МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В ПИРДОП Със стар обичай начало на Великия пост

 На 6 март на площад „Скалата“ в Пирдоп десетки жители на града присъстваха на представянето на обичая Сирни Заговезни от самодейци от Клуб за автентичен фолклор и народни танци „Илинден“, с ръководител Илиян Николов. С традиционния ден за даване и искане на прошка от близки и приятели, се поставя началото на най-продължителния пост през годината.

 Празникът започна с народни хора, изпълнени от самодейците от читалище „Напредък“. Кметът на общината Ангел Геров поздрави пирдопчани, като даде и поиска прошка от тях. Той пожела на всички здраве, мир и много кураж, и да са леки и спокойни дните им до настъпването на Великден.

РОДОЛЮБИВИ СТИХОВЕ В СЕЛО ДУШАНЦИ За прослава на българското освобождение

 На 2 март в с. Душанци се състоя честване на националния празник на Република България. Пред присъстващите жители на селото деца самодейци от читалище „Светлина“ поднесоха емоционален и въздействащ музикално-поетичен рецитал за 144 години от освобождението ни от петвековното османско владичество. Той бе подготвен от кмета Златка Кънева, която поздрави душанчани в навечерието на 3 март.

В ПИРДОП Финал на конкурса „Мартеница за здраве“

 На 1 март в лекторията на читалище „Напредък“ бяха изложени мартениците, изработени от деца и ученици от Пирдоп и други селища по традиционния за това време на годината конкурс на културната институция „Мартеница за здраве“.

 Комисия с председател Катерина Илиева от ОбА оцени и класира представените творби. За участие в различните категории бяха представени над 40 различни по вид мартеници и 8 рисунки. За конкурса ученици от детските и учебните заведения в Пирдоп, освен това украсиха с бели и червени мартенски символи дръвчетата пред сградата на общината и около читалището в Пирдоп.

РАЛИЦА НИКОЛОВА ОТ ПИРДОП Юбилеен курсист в обучителен център на Българската стопанска камара

 Дама от Пирдоп е 25 000-ият курсист на Центъра за обучение по информационни и комуникационни технологии при Българската стопанска камара, съобщава БТА. Това е Ралица Николова – старши мрежови администратор в „Атос България компетънси център“.

 Ралица, която е възпитаник на ЧПГЧО „Челопеч“ и на Техническия университет – София, разбира за дейностите на Центъра през 2016 г. от своя колега и бивш инструктор там Цветан Добруджалиев. По негова препоръка се записва на курс за мрежи CCNA - Cisco Certified Network Associate. През 2021 г. се записва и на курс по DevNet Associate. От своя страна тя препоръчва курсовете и на свои колеги, които също се обучават успешно в Центъра на Българската стопанска камара.

13 ФУВРУАРИ – 167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПИСАТЕЛЯ Да надникнем във високо моралния свят на Тодор Влайков

 Не са много пирдопчаните, оставили трайна диря в живота на страната ни –  поети, писатели, политици, общественици, учени, дарители, чието име мигом да се свързва с родното място. Сред тях безусловно се откроява един от символите на Пирдоп – Тодор Генчов Влайков.

 Човек би могъл да стане известен, да остави диря само с поетичното си творчество. Друг да бъде запомнен като лидер на партия, чиято дейност оставя следа в политическата ни история. Трети – като дългогодишен народен представител, четвърти като изтъкнат военен, дипломат и т. н.

 Дирята на Тодор Влайков е многопластова. Той се доказа като учител, но и като писател, публицист, политик, общественик, дарител. И съвсем не е трудно да се докаже, че е всичко това. Достатъчно е човек да се запознае с написаното от него – в томчетата за ранните му години като ученик в Пирдопското училище, във все още младата Софийска мъжка гимназия, която той завършва с отличен, втори по успех сред възпитаниците ѝ, дошли от цяла България и Македония, и като студент в Москва, където учи филология.

В ОБЩИНА ПИРДОП Шестдесет и пет родени деца през 2021 година

 Поради обстановката в страната и наложените противоепидемични мерки, в община Пирдоп не се проведе традиционната среща на майки, сдобили се с рожби през миналата година на 21 януари – Деня на родилната помощ, познат още и като Бабинден. Вместо това бяха подготвени подаръци за всяко дете, което родителите му имаха възможност същия ден да получат от служители на общинската администрация.

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930