци. Той бе организиран от кметството и работещи в културната институция, подготвили за тях интересни игри и забавления на сцената. Подкрепа на двете институции бяха оказали спомоществователите Нели Петрова, Миглена Велкова, Анелия Георгиева, Пепа Тодорова, Иванка Георгиева и Благовест Азманов. В салона бяха множество родители, които с настроение и интерес проследяваха изявите на своите наследници. Някои от тях, които съвсем наскоро, вероятно, се бяха научили да ходят сами, без подкрепата на близките си, смело гонеха разсипаните на пода балони. 

 

 

 

Октомври 2021
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031